Prix d’Amérique 2020 » Travtips & Programtider, Startfält

Prix d’Amérique 2021

Världens största travlopp!

Nyheter Prix d’Amérique 2021

Prix d'Amerique 2021

Den 100:e upplagan av Prix d'Amerique körs 26 januari i år. Över distansen 2 700 meter ska världens bästa hästar göra om om förstapriset som är 450.000 euro (4 799 727 kronor)

Förra året spurtade stärnan Belina Josselyn hem segern tillsammans med demontränaren Jean-Michel Bazire som vann Prix'd Amerique för fjärde gången i sitt liv. Belina Josselyn var på förhand favorit till förra årets seger men i år ser det ut som kan man kan få riktigt fint odds på stjärnan. Belina Josselyn har tyvärr varit skadad under året men enligt stallet ska hon vara helt återställd till sista helgen i januari.

I år fyller Prix'd Amerique 100 år och man kan räkna med att fransmännen kommer att fira det! Vi har samlat all information för dig som vill veta mer hur man går tillväga om man ska besöka Vincennes eller bara vill veta mer om Prix d'Amérique.

  Home visuel11

  Programtider för Prix d'Amérique-dagen 2021

  • Klockan 11:00 Entrén öppnar.
  • 13:00 Presentation av årets Prix d'Amerique-kuskar. Nytt för i år är att kuskarna presenteras individuellt!
  • 13:50 Tävlingsdagen inleds.
  • 15:30 Spears Carousel Show.
  • 15:50 Presentation av årets 18 Prix d'Amerique-ekipage.
  • 16:05 Preliminära starttiden av Prix d'Amerique 2020!
  • 16:10 Lap of Honour
  • 16:15 Prisceremoni av årets vinnare
  • 18:50 Sista loppet körs.

  Biljettinformation

  Enkelbiljett till Prix d'Amerique-dagen kostar 5.00 Euro och i svensk växlingskurs kostar entrén till världens största travlopp 54 kronor.

  Eftersom det är en hel del bilar på Vincennes just den här dagen är parkeringsavgiften lite högre än vanligt. För att parker på premium-platserna kostar det 4 euro (43 kronor).

  Köp din Prix'd Amerique-biljett här

  Aktuella hästar till Prix d'Amérique 2020

  Face Time Bourbon - Sebastien Gurato

  Davidson Du Pont - Jean Michel Bazire

  Looking Superb - Jean Michel Bazire

  Propulsion - Örjan Kihlström (Redén)

  Belina Josselyn - Jean-Michel Bazire

  Campo Bahia - Conrad Lugauer

  Vitruvio - Alessandro Gocciadoro

  Chica De Joudes - Alain Laurent

  Who's Who - Pasi Aiko

  Bold Eagle - Sebastien Gurato

  Ringostarr Treb - Jerry Riordan

  Tony Gio - Sebastien Gurato

  Vivid Wise As - Sebastien Gurato

  Bahia Quesnot - Joseph Guelpa

  Villiam - Timo Nurmos

  Erminig D'Oliverie - Franc Leblanc

  Delia Du Pommereux - Roger Sylvain

  Milligan's School - Stefan Melander

  Carat Williams - Sebastien Gurato

  Detroit Castelets - Jean Luc Dersoir

  Earl Simon - Jarmo Niskanen

  Eridan - Sebastien Gurato

  Urlo Dei Venti - Stéphanie Lepetit

  Främsta segerbuden 2020

  1. Face Time Bourbon

  Tränaren till Face Time Bourbon, Sebastien Gurato beskriver Face Time Bourbon som arvtagare till Bold Eagle. Det är mycket möjligt, men frågan är om inte Face Time Bourbon är ännu bättre. Fyraråiga Face Time Bourbon är favorit till att vinna Prix d'Amerique 2020 och hingsten efter Ready Cash har vunnit sexton av sina nitton starter i karriären. Han har vunnit tre grupp ett-lopp i år. Senast var på Vermo i Finland då han joggade ifrån sina konkurrenter i Europaderbyt.

