Prix d’Amérique 2019 » Travtips & Programtider, Startfält

Prix d’Amérique 2019

Världens största travlopp!

Prix d’Amérique Tips

Ifjol tuggade han ner fransoserna. I år verkar planerna gått precis som önskat och Readly Express kan ta andra raka segern.Att ta hem Prix ... Läs travtips

Nyheter Prix d’Amérique

Tvist om derbyhäst

fredag 18 oktober 2019

Norskstjärnan med hjärtproblem

tisdag 15 oktober 2019

Örnen reser över Atlanten

måndag 14 oktober 2019

Prix d'Amerique 2019

Den 98:e upplagan av Prix d'Amerique körs 27 januari. Över distansen 2 700 meter voltstart kämpar flera av världens bästa hästar över kolstybben i det franska vinterklimatet, där vinnaren belönas med 400 000 Euro.

Speciellt inför årets upplaga är att titelförsvararen är svensk.
Ifjol lyckades Timo Nurmos-tränade Readly Express med Björn Goop att strida ner världsstjärnan Bold Eagle (Franck Nivard).
Tillsammans med stjärnfuxan Bélina Josselyn ska Bold Eagle och fransmännen i år försöka ta revansch på Readly Express.

Programtider för Prix d'Amerique-dagen 2019

 • Klockan 11:00: Entrén öppnar.
 • 13:00 Presentation av årets Prix d'Amerique-kuskar. Nytt för i år är att kuskarna presenteras individuellt!
 • 13:50 Tävlingsdagen inleds.
 • 15:30 Spears Carousel Show.
 • 15:50 Presentation av årets 18 Prix d'Amerique-ekipage.
 • 16:05 Preliminära starttiden av Prix d'Amerique 2019!
 • 16:10 Lap of Honour
 • 16:15 Prisceremoni av årets vinnare
 • 18:50 Sista loppet körs.

Biljettinformation

Enkelbiljett till Prix d'Amerique-dagen kostar 6.80 Euro.

Det går även att köpa tvådagarsbiljett som gäller som entré både under lördag och söndag för 8.00 Euro.

Köp biljett här!

Troliga startfältet 2019

 • Looking Superb - Alexandre Abrivard (tränare Jean-Michel Bazire)
 • Bahia Quesnot - Joseph Guelpa
 • Davidson du Pont - Frank Ouvrie (Bazire)
 • Délia du Pommeruex - Damien Bonne (Sebastién Roger)
 • Vitruvio - Alessandro Gocciadoro
 • Uza Josselyn - Gabriele Gelormini (René Aebischer)
 • Carat Williams - David Thomain (Sebastién Guarato)
 • Traders - Yoann Lebourgeois (Phillipe Allaire)
 • Valko Jenilat - Francois Lagadeuc
 • Timone Ek - körsven ej klar (Jerry Riordan)
 • Lionel - Gøran Antonsen (Daniel Redén)
 • Bélina Josselyn - Jean-Michel Bazire
 • Billie de Montfort - Pierre-Yves Verva (Guarato)
 • Readly Express - Björn Goop (Timo Nurmos)
 • Bird Parker - Jean-Phillipe Monclin (Allaire)
 • Propulsion - Örjan Kihlström (Redén)
 • Bold Eagle - Franck Nivard (Guarato)

Främsta segerbuden 2019

1. Bélina Josselyn

Jean-Michel Bazire Trots plumpen i Grand Prix de Belgique igår är det ändå stjärnfuxan som just nu är den klara favoriten att ta hem Prix d'Ameique.

Bazire har visat upp stoet i ett bländande skick och sett till dagsformen just nu är Bélina Josselyn det klart hetaste segerbudet!

2. Readly Express

Björn Goop Comebacken på kolstybben näst senast i Prix de Bourgogne var högst positiv där sjuåringen kom tillbaka starkt på banan, även fast han aldrig kunde strida emot Bold Eagle.

Readly Express slutade femma i gårdagens Prix de Belgique, efter en högst vilsam resa av Björn Goop under större delen av loppet. Readly Express har även körts med skor vilket kommer dras till Prix d'Amerique.

