Nybörjare

Vad är travsport?

Trav är en fantastisk sport som innehåller allt man kan önska sig. Framför allt glädje och spänning. I trav tävlar ekipage i form av häst och kusk mot varandra. Utmaningen är att vara först över mållinjen. Vill du lära dig mer om travsport? Vi har skapat tio grundläggande guider för nybörjare. Nedan hittar du den första av tio guider. Du kan själv välja i vilken ordning du vill läsa alla guider.

Bb140412 Nl020

Lär dig allt om travsport

Travsport beskrivs nog lättast som hästkapplöpning där ekipage bestående av häst och kusk i sulky tävlar sinsemellan på en oval bana. Hästen får endast förflytta sig i den diagonala gångarten trav. Det är en förenklad beskrivning men i alla fall en början. Travsporten är en av Sveriges absolut största sporter. Det körs travlopp i Sverige 365 dagar om året från Boden i norr till Malmö i söder.

Travsport Folksporter dooder

Just nu räknar man med att över 30.000 personer arbetar inom travsporten i Sverige och sporten är en viktig för en levande landsbygden. Dessutom omsätter travspelet hundratals miljoner i veckan.

I den här guiden ska vi dock fokusera på sporten. Nedan kan du läsa steg för steg om allt du behöver veta om travsport i allmänhet och svensk travsport i synnerhet.

Skillnaden mellan kall- och varmblod

Bara i Sverige tränas fler än 18 000 travhästar. Inom svensk travsport tävlar man med två olika raser, nämligen kallblod och varmblod. Nio av tio lopp som anordnas i landet är för varmblod. Lopp för kallblod anordnas nästan bara på banor i norr. Skillnaden mellan kall- och varmblod är att varmblod är snabbare och ädlare än kallblod som är grövre i kroppen.

Jaervsoefaxen

Järsvöfaks är ett av det mest kända kallblodet någonsin.

Varmblod

Ett kallblod du måste känna till är Järvsöfaks. Han tog Sverige med storm i mitten på 90-talet och vann 201 av 234 starter mellan 1997 och 2009.

Varmbloden är travhästens ras. När inte kallbloden tävlar är varmbloden hästarna du ser på travbanorna. Det som utmärker varmbloden är deras atletiska lynne och framgångar på tävlingsbanorna. Du kanske känner igen Victory Tilly, Nuncio, Readly Express eller Propulsion? Det är nämligen några av världens bästa varmblod.

BB200126 ZK069

Face Time Bourbon är ett av världens bästa varmblod.

Om Monté

Du har säkert sett ridande hästar i TV? Många förknippar ridande lopp med galopp. Monté är dock ett travlopp, den enda skillnaden är att det sitter en ryttare på hästryggen ryggen istället för en sulky bakom hästen. 2004 körde man igång montésporten på allvar i Sverige och det har medfört att flera unga har rekryterats till. Många hästar trivs dessutom bättre under sadel.

Trots att montésporten är stor i Sverige är det inte i närheten av hur stort det är i Frankrike, där man rider montélopp med miljonprissummor.

Monte travsport

Travsportens aktiva

För aktiva är travsporten inte bara en sport och en sysselsättning utan framför allt en livsstil som kräver stort engagemang. Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra. Det går inte att säga vilka aktiva som är viktigast; alla fyller en viktig funktion inom svensk travsport. Måhända är hästskötare den kategori som drar det tyngsta lasset.

Travtränare

Alla hästar som tävlar i Sverige tränar av en travtränare. För att bli travtränare krävs det att du har gått en licenskurs och har en licens. Det finns olika typer av tränare. En B-tränare tränar hästar på amatörnivå, medan en A-tränare tränar travhästar som sysselsättning.

Travkusk

Travhästarna är också beroende av en kusk. Kusken kör hästen i loppet. Även här finns det kuskar som åker runt och kör travhästar på sin fritid. Proffskuskarna kallas för catchdrivers och åker ofta runt och kör hästar åt andra travtränare och för jobbet tar alla catchdrivers ut en provision som brukar ligga på runt 5 % och en uppsittningsavgift. Många travtränare är ofta kuskar och kör hästarna själv i loppet. Några av dessa är exempelvis Robert Bergh, Daniel Wäjersten och Jörgen Westholm.

Det är svårt att hålla reda på alla kuskar och tränare men det finns några som du är tvungen att lära dig - både till namn och utseende. Det är bra om du kan säga att Daniel Redén är en av världens bästa travtränare, eller att Björn Goop och Örjan Kihlström är Sveriges absoluta bästa kuskar. Eller att Stig H. Johansson är travsportens främste genom alla tider.

Goop Bjorn mal 02

Björn Goop är en av svensk travsports bästa kusk genom tiderna.

Skötare

Skötarna har en betydande roll i travet. Det är nämligen hästarnas skötare som ser till att den dagliga ruljansen sköts. Skötarna tar ofta hand om mellan 6-8 passhästar och förutom vanliga sysslor som mockning, utsläpp och körning är dom även med när deras passhäst i fråga startar.

