• Hem
  • Alla travtips

Gamla travtips - Arkivet

Travtips

Travtips

Det finns många faktorer att ta i beaktning när man spelar på trav – några exempel är form, startspår och utrustningsändringar. Även värmningar kan vara intressanta, dock är värmningar inte något som påverkar oss. Tipsen presenteras alltid dagen innan tävling, alternativt timmar innan första start. Erfarenhet är avgörande när man spelar på trav, att man lär känna hästar och kuskar – att man läser loppen. Det underlättar också om man lär känna aktiva tränare; med tiden förstår man vad tränare egentligen säger i intervjuer. För experter på Travstugan.se är källkritik avgörande – de läser intervjuer med kritiska ögon för att skapa en känsla för hur loppen blir körda. Våra spelexperter lägger många timmar på att analysera statistik – hur hästar presterat under vår- respektive vintermånader, från fram- respektive bakspår et cetera. Framför allt skapar Travstugans spelexperter sina speltips utifrån magkänslan som tidigare lopp genererar. 

Lopparkivet på atg.se är vårt viktigaste verktyg. Här finns möjlighet att analysera tidigare prestationer, särskilt intressant är att analysera hästars startsnabbhet. Just startmomentet är nämligen avgörande i analysen, därför är det viktigt att analysera kandidater till tätpositionens tidigare starter från framspår. Exempel: har hästen på innerspår möjlighet att svara ut övriga hästar? Om ja, då är nästa fråga om kusken bakom hästen på innerspår ens vill köra i ledningen. Kombinationen intervjuer, lopparkivet och statistik ger svaret närmast verkligheten. Eftersom hästar och kuskar är levande varelser hinner mycket hända på en tiondels sekund och därför är trav inte bara ett kunskapsspel utan också ett turspel. Hur många timmar man än lägger på travspel är det alltid slumpen som fäller avgörandet. Dock är vår övertygelse att timmar i lopparkivet och i statistikbibeln ökar chanserna att vinna på trav. 

Travtips på Travstugan kommer inte leverera sex rätt på V64, sju rätt på V75 eller åtta rätt på V86 varje vecka. Inte heller varannan vecka, och kanske inte ens en gång i månaden. Vi lägger manken till för att åtminstone vinna över tid – en storvinst var och varannan månad duger gott. För att lyckas lägger vi tjugotalet timmar per vecka, bland annat i lopparkivet och statistikbibeln. Huruvida en häst vann eller slutade femma i föregående lopp är sällan intressant – mer intressant är prestationen i sig. Utmärkt exempel är Nuncios prestation i Elitloppet 2015. Man måste gräva djupt i lopparkivet för att hitta guldkornen, och det vågar vi påstå att vi gör. Förhoppningen är att arbetet ska bära frukt, inte bara för oss utan också för dig som besökare.