Ralf refererar

På återseende och slog klockan fel?

ÄNNU EN HÄSTKARL HAR LÄMNAT OSS

Det var förra torsdagen som den mycket dystra nyheten nådde oss att Sören Norberg lämnat jordelivet. Efter en kamp mot cancern somnade Norberg slutligen in. Ännu en stor hästkarl har lämnat oss. Ibland är världen givetvis obarmhärtigt orättvis.

För de yngre travfantasterna är Sören Norberg möjligen inget välkänt namn, men för oss som varit med ett par år eller tjugo är väl medvetna om vem han var inom sporten. Inte minst under 80-talet gjorde han sig ett namn och det gläder att han mot slutet fick uppleva framgångar med sådana som A Good Point och Philosopher.

Vila i frid, Sören och på återseende på annat håll


I helgen kördes det fina tävlingar på Åbytravet och visst kan jag gotta mig en massa i Calgary Games och ännu en överlägsen seger. Så här några dagar efteråt kan jag dock fortfarande inte hålla mig för skratt kring sto-SM.

Omstarter bakom startbilen är mer och mer förekommet i svensk travsport. Så ska det givetvis inte få vara. Vad vi i lördags fick uppleva var något alldeles extra.

Precis innan starten valde bilen att bromsa in något vilket rumplade till travet på flera av stostjärnorna. Galopperna var ett faktum och jag trodde hela sto-SM skulle bli en galoppbenägen historia. 1,5 sekund senare ljöd omstartssignalen.
ATG har lite smart kunnat lägga in voltstarter till V75-1 vilket ofta kan leda till omstarter och således även lite längre tid för V75-omsättningen att öka något. Men i lördags var det istället en startbil som gjorde det. Klockan kan inte ha gått rätt där....

...och när väl starten gick var det en klocka som slog fel hos Mika Forss bakom fjolårsvinnaren Hevin Boko. Stoet var väl preparerad för att försvara titeln och trots utgångsläget tillhörde hon de mer betrodda. Tyvärr lyckades hon aldrig göra sig själv rättvisa när Forss tajmade in starten helt fel.
Alla gör vi fel, men till vissa lopp kan man bara inte göra sådana misstag...


Vem får ett spontant vredesutbrott ikväll?

Svensk Travsport är sannerligen en besynnerlig liten värld. Som leds av något suspekta huvudpersoner, med oklara personliga intressen. Vilket under de senaste månaderna verkligen satts på sin spets och fått uppmärksamhet i media.

För att exempelvis påminna om alla dessa turer fram och tillbaka kring en utländsk tränare, på uppenbar jakt efter att mjölka sina kusar på pengar till varje pris här i Sverige, oavsett vad det kostar och påverkan på djurens hälsa, för att satisfiera välbärgade hästägare i total maktposition.

Propulsion-skandalen, reds anm. har annars talat sitt, mycket tydliga språk och vittnar om en organisation likt Titanic på sin jungfrutur: "This ship is unsinkable". När rykten nu börjar florera om förkastliga avtal med grannländer, i princip helt omöjliga att lämna med hedern i behåll, drar jag genast öronen åt mig. Denna symbolpolitik måste upphöra. Börja om från början, börja om på nytt..

Knappast någon slump att bägaren rann över för vår käre vän Conrad "Connie" Lugauer förra veckan, när den Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas nästintill joggade förbi Night Brodde över upploppet i V86-5 som avgjordes på Jägersro. Spekulationerna satte genast igång och ämnet doping blev självklart en het potatis, då herr Riordans hästar tidigare fastnat för doping både en och två, kanske även mer än tre gånger för att vara exakt..

Fortfarande oklart vad som egentligen yttrades i stundens hetta. Men något som slog mig samma kväll var dock följande; den som bör ha mest huvudbry och ågren kring alla dessa turer kring doping fram och tillbaka borde väl rimligtvis ändå vara Svensk Travsports VD Maria Croon?

För när inte ens de aktiva verkar finna sig i orättvisorna längre, som (tyvärr) verkar maskera sig så fint i skymundan här i de naivas land, kanske det är dags att börja lyfta frågan som så många verkar bäva för?

I annat fall är jag rädd att nästa vredesutbrott sker direkt i vinnarcirkeln, och då blir det definitivt tufft att ducka.

Damerna förtjänar bättre!

VERKLIGHETEN ÄR EN ANNAN IDAG - BEHÖVS DAM-SM?

