När Örjan Kihlström nominerades till Jerringpriset som en av 13 efter segern i Prix d’Amérique 2014 hävdade belackare att det inte var han utan Maharajah som förtjänade att nominerades. Det är en trångsynt inställning till travsport, inte alls ovanlig, som handlar om okunskap. Frågan är dock befogad – vilken betydelse har kusken för hästens chanser att vinna? Det ska vi försöka reda ut i texten som följer men säkert är att kusken har stor betydelse i travlopp.
Kuskens skicklighet
Racingstjärnor som Lewis Hamilton ifrågasätts sällan. Istället hyllas de som hjältar. När man tänker efter är skillnaden mellan racingstjärnor och kuskar väldigt liten, om det ens finns någon skillnad. Båda hanterar hästkrafter och tävlar mot andra. Inom varken Formel 1 eller travsport räcker det med att ha bäst fordon eller häst för att vinna sin tävling – förarens och kuskens skicklighet är den avgörande faktorn i tävling som inte får underskattas.
Rutinerade och orutinerade kuskar
Spelare brukar gardera i lärlingslopp av gammal vana. Det är nämligen inte ovanligt att det skräller i lopp med orutinerade kuskar – trots att det är samma hästar som annars brukar tävla med rutinerade kuskar på V75. Anledningen till varför det gärna skräller i lärlingslopp är att lärlingar är förhållandevis oberäkneliga och inte alltid följer mallen. Det betyder i såna fall att kusken har betydelse för hästens chanser att vinna. Om det är någon som tvivlar på det.
Startmetoder
Inom svensk travsport används två startmetoder – autostart och voltstart. Det är två metoder som kräver olika egenskaper av både häst och kusk. Några kuskar – inte minst Björn Goop – har autostart som specialitet medan Erik Adielsson och Jan Norberg är särskilt skickliga i voltstart. Eftersom kuskar har olika talanger har kusken betydelse för hästens chanser att vinna. Du måste därför lära dig landets kuskars olika egenskaper för att bli en vinnare på trav.
Vad utmärker en bra kusk?
Ja, vad utmärker en bra kusk? Det finns många egenskaper som utmärker en bra kusk. Till att börja med handlar det om att visa respekt för sporten i allmänhet och hästen i synnerhet. Inställningen är viktig. I tävling handlar det om att acceptera hästens begränsningar – att inte köra snabbare än vad benen bär och inte kräva för mycket på upploppet. Går man djupare finns det andra – mer konkreta – egenskaper som skiljer en bra kusk från en sämre.
För att vinna lopp måste kusken läsa hur loppet blir kört. Ska han eller hon köra offensivt från början för att spetsa eller bida sin tid för att spara krafter till upploppet? När det kommer till att läsa lopp har Örjan Kihlström få övermän – han sparar gärna hästens krafter till upploppet och det verkar ofta vara rätt beslut. Det handlar inte bara om tur utan också om skicklighet. Som kusk måste du också ha förmågan att få ut max av hästen, inte minst vid starten.
Kaj Widell är en skicklig hästkarl, erkänd för sin förmåga att hantera knepiga hästar. Han kallas inom sporten för de svåra hästarnas kusk och hans känsla för hästar är sällsynt. Trots att Kaj Widell är en catchdriver har han med sig utrustning till tävling och han ger gärna råd om förbättring till andra. De tips och råd Kaj Widell ger kan vara skillnad mellan vinst och förlust. Han är ett ytterligare bevis för att kusken har betydelse för hästens chanser att vinna.
Många kuskar peakar sina karriärer vid 40. Det beror på att kuskar vid den åldern fortfarande är tillräckligt alerta, har tillräckligt mycket erfarenhet och mod för att tänja på gränserna. Det är inte ovanligt att kuskar som närmar sig de 60 blir försiktiga och eftersom det handlar om små marginaler i travsport är inte det en fördel. Med det sagt är inte landets 60-åriga kuskar några dåliga kuskar – det finns alltid undantag och somliga peakar i högre ålder än 40.
Kuskar med olika förutsättningar
Det finns bra och dåliga kuskar. Dock ska man vara försiktig med att använda intjänade pengar som värdemätare eftersom kuskar har olika förutsättningar. Örjan Kihlström, till exempel, får köra världsstjärnor i stora lopp och kör därför in tiotals miljoner om året. Det gör inte per automatik honom till en bättre kusk än till exempel tidigare nämnda Kaj Widell. Trav handlar om ett samspel mellan häst och kusk där ingen är bättre än den svagaste länken.