Olympiatravet- Final 2018

Så var det då dags för första riktiga storloppet på ett tag, vid dörren väntar nämligen finalen av Olympiatravet som imorgon avgörs på Åby. Hela vintern har man väntat på stunder som dessa där mycket står på spel och pulsen höjs på alla inblandade och oss travfantaster. 1 500 000 kr väntar vinnaren av Olympiatravet och loppet ska bli ett nöje att se.

Först och främst blir spetsstriden intressant mellan framförallt Day Or Night In & Ringostarr Treb där båda är snabba från start. Båda lär vara sugna av den positionen och det kommer säkert laddas rejält från början.Vilka positioner hästarna får i loppet kan vara mycket avgörande i sådana jämna lopp.

Vi tar häst för häst och går igenom mina tankar om hästarna och deras chanser.

1. Day Or Night In. Kusk & Tränare: Johan Untersteiner.

Kan vara Johans nya stjärna, Day Or Night In har tävlat framgångsrikt i Frankrike under vintern och är både en speedig och stark sort. Denna gång ska han tävla med jänkarvagn vilket ska bli intressant. Var ett tag sen han gick med den. Från spår 1 satsar Johan på ledningen men han kan även släppa då det finns Open Stretch att tillgå. Han har ett perfekt utgångsläge och är min tipsetta i finalen.

2. Giveitsandgo. Kusk: Erik Adielsson. Tränare: Frode Hamre.

En spännande 4-åring som Frode Hamre tränar. Har inte sett denna häst så mycket men nog skulle inte Frode ta ut honom här om han inte tror denna häst är en kapabel sort. Stenhårt emot denna gång och får väl ses som en storskräll.

3 .On Track Piraten. Kusk & Tränare: Hans R Strömberg.

"Piraten" som har blivit lite av folkets häst genom åren är en riktig hedershäst och gör sällan ett dåligt lopp. Har tagit 3/4 segrar i år och slagit bl.a Zenit Brick två gånger. Här väntas dock ännu tuffare motstånd och han är "bara" en outsider i detta fält.

4. Ringostarr Treb. Kusk: Wilhelm Paal. Tränare: Jerri Riordan

"Ringo" som är en av förhandsfavoriterna till segern är en riktigt bra häst som var med i bl.a Prix D' Amerique i Vintras och är van att möta stenhårt motstånd. Han är startsnabb och kanske ta en längd på Day Or Night In. Hur som helst är detta en häst som kan vinna från alla positioner. Barfota runt om och Jänkarvagn till denna start.

5. Lionel. Kusk: Göran Antonsen. Tränare: Daniel Redén

Titelförsvare inför årets lopp och Lionel är en häst som matchar de flesta när han tävlar på topp. Detta är också en häst som brukar vara ute mot yttersta eliten och han är en het utmanare i år igen. Barfota runt om samt jänkarvagn.

6. Cruzado Dela Noche. Kusk: Ulf Ohlsson. Tränare: Stefan Melander.

Cruzado är en häst som blandar och ger lite, när han är på topp är han dock ruggigt bra. Han är stark och rejäl och går från de flesta positioner. Helstängt huvudlag nu. En outsider.

7 Takethem. Kusk & Tränare: Steen Juul.

Takethem har tävlat starkt i Frankrike under vintern och utvecklades mycket förra året där han bl.a var med i Elitloppet. Svårt att säga var han hamnar från spåret men med rätt resa här kan han "Takethem" .

8 Zenit Brick. Kusk: Björn Goop. Tränare: Timo Nurmos

Vinterns häst under året och han har utvecklats extremt mycket skulle jag vilja påstå, han slog sig snabbt in i gulddivisionen från silver och har sedan vunnit många övertygande lopp. Han trivs alla bäst med "Goopen" och är inte borta i segerstriden trots spår 8. Med rätt resa kan han fälla alla.

9 Titty Jepson. Kusk: Örjan Kihlström. Tränare: Vincent Lacroix

Spännande häst som gör debut på svensk mark och här är min rysare i loppet. Svårt att sätta in henne här men hon satt fast senast i ett lopp som Bold Eagle vann och stoet efter Varenne har en vass speed att tillgå. Kan bli fågel eller fisk men jag vill varna för henne.

