Veckans höjdpunkter

Och så var det plötsligt februari. Och vecka 6 har givetvis sina ljusglimtar att se fram emot.

Måndag 5 februari:

V64-kvällen från Axevalla.

  • Tahays Blue Amber (Peter Untersteiner) blandar och ger en hel del på banan. Senast dansade hon runt på Jägersro och ska under kvällen försöka ta andra raka.
  • Sofia Aronsson selar ut intressanta Gateway Fortuna i lopp 6, som stallet har höga förhoppningar på.

Tisdag 6 februari:

Lunchloppen från Halmstad har sina intressanta startare;

  • Marcus Lindgrens Gandhi Boko återvänder till banan. Hästen har inte tävlat sedan derbykvalen 23 augusti. Gandhi Boko startade bland annat i både Kungapokalen och Sprintermästaren under fjolåret.
    I loppet årsdebuterar även Dan Widegrens Hall of Fashion som bland annat lyckats på V75.

Solvallas tävlingskväll håller god klass.

  • Extra Fudge (Timo Nurmos) gör tredje starten efter uppehållet i lopp 2. Övertygade i comebacken, såg sig förlorad senast som storfavorit och ska försöka ta snabb revansch här.
  • Per Nordströms kapabla Dixi Sisu återvänder till Solvalla. Senast hästen startade på nationalbanan var 20 april 2016 vilket slutade i seger.
  • Fyraåringen Green Keeper U.S. (Daniel Redén) har i sina hitintills tre starter segrat i två och slutat trea. För första gången sitter Örjan Kihlström upp bakom talangen.
  • Timo Nurmos selar ut Builder's Diamond som vunnit fem av sju lopp hästen startat i. Björn Goop kör hästen för första gången.

Onsdag 7 februari:

Jägersros lunchtävlingar har två intressanta återvändare;

  • Ola Samuelssons V75-tävlare Run Ceasar Run årsdebuterar mot bland andra Esteban Boko (Conrad Lugauer), Wallaby (Emma Bjerkås) och Dynamite Light (Lutfi Kolgjini).
  • Fascinations halvbror Wild Is The Wind (Sören Norberg) inledde tävlingskarriären år 2015 mycket starkt, men där skador satte stopp under hela 2016.
    Hästen har försökt kämpa sig tillbaka igen med comebacklopp i höstas och gör nu åter start igen i lopp 5 mot bland andra Raja Mirchi-dottern Romantic Face (Lars I Nilsson).

V86:an förra veckan innehöll ingen vinnare på 8 rätt och denna onsdag är det Solvalla och Bergsåker som delar omgången:

  • Titan Brodde (Stefan Öhman) blir i V86-2 hårt betrodd från perfekt läge över kort distans.
  • I V86-6 startar åter Candy Hornline (Erik Lindegren) som satte spelarna på plats förra onsdagen.
  • Nicklas Westerholm startar i V86-7 med Knifetown Winner som ståtar med tre raka segrar.

Torsdag 8 februari:

Som vanligt är Åby enda tävlingsbanan under torsdagen.

  • I V64-5 över 2 640 meter möts Great King Wine (Admir Zukanovic) och Bellino B. (Conrad Lugauer) som båda segrade senast.
    I loppet gör kapable Othello Face (Veijo Heiskanen) andra starten efter långa uppehållet. Comebacken senast resulterade i galopp.

Fredag 9 februari:

V64-kvällen från Romme startar några Zaz-hästar.

  • Numera Nicklas Westerholm-tränade Vincent Zaz (lopp 5) gör intressant första start i nya regin. Fjolåret för regi Nurmos innebar fyra segrar i nio starter.
    I lopp 8 debuterar även Patricia Zaz för stall Westerholm.

Avslutningsvis ska vi självfallet inte glömma bort söndagens Grand Slam-omgång där kallblodsstjärnan Lannem Silje är tillbaka!

Martin Engström

Vill du äga häst med Travstugan?

