• Hem
  • Travskola
  • Vilken betydelse har utrustning för hästens prestation?
Medel

Vilken betydelse har utrustning för hästens prestation?

Balans- och utrustningsändringar har betydelse. Det finns exempel på hästar med kapacitet att vinna Elitloppet utan skor men som knappt vinner en vanlig Gulddivision med skor. Du måste lära dig hästars olika egenskaper. Det är också intressant när en häst tävlar barfota runt om eller med jänkarvagn för första gången. Eller med rycktussar, för den delen. Man vet inte innan vilken effekt det ger men ofta blir det bra!

Travutrusting

Det vattnas i munnen på spelare när de läser eller hör om ”första barfota” eller ”första jänkarvagn”. Det är nämligen inte ovanligt att hästar rekordsänker när de tävlar barfota eller med jänkarvagn för första gången. Med det sagt finns det aktiva och spelare som bestämt hävdar att utrustningsändringar har liten eller ingen betydelse för hästens prestation – framför allt när det kommer till jänkarvagnar. Om det har betydelse eller inte får vara osagt, men se upp när tränare aviserar första barfota eller första jänkarvagn på bortglömda hästar.

För somliga hästar är viss utrustning nödvändig för att de ens ska kunna trava eller tävla. Några hästar behöver boots för att inte galoppera och andra måste tävla med skor. Det finns också exempel på hästar som springer och bryter, varför de måste tävla med huvudstång. Kollar man 20 eller 30 år tillbaka var det mer vanligt med huvudstänger och liknande men aveln har gått framåt och mindre utrustning behövs idag jämfört med tidigare. Nedan kan du läsa fler exempel på där utrustningen kan ha eller har betydelse för hästens prestation.

Huvudlag

Moderna travhästar har mindre utrustning på ben och hovar men desto mer på huvudet. Det råder ingen tvekan om att huvudlag har betydelse för hästens prestation i modern travsport. Fyra exempel på huvudlag är 1) halvstängt huvudlag, 2) helstängt huvudlag, 3) norskt huvudlag samt öppet huvudlag. Det som skiljer huvudlagen åt är hur mycket hästen ser, därav namnen. Det norska huvudlaget är dock annorlunda – det är nämligen ett öppet huvudlag som kan förvandlas till ett halv- eller helstängt huvudlag, förslagsvis i slutet på loppet när hästen börjar tröttna. Det är allt som oftast en avgörande faktor.

På ofokuserade hästar används med fördel helstängt huvudlag. Det hindrar dem från att se bakåt och åt sidan. Individanpassning är dock avgörande för helstängt huvudlag är inte alltid att föredra på hästar som redan är heta. Ofta används helstängt huvudlag på hästar som lottats till framspår där tränare har förhoppningar om att komma till spets, även om det inte är den enda anledningen till varför helstängt huvudlag används. Vad man kan se är att hästar som fokuserar blicken framåt rör sig bättre och därigenom sparar krafter. Huvudlaget har– eller kan ha - avgörande betydelse för prestationen.

Jänkarvagn

För några år sedan slog jänkarvagnen igenom på allvar. Den är något tyngre och kusken sitter längre bak. Kombinationen skapar en hävstångseffekt som gör det lättare för hästen att dra. Därtill är sitsen något flyttad till vänster, vilket ska spara en meter per kurva enligt somliga. Nu är det inte alla som är helt övertygade om jänkarvagnens storhet. Bo Falsig sålde sin jänkarvagn vintern 2017 och hävdade att jänkarvagnen är en bluff. Samtidigt är det svårt att förklara somliga förvandlingsnummer med jänkarvagnens magiska förmåga. Ett exempel är Twister Bi som vann Oslo Grand Prix med jänkarvagn.

Barfota eller skor

Det finns hästar som bara presterar på topp barfota och det finns hästar som måste tävla med skor. Det beror till viss del på hästens unika rörelsemönster – några slår ihop med skor och andra utan. Förenklat kan man säga att det handlar om balansen och rytmen. Tränare har dessutom olika uppfattningar om huruvida hästar ska tävla med eller utan skor. Stefan Melander anser att hästar ska tävla utan skor eftersom barfota är deras naturliga balans medan andra hävdar att skor ska vara ett krav eftersom hästar inte är födda för att tävla i trav. Det viktigaste när det kommer till balansen är individanpassning.

Tanken med utrustning är att förändra ett beteende hos hästen. Det är dock av yttersta vikt att man undersöker anledningen till det specifika beteendet innan man börjar laborera med utrustning – detta för att säkerställa att en skada inte är anledning till beteendet. Orent trav ska inte alltid avhjälpas med balansändringar eftersom skada kan vara anledning till varför hästen inte travar rent. Tränare känner sina hästar bättre än någon anledning och brukar vara snabba med att se om hästen har ont eller inte trivs med balansen, och sedan finns det alltid banveterinärer på plats som undersöker alla hästar.

Följ Travstugan på Youtube