Nybörjare

Vad innebär poolspel?

Du har säkert hört talas om V75 och V86. Eller V64 och V65. De är så kallade poolspel. Fördelen med poolspel är att man kan vinna mycket pengar. Ibland tiotals miljoner kronor. En del av spelares insatser samlas nämligen i en pott och om du får fem, sex eller sju rätt på V75 vinner du en del av potten. Hur mycket du vinner beror på hur många som fick fem, sex och sju rätt.

poolspel v75

Det som gör travet till en fantastisk sport att spela på är nog streckspelen framför allt på V75 som är det streckspelet som omsätter mest i Sverige. V75 är lika klassiskt som Stryktipset och principen är ungefär densamma. När du spelar på poolspel som V75 går en del av insatsen till vinstpotten - det vill säga poolen – och potten fördelas mellan spelare som lyckats extra bra. På V75 är det utdelning på fem, sex och sju rätt.

Vad är då poolspel?

Poolspel innebär att insatser från spelare samlas i en pott som fördelas mellan alla spelare och spelbolaget – ATG eller Svenska Spel – tar sin del av kakan för att genomföra spelet och sedan får spelare dela på det som återstår. Fördelen med poolspel är att spelbolaget inte riskerar förlora pengar samtidigt som spelare får möjlighet att vinna stora belopp. I januari 2013 vann en spelare 67 miljoner kronor på V75, den största vinsten någonsin genom poolspel i Sverige.

Poolspel hos ATG

ATG

Spela på ATG's streckspel

ATG är motorn i svensk hästnäring och Sveriges största spelbolag. Deras mest kända produkter är V75 och V86 som är dom två största streckspelen i Sverige. ATG ägs av svensk travsport och svensk galopp och allt överskott går tillbaka till hästnäringen.


ATG har två poolspel som är större än andra. Dessa är V75 och V86. Du kan bara spela på V75 och V86 hos ATG. V75 är Sveriges största poolspel med 45-50 miljoner kronor i potten varje vecka för sju, sex och fem rätt. Det innebär att en ensam vinnare kan vinna upp till 20 miljoner kronor en vanlig omgång – till och med ännu mer vid jackpott-omgångar. Kraften i poolspel som exempelvis V75 och V86 är att desto fler som spelar desto större blir omsättningen vilket medför att det finns mer pengar finns det att spela om. Kan du lite om poolspel och vill lära dig mer klickar du på någon av spelformerna vi har listat nedan. Har du aldrig spelet på ett större streckspel tidigare rekommenderar vi dig att köpa en andel hos vårat ATG ombud (Direkten Ryd).

ATG:s streckspel på travet:

Hur skapar man ett konto hos ATG?

Om du inte har konto på ATG.se sedan tidigare

För att spela på ATG.se följer du dessa steg:

 1. Det första du behöver göra för att spela på ATG.se är att skapa konto. Du gör det genom att klicka på “Öppna konto” på startsidan. För att öppna konto behöver du bland annat uppge personnummer, för- och efternamn.
 2. Nästa steg är att sätta in pengar. Det måste du göra i inloggat läge genom att först klicka på “Mitt konto” och sedan på “Sätt in pengar”. Du kan sätta in pengar från 1) betalkort (Visa/Mastercard), 2) Swish eller 3) Internetbank.
 3. Så fort du har öppnat konto och satt in pengar är det bara att börja spela. Det första du behöver bestämma dig för är vilken spelform du vill spela på och det andra du måste fundera över är hur mycket du vill spela för.
Lägg ditt streckspel på atg.se

Det är enkelt att spela på trav. Nedan förklarar vi steg för steg hur du fyller i en spelkupong. Varje spelform – och spelbolag – har sina egna kuponger men för enkelhetens skull använder vi en V75-kupong som exempel eftersom V75 är spelformen med högst omsättning. Det första du behöver göra är att bli medlem på ATG. När du blivit medlem loggar du in och sedan är det bara att följa guiden steg för steg. Lär dig lämna in din spelkupong nedan!

 1. I inloggat läge klickar du på ”Spela” och väljer spelform till höger. Vi tänker spela på V75 och klickar därför på ”V75 + Boost”. Mer om boost senare.
 2. När du klickat på ”V75 + Boost” kommer du till ytterligare en meny. Där kan du se kommande omgångar. Klicka på en grön knapp med texten ”Spela Nu”.
 3. Framför dig ser du en kupong. Det är sju avdelningar med upp till 15 hästar i respektive avdelning. Har du bestämt dig för vilka hästar du vill spela på?
 4. Om du redan vet vilka hästar du vill spela på kan du klicka på siffrorna i respektive lopp. Varje häst du spelar på räknas som en rad.
 5. Du kan också klicka på varje avdelning ovanför kupongen (eller scrolla ner) för att se vilka hästar som startar. Här finns även spännande information.
 6. I det här läget hittar du bland annat information om loppet, vilket spår hästar lottats till, vilken kusk som kör, tränare, spelprocent och mycket annat.
 7. När du har klickat i vilka hästar du vill spela scrollar du tillbaka till kupongen. Uppe till höger ser du hur mycket kupongen kostar att lämna in.
 8. Om du vill lägga till hästar är det bara att göra om proceduren. Vill du ta bort hästar är det bara att klicka på hästen eller hästarna du vill ta bort.
 9. Det går att välja reserver ifall hästar på kupongen blir strukna innan start. Du gör det genom att bocka i ”Reserver” och välja två reserver på kupongen.
 10. För att lämna in din kupong klickar du på ”Lägg spel”, en grön knapp ovan till höger om kupongen. Nu väljer du om du vill lägga till Boost eller inte.

