• Hem
 • Martin Engström

Intervju med Martin Engström

Hur väljer du spikar?

Så klart hör man till vad tränare och kuskar säger och hur de resonerar kring mina alternativ till singelstreck. Ibland kan ett lopp lösa sig själv och där man tidigt kan sålla ut klasshästen mot "deltagarna".
Men främst går jag oftast på vad magkänslan säger mig. Jag tittar väldigt sällan på procenten och hur andra spelat.

Travtips efter magkänsla eller statistik?

Jag är väldigt svag för lopparkivet. Alla är vi ju olika, men personligen vinner jag mycket på att jag kan kolla in hur vissa hästar presterat i tre-fem senaste loppen inför aktuella loppet som ska tippas. En häst kan ha kommit fyra och femma i två raka lopp, men suttit fast och sett hur stark som helst ut. Sådana hästar kan glömmas bort för de som inte orkar gräva i arkivet.
Men främst är jag svag för magkänslan. Jag bryr mig väldigt lite om hur andra väljer att spela. Jag väljer tidigt att kolla in loppen, helst samma dag som startlistorna kommer ut. Väl där finner jag alltid hästar som jag fastnar lite extra för och där har funnits tillfällen där de blivit totalt bortglömda, men där jag ändå väljer att singelstrecka.

Vilket är ditt främsta spelminne?

Jag har två givna minnen som betytt lite extra:

 • För några år sedan när jag harvade runt i lagerbranschen föreslog jag åt mina kollegor att vi skulle spela V75 ihop. Vi var tiotalet stycken och lade en viss summa var till ett system som jag komponerade.
  Vid Hugo Åbergs-kvällen på min hemmabana Jägersro lyckades vi roffa åt oss sju rätt som gav runt 220 000 kronor. Det var lätt att gå till jobbet dagen därpå...
 • Under lördagen på Kriteriehelgen 2015 fick jag in sju rätt på mitt V75-förslag i Sportbladet vilket inbringade runt 480 000 kronor. Jag fick svara på några frågor från tidningen samma kväll och döm om min förvåning så fyllde jag löpsedeln i tidningen nästa dag.
  Här är artikeln från den vinsten.

Vilka är dina 3 bästa tips till en travtips-nybörjare?

Hur man än vänder och vrider på det så behöver man rutin. Visst kan den så kallade nybörjarturen inbringa en del succé till en början, men det är tydligt att man måste ha koll på en hel del inom trav för att kunna spela på det.

 • Givet enkelt tips är att gå på trav! Gärna det första du gör.
  De som jag fått in i travsporten har jag först och främst tagit till en travbana och låtit de uppleva sporten. När man väl är där får de även spela lite - så klart på vad deras magkänsla säger. Däri får de även den så kallade "kicken" av travspel och oftast har alla fastnat när de går därifrån.
  Plötsligt är inte trav det där tråkiga springer runt-runt längre.
 • Lär dig grunderna. Hur man läser programmet, vad distanserna och auto- och voltstart är för något.
 • Gör det inte svårare än vad det är. Inte ens travexperter får in storvinster på ett tag. Travspel innebär inte bara skicklighet utan även en gnutta tur.

Vart hittar man dina andelar?

Alla mina andelar hittar som alltid på vår andelssida på ATG.se!
Sortera på "Martin Engström".

Aktuella travtips av Martin Engström

Dagen efter den stora dagen är här. För många en rejäl baksmälla.Ikväll är det V64 på Rättvik där jag drar till med chansspik!🥇 ... Läs travtips

Gamla travtips av Martin Engström

Travtips
Följ Travstugan på Youtube