Timo Nurmos är en mästare på att ställa i ordning och kretsen kring sjuåringen verkar väldigt belåtna med hur planerna går.

3. Bold Eagle

Franck Nivard Många trodde nog att den franske örnen var slut. Men som Bold Eagle repat sig och kommit tillbaka under hösten och vid framförallt segern i Prix du Bourgogne, visat att han är i ett fortsatt kanonslag och tillhör den yppersta toppen.

4. Propulsion

Örjan Kihlström Efter nederlaget senast och den korta feberslängen är det givetvis så att frågetecken börjat ställas kring 'Proppen'.

Stall Zet meddelar dock att allting åter är som det skall med åttaåringen, men med tanke på hur mycket hetare övriga fyra varit känns det som att Proppen inte är mer än femma på topplistan just nu.

Daniel Redén reser dock med en Propulsion som åter är redo för att strida om segern. Fjolårets övertygande tredjeplats skall i år ändras till en segerstrid.

Prix d'Amérique – Världens största travlopp

Prix d’Amérique – världens mest prestigefyllda travlopp – körs på Vincennes sista helgen i januari varje år. Loppet arrangerades första gången 1920 som en hyllning till den amerikanska arméns många uppoffringar under första världskriget. Bara två gånger på snart 100 år har Prix d’Amérique ställts in – 1940 och 1941 – och det på grund av att andra världskriget kom emellan.

Den franska hästen Pro Patria vann Prix d’Amérique 1920 och 1921 och inte förrän 1950 vann ett svenskt ekipage det anrika loppet. Sören Nordin styrde Scotch Fez till seger i Prix d’Amérique och visade att det gick att utmana fransmännen i deras högborg. Den franska dominansen gick dock inte att rubba på och inte förrän 1973 kunde ett svenskt ekipage vinna loppet igen.

Pda Harley Davidson

Prix d’Amérique är så mycket mer än bara ett travlopp. Här Harley Davidson-paraden 2017.

Svenska segrar i Prix d'Amerique

Berndt Lindstedt vann Prix d’Amérique 1973 med Dart Hanover och nu stod dörren på vid gavel för svensk travsport till omvärlden. Fransmännen ville ogärna släppa någon genom dörren och nästa svensk att tränga sig genom dörren var Stig H Johansson med Queen L. Bara två år senare kom nästa svenska seger i Prix d’Amérique och den gången stod tiden stilla.

Kjell P. Dahlström selade ut Ina Scot i världens tuffaste travlopp 1995 och makan Helen A. Johansson fick sitta upp. Det var första gången en kvinna fick tävla i Prix d’Amérique. Helen lyckades hitta vägen fram mellan ekipagen på kolstybben och Ina Scot visade vilja av stål över upploppet. Dom vann och knäppte Frankrike på näsan. En historisk seger ur fler perspektiv.

Förutom Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L. och Ina Scot har ytterligare två svenska hästar vunnit Prix d’Amérique mellan 1920 och 2017, nämligen Gigant Neo och Maharajah för Stefan Melander respektive Stefan Hultman. Tyvärr tilldelades Gigant Neo segern i efterhand sedan den franska vinnaren i storloppet - Jag de Bellouet - testats positiv för doping.

Efter Maharajahs triumf år 2016 fick svensktränade ekipagen se sig slagna tre år i följd av Up & Quick och Bold Eagle.
Tillsammans med Björn Goop lyckades slutligen Readly Express, förra året sätta svenska flaggan högst över travets paradisbana, Vincennes.

Prix D Amerique Bold Eage Readly Express

Bold Eagle och Readly Express under upploppet av Prix d'Amérique 2018

Spela På Prix d’Amérique

Exempel på odds

Vilka marknader som går att spela på beror på vilket spelbolag du väljer att lägga ditt spel hos. De flesta spelbolag erbjuder i alla fall odds på vinnare samt Placering (topp 3). Hos Svenska Spel, som numera även erbjuder trav, kan du spela på om du tror det blir en svensktränad häst som tar hem loppet. Klicka här för att gå till spelet och se aktuellt odds. Bolagen utökar sitt utbud desto närmare Prix d’Amérique 2019 vi kommer. Håll därför utkik!

