Spela på Trav » Guider & Tips från Travstugans Travskola

Travskola

Vi guidar dig hur man spelar på trav

Travguide - Från nybörjare - Till proffs

Travet är ett av spelen som omsätter mest i Sverige och ATG är det spelbolaget som har betalat ut flest miljonvinster genom åren. Travet är en fantastisk sport där spelet och sporten går i symbios. Det är inte konstigt att dom flesta sportstjärnorna på något sätt är inbladade i travets värld. Spänningen man får när man spelar, och kollar på trav är nämligen något alldeles extra.

För att vinna på trav krävs det att man har lite tur, men har man bara lite koll på hur det fungerar ökar chansen att vinna riktigt stort. Vill du lära dig mer om trav har du kommit helt rätt. I den här guiden delar vi med oss vad man bör känna till för att spela på trav från nybörjare - till proffsnivå.

Travskola

Trav är ett kunskapsspel. Hur påläst du är har dock sällan någon betydelse, det går ofta åt skogen ändå. Det betyder att trav inte uteslutande är ett kunskapsspel, utan också ett turspel som påverkas av slumpmässiga händelser – och det eftersom både kuskar och hästar är individer som inte alltid agerar enligt mallen. För att öka sina chanser att vinna på trav finns det några saker man behöver tänka på, några av dem kommer beskrivas i texten som följer. Det är dock bara ett axplock. Som travfantast blir man aldrig fullärd, varje spelomgång är därför en viktig föreläsning inför framtida spel. Travstugans Travskola är framför allt anpassad för dig som har ingen eller liten erfarenhet av travsporten sedan tidigare och som är ivrig att lära sig mer.

Travstugan travskola - Travguider

Olika typer av travspel

Det finns olika typer av spel att välja mellan på nätet för den spelsugne och dessa kan indelas i:

  1. Poolspel
  2. Rörliga odds
  3. Fasta odds

Vilka spel som finns att välja mellan beror på vilket spelbolag du spelar på. Spelformen V75 är exempel på poolspel som bara går att spela hos ATG – antingen hos ombud eller på nätet. ATG har dock inte möjlighet att erbjuda fasta odds.

Nedan kan du läsa mer om olika typer av spel.

1. Poolspel

I poolspel som V75 samlas alla insatser i en pott. I just det här fallet tar ATG en viss procent av potten och låter sedan spelare som får fem, sex och sju rätt dela på kvarstående del. Eftersom alla insatser samlas i en pott blir potten ofta stor och det ger spelare möjlighet att vinna miljoner. Den högsta vinsten som hittills utbetalats på just spelformen V75 är 67 312 633 kronor.

Hos ATG kan du spela på populära poolspel som V64, V75 och V86.

V86kupong3

Poolspel - V86-kupong

2. Rörliga odds

När du spelar på rörliga odds behöver du vara medveten om att du mest troligt inte får oddset du spelat på. Det beror på att oddset är dynamiskt och ändras fram till spelstopp beroende på hur spelarmönstret ser ut. Om en häst blir mycket spelad kommer oddset sjunka, och tvärtom om den inte blir mycket spelad. Oddset på hästar som värmer fint brukar till exempel sjunka snabbt.

Hos ATG spelar du alltid på rörliga odds.

Vinnare_flytandeodds

Flytande odds - Spel på vinnare

3. Fasta odds

När du spelar på fasta odds får du alltid oddset du spelat på. Det innebär att du kan göra en fin förtjänst om du är påläst. Fasta odds ger dig som spelare fördel eftersom spelbolaget inte har möjlighet att reglera oddset efter hur spelarmönstret ser ut. Det vanligaste är att fasta odds presenteras en eller ett par dagar innan spelstopp. Undantaget är långtidsspel inför t ex. Elitloppet.

På spelbolag som Svenska Spel, Unibet och Bet365 spelar du alltid på fasta odds.

Elitloppet_odds_fast

Fasta odds - Odds på vinnare av Elitloppet hos Unibet

Vinnare på fasta odds

Vinnarspel på fasta odds fungerar nästan precis som det gör om du ska spela en fotbollsmatch eller liknande. Hitta det ekipaget du tycker är mest spelvärt och placera sedan insatsen på att det blir en seger i loppet . Skillnaden mellan att spela på vinnare på fasta odds och på poolspel är att oddsen ofta är högre på fasta oddsen eftersom du inte får tillbaka insatsen om ekipaget du har spelat eventuellt skulle vara sjuk eller liknande och måste strykas från loppet

Våra tipsters har nästan alltid något speltips på vinnarspelet. Klicka här för att läsa travtipsen.

Topp tre (1-3) på fasta odds

Topp 3 på fasta odds fungerar ungefär som platsspel hos ATG. Det går ut på att man ska gissa vilken häst som kommer bland dom tre. Det spelar ingen roll i vilken ordningsföljd den häst du har spelat är placerad, bara att den är bland dom tre främsta i mål.

Här får du inte heller pengarna återbetalda om din häst, mot förmodan skulle strykas.