Aktiva har olika drömmar och mål men delar kärleken till hästar med varandra

Hästägare

Att äga en travhäst kan vara bland det roligaste som finns. Det är inte för inte att hockeystjärnor som till exempel Peter ''Foppa'' Forsberg, Mats Sundin och Henrik & Daniel Sedin äger flera travhästar. Spänningen när sin travhäst startar är svårt att hitta någon annanstans.

Många tror att det är dyrt att äga en travhäst, och det är det. Speciellt om du äger hästen ensam. Träningsavgiften ligger på ungefär 15.000 kronor i månaden. Efter träningsavgiften tillkommer kostnader som transportavgift, startavgifter, uteselningsavgifter och så vidare. Många väljer därför att köpa en travhäst tillsammans med vänner, eller gå med i en andelshäst.

Dessa är viktiga för travsporten
  • Lärlingar
  • Hästskötare
  • Tränare
  • Kuskar
  • Ryttare
  • Hästägare
  • Uppfödare

Tävlingsdagar

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse. Tillsammans lockar tävlingsdagarna över 1,2 miljoner besökare till landets travbanor. Banorna är jämnt fördelade från Boden i norr till Malmö i söder. På mindre banor och sjöisar runt om i landet anordnas bygdetrav, travtävlingar utan spel. Bygdetrav är hjärtat i svensk travsport.

Med 850 tävlingsdagar per år i Sverige är trav inte bara en sport utan också en folkrörelse

Vanliga frågor och svar om travsport

Vad är travsport?

Travsporten är en av Sveriges största sporter. Sporten går ut på att travhästar springer runt en oval bana. Vanligtvis 2140 meter, alltså två varv. Den som är först över mållinjen vinner. För att en häst ska kunna springa krävs det en sulky (vagn bakom hästen) och en travkusk som kör hästen. Förbundet, Svensk Travsport äger spelbolaget ATG som fördelar allt överskott tillbaka till sporten.

Vad är monté?

Du har säkert sett ett montélopp och undrar varför man rider på hästarna? Montén började bli populär i Sverige i början av 2000-talet och numera är det rätt vanligt att det minst är ett montélopp varje travdag.

Hur söker jag efter en häst hos Svensk Travsport?

För att söka efter en häst på https://www.travsport.se/ klickar du på ikonen med en människa i högra hörnet, klicka sedan på
på sportinfo och sedan häst. Sök på hästen du är ute efter. Viktigt att du stavar hästen, eller kuskens namn rätt.

Varför galopperar travhästar?

I ett travlopp måste hästen hålla sig i trav, vilket är gångarten för travsporten. Det kan dock hända att en häst går över i galopp av olika anledningar. När en häst galopperar mer än 150 meter blir den diskkvalificerad. Den som kör den galopperande hästen måste ta ut hästen ur fältet utan att störa hästarna som är bakom. Ställer sig hästen i trav igen och hästen inte har galopperat längre än 150 meter får hästen återigen vara med i loppet.

Hur spelar jag på trav?

För dig som är ute efter att hitta ett bra spelbolag för trav, eller lära dig att spela på V75 har vi en bra sida som guidar dig. Klicka här för att lära dig mer om spel på trav.

Vem äger svensk travsport?

Svensk Travsport är ett förbund som är en sammanslutning av 33 travsällskap (travbanor), 39 av landets travklubbar och sju basorganisationer (som representerar aktiva i travsporten).

  • Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT)
  • B-tränarnas Riksförbund (BTR)
  • Riksförbundet för Sveriges Travhästägare (RST)
  • Sveriges Travamatörers Riksförbund
  • Travklubben Sleipner
  • Travtränarnas Riksförbund
  • Svenska Ponnytravförbundet

Äger svensk travport ATG?

Ja, det är Svensk Travsport som äger 90 % av aktierna i ATG.

Hur lång är en travbana

Nästan alla travbanor i Sverige är 1000 meter. Det finns dock två undantag. Tingsryds bana mäter 1609 meter och är den ända milebanan. Det finns dock några banor som mäter 800 meter. Läs mer om alla Sveriges travbanor på våran undersida om travbanor.

Travlopp i Sverige - från bygdetrav till internationella travlopp

I Sverige anordnas allt från breddlopp – travlopp för mindre aktiva kuskar – till nationella och internationella travtävlingar. Det största loppet både vad gäller prispengar och tradition är Elitloppet som alltid körs på Mors dag sista helgen i maj på nationalarenan Solvalla. Andra exempel på internationella tävlingar är Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet samt Åby Stora Pris. Två nationella tävlingar med lång tradition är Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

Elitloppet är det största travloppet i Sverige. Det måste du lära dig. Elitloppshelgen är helig. Om du träffar en traventusiast och inte vet vad Elitloppet är får du finna dig i att bli utskrattad. Elitloppet är en institution i svensk travsport. Några andra lopp du behöver känna till är Kriteriet, Derbyt, Hugo Åbergs, Olympiatravet och Åby Stora Pris. Har du koll på dem här är du säker.

