Bästa svenskfödda hästen någonsin? » 11 juni | Tobias Nilssons…

Bästa svenskfödda hästen någonsin?

Vilken helg vi haft! I lördags fick vi återigen se Readly Express som inte startat sen Prix D'Amerique där han vann. Det var ett frågetecken kring formen på Readly Express då han sysslat med avel sen vinsten i världens tuffaste lopp.

Men som han levererade! När loppet hade gått och gåshuden lagt sig från armar och nacke så kollade jag om loppet igen som den nörd jag är.

När jag analyserat loppet en andra gång så satt jag ett tag och grunnade på om vi någonsin haft en bättre svenskfödd häst?

Jag är förhållandevis ganska ung inom travet men jag har hängt med i svängarna sen liten grabb då min kära pappa alltid spelat på trav. När jag satt och tänkte tillbaka så kom frågan ganska snabbt upp i min hjärna;

Har vi någonsin haft en bättre svenskfödd häst?

Svaret på den frågan är givetvis en definitionsfråga och upp till var och en att fundera över men när jag går igenom alla våra mest framgångsrika travare så är svaret på den frågan hos mig: -Kanske!

Det finns några kandidater och jag har valt att nämna några stycken:

Marre

Maharajah

Maharajah var en fantastisk travare som även han vann Prix D'Amerique och var en helt enastående häst och sprang in dryga 23 miljoner. Han har även börjat riktigt bra i aveln och kommer förmodligen vara en viktig kugge i avelsarbetet med många döttrar och söner i årgångsloppen.

Tilly

Victory Tilly

Victory Tilly var en oerhört duktig travare som jag vet många i travsverige håller högt. Med sina 37,7 miljoner insprungna pengar så har han sprungit in mest av alla svenskfödda hästar. Victory Tilly var även den första hästen att komma under drömgränsen 1.09.0. Det tråkiga med Victory Tilly är att han är valack och kommer därmed bara vara ett minne och inte någon häst som kommer påverka travet med mer än minnen.

Ina Scot 3

Ina Scot

Ina Scot, denna svarta stenhårda dam som charmat mångas hjärtan! Kjell P Dahlströms affischnamn Ina Scot vann 54 av 90 lopp. Ina Scot är enligt mig världens bästa sto genom alla tider och tillsammans med Helen A Johansson vann dom Prix D'Amerique. Där Helen blev den första och hittills enda kvinnliga travkusk att vinna.

Med 20 miljoner på kontot så måste ju Ina Scot tillhöra en av favoriterna att vara den bästa svenskfödda travhäst?

Commander Crowe 2 0

Commander Crowe

Commander Crowe fuxen som med sin blonda man charmade hela världen. Hade man gjort en lista på de vackraste travhästarna som funnits så skulle Commander Crowe förmodligen vara i toppen. Denna valack har sprungit in hela 34,4 miljoner kronor och vunnit i stort sett alla storlopp som en valack kan ställa upp i. Men likt Victory Tilly så har jag svårt att ranka en valack etta.

Sebk

Sebastian K

Sebastian K, kanske den ståtligaste hästen jag sett på en bana. En hingst som jag tycker absolut måste vara med på en topplista. Med dryga 20 miljoner på kontot och ett världsrekord på 1.07.7 så måste denna hingst vara med. Hans första avkommor kommer nog att komma ut på banorna i år och det ska bli mycket spännande att följa. Kanske kan våran egna Sebastian K son Staro Nashville bli en topphäst?

Readly Express Up

Readly Express

Readly Express så kommer vi till denna hingst som fick mig att skriva detta inlägg. En häst som är efter Ready Cash kanske den bästa avelshingst vi sett i modern tid?

Till skillnad från dom andra hästarna jag nämnt så tävlar fortfarande Readly Express aktivt och jag är fortfarande stum över hur fin han är i varje start han gör. Med ett snitt på nästan 610 000 insprunget/start och många år kvar som tävlingshäst så kommer han förmodligen hamna högt på topplistan över vinstrikaste travhästen.

Readly Express påverkan inom aveln är ännu ett frågetecken då alla hans avkommor är unga och ingen har kommit ut på banan ännu, men med tanke på hans prestationer på tävlingsbanan så har han garanterat fått riktigt bra ston att betäcka!

Så är Readly Express den bästa svenskfödda häst någonsin?

Ja kanske!

Håller han sig frisk och blir hans avkommor bra så tror jag att Readly Express kommer i mångas ögon bli den bästa svenskfödda travaren någonsin!

Man ska komma ihåg att det finns många hästar som absolut borde varit med i en lista men jag har valt att inte göra detta inlägg superlångt, men Järvsöfaks, Ego Boy, Zoogin och många fler är hästar man kan ha i åtanken.

Vad tycker ni?

Vilken är eran absoluta svenskfödda travhäst?

Dela inlägg

Kommentera inlägg