Tobias Nilssons Travblogg » Blogg - Travstugan.se

Den hypotetiska frågan!

Fragor-svar

Det var längesedan jag skrev något men anledningen är att jag haft fullt upp med dels Travstugan och även privat med två barn och ett heltidsjobb!

Nu kände jag dock att något legat och växt fram som jag vill skriva om.

  • Det är nu när barfotaförbudet försvinner som man går varje dag och kollar på eventuella elitloppsdeltagare. Jag drömmer, spanar och funderar över vilka som kan tänkas bjudas in till Elitloppet.

Anders Malmroth har enligt mig varit fullkomligt lysande som sportchef för Solvalla och har gjort många väldigt kloka och bra beslut som jag tror kommer gynna Solvalla och travet i synnerhet.

De sista veckorna har jag imponerats av Anders där han varit väldigt noga med att han inte var så sugen att bjuda in Homicide Hunter till Elitloppet. Homicide Hunter e Mr Cantab som slog Sebastian K's fantastiska världsrekord. Att få in en sån häst till elitloppet skulle ses som en seger för de flesta sportchefer.

"Det är inget jag vill se i Elitloppet"

Vad säger då Malmroth?

Jo han säger att han tvekar till att bjuda in Homicide Hunter. Anledningen är att tränaren Chris Oakes är känd för att använda otillåtna läkemedel dessutom avstängd från flera banor på grund av doping. Det är inget jag vill se i elitloppet.

Tränarbyte på Italiensk topphäst

I veckan har det varit snack om Italiens bästa häst Urlo Dei Venti e Mago d'Amore att han var på väg till ökände fuskaren Holger Ehlert (flertalet hästar har blivit ertappade med otillåtna preparat i kroppen). Vad gör då suveräne Malmroth? Ger kalla handen och säger att en häst från Holger inte är välkommen i Elitloppet och Malmroth framstår mer och mer som rätt man på rätt plats!

Den hypotetiska frågan

Skulle en tränare i Sverige som blivit dömd för ”felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler" (en dom som förövrigt är horribel men regelverket är tyvärr uråldrigt) få in en tänkbar elitloppskandidat à la Urlo Dei Venti då få en inbjudan till elitloppet?

Den frågan är något som jag funderat mycket kring de sista dagarna och jag hoppas verkligen innerst inne att Anders Malmroth fortsätter att vara lika suverän som tidigare!

Fantastiskt initiativ

En annan sak som jag tycker alla banor borde göra är att livesända snabbjobb från banan. Solvalla livesände i tisdags på facebook där man visade snabbjobb. Jag satt som klistrad för att få se snabbjobbet mellan fjolårets segrare av Svensk uppfödningslöp, Bythebook e Googoo Gaagaa och suveräne Global Welcome e S.J's Caviar!

En tjänst som inte är svår eller dyr att genomföra och jag kan garantera att hästägare skulle jubla!

Tobias Nilsson

Dela inlägg

Tankar kring Kalmartravet

Tänkte delge er mina tankar kring Kalmartravet och främst söndagens V75-omgång.

Jag är en ganska flitig besökare av Kalmartravet då jag har cirka 7 mil dit. I söndags var det årets höjdpunkt för banan när det är midsommartrav.

I år hade man lyckats få riktiga topplopp med många riktigt bra hästar och jag var riktigt taggad på en toppdag.

Jag var där som vanligt tidigt för att få se tidiga värmningar och eventuellt höra något smaskigt från stallbacken.

Jag och min svärfar började dagen med en kaffe från stallbacksfiket och där mötte vi Ultra Brights mycket trevliga ägare och utbytte lite tankar kring travet.

Till denna tävling hade vi bokat bord på ”caféläktaren” med tillhörande buffé. Maten på buffén var helt okej och får ett högt betyg, jag har ätit betydligt sämre mat om vi säger så.

Kalmartravet levererar alltid enligt mig, personalen är mycket trevliga och har man några problem så löser man det alltid utan något tjafs.

Det finns egentligen inte något att klaga på när man kommer till Kalmartravet och pratar man med de aktiva så pratar dom alltid gott om Kalmar, bra personal,bra stall och bana.

Finns det då inget negativt att säga?

Enligt mig finns det ett par saker som egentligen gäller de flesta banorna. Kalmartravet saknar enligt mig fler "stora" travtränare. Just nu har man Fredrik Persson som det stora affischnamnet och med all rätt då han just nu ha riktigt bra snurr på stallet och topphästarna Monark Newmen och Ultra Bright skördar framgångar. Det hade inte skadat om någon av de andra duktiga tränarna fick fram någon riktigt bra häst som gör mer reklam för Kalmartravet.