10 Beau Mec. Kusk: Carl Johan Jepson

Beau Mec är också en riktig hedershäst och känns bättre och bättre för varje start som går trots att han är 11 år. Med rejäl överpace i loppet tar han nog ner många men att han ska vinna här också känns lite långsökt.

Det var lite tankar som jag har om finalen och man kan spekulera i hur mycket som helst men jag hoppas vi får se ett spännande race.

Ha en trevlig helg / Joel.

Prix D' Amerique 2018

Det är inte så lätt att veta var man ska börja när man ska summera årets upplaga av Prix D' Amerique. När målgången passerat kunde vi svenskar jubla, ännu en gång visade vi fransmännen vart skåpet ska stå, dessutom på deras hemmaplan. När Bold Eagle "Örnen" fick loppet och började flyga in på upploppet såg det först ut som han skulle ta hem ännu en seger i storloppet. Det var dock ett par andra som ville annorlunda, Readly Express och Björn Goop skrev in sig i historieböckerna efter att han kontrat på Bold Eagle kort före mål. Goops tårar efter loppet visar vad mycket det betyder för honom att få vinna detta. Vilket ekipage och vilka hjältar!

Inför årets upplaga av Prix D' Amerique kändes mycket ovisst, skulle Bold Eagle ta tredje raka segern eller skulle vi kunna få en svensk seger igen? Efter Readly Express spurt i Prix Du Bourbonnais fick vi svenskar ett besked om att Nurmos minsann hade fått Readly Express i mycket bra form och att det såg lovande ut inför världens största travlopp. Frågan för mig var om kretsen kring Bold Eagle skulle återigen lyckas ställa i ordning hästen och ta hem loppet än en gång.

Det skulle dröja en stund innan vi fick iväg hästarna och det blev ett antal omstarter, men när vi väl var iväg fick Goopen och Readly Express en bra position. Bakom satt han dock fenomenet som dominerat travsporten ett bra tag och man undrade hur skulle detta gå med loppet han fick. När Goop vred på fick han ordentlig snurr på hästen men som sagt bakom satt han, "Örnen" och bara tassade med. När upploppet kom kopplade han greppet på invändige Readly Express som dock vägrade ge sig och kom tillbaka på ett fantastiskt sätt, han visade på en underbar skalle och kontrade sig tillbaka och vann till slut klart över Bold Eagle. Hela upploppet satt jag och jobbade in Readly Express och det var det mäktigaste upplopp jag hittills har fått uppleva. Två världshästar sida vid sida som fightades ända in och bjöd på en ordentlig show. Vi som älskar travsporten fick något att minnas långt framöver. Vi satte fransmännen på plats, på deras hemmaborg, tack alla kring Readly Express, Timo Nurmos visade vilken fantastisk tränare han är och tillsammans med skötaren till hästen ställt honom i kanonskick, Björn Goop som körde visade att han är en av världens bästa kuskar och framförallt TACK Readly Express för den STJÄRNA du är!

Och Propulsion trea. Travåret har bara börjat.... vart ska detta sluta?

/Joel

Örnen tappade vingen och föll! (Eftersnack Elitloppet 2017)

Ja, vart ska man börja? Med lite distans till det hela vill jag summera årets höjdpunkt. Till slut fick vi den travfest vi alla längtat efter, vi fick en drömhelg fullt med kanonlopp, publiken på plats fick en festlig stämning med fint väder, bra stämning & superduellen mellan Nuncio & Bold Eagle blev till slut av! Det var dock inte varken "Örnen" eller Nuncio som skulle stjäla rubrikerna efter finalen, när krutröken hade lagt sig & showen var över kunde vi till slut konstatera... Timoko & Björn Goop gjorde det igen! Ett oslagbart ekipage som skrev in sig i historieböckerna än en gång.

