Medel

Vad innebär spelprocent?

V75-procenten visar hur mycket som är spelat per häst i procent. Procenten visar därmed hur stor andel av pengarna som är placerade på hästen i respektive omgång.

Bb140426 Zv011

Spelprocent på trav

När du spelar på poolspel som exempelvis V75 och V86 behöver du inte fundera över oddsen. Du ska istället kolla spelprocenten – den berättar som du läste tidigare hur stor andel inlämnade kuponger respektive häst är streckad på. Desto högre spelprocent desto mer pengar är satsade på hästen. Vad du behöver ha i åtanke är att om bara favoriter vinner kommer utdelningen bli låg – detta eftersom vinnande kuponger delar på den totala vinstpotten.

Järvsöfaks var på sin tid ofta spelad till 90 %. Det innebar att han var streckad på nio av tio kuponger. Han avslutade sin karriär med 86 i segerprocent. När överlägsna hästar som Järvsöfaks startar blir utdelningen ofta låg - detta eftersom många spikar och därför har råd att gardera i övriga lopp. Det kan också bli tvärt om, att storfavoriten förlorar och utdelningen blir hög eftersom många har spikat.

Det är viktigt att veta att spelprocenten kan svänga rätt fort, det räcker ibland bara att en spelexpert går på samma spik som dig för att procentsatsen skall öka.

Spelprocenten är något man ska ta hänsyn till när man spelar på streckspel/poolspel. Alltså spel som exempelvis V75, V86, High Five eller GS75. Du hittar alltid aktuell spelprocent på ATG.se innan du lämnar in din kupong.

Spelprocent pa trav

Vad är skillnaden på streckprocent och spelprocent?

Den 18 november 2013 ersattes streckprocenten på ATGs streckspel med spelprocent. Skillnaden mellan streckfördelning och spelprocent är att det spelprocenten visar spelade kronor i en procentsats. Procenten på hästen visar alltså hur mycket av den totala insatsen för hela omgången (i potten där utdelningen ger som mest rätt, alltså sju rätt, åtta rätt eller sex rätt när det kommer till V64.

Vad var då skillnaden?

Jo, streckfördelningen visade tidigare hur stor andel av system som under själva omgången som hästen var streckad på. När man redovisar i pengar får man med tar man hänsyn till spelsystemens storlek.

Lär dig hitta spelvärda hästar

Utmaningen är att hitta spelvärda hästar genom att studera streckvärdet – bortglömda hästar vars chanser att vinna är bättre än vad spelprocenten antyder. För att göra det enkelt kan du tänka så här: en häst som är spelad till 52 %, vinner hästen verkligen 52 av 100 lopp? Om du tror att hästen vinner fler lopp än så är hästen spelvärd, om inte är det en god idé att gardera. För att bedöma den egentliga vinstchansen kan du kolla tidigare lopp och diverse statistik som kanske avslöjar mönster.

Spelprocenten avslöjar i vilket lopp majoriteten spikar i. Om en häst är spelad till 78 % medan övriga hästar i samma lopp är spelade till mellan 1 och 5 % betyder det att många spikar favoriten.

Om strecken är jämnt fördelade betyder det i sin tur att det är ett svårlöst lopp där många väljer att gardera. Du ska dock inte stirra dig blind på spelprocenten eftersom procenten på intet sätt är ett facit. Du ska istället våga lita på din kunskap och din magkänsla.

Om du letar efter spelvärda hästar kan du alltid använda spelbolagens fasta odds som ett verktyg. Spelbolagens oddssättare är ofta väldigt skickliga på att sätta korrekt vinnarodds, och ser man att en häst står i låga odds hos spelbolaget och är streckad på en liten del av den aktuella omgången borde man kanske kolla in den lite extra.

Det finns många speltjänster som tar betalt för att leverera speltips. Personerna som rekar dessa spel är ofta kända storspelare som folk respekterar. När speltjänsterna publicerar sina tips till den aktuella omgången skenar ofta spelprocenten iväg.

Exempel på streckvärde

Simon Hagen

När en speltjänst rekar en spik på en spelform har dom tagit hänsyn till den spelprocenten ekipaget var spelad till när dom skrev systemet. Efter att tipset är publicerat är det många som ryggar spiken, vilket innebär att spelprocenten går upp rejält. Det innebär att spelvärdet på hästen är förstört eftersom värdet i spiken ofta försvinner helt.

Storspelarna är varse om det här och väljer således att inte spika samma häst som speltjänsterna.

Värde på V75

När du spelar på exempelvis V75 eller V86 presenterar ofta TV-profilerna värdet efter varje avdelning. Värdet på V75 styrs av vilka hästar som har vunnit. Har det till exempel vunnit många betrodda favoriter är värdet lågt, medan det blir betydligt högre om flera skrällar har vunnit.

Spelprocent v75

Vanliga frågor och svar om spelprocent

Hur stor är chansen att vinna på V75?

Chansen att du någon gång vinner på V75 anses vara stor. V75 är faktiskt det spelet som betalar ut V75 betalar ibland ut väldigt låga summor. Det är dock inte lika många som vinner en miljonvinst på V75. Förra året

Hur gör jag för att räkna ut ett spelvärde?

Här gäller det att bedöma vinstchansen. Det är inte helt enkelt för den som kanske inte är insatt. Men en tumregel brukar vara att bedöma hur många gånger den aktuella hästen vinner om loppet körs tio gånger. Är hästen streckad på 70 procent måste den alltså på tio gånger vinna loppet sju gånger för att det ska finnas spelvärde att spika för den aktuella procenten. Att bedöma spelvärde är subjektivt, du kanske bedömer en häst chans att vinna är större än exempelvis din granne. Du kan även använda metoder som The Kelly Criterion för att räkna ut insatsen för dina

Är det viktigt att med att veta spelteori för trav?

Det är viktigt att veta värdet när du streckar en häst på en spelform. För att komma fram till en god spelteori krävs det att du har förkunskaper om allt annat som rör travet och kan värdera detta med. Till exempel om en häst gå med ett nytt huvudlag eller om skorna rycks för första gången. Man ska dock inte glömma att känsla och ren fakta också är viktigt. Många stirrar sig blind på vikten av spelvärdet.

Följ Travstugan på Youtube