Ett annat problem är antalet tävlingsdagar med V75 och V86. V75 har man två gånger om året och V86 i bästa fall en gång. Detta är också ett problem jag vet alla banor har.

Kanske skulle Kalmar försöka få till en riktigt toppdag/helg med ett lopp med samma dignitet som Sprintermästaren eller Stochampionatet. För Kalmar som stad är egentligen perfekt för den som vill campa, gå på trav och njuta av östkusten!

Jag klagade lite för mig själv när jag var på plats för två veckor sedan när man körde V86. Då hade man tagit in förvisso duktiga Anders Nilsson som expert och hans breda skånska hördes i högtalarna. Kanske inte en stor grej för många, men för mig så vill jag ha en ”expert” som är från banan och har koll på hemmahästarna.

Hur var det då denna V75a?

Anders Nilsson var expert i programmet och hade lämnat sin ranking där. På banan var Joakim Brundin tillbaka och levererade vinnare som vanligt med sin sköna ”kalmaritiska”. V4an satte han och fick dryga 8000 tillbaka! Bra jobbat Kalmar och Jocke!

4 F338 A75 F848 4934 9933 F3 B5028 C92 B4

Påväg mot stallbacken

6 Fd16 D6 E 5 Aab 475 E B2 B6 F181 Ebdfa7 C7

Vädret var tyvärr inte det bästa när tävlingarna drog igång

Img 1614

Efter sista loppet för dagen var det fortfarande mycket folk kvar!

Dela inlägg

Bästa svenskfödda hästen någonsin?

Vilken helg vi haft! I lördags fick vi återigen se Readly Express som inte startat sen Prix D'Amerique där han vann. Det var ett frågetecken kring formen på Readly Express då han sysslat med avel sen vinsten i världens tuffaste lopp.

Men som han levererade! När loppet hade gått och gåshuden lagt sig från armar och nacke så kollade jag om loppet igen som den nörd jag är.

När jag analyserat loppet en andra gång så satt jag ett tag och grunnade på om vi någonsin haft en bättre svenskfödd häst?

Jag är förhållandevis ganska ung inom travet men jag har hängt med i svängarna sen liten grabb då min kära pappa alltid spelat på trav. När jag satt och tänkte tillbaka så kom frågan ganska snabbt upp i min hjärna;

Har vi någonsin haft en bättre svenskfödd häst?

Svaret på den frågan är givetvis en definitionsfråga och upp till var och en att fundera över men när jag går igenom alla våra mest framgångsrika travare så är svaret på den frågan hos mig: -Kanske!

Det finns några kandidater och jag har valt att nämna några stycken:

Marre

Maharajah

Maharajah var en fantastisk travare som även han vann Prix D'Amerique och var en helt enastående häst och sprang in dryga 23 miljoner. Han har även börjat riktigt bra i aveln och kommer förmodligen vara en viktig kugge i avelsarbetet med många döttrar och söner i årgångsloppen.

Tilly

Victory Tilly

Victory Tilly var en oerhört duktig travare som jag vet många i travsverige håller högt. Med sina 37,7 miljoner insprungna pengar så har han sprungit in mest av alla svenskfödda hästar. Victory Tilly var även den första hästen att komma under drömgränsen 1.09.0. Det tråkiga med Victory Tilly är att han är valack och kommer därmed bara vara ett minne och inte någon häst som kommer påverka travet med mer än minnen.

Ina Scot 3

Ina Scot

Ina Scot, denna svarta stenhårda dam som charmat mångas hjärtan! Kjell P Dahlströms affischnamn Ina Scot vann 54 av 90 lopp. Ina Scot är enligt mig världens bästa sto genom alla tider och tillsammans med Helen A Johansson vann dom Prix D'Amerique. Där Helen blev den första och hittills enda kvinnliga travkusk att vinna.

Med 20 miljoner på kontot så måste ju Ina Scot tillhöra en av favoriterna att vara den bästa svenskfödda travhäst?

Commander Crowe 2 0

Commander Crowe

Commander Crowe fuxen som med sin blonda man charmade hela världen. Hade man gjort en lista på de vackraste travhästarna som funnits så skulle Commander Crowe förmodligen vara i toppen. Denna valack har sprungit in hela 34,4 miljoner kronor och vunnit i stort sett alla storlopp som en valack kan ställa upp i. Men likt Victory Tilly så har jag svårt att ranka en valack etta.