  Det finns faktiskt ett Svenskt inslag i det här ekipaget med. Björn Goop är förstekusk och det är bestämt att han ska sköta tömmarna i årets Prix d'Amerique.

  2. Davidson Du Pont

  Davidson Du Pont är en av Jean-Michel Bazires alla råämnen till nästa års upplaga av Prix d'Amerique. Sexåringen stod för ett bra vintermeeting i Paris förra året då han bland annat segrade i Prix de Bretagne, tog en andraplats i Prix Tenor de Baune, och en fjärdeplats i Prix d’Amérique. Han avslutade sedan med ett andrapris i årgångsloppet Prix de Selection.

  Davidson Du Pont började årets meeting starkt och spurtade hem det första B-lobbet, Prix de Bretagne och det gör honom till andrahandsfavorit till Prix d'Amerique.

  3. Lookin Superb

  Norskägda Lookin Suberb är Jean-Michel Bazires andra stjärna som är aktuell för Prix d'Amerique. Förra året tog han fransmännen med storm när han vann Prix Ténor de Baune och slutade tvåa i Prix d'Amerique bakom Belina Josselyn. Kretsen till Lookin Superb tackade nej till årets elitlopp då man enbart satsade på att vinna Prix d'Amerique. I årets första b-lopp, Prix de Bretagne slutade Kolbjörn Selmers stjärna trea och fick därmed sin biljett till Prix d'Amerique efter att fått sprungit i ''dödspositionen'' större delarna av loppet.

  Lookin Superb höll ändå storstilat hela vägen in i mål och det gör honom till tredjehandsfavorit inför nästa års upplaga av Prix d'Amerique.


  4. Propulsion

  Propulsion har startat sparsamt under hela 2019. Efter vinsterna i Åbys Stora Pris och Grand Prix de I.U.E.T på Vincennes öppnade tränaren, Daniel Redén upp dörrarna för ett fjärde försök att bärga hem pokalen i Prix d'Amerique. Eftersom Propulsion inte är jättesnabb från start har han hamnat illa på det i många av loppen nere på Vincennes.

  Daniel Redén har under hela hösten tränat mycket mängdträning med Propulsion och är optimistisk inför Prix d'Amerique. I år slipper dessutom ''proppen'' Readly Express som har gått till avel. Vi tror ändå att han kan ha chans att ta hem årets upplaga, även om ett generationsskifte för dom bästa hästarna ligger framför dörren.

  5. Belina Josselyn

  Förra årets Prix d'Amerique-vinnare, Belina Josselyn fick efter segern i Prix de Paris en spricka i ett framben och fick då ställas på box i sex veckor.

  – I slutet av vintermeetinget kände jag att hon inte var lika spänstig som tidigare, men jag trodde att en tids vila skulle göra henne bra. Belina är kontrollröntgad och den visade på en liten spricka i vänster framben, säger tränaren Jean-Michel Bazire till paris-turf.com.

  Det betydde att elitloppsplanerna spolerades och Bazire fick istället satsa mot en ny bragd i världens tuffaste travlopp 2020. Belina har fått fyra lopp sedan hon skadades och har sett fin ut i alla starterna trots att hon bara har fått lugna preparé-lopp i ryggar. Världens bästa travsto har dock en stor chans att behålla Prix'd Amerique-titeln och Bazire lär satsa allt på ett kort sista söndagen i Januari.

  Prix d'Amérique – Världens största travlopp

  Prix d’Amérique – världens mest prestigefyllda travlopp – körs på Vincennes sista helgen i januari varje år. Loppet arrangerades första gången 1920 som en hyllning till den amerikanska arméns många uppoffringar under första världskriget. Bara två gånger på snart 100 år har Prix d’Amérique ställts in – 1940 och 1941 – och det på grund av att andra världskriget kom emellan.

  Den franska hästen Pro Patria vann Prix d’Amérique 1920 och 1921 och inte förrän 1950 vann ett svenskt ekipage det anrika loppet. Sören Nordin styrde Scotch Fez till seger i Prix d’Amérique och visade att det gick att utmana fransmännen i deras högborg. Den franska dominansen gick dock inte att rubba på och inte förrän 1973 kunde ett svenskt ekipage vinna loppet igen.