Jag är dessvärre inte särskilt insatt hur det är inne i travstallen idag. Förhoppningsvis är det lite mer...städat än vad det var förr om åren. Behöver vi därför något sådant som dam-SM?

Ser vi till aktuella fall så har framförallt Sandra Eriksson varit en strålande stjärna två helger på raken när det vankats V75. För 1,5 vecka sedan krossade hon motståndet med sin Swagger för att sedan i lördags vinna med Devils Tongue. Kollar man in Erikssons tränarresultat den här säsongen är det framgångsrikt så det förslår.

Jag ska inte sitta här i min nedsjunkna fåtölj och börja rabbla en massa namn hit och dit. Men, visst.

Emilia Leo vet vi sedan ett par år tillbaka vad hon kan uträtta både inom trav och monté och ett kul utropstecken den här säsongen är Jennifer Persson med framförallt Arch Lane och hennes derbyhäst Titan Yoda.
Sedan är det ju givetvis sådana som Hanna Olofsson, Katja Melkko, Sofia Aronsson och Sybille Tinter etc. etc.

Travsporten har säkert mycket mer kvar att kämpa mot vad gäller könsroller och så vidare. Men jag ställer mig däremot lite tveksam till ifall det här med dam-SM behövs idag?
Vi har sett flera prov på exempel där kvinnliga kuskar eller tränare utmärkt sig. Satt dit männen.

Att ha kvar något som dam-SM är snarare att hålla tag om skillnaden mellan könen. Eller är jag bara en vrång gubbe som tänker fel igen?

Lyfter på hatten

DAGS BÖRJA LYFTA PÅ HATTEN MED START IKVÄLL

Som en åldersman av det äldre gardet gäller det att vi håller ihop.
I en tid där allt kräver mobilt bank-ID eller moderna telefoner för att ta sig in på travet så blir det allt tydligare att vi äldre har alternativet; Slut i ledet och lär er det nya eller hamna utanför verkligheten.

Jag har väl personligen varit aningen enkel i mina teknologiska ting i hemmet. Men det här med att betala räkningar via datorn istället för skriftligen lärde jag mig relativt tidigt. Tur var väl det.
Någon hatt bär jag inte, men just till det här med åldersmän är det ikväll dags att lyfta på den hatt man har - om än som ett uttryck i det här fallet.

Ikväll startar veteranen On Track Piraten. Han är en viktig del av framförallt V75-historien och kommer minnas som de allra största vi haft inom rikstoto-spelet. Det kan nog alla skriva under på.
Ikväll gör han sin 190:e start i karriären och inleder även sin avskedsturné på tävlingsovalen.

Det är hans tidiga och nuvarande arbetskamrater som ska vara en del av turnén och det startar ikväll med Martina Jonsson. Trettonåringen startar i lopp 2 med start klockan 18:42, så det gäller att ni håller ögonen öppna. Loppets körs innan det förbannade V64 Express tar vid, så för en del hamnar Piraten-starten i skymundan.

Vi av det äldre gardet måste hålla ihop. Ikväll gör jag det för denne On Track Piraten. Start 190. Dags att lyfta på hatten.

"Söndagstravet är lika stekt som söndagssteken"

SÖNDAGSSTEKEN LIKA STEKT SOM EFTERMIDDAGEN

Ja, när det vankas söndag är det mer eller mindre oskriven regel i hushållet. Antingen ska det vara den välsmakande kålpuddingen med lingon eller så är det klassiska söndagssteken. Det är en i mina ögon alldeles för underskattad maträtt idag i en tid där ungdomar frossar i onyttigheter.

Även så i söndags var det dags för steken att göra eftermiddagen. Jag följde självfallet de otroligt fina tävlingarna från Solvalla och även fast jag satt i soffan och följde tävlingarna så gick det att ta på den icke-festliga stämningen.
Jag är inte mycket för de starkare dryckerna längre. Det är inte som förr. Gissningsvis är det så att de yngre spenderar lördagarna i otuktad stämning vilket resulterar i återhämtningens söndag.

Söndagar har länge varit dagen där det stora ska avgöras i travet. Men i söndags satt jag i fåtöljen och fick slutligen acceptera dagens tillvaro och sanning. Att ha söndagsfest inom travet är lika stekt som måltiden min.
I mitt fall resulterar steken i succé men för travet är det genomstekt, bränt och förgånget.

Ikväll är det tävlingar från Eskilstuna. Åldersmännen Jorma Kontio och Torbjörn Jansson är bland de två aktiva på plats. Hedersvärt.