Sebk

Sebastian K

Sebastian K, kanske den ståtligaste hästen jag sett på en bana. En hingst som jag tycker absolut måste vara med på en topplista. Med dryga 20 miljoner på kontot och ett världsrekord på 1.07.7 så måste denna hingst vara med. Hans första avkommor kommer nog att komma ut på banorna i år och det ska bli mycket spännande att följa. Kanske kan våran egna Sebastian K son Staro Nashville bli en topphäst?

Readly Express Up

Readly Express

Readly Express så kommer vi till denna hingst som fick mig att skriva detta inlägg. En häst som är efter Ready Cash kanske den bästa avelshingst vi sett i modern tid?

Till skillnad från dom andra hästarna jag nämnt så tävlar fortfarande Readly Express aktivt och jag är fortfarande stum över hur fin han är i varje start han gör. Med ett snitt på nästan 610 000 insprunget/start och många år kvar som tävlingshäst så kommer han förmodligen hamna högt på topplistan över vinstrikaste travhästen.

Readly Express påverkan inom aveln är ännu ett frågetecken då alla hans avkommor är unga och ingen har kommit ut på banan ännu, men med tanke på hans prestationer på tävlingsbanan så har han garanterat fått riktigt bra ston att betäcka!

Så är Readly Express den bästa svenskfödda häst någonsin?

Ja kanske!

Håller han sig frisk och blir hans avkommor bra så tror jag att Readly Express kommer i mångas ögon bli den bästa svenskfödda travaren någonsin!

Man ska komma ihåg att det finns många hästar som absolut borde varit med i en lista men jag har valt att inte göra detta inlägg superlångt, men Järvsöfaks, Ego Boy, Zoogin och många fler är hästar man kan ha i åtanken.

Vad tycker ni?

Vilken är eran absoluta svenskfödda travhäst?

Dela inlägg

Hästägarproblematiken

Hej på er!

Har länge suttit och funderat på om jag ska lägga ut någon artikel som jag vill skapa en diskussion kring och då föll valet på hästägarproblematiken som vi har i Sverige.

Som de flesta vet så är det dyrt att äga en travhäst i Sverige och det är inget som den "vanlige" arbetaren klarar av själv, utan då är andelshäst ett alternativ som är ett uppskattat sätt att få gemenskap och den där extra lilla pulshöjningen när det är startdags!

Hur ska vi då lyckas få fler nya hästägare till travet?

En fråga som givetvis är komplicerad och svår, men det finns några nycklar och genvägar tror jag.

När Rikstravet var som mest populärt så sålde Stall Skåne (Lutfi Kolgjini) slut 1000 andelar på mindre än 5 minuter och Stall Stockholm (Per Lennartsson) var några minuter senare också slutsåld. Så intresse för att äga travhäst finns i landet, 1000 andelar kan jag tycka är lite tråkigt och opersonligt men helt klart verkar det finnas intresse.

Det finns också ett annat problem och det är att många av dessa ägarna är inte som jag och många andra, supernördiga i stamtavlor och kanske inte har den där riktiga kollen. Merparten har väl såklart kollat på V75 varje lördag och skaffat sig några favorithästar som Maharajah,Sebastian K,On Track Piraten,Alfas Da Vinci med flera.

Jag själv satt och klurade i vintras om jag inte skulle dra igång en andelshäst med 100 andelar i Travstugans regi. Efter lite funderande kontaktade jag tränare som jag skulle kunna tänka mig att många ute i landet skulle uppskatta och efter ha pratat med Joakim Lövgren så bestämde jag mig att åka ner och titta på några av hans nyblivna tvååringar.

Vi diskuterade en del kring vilken häst som skulle passa flest människor, och lotten föll på som ni många kanske vet snygge Staro Nashville efter en sån där hingst som många älskade att se i just Tv-rutan, Sebastian K. Inte nog med att Sebastian K är spännande som avelshingst så hade Nashville ett möderne som jag är riktigt imponerad av. Jag skulle dessutom vilja påstå att Stevie Wonder hade sett att Nashville är en mycket vacker travare.

Dessa ingredienser trodde både jag och Lövgren skulle kunna vara ett vinnande koncept att hitta 100 hästägare och förhoppningsvis några förstagångs ägare.

Så hur ska vi lösa problematiken med att det blir färre och färre små hästägare och vi ser istället SRF (Lennart Ågren) med flera köpa fler och fler hästar?

Ja den frågan är inte lätt men jag tror svaret kan ligga i Sociala Medier, fler koncept som Rikstravet och fler koncept likt det jag gjort här med Travstugan.se

Bjuder på en film från Staro Nashvilles första banjobb inne på Jägersro för 2 veckor sedan.

//Tobias


Dela inlägg