Nybörjare

Vad innebär odds och spelprocent?

Om du vill vinna pengar behöver du förstå vad odds och spelprocent är. Du kommer inte bli rik på att spela på hästar som står i 1,30 och du kommer inte heller bli rik om du alltid spikar omgångens största favoriter. Du måste lära dig hitta spelvärda hästar till bra odds. För att bli en vinnare på trav måste man ha stort tålamod. I den här guiden lär vi dig allt du behöver veta om travodds och vad egentligen vad spelprocent på travet är.

spelprocent trav

Travodds

Det är viktigt att du förstår vad travodds och spelprocent innebär när du spelar på trav – det är nämligen avgörande för hur mycket du har möjlighet att vinna. Lite förenklat kan man säga att ett travodds är proportionen mellan insats och vinst när man spelar plats och vinnare medan spelprocenten berättar hur stor andel kuponger respektive häst är streckad på, vilket är intressant och nödvändigt att veta när man spelar poolspel som V75 och V86.

Till att börja med finns det fasta och rörliga odds. Spelbolag som Bet365 och Unibet har fasta travodds medan ATG och har rörliga. Skillnaden mellan fasta och rörliga travodds är att du får vad du spelar på när du spelar på fasta odds medan rörliga odds förändras parallellt med inlämnade spel fram till spelstopp. Det betyder att om ”alla” spelar på en häst som står i 5,00 kommer oddset sjunka, och vice versa. Det gör det svårare att hitta spelvärda hästar.

Spela hos Nordicbet på telefonen

Fasta travodds

Fasta odds hittar man ofta på spelbolag som exempelvis Unibet eller Bet365. När man spelar ett fast odds kan inte oddset ändras, oavsett hur många som har spelat på samma häst så kommer oddset inte röra sig om du redan har lagt spelet. Fasta odds styrs av oddssättare som kan mycket trav och som dagligen värderar hästarnas chanser. Man kan spela på fasta odds samma dag som loppen ska avgöras, precis som hos ATG men på de fasta oddsen kan man även spela långtidspel inför kommande större lopp som exempelvis elitloppet och Prix'd Amerique. Har man en vinnare kan man ofta få riktigt fint odds om man är ute i god tid, här få man dock räkna med att inga pengar återbetalas om ekipaget du har spelat inte dyker upp på startlinjen.

Det finns också fasta odds där man kan erbjuda spel med. Det kallas för att boka och Betfair Spelbörs är det enda spelbolaget i Sverige som erbjuder den möjligheten. Betfairs Spelbörs kan för en ny spelare vara lite svår att förstå, därav har vi gjort en egen guide hur man spelat och bokar på spelbörsen här.

1. VAD BEHÖVER JAG FÖR ATT SPELA PÅ TRAV PÅ ETT SPELBOLAG?

För att spela måste du såklart ha pengar på ditt spelkonto. Nu för tiden går det här riktigt smidigt med hjälp av säkra betalningsmetoder. Hos alla svensk-licensierade spelbolagen kan man räkna med säkra betalningsmetoder som exempelvis:

  • Banköverföring
  • Kortöverföring
  • Trustly
  • Swish

För att registrera sig hos ett spelbolag måste du ha ett BankID redo. Välj spelbolag i listan ovan. Oftast kommer du till en startsida där du enkelt kan klicka på registrera. Klickar du på knappen kommer du oftast till en sida där du ska fylla i ditt BankID. Man använder sig av BankID för att verifiera att det verkligen är du som är bakom spelkontot. När du har fyllt i ditt BankID och signerat på din telefon eller dator. Du kryssar sedan i att du godkänner spelbolagens regler och villkor. Nu är du registrerad och kan enkelt sätta in pengar genom att klicka på.

Bäst spelbolag för fasta travodds

  1. 100% upp till 1000 SEK

HUR SPELAR MAN PÅ FASTA TRAVODDS?

