Ralf refererar

Fördel att se i spegeln först

INNAN MAN RYTER IFRÅN - SE EFTER IFALL SPEGELN ÄR FINPUTSAD

Det kvittar hur många år jag nu upplevt den obarmhärtiga hösten. Ett ständigt mörker med blytungt molntäcke över oss. En bordslampa vid kontorsbordet som ständigt måste stå tänt så man inte tvingas sitta i ett mörker. Trots att det är mitt på dagen. Denna obarmhärtiga hösten. I år igen.

Obarmhärtighet möttes vi även av vid lördagens tävlingar på Sundbyholm. Ja, tänka sig vilka dramatika och skandalösa ögonblick vi möttes av. Låt gå att det på sitt sätt var värdelöst, men en del av mig satt ändå och gladdes åt att aktiva plötsligt stod med eld i blicken framför tv-kameran.
Av ren slentrian kan de passera mållinjen som vinnare och i 99% av fallen lyfter de knappt näven i luften. Segergester hör sällan till. Stenansiktet Stig Henry Johansson över målgången. Därför var det lite uppfriskande att se och höra Carl Johan Jepson och Ulf Ohlsson i lördags. Det var minsann eld och lågor.

Lika slentrian med att knappt bjuda på segergester - ja, lika slentrian är det att varje tisdag läsa Stefan Melanders spalt i Expressen.
Sällan är det att han gör vågen åt verkligheten. Det mesta är bedrövligt och de enda som sköter sig är minsann jänkarna på andra sidan Atlanten. Om nu vi ändå var lite mer som USA, bara. Där man obekymrat tillåts överanvända körspöet. Det är minsann travsportens paradis.

Självfallet var det en något ilsken Tarzan som skrev om helgens händelser på Sundbyholm. Det går på sitt sätt att förstå då hans Disco Volante var mitt i händelsernas centrum.
Nu tror jag väl ändå att Melander varit irriterad, men det var som ett brev på posten att han dömde ut allt och alla. Jag uppskattar givetvis hans ärlighet, men kan väl samtidigt ändå uppleva att han först borde putsa spegeln sin innan han ser sig själv i den och skriver ofint om andra.

Stefan Melander är en stor profil i svensk travsport. En av de mest respekterade yrkesmännen vi har. Vad han dock även tenderar att driva är en form av lek mot intressenter och spelarna.
Det är sällan han informerar klart och tydligt vad som gäller kring hans starthästar. Det mesta är bara en lek. Och den som närmast överanvänder ändringsknappen inför tävlingarna är Stefan Melander.

Jag kan tycka att man först bör se sig själv i spegeln innan man dömer ut andra. Melander är en stor yrkesman som jag högt respekterar. Jag kan dock inte ta honom fullt på allvar när hans beteende är långt ifrån det acceptabla.
Innan du ryter ifrån - se efter fall spegeln din är finputsad. Det är alltid en fördel.

Ralf.

Jag vill hemskt gärna ha pisk?

Stjärnhästen Ecurie D. var smått överlägsen på travbanan Meadowlands i lördags, så långt allt gott.

Framför allt för ägarna - då förstapriset i Breeders Crown för äldre hästar numera ligger någonstans kring 2,8 miljoner svenska kronor. Själv hade jag skisserat för grill i goda vänners lag och kostade den här kvällen även på mig att kyla bubblande dryck i god tid, till fruntimrets föga förvåning. Gör jag en insats för husfriden ska det i vart fall vara något jag själv kan dra nytta av också.

Att Åke Svanstedt nådde stora framgångar på andra sidan Atlanten just den här kvällen var förstås en fröjd för örat, som svensk. Men sannerligen inte för ögat! Att det fortfarande är tillåtet att driva sina hästar på det där sättet i modern tid gör mig vankelmodig.

Ska vi verkligen fortsätta att skicka våra fyrbenta, så kallade "vänner" till en så uppenbar pengaindustri? Där folk dessutom har mage att yppa kommentarer likt: "det syns att hästen trivs som allra bäst när han får attackera bakifrån och gå med full fart över upploppet."

Tror fan det, när det matas piskrapp och drivningar som får hela upplevelsen av en, annars mycket trevlig afton, att lämna en mycket, mycket bitter eftersmak. Och då talar vi inte om den Moët & Chandon Brut Impérial som undertecknad är ytterst förtjust i.

Nej, lämna över tömmarna till sanna djurvänner i fortsättningen istället.
Eller låt bli att skicka över hästarna till detta dårskap överhuvudtaget.

Sammanhållning viktigare än rättvisa

SAMMANHÅLLNING ÄR STARKARE ÄN VAD SOM ÄR RÄTT?

Det har nu gått lite mer än en vecka sedan Trottosport visade upp de närmast obehagliga bilderna på travtränaren Jerry Riordan som slangade Zahra Mil.
Tränaren fick sedan i Expressen förklara sig och det var inte direkt så att man lugnade ned sig och köpte argumenten till punkt och pricka.

Expressen har vidare gjort ett gott arbete med uppföljningen i detta osmakliga ärende.

På torsdagen fick några av landets stora profiler uttala sig kring bilden på Riordan. En del av de kände inget bekymmer att tala från hjärtat och ta avstånd från det hela - och även ge känga till Svensk Travsport (ST).
Andra däremot valde att gå andra vägen. Att mer se till att sammanhållningen till Riordan står sig stark. Låtsades att blunda. Det var mer avståndstagande till själva avslöjandet än vad som faktiskt sker på bilden.