Vi är i startgroparna för att köpa en andelshäst och det är inte vilken häst som helst utan Staro Nashville (Sebastian K. – Meta di Azzurra). Det är en väldigt spännande stamtavla! Innan det här kan bli verklighet vill vi första kolla hur stort intresset för att bli andelsägare är.

Det finns 100 andelar till salu och en andel kostar 2 500 kr. Utöver 2 500 kr tillkommer en mindre kostnad om 150-180 kronor per månad och andel. Staro Nashville tränas av Joakim Lövgren som är väldigt engagerad i det här projektet. Joakim har Jägersro som hemmabana.

En anledning till varför Travstugan vill styra upp en andelshäst är för att vi ska komma närmare varandra. Vi vill skapa en gemenskap där vi i alla fall har en sak gemensamt – nämligen Staro Nashville. För att det här ska bli en kul grej kommer vi även arrangera roliga tävlingar.

Vill du vara med? Maila info@travstugan.se eller använd kontaktformuläret. Först till kvarn gäller!

OBS. Skriv i mailet hur många andelar du vill ha om du vill ha fler än en andel.

Hör av dig till oss eller Tobias Nilsson i Travsurr på Facebook om du har frågor.

Monumentala klasskillnaden

I helgen försökte jag åter följa ATG Live. Ja, försökte.
Sidan fortsätter vara ett enda haveri med hackande och förstörelse av tävlingarna.
För tillfället är ATG Live inget annat än en sida som framkallar frustration och för otåliga äktenskap möjliggörs skilsmässa på grund av alla hål som slås i väggen i vardagsrummet av tittaren.

Men så har ATG Live också Stefan Hultman. Som är i en klass ingen annan är i närheten av.

Hultman har sedan dag ett bjudit på anekdoter och sitt fantastiska travöga som för sportens del varit viktig och betydelsefull.
Hultman har med sin expertis fångat tittaren på ett helt annat sätt.
Eller, rättare sagt. Han är den förste som lyckats fånga tittaren på det sättet man ska bli fångad på. Något travsändningarna senaste åren inte lyckats med.

  • I denna spelgalna världen. En värld som fick Stefan Hultman att lämna V75 Direkt. Som nu blivit än fattigare när Anders Malmrot lämnat rutan.

Men, Hultman. Han visar vart skåpet ska stå när han tillåts göra det.
I helgen satt han med Oskar Westberg, som för övrigt passar som handen i handsken intill Hultman, och bjöd på flera intressanta historier om allt ifrån Prix d'Amerique till aktuella tävlingarna från Kalmar.

Det är en njutning var gång vi får uppleva Stefans insatser i live-rutan. De gånger vi tillåts göra det. ATG Live fortsätter förstöra upplevelsen och det är fortsatt en obegriplig historia hur det kan få fortgå.

Men när det väl fungerar. Då dansar vi alla på rosor. Svävar runt på molnen. Och lyssnar på Stefan Hultman.
Mannen som är i en helt egen klass för sig.

Martin Engström

Prix D' Amerique 2018

Det är inte så lätt att veta var man ska börja när man ska summera årets upplaga av Prix D' Amerique. När målgången passerat kunde vi svenskar jubla, ännu en gång visade vi fransmännen vart skåpet ska stå, dessutom på deras hemmaplan. När Bold Eagle "Örnen" fick loppet och började flyga in på upploppet såg det först ut som han skulle ta hem ännu en seger i storloppet. Det var dock ett par andra som ville annorlunda, Readly Express och Björn Goop skrev in sig i historieböckerna efter att han kontrat på Bold Eagle kort före mål. Goops tårar efter loppet visar vad mycket det betyder för honom att få vinna detta. Vilket ekipage och vilka hjältar!

Inför årets upplaga av Prix D' Amerique kändes mycket ovisst, skulle Bold Eagle ta tredje raka segern eller skulle vi kunna få en svensk seger igen? Efter Readly Express spurt i Prix Du Bourbonnais fick vi svenskar ett besked om att Nurmos minsann hade fått Readly Express i mycket bra form och att det såg lovande ut inför världens största travlopp. Frågan för mig var om kretsen kring Bold Eagle skulle återigen lyckas ställa i ordning hästen och ta hem loppet än en gång.

