• Hem
 • Travskola
 • Så går du vidare för att bli en bättre travspelare
Nybörjare

Så går du vidare för att bli en bättre travspelare

Vad ska du göra för att bli en bättre travspelare? Som spelare blir man aldrig fullärd och därför är det viktigt att lyssna på intervjuer med aktiva och läsa travmedia. Du måste leva trav för att bli en bättre spelare. En bra genväg är att läsa våra guider på medelnivå. Där kan du bland annat läsa om hästars och kuskars olika egenskaper, om spår och om utrustning.

bli en bättre travspelare

Grattis!....Nu har du kommit till den sista guiden för nybörjare!

Vi hoppas att du har fått en känsla för vad svensk travsport är och hur du går tillväga för att spela. Den sista guiden är en enklare introduktion till nästa steg för att bli en bättre spelare. För att öka dina chanser att vinna på trav är det nödvändigt att du utvecklar dina kunskaper och att du lever trav. Efter det här ska vi lära dig vad reducerade travsystem är och hur man gå tillväga för att spela reducerat på trav.

Nyborjare trav

Ta nästa steg

Vill du ta nästa steg är förslaget att läsa våra guider på medelnivå. För tillfället finns fyra guider på medelnivå tillgängliga, dessa är:

 • Spårets betydelse för hästens chanser att vinna.
 • Kuskens betydelse för hästens chanser att vinna .
 • Vilken betydelse har utrustning för hästens prestation..


Vi rekommenderar dig att läsa guiderna på medelnivå i just den här ordningen.

Förutom våra guider rekommenderar vi dig att:

 • Lyssna på podcasts om trav.
 • Besök travbanor
 • Prata med tränare
 • Kolla i lopparkivet
Lopparkivet atg bli en battre travspalre

Lopparkivet hos ATG

Skillnaden mellan bra och dåliga spelare

Vad är skillnaden mellan bra och dåliga spelare? Bra spelare litar på ögat och dåliga spelare på spelprocenten. Många tror att spelprocenten är ett facit men så är inte fallet. Det händer ofta att den gemensamma spelarkåren är fel ute och bättre än att lita på andra är att lita på sig själv. Gå din egen väg – lita på dina idéer. Självförtroende är A och O för att bli en framgångsrik travspelare.

Öka vinstchansen

Kunskap ökar dina chanser att vinna på trav. Många lägger flera timmar om dagen på att kolla i lopparkivet och läsa intervjuer. Det behöver du också göra. Besök olika hemsidor, läs olika tidningar. På så sätt får du en bättre överblick. Det är viktigt eftersom spelare resonerar olika. Med kunskap från olika källor kan du skapa dig en egen uppfattning om loppen och ta beslut utifrån det.

Travtips

Lyssna på experter

Det finns många duktiga spelare i landet. Dessa delar gärna med sig av tips i poddar och tidningar. Analysera hur de tänker när de spelar på trav. Genom att kopiera deras tankesätt kommer du snart bli en bättre spelare – men det är också en balansgång eftersom du inte ska frångå din filosofi. Samtidigt behöver du vara ödmjuk och inse att det finns en anledning till varför somliga vinner.

Bli en professionell spelare

Simon Hagen

Många drömmer om att leva på betting och bli en professionell spelare men det är tyvärr ett liv som är få förunnat. Det finns bara ett sätt att bli en bättre spelare och det är att kolla och lyssna på mer trav än tidigare. Du måste lära känna alla hästar och kuskar och skillnaden på alla banor. Kunskap ökar dina chanser att vinna på trav men det gör även högre insatser. Öka dina insatser när du vunnit en hacka.

Kan man leva på travspel?

Det finns faktiskt några få som faktiskt lever på att spela på trav. För dessa personer handlar det om att vinna i längden, vissa går bara för att ta hem de stora pengarna. Då spelar man för att vinna stort vilket oftast betyder att man inte streckar lika många favoriter, man måste spela aggressivt och ta bort stora favoriter med. Risken att ligga ute med mycket pengar under en längre tid är påtaglig.