    Sveriges största travlopp
    • Elitloppet
    • Hugo Åbergs Memorial
    • Olympiatravet
    • Åby Stora Pris
    • Svenskt Travkriterium
    • Svenskt Travderby
    Elitloppet2

    Divisioner inom V75

    V75 är travets elitserie i Sverige och innehåller fem olika travserier (en för varje division) som kontinuerligt körs och går inom ramen för V75-spelet varje vecka.

    Dessa divisioner/klasser är:

    • Gulddivisionen - för hästar som tjänat över 1 700 000 kr
    • Silverdivisionen - för hästar som tjänat högst 1 700 000 kr
    • Bronsdivisionen - för hästar som tjänat högst 900 000 kr
    • Klass 1 - för hästar som tjänat högst 500 000 kr
    • Klass 2 - för hästar som tjänat högst 250 000 kr

    Ett försökslopp i varje division körs under ca 2 månader innan det är dags för de bäst placerade hästarna i varje division att tävla i ett finallopp. Gulddivisionens finallopp är ett Grupp 2-lopp, det vill säga ett lopp av näst högsta internationella klass. Sedan år 2014 körs det ungefär 6 finalomgångar per år. Det finns även en stodivision sedan år 2018, som lyfts in ifall någon av de ordinarie V75-loppen visar sig innehålla en lite svagare startlista.

    Internationella travlopp

    Inom travsporten används ett europeiskt klassificeringssystem för särskilt viktiga och prestigefyllda storlopp med hög prissumma. Främst används två grupper för att klassificera dessa, och i Frankrike används även en tredje grupp. Det är dock enbart europeiska travlopp som ingår i systemet, vilket är anledningen till att annars prestigefyllda nordamerikanska lopp som Hambletonian Stakes, Hambletonian Oaks, John Cashman Memorial, Peter Haughton Memorial, Kentucky Futurity, Yonkers Trot, Breeders´Crown Open Trot och International Trot inte formellt räknas med.

      Grupp 1-lopp Europa

      Tidpunkt
      Sommar - Europeiskt femåringschampionat
      Höst - UET Trotting Masters
      Höst - Europeiskt treåringschampionat
      Höst - Grand Prix I`UET

      Grupp 1-lopp Sverige

      Tidpunkt
      Vår - Olympiatravet
      Vår - Elitloppet
      Vår - Konung Gustaf V:s Pokal
      Vår - Drottning Silvias Pokal

      Sommar - E3-finaler (långa)
      Sommar - Norrbottens Stora Pris
      Sommar - Hugo Åbergs Memorial
      Sommar - Sprintermästaren
      Sommar - Stochampionatet
      Sommar - E3-finaler (korta)
      Sommar - Europeiskt championat för ston
      Sommar - Jubileumspokalen
      Sommar - Åbys Stora Pris
      Sommar - Sundsvall Open Trot

      Höst - Svenskt Travderby
      Höst - Derbystoet
      Höst - Svenskt Trav-Kriterium
      Höst - Svenskt Trav-Oaks
      Höst - Breeders´Crown- finaler
      Höst - Svensk Uppfödningslöpning

      Grupp 2-lopp Sverige

      Gulddivisionens final
      Sweden cup
      Jämtlands Stora Pris
      Årjängs Stora Sprinterlopp
      Stosprintern
      Guldstoet
      Sto-SM
      Svenskt Mästerskap
      Harper Hanovers Lopp
      Örebro Intn´l
      Svampen Örebro
      Premio Going Kronos
      Malmö Stads Pris
      Lyon Grand Prix
      C.L. Müllers Memorial
      Sommartravets final
      Solvalla Grand Prix
      Norrlands Grand Prix
      Lovely Godivas lopp
      Eskilstuna Fyraåringstest
      Fyraåringseliten
      Fyraåringseliten för ston
      Treåringseliten
      E3-revanschen
      Montéeliten

      Svensk Travsport - Travsportens förbund

      Svensk Travsport är huvudorganisationen för den svenska travsporten. Förbundet arbetar med att sköta allt ifrån tävlingsplanering, dopingkontroller till att se till att travsporten får medel för att kunna överleva.

      Svensk Travsport bildades 1925, från början var namnet Svenska Trafsällskapet som sedermera blev Svenska Travportens Centralförbund, även kallat STC. Sedan 2010 heter det förbundet Svensk Travsport.

      Förbundet utgör en sammanslutning av de 33 travsällskap, 39 av landets travklubbar och sju basorganisationer.

      Svensk Travsport äger dessutom 90 % av aktierna i ATG (aktiebolaget trav och galopp). Resterande 10% av bolaget ägs av Svensk Galopp. Det innebär att överskottet från ATGs verksamhet går tillbaka till sporten och en större del av pengarna betalas ut som prismedel i loppen.

      Svensk travsport
      Följ Travstugan på Youtube