Franska spelformer

Om du är en av dom lyckliga som får uppleva Prix d’Amérique 2019 på plats måste du prova att spela på franska spelformer. Det gör du lättast när du är på Vincennes. Där spelar man på 1) gagnant, 2) placé, 3) couplé gagnant, 4) couplé placé, 5) trio, 2 sur 4, multi samt tiercé, quarté och quinté. Du känner säkert redan till franska spelformer – gagnant är till exempel vinnare.

 • Gagnant

– Vinnare. Lägsta insats 1,50 €.

 • Placé

– Plats. Lägsta insats 1,50 €.

 • Couplé gagnant

– Självvändande komb. Rak ordningsföljd gäller om det är sju eller färre startande. Lägsta insats 1,50 €.

 • Couplé placé

– Platskomb. Lägsta insats 1,50 €.

 • Trio

– Hitta dom tre främsta i loppet. Om det är sju eller färre startande gäller trio ordre, det vill säga rätt ordningsföljd. Lägsta insats 1,50 €.

 • 2 sur 4

– Hitta två av dom fyra första. Går att spela på två lopp per dag. Radpris 3 €.

 • Multi

– Hitta dom fyra första utan ordningsföljd. Du spelar på fyra, fem, sex eller sju hästar. Hur mycket du vinner beror på hur många du streckat. Radpris 3 €.

 • Tiercé, Quarté, Quinté

– Hitta dom tre, fyra eller fem första i rätt ordningsföljd. Går att spela en gång per dag. Radpris 1 € för tiercé, 1,3 € för quarté och 2 € för quinté.

Kvalificera till Prix d’Amérique

Det är inte vem som helst som får starta i Prix d’Amérique. För att kvalificera till världens största travlopp måste en häst antingen sprungit in mest pengar, samlat ihop tillräckligt många poäng i B-loppen eller också vinna ett av utvalda B-lopp som garanterar en plats i Prix d’Amérique. I listan ser du mer konkret vad som krävs av en häst för att den ska förtjäna en startplats.

Hästar som placerar sig bland dom fem främsta i B-loppen – Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique – får poäng enligt skalan 12-6-4-2-1. Dom sex med flest poäng totalt när alla B-lopp har körts får plats i Prix d’Amérique. Hästen som vinner Criterium Continental och hästen som vinner Prix Tenor du Baune är direktkvalificerade.

Vincennes

Prix d’Amérique körs på Vincennes – ett Mecka för alla oss som älskar trav. Du hittar banan i Bois de Vincennes i östra Paris. Den vackra travbanan invigdes redan 1880 och sedan 1934 körs bara trav på Vincennes. Bankroppen liknar ingen annan – den lutar uppåt och nedåt och kurvorna är mindre doserade än på svenska banor. Här tävlar man dessutom på kolstybb.

I Prix d’Amérique samlas alla 18 hästar i en fålla och när starkommandot går är det upp till häst och kusk att hitta bästa möjliga position. Voltsystemet är med andra ord inte som det i Sverige. När starten har gått kör man motsols i ett varv över 2 700 m. Den långa distansen och den kuperade banan gör Prix d’Amérique till världens hårdaste travlopp. Bara tuffa hästar kan vinna.

Användbar information

Parkering

 • P1 Car Park – 2 €

Du hittar P1 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route du pesage.

 • P2 Car Park – 2 €

Du hittar P2 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route de la Pyramide.

Panoramarestauranger

På Vincennes finns tre panoramarestauranger. Dessa är Café Casaques på andra våningen samt Le Prestige och Le Sulky på tredje våningen. Du kan enkelt boka bord via Prix d’Amériques och/eller Vincennes officiella hemsida.

Boende

Om du vill bo nära Vincennes rekommenderas Hotel Ibis budget Saint Maurice, Hotel Kyriad Prestige Joinville Le Pont, Hipotel Paris Hippodrome Parc Floral, Hotel du Chateau. Kolla gärna kartan innan du bokar hotell!