För en del är sammanhållningen starkare och av tyngre vikt än vad som är rätt och fel i sporten. Det är närmast fegt och något smaklöst att tycka att relationen till Jerry Riordan, och få fortsätta köra hans hästar, är en viktigare inställning än att säga verkligen vad man tycker och tänker.
Oavsett vad som fanns i slangarna, vare sig det är vatten eller något prestationshöjande/fusk, så önskar jag mer av travets aktiva.

När sådant här kommer upp till ytan och vi alla verkligen ser med egna ögon vad Halmstad-tränaren gjort, då vore det ganska enkelt att kunna fördöma det.
För en del är sammanhållningen viktigare än vad som är rätt.

Ralf.

Minns inte namnen, men doften

Det var vår i luften och fåglarna var fullt upptagna med att skapa en trevlig melodi utanför mitt ovala sovrumsfönster.

..Förutom skatorna förstås, som kraxade sig hesa.. Samtidigt som de frenetiskt hoppade fram och tillbaka i någon märklig sorts böjelse efter det lilla, men likväl betydande som sopgubben lämnat efter sig under morgonens allra första timmar. Förmodligen inget märkvärdigt den här gången heller. Men ändå såpass intressant att områdets skator vågat lämna sitt prunkande favoritträd och alla dess välvuxna grenar, med risk för att möta den här familjens bästa jägare - hankatten Hannes. Med många fjäderfän på sitt sjuåriga, rödrandiga CV.

Samma vår ägnade jag många timmar åt att titta på trav. Som boende utanför storstaden främst från den halvslitna, men utomordentligt sköna tv-soffan i mörkt rutmönster. I samband med onsdagarna och travsporten mitt i veckan, fick jag under den här våren stifta bekantskap med något alldeles, alldeles extra. I ren extas blev jag fullkomligen förblindad av min nya idols framfart på de svenska travbanorna. Det spelade ingen roll att hästarna tappade mark från början, de kunde springa mycket fortare än alla andra! Framför allt under en mycket längre period. Jag ska även, på gentlemannens vis, villigt erkänna att jag spelade in betydande summor tack vare den här tränarens hästar.

Namnen jag la på minnet är inget jag vill spalta upp här rakt upp och ner. I ärlighetens namn är dessa dessutom ett minne blott. Och hästarna själva har med största sannolikhet inte gjort någonting fel.

Men när det senare skulle visa sig att tränare och kusk Alessandro Gocciadoro blivit bötfälld av Svensk travsport för tveksamheter som både kanyler och kvicksilver.. Ja, då ska ni veta att även den här gubben förstod allvaret i det hela! Att addera ett plus ett lyckas minsann fortfarande gubbar i min ålder göra!

Frågan är bara om ansvariga för dopingen inom Svensk travsport besitter den kapaciteten?
Det har varit många turer fram och tillbaka under de senaste åren. Ingen nämnd, ingen glömd.

När mediaträningen inte heller verkar ha gått som planerat blir deras uttalanden kring Jerry Riordan, som är i hetluften återigen pga. dopingrykten, allt annat än ett både tydligt och ack så viktigt ansvarstagande.

Kalla mig gärna bitter. Men det finns personer i positioner som borde fokusera på annat än den slentrianmässiga rörelsen i kaffekoppen.

Ett skägg i brevlådan

ATT STÅ MED SKÄGGET I BREVLÅDAN

Ja, det var inte för utan att man höll på att få morgonkaffet i halsen när jag i ren slentrian åter satte mig bekvämt i kontorsstolen. En stillsam måndag morgon i slutet av oktober ska väl inte inbringa så mycket överraskningar, tänker man.
Ack så fel man hade.

Idag avslöjade sajten Trottosport ytterst uppseendeväckande och allvarliga texter, men framförallt även en bild som får det att vända sig i magen. På bilden såg vi stortränaren Jerry Riordan som gränslöst mot hästen slangade italienskan Zahra Mil. Samma sto som senare presterade på topp nere på Vincennes.

Det är givetvis en speciell måndag på många sätt och vis nu. Riordan står med skägget i brevlådan. Branschen har sitt hyschande och sådant som en vacker (läs: mörk) dag kommer upp till ytan är sällan något som överraskar. Det är snarare sådant "alla" visste om sedan länge. Nu är det Halmstad-tränare som inte bara har en massa reklam i sin brevlåda idag. Den är fylld av skägg.

Trottosport lade ut texten och bilden och vad som även inger tyngd i avslöjandet är att sajten både har anonyma uttalanden från personer som arbetat för Riordan men vad jag uppskattar är att sajten även kontaktat ST-sportchefen Robert Karlsson och Halmstad-ordföranden Dag Ekner.
Korten ligger på bordet och de har all chans att fördöma det hela.

Men istället blir det som vanligt. Försiktighet och ursäkter. Karlsson belyser att han är ny på sin post men säger inte någonstans att de ska gå vidare med ärendet. Samma gäller Ekner som bland annat säger "Att det skulle pågå sådana här saker i Halmstad är däremot ingenting som jag upplevt eller hört talas om".
Nåja. Du verkar på en travbana som redan har Magnus Dahlén. Och nu en slangande Jerry.

Istället för att ta tag i problemen och inge lite förtroende i sina uttalanden är det istället som att man skjuta bort problemet. Fortsätta blunda och spela oförstående. Vad jag däremot är ganska klar över är att ännu en har fastnat och står idag med skägget i brevlådan.

Ralf.

Följ Travstugan på Youtube