Head to Head (h2h) på Fasta odds

Head to Head är en spelform som inte finns hos exempelvis ATG. När du spelar Head to Head (H2H) gäller det att spekulera i vem av två utvalda hästar som är först i mål. Du får helt enkelt betalt om din häst kommer före den andra hästen i mål.

Exempel

Unibet har ett Head to Head-spel mellan Readly Express och Bold Eagle. Oddset på Readly Express är 2.20 och på Bold Eagle är oddset 2.00.

Jag har spelat Readly Express och han är före Bold Eagle i mål. Jag har då vunnit mitt spel till oddset 2.20.

Att tänka på när du spelar på trav

Det finns ett par punkter som man bör ha koll på när man spelar på trav. Dessa är:

  1. Tidigare resultat
  2. Startspår
  3. Utrustning
  4. Travbana
  5. Hästens odds

Nedanför följer en mer ingående beskrivning av varje punkt.

1. Tidigare resultat

Hur presterade hästen i den senaste starten? Många gånger är det farligt att stirra sig blind på placeringar – om hästen exempelvis tvingades gå i tredjespår första eller sista varvet är det inte heller underligt om hästen inte placerade sig bland de tre främsta. Det kan också vara tvärtom, att hästar som vunnit fått loppen serverade och därför vinner oförtjänt. Det är inte ovanligt att hästar blir favoriter endast på grund av segrar i tidigare lopp, den samlade spelarkåren fungerar nämligen på sådant sätt. För nybörjaren kan det vara svårt att läsa loppen, med tiden kommer även nybörjaren läsa loppen utan vidare problem. ATG:s lopparkiv är ett utmärkt verktyg för den som vill analysera hästarnas prestationer i tidigare lopp.

2. Startspår

Vilket startspår har hästen? Man startar antingen från fram- eller bakspår, det vill säga från spår 1-8 eller från spår 9-15. Hästar på framspår har fördel gentemot hästar på bakspår, i synnerhet hästar som är startsnabba. Hästar som är långsamma i startmomentet gynnas däremot inte av att starta från innerspår eftersom risken att bli instängd är överhängande. Man skiljer dessutom på auto- och voltstart, somliga hästar trivs inte bakom bilen och andra trivs inte i volten. För att lyckas som travspelare behöver man lära sig hästarnas egenskaper, annars är möjligheten att läsa hur loppen blir körda obefintlig. Med tiden kommer du lära dig vilka hästar som trivs på fram- respektive bakspår, bakom bilen och i volten. Det kommer öka dina vinstchanser på trav.

3. Utrustning

Något man behöver ta hänsyn till är utrustningsförändringar. Det kan exempelvis vara att hästen tävlar barfota eller med jänkarvagn för första gången. Liknande utrustningsförändringar gör vanligtvis stor skillnad, oftast till det bättre. Ibland händer det att hästen inte trivs med den nya balansen eller utrustningen och därför tar till galopp. Den risken får man leva med – inte ens tränarna vet hur hästen kommer reagera alla gånger. På ATG.se samt Travsport.se hittar du information om vilken balans hästarna tävlat med tidigare, om hästskon lyser rött på ATG.se innebär det förändring från föregående start. Vilken vagn hästarna har tävlat med, och kommer tävla med, finns dessvärre ingen information om – förslaget är att lyssna på intervjuer med tränare.

4. Travbana

Det kan också vara klokt att reflektera över vilken travbana tävlingarna körs på. Hästar trivs inte på alla banor, det beror framför allt på bankroppen och banunderlaget. På Internet finns information tillgängligt där man ser hur hästarna presterat på olika banor. Dessutom hanterar hästar resor olika bra, och i regel är långa resor inte en fördel. Å andra sidan kan det vara ett positivt tecken om tränare väljer att anmäla sin häst till ett lopp i andra änden av Sverige – väljer tränaren att göra så talar det för att hästen är i fin författning. Spel är en vetenskap, det handlar lika mycket om psykologi som om skicklighet och tur. Det är mycket att tänka på när man spelar på hästar – och som vi nämnde tidigare blir travspelare aldrig fullärda.

Här finner du vår guide över travbanor.

5. Hästens odds

I slutändan är hästens odds det mest intressanta. Ett högt odds indikerar att spelarkåren – eller spelbolaget – inte tror på den specifika hästen. Det kan bero på dålig form eller startspår. Ett lågt odds indikerar i sin tur att man tror på hästen och det kan bero på motsatt anledning – det vill säga bra form och fördelaktigt startspår. Som spelare är utmaningen att hitta spelvärda odds.

Ett lågt odds betyder inte per automatik att hästen kommer vinna. Så istället för att leta låga odds ska du leta spelvärda odds. Det innebär att du spelar på underskattade hästar, alltså på hästar med bättre segerchans än vad oddsen antyder. Det ställer stora krav på dig som spelare men om du är bättre påläst än spelbolaget eller den samlade spelarkåren kommer du bli rikligt belönad.