  Pda Harley Davidson

  Prix d’Amérique är så mycket mer än bara ett travlopp. Här Harley Davidson-paraden 2017.

  Svenska segrar i Prix d'Amerique

  Berndt Lindstedt vann Prix d’Amérique 1973 med Dart Hanover och nu stod dörren på vid gavel för svensk travsport till omvärlden. Fransmännen ville ogärna släppa någon genom dörren och nästa svensk att tränga sig genom dörren var Stig H Johansson med Queen L. Bara två år senare kom nästa svenska seger i Prix d’Amérique och den gången stod tiden stilla.

  Kjell P. Dahlström selade ut Ina Scot i världens tuffaste travlopp 1995 och makan Helen A. Johansson fick sitta upp. Det var första gången en kvinna fick tävla i Prix d’Amérique. Helen lyckades hitta vägen fram mellan ekipagen på kolstybben och Ina Scot visade vilja av stål över upploppet. Dom vann och knäppte Frankrike på näsan. En historisk seger ur fler perspektiv.

  Förutom Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L. och Ina Scot har ytterligare två svenska hästar vunnit Prix d’Amérique mellan 1920 och 2017, nämligen Gigant Neo och Maharajah för Stefan Melander respektive Stefan Hultman. Tyvärr tilldelades Gigant Neo segern i efterhand sedan den franska vinnaren i storloppet - Jag de Bellouet - testats positiv för doping.

  Efter Maharajahs triumf år 2016 fick svensktränade ekipagen se sig slagna tre år i följd av Up & Quick och Bold Eagle.
  Tillsammans med Björn Goop lyckades slutligen Readly Express, förra året sätta svenska flaggan högst över travets paradisbana, Vincennes.

  Prix D Amerique Bold Eage Readly Express

  Bold Eagle och Readly Express under upploppet av Prix d'Amérique 2018

  Spela På Prix d’Amérique 2020

  Redan nu kan du spela på vem som vinner Prix d’Amérique 2020. Kommer Belina Josselyn försvara sin titel trots skadebekymmer eller kan Svenska Propulsion utmana? Det finns en hel del svenska spelbolag som i dagsläget erbjuder förhandsodds till 2020:års upplaga.

  Bet365, LeoVegas och Unibet är tre spelbolag som erbjuder långtidsspel på Prix d’Amérique – dom erbjuder fasta odds vilket innebär att du alltid får oddset du spelat på. Du kan bland annat spela vinnare och plats på Prix d’Amérique.

  Exempel på odds

  Vilka marknader som går att spela på beror på vilket spelbolag du väljer att lägga ditt spel hos. De flesta spelbolag erbjuder i alla fall odds på vinnare samt Placering (topp 3). Hos Svenska Spel, som numera även erbjuder trav, kan du spela på om du tror det blir en svensktränad häst som tar hem loppet. Klicka här för att gå till spelet och se aktuellt odds. Bolagen utökar sitt utbud desto närmare Prix d’Amérique 2020 vi kommer. Håll därför utkik!

  Franska spelformer

  Om du är en av dom lyckliga som får uppleva Prix d’Amérique 2020 på plats måste du prova att spela på franska spelformer. Det gör du lättast när du är på Vincennes. Där spelar man på 1) gagnant, 2) placé, 3) couplé gagnant, 4) couplé placé, 5) trio, 2 sur 4, multi samt tiercé, quarté och quinté. Du känner säkert redan till franska spelformer – gagnant är till exempel vinnare.

  • Gagnant

  – Vinnare. Lägsta insats 1,50 €.

  • Placé

  – Plats. Lägsta insats 1,50 €.

  • Couplé gagnant

  – Självvändande komb. Rak ordningsföljd gäller om det är sju eller färre startande. Lägsta insats 1,50 €.

  • Couplé placé

  – Platskomb. Lägsta insats 1,50 €.

