Vad innebär odds och spelprocent?
Nybörjare

Vad innebär odds och spelprocent?

Om du vill vinna pengar behöver du förstå vad odds och spelprocent är. Du kommer inte bli rik på att spela på hästar som står i 1,30 och du kommer inte heller bli rik om du alltid spikar omgångens största favoriter. Du måste lära dig hitta spelvärda hästar. För att bli en vinnare på trav måste man ha stort tålamod. Med förståelse för odds och spelprocent blir du en bättre spelare. Det lovar vi dig.

spelprocent trav

Det är viktigt att du förstår vad odds och spelprocent innebär när du spelar på trav – det är nämligen avgörande för hur mycket du har möjlighet att vinna. Lite förenklat kan man säga att odds är proportionen mellan insats och vinst när man spelar plats och vinnare medan spelprocenten berättar hur stor andel kuponger respektive häst är streckad på, vilket är intressant att veta när man spelar poolspel som V75 och V86 eller P76 och P54. Läs vidare nedan!

Fasta och rörliga odds

Till att börja med finns det fasta och rörliga odds. Spelbolag som Bet365 och Unibet har fasta odds medan ATG och Legolas.bet har rörliga. Skillnaden mellan fasta och rörliga odds är att du får vad du spelar på när du spelar på fasta odds medan rörliga odds förändras parallellt med inlämnade spel fram till spelstopp. Det betyder att om ”alla” spelar på en häst som står i 5,00 kommer oddset sjunka, och vice versa. Det gör det svårare att hitta spelvärda hästar.

Oddset är avgörande när man spelar på hästar. Om du spelar 100 kronor på 5.00 i odds och vinner får du 500 kronor tillbaka. Det innebär att nettovinsten - vinsten minus insatsen - är 400 kronor. Jämför det med att oddset sjunker till 2.00. Om du spelar 100 kronor och vinner får du 200 kronor tillbaka - i det här fallet blir nettovinsten ynka 100 kronor. När oddset sjunkit från 5.00 till 2.00 är det inte längre säkert att oddset är spelvärt.

Vad innebär spelprocent

När du spelar på poolspel som V75 och V86 eller P76 och P54 behöver du inte fundera över oddsen. Du ska istället kolla spelprocenten – den berättar som du läste tidigare hur stor andel inlämnade kuponger respektive häst är streckad på. Desto högre spelprocent desto mer betrodd är hästen. Vad du behöver ha i åtanke är att om bara favoriter vinner kommer utdelningen bli låg – detta eftersom vinnande kuponger delar på den totala vinstpotten.

Järvsöfaks var på sin tid ofta spelad till över 80 %. Det innebar att han var streckad på åtta av tio kuponger. Han avslutade sin karriär med 86 i segerprocent. När överlägsna hästar som Järvsöfaks startar blir utdelningen ofta låg - det eftersom många spikar och därmed har råd att gardera i övriga lopp. Det kan också bli tvärt om, att storfavoriten förlorar och utdelningen blir hög eftersom många har spikat.

Spelvärda hästar

Utmaningen är att hitta spelvärda hästar – bortglömda hästar vars chanser att vinna är bättre än vad spelprocenten antyder. För att göra det enkelt kan du tänka så här: en häst som är spelad till 52 %, vinner hästen verkligen 52 av 100 lopp? Om du tror att hästen vinner fler lopp än så är hästen spelvärd, om inte är det en god idé att gardera. För att bedöma den egentliga vinstchansen kan du kolla tidigare lopp och diverse statistik som kanske avslöjar mönster.

Spelprocenten kan avslöja i vilket lopp majoriteten spikar i. Om en häst är spelad till 78 % medan övriga hästar i samma lopp är spelade till mellan 1 och 5 % betyder det att många spikar favoriten. Om strecken är jämnt fördelade betyder det i sin tur att det är ett svårlöst lopp där många väljer att gardera. Du ska dock inte stirra dig blind på spelprocenten eftersom procenten på intet sätt är ett facit. Du ska istället våga lita på din kunskap och din magkänsla.

Dela inlägg

Kommentera