Vad innebär poolspel?
Nybörjare

Vad innebär poolspel?

Du har säkert hört talas om V75 och V86. Eller V64 och V65. De är så kallade poolspel. Fördelen med poolspel är att man kan vinna mycket pengar. Ibland tiotals miljoner kronor. En del av spelares insatser samlas nämligen i en pott och om du får fem, sex eller sju rätt på V75 vinner du en del av potten. Hur mycket du vinner beror på hur många som fick fem, sex och sju rätt.

poolspel v75

När du börjar spela på trav kommer du komma i kontakt med poolspel. Framför allt V75 på ATG. V75 är lika klassiskt som Stryktipset och principen är ungefär densamma. När du spelar på poolspel som V75 går en del av insatsen till vinstpotten - det vill säga poolen – och potten fördelas mellan spelare som lyckats extra bra. På V75 är det utdelning på fem, sex och sju rätt.

Det är lite förenklat men om du läser vidare kommer det bli glasklart!

Lär dig allt om poolspel

Poolspel innebär att insatser från spelare samlas i en pott. Spelbolaget – ATG, Svenska Spel eller Legolas.bet – tar sin del av kakan för att genomföra spelet och sedan får spelare dela på det som återstår. Fördelen med poolspel är att spelbolaget inte riskerar förlora pengar samtidigt som spelare får möjlighet att vinna stora belopp. I januari 2013 vann en spelare 67 miljoner kronor på V75, den största vinsten någonsin genom poolspel i Sverige. Läs mer om poolspel nedan.

ATG

Två poolspel är mer populära än andra. Dessa är V75 och V86. Du kan bara spela på V75 och V86 hos ATG. V75 är Sveriges största poolspel med 45-50 miljoner kronor i potten varje vecka för sju, sex och fem rätt. Det innebär att en ensam vinnare kan vinna upp till 20 miljoner kronor en vanlig omgång – till och med ännu mer vid jackpotomgångar. Kraften i poolspel som V75 och V86 är att desto fler som spelar desto mer pengar finns det att spela om.

Svenska Spel

Challenge är en kopia av den mer kända spelformen Stryktipset och lanserades januari 2019. Än så länge det enda poolspelet som finns hos Svenska Spel när det gäller spel på hästar. Liksom övriga poolspel handlar omsättningen om hur mycket pengar spelarkollektivet har skjutit in. Till skillnad mot de större poolspelen V75 och V86, handlar den här spelformen istället för att hitta vinnaren i flera lopp, om att välja rätt mellan tre alternativ i ett antal lopp. Det vill säga vilket alternativ som kommer att vinna av 1, X eller 2. Svårighetsgraden är därmed något lägre, samtidigt som utdelningen av förklarliga skäl blir detsamma när många spelare lyckas med bedriften att få alla rätt.

Legolas.bet

Eftersom Legolas.bet inte får snylta på ATG:s varumärken har man lanserat sina egna poolspel. Dessa är P76, P54 och P3. Principen för dessa är densamma som för V75 och V86 hos ATG. Skillnaden mellan Legolas.bet och ATG är dock att poolen är betydligt mindre hos Legolas.bet än hos ATG – det beror på att man har färre medlemmar och därför lägre omsättning. I sinom tid kanske poolspel hos Legolas.bet närma sig poolspelen hos ATG.

Sammanfattning

Hur mycket du kan vinna på poolspel som V75 och V86 hos ATG eller P76 och P54 hos Legolas.bet beror sålunda på hur många spelare som spelar, eller snarare på hur mycket man har spelat för. Det är spelarkollektivet som skjuter till pengar till vinstpoolen medan spelbolaget aldrig riskerar gå back. Det är en säkerhet för dem på samma sätt som rörliga odds. En skillnad mellan ATG, Svenska Spel och Legolas.bet är hur stor del av kakan spelare får dela på.

Dela inlägg

Kommentera