För att spela på dom fasta oddsen måste du först och främst ha ett konto hos ett spelbolag och för att registrera dig hos ett spelbolag måste du ha ett BankID. Alla bolag som tillhandahåller spel på svensk travsport är licensierade i Sverige och betalar därmed svensk skatt. Nedan följer en lista med en hel del olika spelbolag, skillnaden mellan dessa spelbolag är egentligen att oddsen kan vara lite olika. Så innan du väljer att skapa ett konto hos ett spelbolag bör du se över deras odds på just den aktuella hästen du vill spela. Dessutom erbjuder de flesta spelbolagen en bonus man kan använda, mer om bonusar läser du r

Lär dig hitta hos spelbolagen

För att hitta ett spelbart odds bör du lokalisera dig till spelbolagets hemsida och hitta marknaden där spelbolaget erbjuder spel på travsport. Det här kan vara lite klurigt.att lokalisera. Många spelsajter har inte trav på deras förstasida. Klickar du däremot dig vidare till odds och sedan klickar på menyn så hittar du travet. Ofta är det lokaliserat längst ner i listan. Nedan följer ett exempel på NordicBet sida.

Rörliga travodds

Rörliga travodds är det mest kända spelet på trav, iallafall om du är ute efter att spela vinnare eller plats. Rörliga odds styrs av omsättningen i loppet och hur hög efterfrågan är på det enskilda ekipaget.

Om du exempelvis spelar 100 kronor på 5.00 i odds och vinner får du 500 kronor tillbaka. Det innebär att nettovinsten - vinsten minus insatsen - är 400 kronor. Jämför det med att oddset sjunker till 2.00. Om du spelar 100 kronor och vinner får du 200 kronor tillbaka - i det här fallet blir nettovinsten ynka 100 kronor. När oddset sjunkit från 5.00 till 2.00 är det inte längre säkert att oddset är spelvärt.

Desto fler personer som spelar på en häst, desto lägre blir oddset på den hästen i fråga. Säger vi att en häst står i 2.00 gånger pengarna har många spelat på hästen och den tillhör då en av favoriterna i loppen. Det är alltså den hästen spelarna tycker har högst chans att vinna loppet.

Har man bra koll på vilka hästar som startar kan man ofta hitta spelvärda odds som är betydligt högre. Är omsättningen i loppet hög kan man oftast spela en större summa på en skräll utan att oddsen rör sig. När omsättningen är lägre är det viktigt att anpassa summan till storleken på spelpoolen så att man inte spelar ner hästen till för lågt odds.

LÅGT TRAVODDS & HÖGT TRAVODDS

Lågt odds = Mer insatser och således tycker spelarna att det är en bra chans.

Högt odds = Mindre insatser och spelarna tycker generellt sett att hästen får svårare att vinna.

ATG

Spela rörliga travodds hos ATG

Ingen välkomstbonus

ATG är den enda spelbolaget i Sverige som just nu erbjuder rörliga odds.


3. HITTA EKIPAGET, LOPPET OCH ODDSET DU VILL SPELA

När du har kommit in på travsektionen hos spelsajten kan du välja bana, eller lopp. Vill du spela till loppen som avgörs samma dag väljer du vilken bana du vill spela till, skillnaden mellan ATG och dom övriga spelbolagen är ATG har flera olika typer av spelformer. På exempelvis Unibet och Bet365 kommer alla alla lopp de har spel till upp direkt när man går in på deras travsida.

När du hittat till rätt lopp kommer man in till startlistan, där ser man alla ekipagen och oddsen på både vinnare och plats. Platsspelet heter oftast (1-3) och det fungerar exakt som om du exempelvis spelar plats hos ATG. Du spelar alltså på att det ekipaget du har spelat är bland dom tre i mål. Dom flesta spelbolagen har dessutom en spelform som kallas Head-to-Head. Det går ut på att att du ska spela på den hästen du tror kommer få den bästa slutplaceringen. Oftast står head-to-head spelet mellan två eller tre hästar och du spelar helt enkelt på att ditt ekipage är före det andra ekipaget i mål.

4. HITTA DIN SPELKUPONG

När du har lagt ditt spel får du ofta upp ett kvitto direkt när spelet är lagt. Ibland vill man dock gå tillbaka och se sin spelkupong och det här kan vara lite krånligt. Det varierar från spelbolag till spelbolag men genrellt sett går man in på sportbooken och där hittar man oftast fliken mina spel. Där står det även om spelet är öppet, avgjort och om du har vunnit eller förlorat ditt spel.

Vad innebär spelprocent?