Försök 1 i Elitloppet detta år kommer jag aldrig att glömma, alla som trodde att Bold Eagle skulle leka hem detta innan loppen ens dragit igång var nog efter detta försök ännu mer självsäkra att superhästen aldrig skulle kunna förlora i finalen & jag tänkte ungefär i dessa banorna. Bold Eagle mosade Delicious.U.S från dödens och lämnade de andra konkurrenterna i försöket, segertiden skrevs till 1.08.3 & ja det är sant han gjorde det från utvändigt ledaren. Det var det värsta jag sett på en travbana här hemma i Sverige och det är nog flera beredda att hålla med mig om. Om han var oslagbar innan så var det nu helt givet att han skulle ta hem finalen med!

Försök 2 och här startade Nuncio som körde sig till spets och sedan stannade där in i mål. Många var vi tveksamma till formen innan start eftersom Nuncio hade floppat ett par starter innan detta försök men när vi sedan såg han i bättre trim i försöket så kändes det givetvis väldigt kul att han fungerade igen.

Sedan var det då dags för finalen i årets upplaga som bestod av följande fält...

1. Nuncio 2. Bold Eagle 3. Propulsion 4. Resolve 5.Timoko 6. D'D'S Hitman 7. In Vain Sund 8. Spring Erom

Jag trodde Nuncio skulle behålla spets men det blev Timoko & Goop som blåste dit till att börja med. Bold Eagle fick en fin resa i andra ytter bakom Nuncio och jag bara väntade på att han skulle blåsa fältet men när väl Nivard styrde på så var det inte rätta trycket i hästen och han kunde aldrig hota Timoko som bara stack undan på upploppet, Nuncio var tapper i dödens men tyvärr hade han aldrig den rätta formen för att utmana i år.

Blev det för hårt för Bold Eagle i försöket? Det jag funderade på innan finalen som ett enda eventuellt hinder för "Örnen" var om två heat samma dag skulle kunna fälla honom och nog var det så? Även om han är ett fenomen visade han sig vara "mänsklig". Efter att ha gjort ett superlopp i försöket som med facit i hand blev alldeles för tufft orkade han inte med hela vägen i finalen. Dock så vill jag bara säga tack för UPPVISNINGEN i försöket Bold Eagle det var grymt att få se!

När Solvalla sagt adjö till publik, hästar & kretsen kring hästarna och skymningen var ett faktum, var det återigen slut på en fantastisk elitloppshelg! Återigen skrevs historia! Återigen var de bara bäst!

Timoko & Björn Goop var de stora stjärnorna (än en gång)!

Uppsnack Elitloppet 2017

Snart är det dags, loppet vi alla travintresserade ser fram emot med spänning. Årets upplaga av elitloppet ser ut att kunna bli en av de bästa upplagor någonsin! Det finns dock vissa frågetecken som oroar, men jag hoppas de försvinner. Oavsett hur det blir kommer loppet som vanligt hålla hög klass och förhoppningsvis vara ett lopp vi kommer minnas framöver med glädje.

Klara för elitloppet är Bold Eagle, Timoko, Propulsion, Up And Quick, Resolve, D.D'S Hitman, Dante Boko, Elian Web & Spring Erom. En härlig mix av svenska och utländska hästar än så länge.

Givetvis så har det surrats mycket om Nuncio efter de senaste tre starterna där han inte alls varit sig lik. Senast blev han trea bakom Västerbo Highflyer i en snabb avslutning förvisso men det känns som den riktiga gnistan inte funnits där på sistone, med kapaciteten denna häst har så borde han ha varit närmare i mål och jag ställer mig frågan om det är något som stör hästen. Tarzan sa dock senast att han kändes fin och det är bara att hoppas han får ordning på formen för Nuncio, för det vore sånt antiklimax om vi nu inte får duellen som vi har pratat om hela vintern/våren mellan honom och Bold Eagle. Det viktigaste av allt är ändå att hästen mår bra och kan prestera sitt bästa, så jag hoppas Stefan "Tarzan" Melander tar det bästa beslutet för hästen men det är jag inte orolig för.

