Challange tips

Gratis travtips på Svenska Spel challange från våra experter

Vanliga frågor och svar om Svenska Spel Challenge

Svenska Spel Challenge är en relativt ny spelform och är inte alltid lätt att förstå för dom travspelarna som är vana med ATGs spelformer. Vår vision är att hjälpa alla våra besökare och följare med att spela på Challange. För att underlätta för dig hittar du återkommande frågor och svar på hemsidan. Sektionen uppdateras löpande allt eftersom fler frågor trillar in

📱 Vart hittar jag speltips till challange?

Travstugan skriver egna tips till Challenge med jämna mellanrum som du hittar här. Speltips till Challenge hittar du dessutom alltid hos Svenska Spel tillsammans med startlistorna.

💰 Hur mycket kan jag vinna på challenge?

Challenge är ett poolspel, vilket innebär att spelarkollektivets insatser styr hur mycket pengar som kan delas ut i vinster. Än så länge har omsättningen varit blygsam. Men förhoppningsvis stiger omsättningen i takt med att spelformen blir mer och mer populär.

❓ Hur spelar man challenge?

Spelet handlar om att tippa vinnaren i 6-8 förutbestämda travlopp. Du väljer bland tre alternativ bestående av två hästar och övriga fältet. Till exempel: vinner 4 Las Caviar, Övr (någon av de övriga hästarna i loppet) eller 8 Tiger Journey?

✅ Hur många rätt behövs för att vinna på challenge?

För vinst krävs det alla rätt, som alltså innebär 6-8 rätt beroende på hur många lopp som ingår i den aktuella Challenge-omgången.

🔍 Vart hittar jag resultaten på challange?

Besök Svenspel.se och klicka sedan på "Resultat" och därefter fliken som heter just "Challenge". Där kan du sedan genom pilen bläddra i kalendern för att hitta omgången du söker efter.

🧾 Kan man köpa ett färdigt challenge-system?

Ja det kan du. Du har alltid möjlighet att spela med hjälp av "Xperten" som är Svenska Spels motsvarighet till Harry Boy. där du enbart behöver välja ett belopp mellan 20 - 180 kr och sedan får ett färdigkomponerat Challenge-system - lätt som en plätt!

📅 Vilka dagar avgörs challenge?

Challenge avgörs varje dag och ambitionen är att de bästa travloppen för dagen alltid ska ingå i Challenge-spelet.

💵 Vad kostar det att spela på challenge?

Radpriset är 10 kr. Väljer du enbart ett alternativ i varje lopp i Challenge-omgången kostar din rad alltså 10 kr. Du kan även välja att höja insatsen per rad till 20,30 eller 50 kr.

🚫 Vad händer om min häst blir struken innan loppet?

Om två eller fler objekt utgår vid vadhållning omfattande sex eller färre objekt eller tre eller fler objekt utgår vid vadhållning omfattande sju eller fler objekt upphävs vadhållningen och insatserna för inlämnade vad återbetalas i enlighet med bestämmelserna i Svenska Spels kundvillkor.

📺 Vart följer jag challange?

De lopp som ingår i Challenge är som regel tagna från ATG:s största poolspel- vilket gör att dessa både sänds live på nätet och även visas i TV.

Om Challenge

Challange Trav är en relativt ny spelform som Svenska Spel lanserades 1 januari 2019. Spelformen är ett poolspel vilket innebär att du spelar mot andra spelare och inte mot spelbolaget. Det gäller alltså att hitta värde genom att exempelvis jämföra oddsen mot hur det svenska folket har spelat på kupongen. Challenge för spel på hästar lanserades 1 januari 2019.

Du hittar en Challenge-kupong med trav varje dag bestående av dagens 6-8 bästa lopp. Tre alternativ i respektive lopp bestående av två hästar och övriga fältet och det är givetvis vinnaren som ska tippas..

Största vinsten på challenge kom när en Malmöbo lämnade in ett system på Halmstadtravet i mars. Han valde att ta bort storfavoriten Cheerful Rivner och det lönade sig rejält. Systemet var på 972 rader och utdelningen blev fina 293 275 kronor.