  • Trio

  – Hitta dom tre främsta i loppet. Om det är sju eller färre startande gäller trio ordre, det vill säga rätt ordningsföljd. Lägsta insats 1,50 €.

  • 2 sur 4

  – Hitta två av dom fyra första. Går att spela på två lopp per dag. Radpris 3 €.

  • Multi

  – Hitta dom fyra första utan ordningsföljd. Du spelar på fyra, fem, sex eller sju hästar. Hur mycket du vinner beror på hur många du streckat. Radpris 3 €.

  • Tiercé, Quarté, Quinté

  – Hitta dom tre, fyra eller fem första i rätt ordningsföljd. Går att spela en gång per dag. Radpris 1 € för tiercé, 1,3 € för quarté och 2 € för quinté.

  Spelbolag och kampanjer

  Det händer att spelbolag har specifika kampanjer för spel på Prix d’Amérique men nån sån information inför Prix d’Amérique 2020 finns inte för tillfället. Det är som bekant bara mitten på december. Travstugan kommer göra sitt bästa för att erbjuda boostade odds tillsammans med en samarbetspartner.

  Spelbolag som erbjuder odds till Prix d'Amerique 2020

  • Unibet
  • LeoVegas
  • Bet365
  • NordicBet
  • Svenska Spel
  • 888Sport

  Spela Prix'd Amerique hos 888Sport

  Spela på Prix'd Amerique på 888 Sport

  100% upp till 100 SEK

  888 Sport är ett av bolagen som erbjuder långttidsspel på Prix'd Amerique.

  Håll utkik efter boostade-odds


  Kvalificera till Prix d’Amérique

  Det är inte vem som helst som får starta i Prix d’Amérique. För att kvalificera till världens största travlopp måste en häst antingen sprungit in mest pengar, samlat ihop tillräckligt många poäng i B-loppen eller också vinna ett av utvalda B-lopp som garanterar en plats i Prix d’Amérique. I listan ser du mer konkret vad som krävs av en häst för att den ska förtjäna en startplats.

  Hästar som placerar sig bland dom fem främsta i B-loppen – Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique – får poäng enligt skalan 12-6-4-2-1. Dom sex med flest poäng totalt när alla B-lopp har körts får plats i Prix d’Amérique. Hästen som vinner Criterium Continental och hästen som vinner Prix Tenor du Baune är direktkvalificerade.

  Vincennes

  Prix d’Amérique körs på Vincennes – ett Mecka för alla oss som älskar trav. Du hittar banan i Bois de Vincennes i östra Paris. Den vackra travbanan invigdes redan 1880 och sedan 1934 körs bara trav på Vincennes. Bankroppen liknar ingen annan – den lutar uppåt och nedåt och kurvorna är mindre doserade än på svenska banor. Här tävlar man dessutom på kolstybb.

  I Prix d’Amérique samlas alla 18 hästar i en fålla och när starkommandot går är det upp till häst och kusk att hitta bästa möjliga position. Voltsystemet är med andra ord inte som det i Sverige. När starten har gått kör man motsols i ett varv över 2 700 m. Den långa distansen och den kuperade banan gör Prix d’Amérique till världens hårdaste travlopp. Bara tuffa hästar kan vinna.

  Användbar information

  Parkering

  • P1 Car Park – 2 €

  Du hittar P1 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route du pesage.

  • P2 Car Park – 2 €

  Du hittar P2 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route de la Pyramide.

  Panoramarestauranger

  På Vincennes finns tre panoramarestauranger. Dessa är Café Casaques på andra våningen samt Le Prestige och Le Sulky på tredje våningen. Du kan enkelt boka bord via Prix d’Amériques och/eller Vincennes officiella hemsida.

  Boende

  Om du vill bo nära Vincennes rekommenderas Hotel Ibis budget Saint Maurice, Hotel Kyriad Prestige Joinville Le Pont, Hipotel Paris Hippodrome Parc Floral, Hotel du Chateau. Kolla gärna kartan innan du bokar hotell!