När du spelar på poolspel som V75 och V86 behöver du inte fundera över oddsen. Du ska istället kolla spelprocenten – den berättar som du läste tidigare hur stor andel inlämnade kuponger respektive häst är streckad på. Desto högre spelprocent desto mer betrodd är hästen. Vad du behöver ha i åtanke är att om bara favoriter vinner kommer utdelningen bli låg – detta eftersom vinnande kuponger delar på den totala vinstpotten.

Större spelformer där man behöver ta hänsyn till spelprocenten:

Järvsöfaks var på sin tid ofta spelad till över 80 %. Det innebar att han var streckad på åtta av tio kuponger. Han avslutade sin karriär med 86 i segerprocent. När överlägsna hästar som Järvsöfaks startar blir utdelningen ofta låg - det eftersom många spikar och därmed har råd att gardera i övriga lopp. Det kan också bli tvärt om, att storfavoriten förlorar och utdelningen blir hög eftersom många har spikat.

Spelvärda hästar

Utmaningen är att hitta spelvärda hästar – bortglömda hästar vars chanser att vinna är bättre än vad spelprocenten antyder. För att göra det enkelt kan du tänka så här: en häst som är spelad till 52 %, vinner hästen verkligen 52 av 100 lopp? Om du tror att hästen vinner fler lopp än så är hästen spelvärd, om inte är det en god idé att gardera. För att bedöma den egentliga vinstchansen kan du kolla tidigare lopp och diverse statistik som kanske avslöjar mönster.

Dagens Dubbel är ett riktigt bra exempel på en spelform där man ofta kan hitta spelvärda travodds. Eftersom kombinationerna är så många så har man ofta läge att få riktigt bra betalt. Oddssättarna på exempelvis Unibet är kända för att vara duktiga. Ska du spela en dagens dubbel bör du kolla oddsen hos olika spelbolag och bestämma dig för ett korrekt odds för varje häst du ska spela på dagens dubbel. Säger vi exempelvis att jag har spelat 3-4 på dagens dubbel och hästen i avdelning ett står i 3 gånger på ATG och 2,50 hos exempelvis Unibet.

I den andra avdelningen på Dagens Dubbel har jag hittat en skräll som inte är lika hårt spelad och den står i 12 gånger hos ATG, men på Unibet står den endast 7 gånger pengarna. Här räknar jag alltså att Unibets oddssättare har gjort jobbet korrekt och således att 2,50 x 7 = 17 gånger pengarna är det korrekta oddset. Men man letar ju efter överodds och eftersom dessa ekipage inte alls är lika spelade hos ATG gör det att man får ett mycket högre odds (3 gånger pengarna på hästen i första avdelningen x 12 på hästen i andra dubbeln, det blir då 36 gånger pengarna.

Spelprocenten kan avslöja i vilket lopp majoriteten spikar i. Om en häst är spelad till 78 % medan övriga hästar i samma lopp är spelade till mellan 1 och 5 % betyder det att många spikar favoriten. Om strecken är jämnt fördelade betyder det i sin tur att det är ett svårlöst lopp där många väljer att gardera. Du ska dock inte stirra dig blind på spelprocenten eftersom procenten på intet sätt är ett facit. Du ska istället våga lita på din kunskap och din magkänsla.

Frågor och svar om odds och spelprocent

💰 Vilket spelbolag är bäst om man vill spela fasta travodds?

Det finns en hel del bra spelbolag som erbjuder fasta travodds. Vi på travstugan gillar att variera använda sidor med svensk spellicens som erbjuder bäst odds på hästar.

🐴 Vilka spelbolag erbjuder rörliga odds på trav?

I dagsläget är det endast ATG som erbjuder pool-spel på vinnarspelet, det finns dock planer för andra spelbolag att lansera något liknande i närtid.

🔢 Vad är spelprocent?

När du exempelvis spelar V75 och V86 är spelprocenten en indikation på hur spel hästen har fått på sig. En häst med lägre spelprocent har mindre spel på sig och därför bedömmer spelarna att den hästen får svårare att vinna. En häst med hög spelprocent kallas ofta för favorit och har, enligt spelarna större chans att vinna travloppet.

💲 Hur vet man att en häst är spelvärd?

En spelvärd häst är en häst som du bedömmer ha bra chans i korrelation till oddset. Har du en stark uppfattning om att en viss häst är bra medans oddset är betydligt högre än vad du anade är den hästen förmodligen spelvärd. Bara för att den hästen är spelvärd för dig betyder det inte att den är det för alla andr .