Vad är travsport?
Nybörjare

Vad är travsport?

Trav är en fantastisk sport som innehåller allt man kan önska sig. Framför allt glädje och spänning. I trav tävlar ekipage i form av häst och kusk mot varandra. Utmaningen är att vara först över mållinjen. Vill du lära dig mer om travsport? Vi har skapat tio grundläggande guider för nybörjare. Nedan hittar du den första av tio guider. Du kan själv välja i vilken ordning du vill läsa alla guider.

vad är travsport

Travsport beskrivs nog lättast som hästkapplöpning där ekipage bestående av häst och kusk i sulky tävlar sinsemellan på en oval bana. Hästen får endast förflytta sig i den diagonala gångarten trav. Det är en förenklad beskrivning men i alla fall en början. Nedan kan du läsa steg för steg om allt du behöver veta om travsport i allmänhet och svensk travsport i synnerhet.

Är du redo att lära dig mer om trav? Vi börjar med skillnaden mellan kall- och varmblod.

Skillnaden mellan kall- och varmblod

Bara i Sverige tränas fler än 18 000 travhästar. Inom svensk travsport tävlar man med två olika raser, nämligen kallblod och varmblod. Nio av tio lopp som anordnas i landet är för varmblod. Lopp för kallblod anordnas nästan bara på banor i norr. Skillnaden mellan kall- och varmblod är att varmblod är snabbare och ädlare än kallblod som är grövre i kroppen.

Ett kallblod du måste känna till är Järvsöfaks. Han tog Sverige med storm i mitten på 90-talet och vann 201 av 234 starter mellan 1997 och 2009. Kom ihåg Järvsöfaks. Annars får du skämmas. Två varmblod som du måste kunna är i sin tur Ego Boy och Legolas. Det var nämligen Ego Boy och Legolas som tog svensk travsport till folkhemmet.

Travsportens aktiva

Hästen står förstås i centrum men svensk travsport vore ingenting utan sina aktiva:

 • elever i travskolor
 • lärlingar
 • hästskötare
 • tränare
 • kuskar
 • ryttare
 • hästägare
 • uppfödare

För aktiva är travsporten inte bara en sport och en sysselsättning utan framför allt en livsstil som kräver stort engagemang. Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra. Det går inte att säga vilka aktiva som är viktigast; alla fyller en viktig funktion inom svensk travsport. Måhända är hästskötare den kategori som drar det tyngsta lasset.

Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra

Det är svårt att hålla reda på alla kuskar och tränare men det finns några som du är tvungen att lära dig - både till namn och utseende. Det är bra om du kan säga att bröderna Nordin formade svensk travsport från 40-talet och framåt och att Olle Goop är landets vinstrikaste kusk med över 6 600 segrar. Eller att Stig H. Johansson är travsportens främste genom alla tider.

Bröderna Nordin, Olle Goop och Stig H. Johansson är en bra början.

Tävlingsdagar

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse. Tillsammans lockar tävlingsdagarna över 1,2 miljoner besökare till landets travbanor. Banorna är jämnt fördelade från Boden i norr till Malmö i söder. På mindre banor och sjöisar runt om i landet anordnas bygdetrav, travtävlingar utan spel. Bygdetrav är hjärtat i svensk travsport.

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse

Travlopp i Sverige - från bygdetrav till internationella travlopp

I Sverige anordnas allt från breddlopp – travlopp för mindre aktiva kuskar – till nationella och internationella travtävlingar. Det största loppet både vad gäller prispengar och tradition är Elitloppet som alltid körs på Mors dag sista helgen i maj på nationalarenan Solvalla. Andra exempel på internationella tävlingar är Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet samt Åby Stora Pris. Två nationella tävlingar med lång tradition är Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Elitloppet är det största travloppet i Sverige. Det måste du lära dig. Elitloppshelgen är helig. Om du träffar en traventusiast och inte vet vad Elitloppet är får du finna dig i att bli utskrattad. Elitloppet är en institution i svensk travsport. Några andra lopp du behöver känna till är Kriteriet, Derbyt, Hugo Åbergs, Olympiatravet och Åby Stora Pris. Har du koll på dem här är du säker.

Memorera:

 • Elitloppet
 • Hugo Åbergs Memorial
 • Olympiatravet
 • Åby Stora Pris
 • Svenskt Travkriterium
 • Svenskt Travderby
Dela inlägg

Kommentera