Challenge » Spelguide för oddset Challenge » Travstugan.se

Om Challenge

Challenge är en ny spelform som spelas hos Svenska Spel. Spelformen är ett poolspel vilket innebär att du spelar mot andra spelare och inte mot spelbolaget. Det gäller alltså att hitta värde genom att exempelvis jämföra oddsen mot hur det svenska folket har spelat på kupongen. Challenge för spel på hästar lanserades 1 januari 2019.

Challenge hastar

Hur fungerar Challenge?

Kupongen med trav består av sex till åtta lopp där du helt enkelt ska tippa vinnaren. Välj bland tre alternativ bestående av två hästar och övriga fältet. Till exempel: Vinner 4 Papidoux Övr (någon av de övriga hästarna i loppet) eller 7 Mellby Collector?

Om en omgång stoppas för spel på grund av strykningar så utgår extrapengar och överförs till en kommande omgång.

Du kan välja att gardera varje lopp för ökad chans till vinst, men då får du också räkna med att betala en högre insats då din kostnad ökar för varje extrarad som du adderar.

Kostnad & utdelning på Challenge

Radinsatsen på Challenge är tio kronor, alltså är det billigaste alternativet att lägga en enkelrad som kostar totalt tio kronor. Det är en vinstgrupp som gäller vid alla rätt och återbetalningen på Challenge ligger på 70%. Är det ingen som har alla rätt, läggs potten till nästa omgång.

Exempel på en Challenge-kupong

Så här kan en kupong på poolspelet Challenge se ut med sex lopp.

  1. Papidoux Övriga 7 Mellby Collector (1,X,2)
  2. East Dori Övriga 4 Lady Rubinstein (1,X,2)
  3. Winnertakesitall Övriga Västerbo Margaux (1,X,2)
  4. Månremus Övriga Torpa Pål (1,X,2)
  5. Cesar F.C Övriga Jaguar Dream (1,X,2)
  6. Creator Scoop Övriga 2 Enge Barack (1,X,2)

Speltips på Challenge

Oddset challenge

Travstugan kommer vid vissa tillfällen att lägga upp speltips med analyser och förslag för spel på Challenge. Generellt sätt handlar det om att försöka hitta lopp där spelarkollektivet är fel ute, något som inom travspråk brukar kallas för spelvärde. Till exempel om en häst med mycket stor vinstchans startar, men spelarkåren har valt att istället spela på alternativet "Övriga" eller den andra hästen som anges på spelkupongen. Då kan det alltså vara läge att lämna den hästen/alternativet ensam på kupongen. Förutom skicklighet, krävs det givetvis även en del tur för att lyckas med bedriften att få alla rätt på Challenge. Vi rekommenderar därför att Challenge ses som underhållning och ett komplement till övriga spel. Som kanske lämpar sig bäst till att spela mot eller med kompisar som ett socialt spel.

Andelsspel på Challenge

Svenska spel planerar att lansera andelsspel till Challenge inom snar framtid. Där du både kommer ha möjlighet att skapa egna andelsspel som du kan dela med vänner och bekanta. Men framför allt för dig som bara vill köpa en andel istället för att göra systemet på egen hand.

Spela med hjälp av Xperten

Vill du inte komponera ditt eget spel så kan du använda "Experten" där du enbart behöver välja vilken insats systemet ska vara på. Totalpriset beror på vilken radinsats du väljer och startar vid 20 kr och finns i belopp upp till 180 kr. Svårare än så behöver det inte vara.

Challenge

Frågor och svar

Var hittar jag speltips till Challenge?

Travstugan skriver egna tips till Challenge med jämna mellanrum som du hittar här. Speltips till Challenge hittar du dessutom alltid hos Svenska Spel tillsammans med startlistorna.

Hur mycket kan jag vinna på Challenge?

Challenge är ett poolspel, vilket innebär att spelarkollektivets insatser styr hur mycket pengar som kan delas ut i vinster. Än så länge har omsättningen varit blygsam. Men förhoppningsvis stiger omsättningen i takt med att spelformen blir mer och mer populär.

Hur spelar man Challenge?

Spelet handlar om att tippa vinnaren i 6-8 förutbestämda travlopp. Du väljer bland tre alternativ bestående av två hästar och övriga fältet. Till exempel: vinner 4 Las Caviar, Övr (någon av de övriga hästarna i loppet) eller 8 Tiger Journey?

Hur många rätt behövs för att vinna på Challenge?

För vinst krävs det alla rätt, som alltså innebär 6-8 rätt beroende på hur många lopp som ingår i den aktuella Challenge-omgången.

Kan jag köpa andelar till Challenge?

Nej, än så länge går det inte att köpa andelar till Challenge. Men det ryktas om att Svenska Spel kommer att öppna upp för den möjligheten inom kort - så håll utkik.

Vill du köpa ett färdigt Challenge-system?

I så fall har du möjlighet att spela med hjälp av "Xperten" där du enbart behöver välja ett belopp mellan 20 - 180 kr och sedan får ett färdigkomponerat Challenge-system - lätt som en plätt!

Vilka dagar går Challenge?

Challenge avgörs varje dag och ambitionen är att de bästa travloppen för dagen alltid ska ingå i Challenge-spelet.

När lanserades Challenge?

Spelformen Challenge lanserades i januari 2019 och är det första poolspelet som erbjuds hos Svenska Spel när det gäller spel på hästar.

Vad kostar det att spela Challenge?

Radpriset är 10 kr. Väljer du enbart ett alternativ i varje lopp i Challenge-omgången kostar din rad alltså 10 kr. Du kan även välja att höja insatsen per rad till 20,30 eller 50 kr.

Är vinster på Challenge skattefria?

Ja. Skatten är redan dragen.

Vad händer om min häst blir struken innan loppet?

Om två eller fler objekt utgår vid vadhållning omfattande sex eller färre objekt eller tre eller fler objekt utgår vid vadhållning omfattande sju eller fler objekt upphävs vadhållningen och insatserna för inlämnade vad återbetalas i enlighet med bestämmelserna i Svenska Spels kundvillkor.

Hur stor är återbetalningen till spelarna?

Vid vinnande vad utbetalas 70 procent av insatserna till vinnarna och 2,5 procent av insatserna fonderas i en rullpott för Challenge.

Hur kan jag följa loppen?

De lopp som ingår i Challenge är som regel tagna från ATG:s största poolspel- vilket gör att dessa både sänds live på nätet och även visas i TV.

Var hittar jag Challenge-resultat?

Besök Svenspel.se och klicka sedan på "Resultat" och därefter fliken som heter just "Challenge". Där kan du sedan genom pilen bläddra i kalendern för att hitta omgången du söker efter.