Prix D' Amerique 2018

Det är inte så lätt att veta var man ska börja när man ska summera årets upplaga av Prix D' Amerique. När målgången passerat kunde vi svenskar jubla, ännu en gång visade vi fransmännen vart skåpet ska stå, dessutom på deras hemmaplan. När Bold Eagle "Örnen" fick loppet och började flyga in på upploppet såg det först ut som han skulle ta hem ännu en seger i storloppet. Det var dock ett par andra som ville annorlunda, Readly Express och Björn Goop skrev in sig i historieböckerna efter att han kontrat på Bold Eagle kort före mål. Goops tårar efter loppet visar vad mycket det betyder för honom att få vinna detta. Vilket ekipage och vilka hjältar!

Inför årets upplaga av Prix D' Amerique kändes mycket ovisst, skulle Bold Eagle ta tredje raka segern eller skulle vi kunna få en svensk seger igen? Efter Readly Express spurt i Prix Du Bourbonnais fick vi svenskar ett besked om att Nurmos minsann hade fått Readly Express i mycket bra form och att det såg lovande ut inför världens största travlopp. Frågan för mig var om kretsen kring Bold Eagle skulle återigen lyckas ställa i ordning hästen och ta hem loppet än en gång.

Det skulle dröja en stund innan vi fick iväg hästarna och det blev ett antal omstarter, men när vi väl var iväg fick Goopen och Readly Express en bra position. Bakom satt han dock fenomenet som dominerat travsporten ett bra tag och man undrade hur skulle detta gå med loppet han fick. När Goop vred på fick han ordentlig snurr på hästen men som sagt bakom satt han, "Örnen" och bara tassade med. När upploppet kom kopplade han greppet på invändige Readly Express som dock vägrade ge sig och kom tillbaka på ett fantastiskt sätt, han visade på en underbar skalle och kontrade sig tillbaka och vann till slut klart över Bold Eagle. Hela upploppet satt jag och jobbade in Readly Express och det var det mäktigaste upplopp jag hittills har fått uppleva. Två världshästar sida vid sida som fightades ända in och bjöd på en ordentlig show. Vi som älskar travsporten fick något att minnas långt framöver. Vi satte fransmännen på plats, på deras hemmaborg, tack alla kring Readly Express, Timo Nurmos visade vilken fantastisk tränare han är och tillsammans med skötaren till hästen ställt honom i kanonskick, Björn Goop som körde visade att han är en av världens bästa kuskar och framförallt TACK Readly Express för den STJÄRNA du är!

Och Propulsion trea. Travåret har bara börjat.... vart ska detta sluta?

/Joel

Kommentera inlägg