Nybörjare

Vad är travsport?

Trav är en fantastisk sport som innehåller allt man kan önska sig. Framför allt glädje och spänning. I trav tävlar ekipage i form av häst och kusk mot varandra. Utmaningen är att vara först över mållinjen. Vill du lära dig mer om travsport? Vi har skapat tio grundläggande guider för nybörjare. Nedan hittar du den första av tio guider. Du kan själv välja i vilken ordning du vill läsa alla guider.

vad är travsport

Travsport beskrivs nog lättast som hästkapplöpning där ekipage bestående av häst och kusk i sulky tävlar sinsemellan på en oval bana. Hästen får endast förflytta sig i den diagonala gångarten trav. Det är en förenklad beskrivning men i alla fall en början. Nedan kan du läsa steg för steg om allt du behöver veta om travsport i allmänhet och svensk travsport i synnerhet.

Är du redo att lära dig mer om trav? Vi börjar med skillnaden mellan kall- och varmblod.

Skillnaden mellan kall- och varmblod

Bara i Sverige tränas fler än 18 000 travhästar. Inom svensk travsport tävlar man med två olika raser, nämligen kallblod och varmblod. Nio av tio lopp som anordnas i landet är för varmblod. Lopp för kallblod anordnas nästan bara på banor i norr. Skillnaden mellan kall- och varmblod är att varmblod är snabbare och ädlare än kallblod som är grövre i kroppen.

Ett kallblod du måste känna till är Järvsöfaks. Han tog Sverige med storm i mitten på 90-talet och vann 201 av 234 starter mellan 1997 och 2009. Kom ihåg Järvsöfaks. Annars får du skämmas. Två varmblod som du måste kunna är i sin tur Ego Boy och Legolas. Det var nämligen Ego Boy och Legolas som tog svensk travsport till folkhemmet.

Travsportens aktiva

Hästen står förstås i centrum men svensk travsport vore ingenting utan sina aktiva:

 • elever i travskolor
 • lärlingar
 • hästskötare
 • tränare
 • kuskar
 • ryttare
 • hästägare
 • uppfödare

För aktiva är travsporten inte bara en sport och en sysselsättning utan framför allt en livsstil som kräver stort engagemang. Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra. Det går inte att säga vilka aktiva som är viktigast; alla fyller en viktig funktion inom svensk travsport. Måhända är hästskötare den kategori som drar det tyngsta lasset.

Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra

Det är svårt att hålla reda på alla kuskar och tränare men det finns några som du är tvungen att lära dig - både till namn och utseende. Det är bra om du kan säga att bröderna Nordin formade svensk travsport från 40-talet och framåt och att Olle Goop är landets vinstrikaste kusk med över 6 600 segrar. Eller att Stig H. Johansson är travsportens främste genom alla tider.

Bröderna Nordin, Olle Goop och Stig H. Johansson är en bra början.

Tävlingsdagar

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse. Tillsammans lockar tävlingsdagarna över 1,2 miljoner besökare till landets travbanor. Banorna är jämnt fördelade från Boden i norr till Malmö i söder. På mindre banor och sjöisar runt om i landet anordnas bygdetrav, travtävlingar utan spel. Bygdetrav är hjärtat i svensk travsport.

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse

Travlopp i Sverige - från bygdetrav till internationella travlopp

I Sverige anordnas allt från breddlopp – travlopp för mindre aktiva kuskar – till nationella och internationella travtävlingar. Det största loppet både vad gäller prispengar och tradition är Elitloppet som alltid körs på Mors dag sista helgen i maj på nationalarenan Solvalla. Andra exempel på internationella tävlingar är Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet samt Åby Stora Pris. Två nationella tävlingar med lång tradition är Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Elitloppet är det största travloppet i Sverige. Det måste du lära dig. Elitloppshelgen är helig. Om du träffar en traventusiast och inte vet vad Elitloppet är får du finna dig i att bli utskrattad. Elitloppet är en institution i svensk travsport. Några andra lopp du behöver känna till är Kriteriet, Derbyt, Hugo Åbergs, Olympiatravet och Åby Stora Pris. Har du koll på dem här är du säker.