Gör ditt val och spela!

Andelsspel hos ATG

Det första du behöver känna till är att respektive spelform – till exempel V75 och V86 – har egna kuponger. Se därför till att ta rätt kupong innan du börjar fylla i dina hästar. På lappen – som kupongen också kallas – finns en kolumn för varje lopp och inom kolumnen finns siffror från 1 till 15 som är i stället för namnen på hästar som kommer till start. Du drar ett vertikalt streck på hästar – eller siffror om du så vill – ha med på kupongen. Svårare än så är det inte!

Eller lite svårare än så är det faktiskt. Du måste också bestämma huruvida du vill spela egna reserver eller om du litar på reserver enligt insatsfördelningen. Under kolumnen där du väljer hästar finns en ytterligare kolumn och även här finns siffror från 1 till 15. I den här kolumnen väljer du reserver men om du inte vill välja reserver är det bara att lämna kolumnerna tomma.

Principen är ungefär densamma för samtliga spelformer hos ATG. Det kan dock förekomma några skillnader. När du spelar V75 måste du till exempel välja om du ska spela Boost eller inte. Det viktigaste är att du har koll på vilka hästar du vill spela och det enklaste är att fråga om hjälp hos ditt närmaste ATG-ombud. De har kunskapen som behövs för att du ska kunna lämna in din kupong. ATG-ombud finns nästan på alla större orter runt om i landet.

Poolspel hos Svenska Spel

Svenska Spel

Spela på High Five

Under hösten 2020 lanserade Svenska Spel sitt poolspel - High Five som går ut på att tippa dom fem första hästarna i mål. Spelet omsätter dagligen flera miljoner och är ett skin på franska Qunité. Läs mer om High Five här.


Challenge är en kopia av den mer kända spelformen Stryktipset och lanserades januari 2019. Under hösten 2020 lanserade Svenska Spel High Five som är ett skin på franska poolspelet Quinté. Spelet går ut på att tippa de fem första hästarna i ett lopp och spelformen omsätter dagligen mångmiljonbelopp.


Liksom övriga poolspel handlar omsättningen om hur mycket pengar spelarkollektivet har skjutit in. Till skillnad mot de större poolspelen V75 och V86 går challenge ut på att hitta vinnaren i flera lopp. För varje match (lopp) får man välja att strecka tre alternativ. 1, X eller 2. Det kan vara en favorit (ofta favorit) x = någon annan häst och 2 är ofta en häst lite mindre favorit. Svårighetsgraden är därmed något lägre, samtidigt som utdelningen av förklarliga skäl blir detsamma när många spelare lyckas med bedriften att få alla rätt.


Svenska Spel's poolspel på travet:

Hur skapar jag ett konto hos Svenska Spel?

Det är enkelt att registrera sig för att spela på trav hos Svenska Spel. Vi går här igenom steg för steg hur du går tillväga.

 1. Klicka på den här länken för att komma till Svenska Spels hemsida.
 2. Klicka på ''bli kund''
 3. Klicka på BankID
 4. Skriv i ditt personnummer
 5. Signera med BankID
 6. Du är nu medlem hos Svenska Spel
Så här fyller du i din challengekupong hos Svenska Spel
 1. I inloggat läge klicka på ''spel''
 2. Klicka dig vidare till challenge
 3. Här kommer först den aktuella omgången upp. Det kan vara den omgången du vill spela till men om det inte är det finner du challenge till trav lite längre ner.
 4. Klicka på omgången.
 5. Nu är du inne och har kupongen framför dig. Du väljer vilka hästar du vill ha med på kupongen genom att kryssa i boxarna med nummer. Du kan välja mellan 2 favoriter eller ''övriga''. Streckprocenten hittar du precis under.
 6. När du fyllt i din kupong väljer du summa. Läs mer om vad summan innbär genom att klicka här.
 7. Klicka på betala.
 8. Ditt spel är nu inlämnad, en notis ska dyka upp direkt oavsett om du lägger din challengekupong på mobilen eller datorn.
 9. Du hittar din kupong/rad under ''mina spel'' och är omgången inte avgjord finner du challengeloggan under ''pågående spel''.

Sammanfattning

Hur mycket du kan vinna på poolspel som V75 och V86 beror på hur många spelare som spelar, eller snarare på hur mycket man har spelat för. Det är spelarkollektivet som skjuter till pengar till vinstpoolen medan spelbolaget aldrig riskerar gå back. Det är en säkerhet för dem på samma sätt som rörliga odds. En skillnad mellan ATG och Svenska Spel och är hur stor del av kakan spelare får dela på.

Frågor och svar om poolspel

Vad är poolspel?

Poolspel innebär att insatser från spelare samlas i en pott som fördelas mellan alla spelare och spelbolaget – ATG eller Svenska Spel – tar sin del av kakan för att genomföra spelet och sedan får spelare dela på det som återstår.

Vilka spelbolag tillhandahåller poolspel?

Just nu är det endast ATG och Svenska Spel som har poolspel/streckspel. Vi hoppas såklart att flera aktörer väljer att lansera någon form av poolspel till travet snart.

Hur mycket kan man vinna på poolspel?

Flera miljonvinster har delats ut på olika poolspel. V75 är spelet som betalat ut mest. I januari 2012 vann ”Chrille” Eriksson 56 347 408 kronor på V75 på Åby. Men den absoluta största vinsten är på 67 312 633 kronor och den delades ut i februari 2010 på Axevalla.

Följ Travstugan på Youtube