Man kan faktiskt även vinna i längden genom att slaviskt följa de mindre omgångarna. Eftersom det är färre som lägger ner tid och energi till exempelvis lunch-omgångar etc har man redan där ett övertag.

En av världens bästa travspelare heter Thomas ''Gusen'' Gustafsson. Thomas sa upp sig från sitt jobb på posten i Borlänge 1991 och har sedan dess haft travspel som sitt leverne. Sedan ''Gusen'' lämnade tillbaka postcykeln har han levt på att spela på trav. Det är få förunnat. Flera har försökt men efter några år fått återgå till ett vanligt arbete. Trots att det låter som ett lyxliv är det långt ifrån det. ''Gusen'' lägger ner mer tid än en vanlig heltidsanställd i veckan för att studera inför omgångarna. I en intervju i Aftonbladet 2009 kommenterade ''Gusen'' livet som spelare och det framkom att det inte alltid är en dans på rosor.

  Thomas gusen gustafsson
  Thomas ''Gusen'' Gustafssons tre tips för att bli en bättre travspelare
  • Disciplin - För att vinna på trav krävs det att du har disciplin och är plikttrogen.
  • Hårt arbete - Det kan låta glassigt att spela på trav, men det krävs hårt arbete. Varje dag 364 dagar om året.
  • Håll dig till din bankrulle och spela aldrig för mer än vad du har råd att förlora

  Jan ''Timo'' Timonen's bästa tips för att bli en bättre travspelare

  Jan ''Timo'' Timonen har också levt på travspel i hela sitt liv. Under 70-90 talet åkte han på trav inpricip varje dag och kolla alla lopp. Ett arbete som gav frukt eftersom det på den tiden inte fanns något lopparkiv att kolla hästarnas tidigare prestationer i. Med ett bra minne snappade ''Timo'' upp hästar som gick bra tillslut och kunde på det sättet ha tillvara på den exklusiva kunskapen när han senare skulle spela till nästa omgång.

  Timo spelar fortfarande på hög nivå och anses vara en av Sveriges absolut bästa travspelare. Han har även lärt ut många yngre talanger och inom spelbranschen ses Timonen som en nestor.

   Jan timonen
   Timo listar nedan vilka tre saker man ska tänka på innan om man vill bli en bättre travspelare.
   • Lopparkivet är ett av världens bästa verktyg. Nu är dessutom lopparkivet gratis. Det borde alla utnyttja.
   • Läs läs läs... Hitta all information du kan få. Vare sig det gäller tips på Travstugan eller intervjuer i Aftonbladet. Efter ett tag lär man sig vilken information man skall ta tillvara på.
   • Gjort ett dåligt spel? Klaga inte. Som travspelare gör man tusen dåliga spel och är ofta nära. Fokusera istället på att komma ihåg den prestationen nästa gång.

   Utforma en spelfilosofi

   Något du bör göra är att utforma en spelfilosofi att luta dig mot. Det kan vara att du endast ska spela på spelvärda hästar eller att du aldrig ska spika den största favoriten i omgången. Det är viktigt att hitta en filosofi som du tror på. Du kommer inte vinna varje vecka men du kommer öka chansen att vinna genom att spela långsiktigt och systematiskt. Var självsäker och visa tålamod.

   Vilka spelbolag använder proffsen på trav?

   Många spelare håller sig till ATG:s spelformer som V75 och V86 eftersom potentialen för att vinna stort är hög. Men på senare tid har även de bättre travspelarna använt sig av exempelvis Unibet eller Bet365 för att spela på felbedömda odds. Eftersom det är personer som sätter odds på dessa sidor kan man ha ett stort övertag om man anser sig vara en bättre spelare. Helst ska man spela när oddsen till dessa lopp släpps.

   Spelbolagen som är populära hos proffsspelare

   1. Ingen välkomstbonus

   2. Sätt in 500 kr SEK 100 free spins + 500 kr i bettingkrediter

    Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

   3. Upp till 500 SEK Free Bet

   4. Inget bonuserbjudande för närvarande

   Följ Travstugan på Youtube