Det skulle dröja en stund innan vi fick iväg hästarna och det blev ett antal omstarter, men när vi väl var iväg fick Goopen och Readly Express en bra position. Bakom satt han dock fenomenet som dominerat travsporten ett bra tag och man undrade hur skulle detta gå med loppet han fick. När Goop vred på fick han ordentlig snurr på hästen men som sagt bakom satt han, "Örnen" och bara tassade med. När upploppet kom kopplade han greppet på invändige Readly Express som dock vägrade ge sig och kom tillbaka på ett fantastiskt sätt, han visade på en underbar skalle och kontrade sig tillbaka och vann till slut klart över Bold Eagle. Hela upploppet satt jag och jobbade in Readly Express och det var det mäktigaste upplopp jag hittills har fått uppleva. Två världshästar sida vid sida som fightades ända in och bjöd på en ordentlig show. Vi som älskar travsporten fick något att minnas långt framöver. Vi satte fransmännen på plats, på deras hemmaborg, tack alla kring Readly Express, Timo Nurmos visade vilken fantastisk tränare han är och tillsammans med skötaren till hästen ställt honom i kanonskick, Björn Goop som körde visade att han är en av världens bästa kuskar och framförallt TACK Readly Express för den STJÄRNA du är!

Och Propulsion trea. Travåret har bara börjat.... vart ska detta sluta?

/Joel

Summering av Prix d'Amérique-resan 2018: Tronskiftet.

Resan inleddes med Prix de Cornulier-helgen och avslutades förstås med Prix d'Amérique, där vi fick se ett tronskifte i travvärlden, mer om det senare. På resans första travdag, lördagen innan Prix de Cornulier segrade Exotica de Retz med Delphine Beaufils Ernault i sadeln i dagens största lopp, Prix de Pardieu (Gr.II). Det var Delphines första seger i ett semi-klassiskt lopp och tränar gör hennes make Sébastien Ernault, ni vet han som stod för tidernas skräll i Prix d'Amérique när han körde Oyonnax till seger 2010. En trevlig familjehistora med andra ord.

På söndagen den 21 januari var det så dags för Prix de Cornulier, världens största montélopp som rids över 2700 meter. Det var faktiskt första gången jag besökte Vincennes den här tävlingsdagen men trots dåligt väder slapp jag bli besviken. Personligen trodde jag på Bilibili och hade även lirat denne men jag anser inte att spel har någon större betydelse dagar som denna, det är sporten som står i centrum och stor sport fick jag verkligen uppleva. Philippe Allaire-tränade Traders bombade nämligen runt de 2700 metrarna på makalösa 1.11,3/2700 meter, barfotadansandes för allra första gången och gav inte värsta konkurrenterna Draft Life och Bilibili en chans att utmana honom. Det tidigare löpningsrekordet hade Quif de Villeneuve på 1.12,0/2700 meter från 2012 och det sänkte alltså Traders, på egen hand (med hjälp av Yoann Lebourgeois förstås), med sju tiondelar i ösregnet..

Nästa stordag var dagen innan Prix d'Amérique där Grupp-III-loppet Prix du Luxembourg traditionsenligt är dagens sportsliga clou. Segrade gjorde italienska Urlo dei Venti som jag har talat mig varm om tidigare här i bloggen. Jag vet att några gjorde sig en hacka tack vare detta vilket gladde mig, tyvärr tog jag inte själv betalt den här gången.. Jag trodde mest på Uza Josselyn vilken inte fick en lugn stund i ledningen under hela loppet men ändå höll strålande till tredjeplatsen. Både Urlo dei Venti och Uza Josselyn borde vara spännande för nordiska storloppsarrangörer under våren och sommaren; varför inte Elitloppet så småningom? Urlo dei Venti är helitaliensk (även kretsen kring hästen) medan Uza Josselyn är närbesläktad med Bélina Josselyn, är danskreggad (!) och tränas av det schweiziska paret Aebischer, internationellt så det förslår.

