Det underlättar om du förstår alla termer när du spelar på trav. Har du inte koll på alla termer blir det svårt att förstå vad aktiva och experter pratar om inför och efter lopp. Något mer du behöver lära dig är att man gärna svänger sig med floskler i svensk travsport och som spelare behöver du lära dig att läsa mellan raderna; aktiva kuskar och tränare lovar som regler nämligen hellre för lite än för mycket.
Positioner i travlopp
För att hänga med behöver du lära dig termer för positioner i travlopp. Spets är ledningen och vinnarhålet positionen bakom ledaren. Positionen utvändigt om spetspositionen kallas kort och gott dödens och positionen bakom dödens andra par utvändigt. Du måste inte lära dig dessa termer men det underlättar om du gör det. Kolla travsändningar och läs travmedia så lär du dig snart.
Startmetoder
Det är också bra om du lär dig skillnaden mellan autostart och voltstart. Det är startmetoder som används i svensk travsport – i autostart startar hästarna bakom en startbil och i voltstart vänder hästarna i startmomentet. Anledningen till varför du behöver förstå skillnaden är att några hästar trivs bättre med autostart och andra med voltstart. Har du inte koll minskar chansen att vinna.
Utrustning
Trav är en utrustningssport och därför behöver du lära dig vad utrustningen kallas. Blinkers, huvudstång, jordbländare, jänkarvagn, käkrem, norskt huvudlag och rycktussar är bara några exempel. Det är viktigt att du förstår vad utrustningen har för betydelse för hästens prestation eftersom det kan vara loppavgörande. Var på din vakt när tränare aviserar första jänkarvagn eller första rycktussar – då kan det vara läge att spela!
Floskler
Floskler finns det gott om. Tränare säger ofta att hästen ”behöver en del tur för att vinna” eller att hästen ”inte är borta”. Grejen med floskler är att de oftast bara är utfyllnad i brist på annat att säga. Som spelare behöver du lära dig att ta allt med en nypa salt. Ta det inte på blodigt allvar om tränare säger att hästen ”behöver loppet”. Aktiva lovar alltid hellre för lite än för mycket.
Bästa sättet att lära sig floskler och termer är att kolla travsändningar och läsa travmedia. Du kommer stöta på nya termer varje vecka – därför är det viktigt att du frågar när du inte förstår. När du besöker travbanor kommer du märka att spelare talar i floskler och termer och det är inte ovanligt att man har sina egna floskler och termer. Termer kan också variera från norr till söder.
Lär dig fler travtermer
Vill du lära dig fler travtermer? Via länken nedan hittar du utförlig beskrivning på närmare 40 termer. Hemsidan uppdateras löpande med ytterligare beskrivningar.