Svenska spel Challange

Svenska Spel

Svenska Spel Challange

Challange är ett varumärke som ägs av Svenska Spel. Gillar du trav är challange något du absolut inte får missa. Det är ett perfekt komplement till andra spelformer på och det är ofta potterna är kryddade med extrapengar.


Hur fungerar Challenge?

Svenska Spel challange fungerar ungefär som PowerPlay eller Topptipset. Det gäller alltså att pricka rätt i 6-8 lopp och du tippar som du gör i Svenska Spels övriga spelformer (1-X-2).

1an och 2an är ofta en stor favorit och en lägre skräll, medan X står för dom övriga hästarna i loppet.

Du kan välja att gardera varje lopp för ökad chans till vinst, men då får du också räkna med att betala en högre insats. Då radpriset ligger på 10 kronor skenar kostnaden snabbt iväg och tipset är att spika för att reducera kostnaden.

Om en omgång stoppas för spel på grund av strykningar så utgår extrapengar och överförs till en kommande omgång.

Du kan välja att gardera varje lopp för ökad chans till vinst, men då får du också räkna med att betala en högre insats då din kostnad ökar för varje extrarad som du adderar.

Hur spelar man på Challange?

 1. Logga in på Svenska Spel
 2. Klicka på ”Spela Challenge”.
 3. Tippa mellan 1, X eller 2 i dom loppen som ingår i kupongen (6-8 stycken).
 4. Välj radinsats. Lägsta insats är 5 eller 10 kronor, högsta 50 kronor.
 5. Klicka på "Betala".
 6. Du hittar din challange-kupong under ''mina spel'' i huvudmenyn.
Så här kan en kupong på poolspelet Challenge se ut med sex lopp.
 • Papidoux Övriga Mellby Collector
 • East Dori Övriga Lady Rubinstein
 • Winnertakesitall Övriga Västerbo Margaux
 • Månremus Övriga Torpa Pål
 • Cesar F.C Övriga Jaguar Dream
 • Creator Scoop Övriga 2 Enge Barack

Kostnad & utdelning på Challenge

Radinsatsen på Challenge är tio kronor, alltså är det billigaste alternativet att lägga en enkelrad som kostar totalt tio kronor. Det är en vinstgrupp som gäller vid alla rätt och återbetalningen på Challenge ligger på 70%. Är det ingen som har alla rätt, läggs potten till nästa omgång.

Speltips på Challenge

Travstugan kommer vid vissa tillfällen att lägga upp speltips med analyser och förslag för spel på Challenge. Generellt sätt handlar det om att försöka hitta lopp där spelarkollektivet är fel ute, något som inom travspråk brukar kallas för spelvärde.

Spelvärde är om en häst med mycket stor vinstchans startar, men spelarkåren har valt att istället spela på alternativet "Övriga" eller den andra hästen som anges på spelkupongen. Då kan det alltså vara läge att lämna den hästen/alternativet ensam på kupongen. Förutom skicklighet, krävs det givetvis även en del tur för att lyckas med bedriften att få alla rätt på Challenge.

Ambitionen är att presentera speltips här på travstugan när spelvärdet på challange-omgången är högt. I våran facebookgrupp på twitter postar många av våra medlemmar sina speltipsoch kuponger på kommande på challange-omgångar.

Vill du tippa challange på travstugan?

Hör av dig till oss via vårt kontaktformulär som du hittar i menyraden. Kravet för att bli en av oss är ett brinnande intresse för travsporten och spelet. Målsättningen är hela tiden att bli fler. Alla har något att bidra med – oavsett om det handlar om drag och spikar eller funderingar och åsikter.

Andelsspel på Challenge

Svenska spel planerar att lansera andelsspel till Challenge inom snar framtid. Där du både kommer ha möjlighet att skapa egna andelsspel som du kan dela med vänner och bekanta. Men framför allt för dig som bara vill köpa en andel istället för att göra systemet på egen hand.

Spela med hjälp av Xperten

Vill du inte komponera ditt eget spel så kan du använda "Experten" där du enbart behöver välja vilken insats systemet ska vara på. Totalpriset beror på vilken radinsats du väljer och startar vid 20 kr och finns i belopp upp till 180 kr. Svårare än så behöver det inte vara.

Följ Travstugan på Youtube