Slutligen var det så dags för dagen d, Prix d'Amérique-dagen, dagen med den främsta travsporten på hela året med världens största travlopp Prix d'Amérique som höjdpunkt. I ramloppen under dagen var den som gjorde störst avtryck utan tvekan Arlington Dream som bombade runt i ensam majestät på 1.12,7/2875 meter i Prix Jacques Andrieu (Gr.II) med Yoann Lebourgeois i sadeln. I Prix Camille Blaisot (Gr.II) visade Dexter Fromentro att han fortsatt tillhör de bästa i D-kullen i monté när han reds påpassligt till seger av Camille Levesque, hon visste att hon hade bästa hästen i fältet och agerade därefter.

I själva Prix d'Amérique fick vi se ett tronskifte när svenske Readly Express tog kronan ifrån de två senaste årens årens odiskutable dominant i travvärlden, Bold Eagle. Jag tycker att Readly Express just nu förtjänar att kallas för "världens bästa häst" efter den imponerande segern i Prix d'Amérique trots att han ännu inte har mött till exempel Aubrion du Gers (han får ju inte vara med i Prix d'Amérique eftersom han är valack). Får jag drömma blir det mötet av i Åby Stora Pris i augusti istället; jag är övertygad om att det kloka Åbyfolket gör allt i sin makt för att det ska bli av. Vad har jag då att säga om Bold Eagle? Han kopplade för en kort stund grepp på Readly Express men blev sedermera utkontrad. Enligt mig visade han samma tendenser som han gjorde i bland annat Prix de Belgique, det vill säga att när han ska avgöra så vill han inte det, längre. Den "gamle" Bold Eagle tror inte jag hade förlorat efter den resan. Men ingen skugga ska falla över Readly Express för detta som är en värdig Prix d'Amérique-vinnare 2018 och förmodligen den bästa svenskfödda häst vi sett, hittills. För egen del räddades även resan upp spelmässigt då jag hade förhandslirat Readly Express. Ett stort grattis till hela kretsen till Readly Express, ni har för evigt skrivit in er i travhistorien och årets kusk och tränare känns redan avgjort i skrivande stund.

Om jag ska försöka mig på att ranka resans toppar och floppen så ser min lista ut så här, vi börjar med topparna:

  1. Traders: Travade 1.11,3/2700 meter i ensam majestät i Prix de Cornulier och sänkte löpningsrekordet med sju tiondelar, dessutom i regnoväder.
  2. Readly Express: Var bara bäst i världens största travlopp Prix d'Amérique och svarade ut den tidigare kungen Bold Eagle efter att denne serverats en perfekt resa.
  3. Arlington Dream: Krossade motståndet i Prix Jacques Andrieu efter att ha dragit fältet sönder och samman och landade på grymma tiden 1.12,7/2785 meter.

Vad alla dessa har gemensamt? De har Ready Cash som far; som dessutom tog en dubbel i Prix d'Amérique (Bold Eagle slutade ju tvåa). Inte mindre än fyra vinnare under Prix d'Amérique-dagen var efter Ready Cash: Förutom tidigare nämnda i texten även Eridan i Prix Charles Tiercelin (Gr.II) och Follow You i Prix Leopold Verroken (Gr.III). Det är bara att lyfta på hatten för den europeiske avelskonungen.

Och om jag fortsätter med floppen: Alessandro Gocciadoros styrning bakom Vitruvio i Prix Charles Tiercelin som enkelt höll upp ledningen från innerspår för att sedan släppa till "chanslösa" Easy des Racques, vilket sedermera ledde till att han hamnade i fjärde inner och galopperade i början av upploppet med alla krafter kvar. Den enda i fältet som det hade varit värt att släppa till var Erminig d'Oliverie; om Vitruvio körts av en fransk toppkusk tror jag han hade fått mycket svårt att förlora loppet. Måste dock tillägga att det finns en viss charm i att som i det här fallet; en italiensk häst körs av en italiensk kusk och så vidare.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla jag träffade under resans gång, även ni förgyllde den. Vi ses nästa år!

Följ Travstugan på Youtube