Memorera:

 • Elitloppet
 • Hugo Åbergs Memorial
 • Olympiatravet
 • Åby Stora Pris
 • Svenskt Travkriterium
 • Svenskt Travderby

Divisioner inom V75

V75 är travets elitserie i Sverige och innehåller fem olika travserier (en för varje division) som kontinuerligt körs och går inom ramen för V75-spelet varje vecka.

Dessa divisioner/klasser är:

 • Gulddivisionen - för hästar som tjänat över 1 700 000 kr
 • Silverdivisionen - för hästar som tjänat högst 1 700 000 kr
 • Bronsdivisionen - för hästar som tjänat högst 900 000 kr
 • Klass 1 - för hästar som tjänat högst 500 000 kr
 • Klass 2 - för hästar som tjänat högst 250 000 kr

Ett försökslopp i varje division körs under ca 2 månader innan det är dags för de bäst placerade hästarna i varje division att tävla i ett finallopp. Gulddivisionens finallopp är ett Grupp 2-lopp, det vill säga ett lopp av näst högsta internationella klass. Sedan år 2014 körs det ungefär 6 finalomgångar per år. Det finns även en stodivision sedan år 2018, som lyfts in ifall någon av de ordinarie V75-loppen visar sig innehålla en lite svagare startlista.

Internationella travlopp

Inom travsporten används ett europeiskt klassificeringssystem för särskilt viktiga och prestigefyllda storlopp med hög prissumma. Främst används två grupper för att klassificera dessa, och i Frankrike används även en tredje grupp. Det är dock enbart europeiska travlopp som ingår i systemet, vilket är anledningen till att annars prestigefyllda nordamerikanska lopp som Hambletonian Stakes, Hambletonian Oaks, John Cashman Memorial, Peter Haughton Memorial, Kentucky Futurity, Yonkers Trot, Breeders´Crown Open Trot och International Trot inte formellt räknas med.

  Grupp 1-lopp Europa

  Tidpunkt
  Sommar - Europeiskt femåringschampionat
  Höst - UET Trotting Masters
  Höst - Europeiskt treåringschampionat
  Höst - Grand Prix I`UET

  Grupp 1-lopp Sverige

  Tidpunkt
  Vår - Olympiatravet
  Vår - Elitloppet
  Vår - Konung Gustaf V:s Pokal
  Vår - Drottning Silvias Pokal

  Sommar - E3-finaler (långa)
  Sommar - Norrbottens Stora Pris
  Sommar - Hugo Åbergs Memorial
  Sommar - Sprintermästaren
  Sommar - Stochampionatet
  Sommar - E3-finaler (korta)
  Sommar - Europeiskt championat för ston
  Sommar - Jubileumspokalen
  Sommar - Åbys Stora Pris
  Sommar - Sundsvall Open Trot

  Höst - Svenskt Travderby
  Höst - Derbystoet
  Höst - Svenskt Trav-Kriterium
  Höst - Svenskt Trav-Oaks
  Höst - Breeders´Crown- finaler
  Höst - Svensk Uppfödningslöpning

  Grupp 2-lopp Sverige

  Gulddivisionens final
  Sweden cup
  Jämtlands Stora Pris
  Årjängs Stora Sprinterlopp
  Stosprintern
  Guldstoet
  Sto-SM
  Svenskt Mästerskap
  Harper Hanovers Lopp
  Örebro Intn´l
  Svampen Örebro
  Premio Going Kronos
  Malmö Stads Pris
  Lyon Grand Prix
  C.L. Müllers Memorial
  Sommartravets final
  Solvalla Grand Prix
  Norrlands Grand Prix
  Lovely Godivas lopp
  Eskilstuna Fyraåringstest
  Fyraåringseliten
  Fyraåringseliten för ston
  Treåringseliten
  E3-revanschen
  Montéeliten