Daniel Redén har som jag nämnt vid något tidigare inlägg ett av de mest intressanta stallen och och här finns redan en häst som är klar för elitloppet, Propulsion. Även han svek senast i Finlandia Ajo men det är bara att hoppas det var en dålig dag för hästen. Han är väldigt kapabel och är vid sunda vätskor en av förhandsfavoriterna till segern i Elitloppet. Delicious U.S startar nu imorgon på Eskilstuna och jag hoppas innerligt hon gör ett bra lopp så Redén vill starta henne i elitloppet, för att hon får en inbjudan det tvekar jag inte på. Hon hör hemma i den absoluta eliten. Redén har även fler hästar som kan vara intressanta för elitloppet som Wild Honey, Västerbo Highflyer & In Vain Sund för att bara nämna några.

H.K.H Prins Daniels lopp på Gävle till lördagen och vinnaren får en plats i Elitloppet, ett riktigt fint lopp har de fått ihop men jag hoppas lite på Twister Bi som skulle kunna bli en outsider i slutet av Maj.

De tre hästar som just nu inte är med på listan men som jag personligen verkligen vill ha med är Nuncio, Delicious. U.S & Buzz Mearas.

Avslutningsvis måste jag bara hylla Spring Erom! Den 12-årige hingsten kommer få avsluta sin karriär med att bli den äldsta deltagaren i Elitloppet i modern tid, han ser ut att vara piggare än någonsin och det är en fantastisk karriär hästen har haft. Vilket jobb kretsen kring hästen har gjort och vilken saga.

Vässa formen!

/Joel


Våren har anlänt & flaggorna vajar friskt för en spännande högsäsong!

Äntligen lämnar vi vintermörkret bakom oss, välkomnar solen och ljuset samt alla fina travhästar som börjar presentera sig på allvar! Denna vår/sommar som väntar oss framöver ser ut att kunna bli en av de bästa på mycket länge när vi pratar om travet. Vad sägs bara om supermötet redan nu på lördag mellan fenomenet Nuncio Vs kejsaren On Track Piraten i guldfinalen på Solvalla, en häftig duell som bara är förrätten av alla mäktiga dueller som kommer tjusa oss under året.

Det går knappt att prata om storloppen som stundar oss utan att nämna Elitloppet och duellen mellan Nuncio och Bold Eagle som förhoppningsvis blir av. Hur står sig Bold Eagle på svensk mark? Har Nuncio speeden för att stå emot Bold Eagle? Hur ska Nuncio och kusken (Troligtvis Örjan Kihlström) lägga upp loppet för att ha bästa möjliga chans? Givetvis många intressanta frågor som man kan ställa sig inför världsmötet i Elitloppet detta år. Det surras mest om detta möte vilket inte är så konstigt, men vi får dock inte glömma bort hästar som t.ex Delicious. U.S , Propulsion, Mosaique Face för att bara nämna några tuffa utmanare.

Ett av de mest spännande stallen dyker upp hos Daniel Redén, hans supersto Delicious. U.S gjorde årsdebut i Fredags och sprintade undan på lätta spänstiga ben till en enkel seger. In Toto Sund imponerade även hon när hon plockade ner Target Kronos från dödens sista varvet. Lägg därtill hästar som t.ex Propulsion, Wild Honey, Call Me Keeper, Lionel & Daley Lovin. Det är grymma hästar han har och var så säker att om bara hästarna får vara friska och krya, så kommer de vara med och slåss i storloppen framöver.

Lutfi "Ludde" Kolgjinis stallform senaste veckorna lär inte ha undgåtts av någon som följer med i travet och när han har form på stallet då kan hans hästar ibland vara helt överlägsna. Han har som ofta förut många spännande unghästar till de stora årgångsloppen. Rajeesh Face som startar nu på Onsdag på V86 är absolut ett ämne för travderbyt som går i September på Jägersro. Speedy Face den 3-årige hingsten lär vara aktuell för storloppen för treåringar. En av de mest spännande hästar han har i stallet är så klart stoet Pasithea Face och även där ska det bli intressant att se om han spänner bågen högt den gode Kolgjini och testar mot den absoluta eliten.

Innan V 75 drar igång på lördag så ska flera fina 3 och 4-åringar göra upp i Margaretas tidiga unghästserie, bl.a hästar som Gareth Boko, Policy of Truth, Mitos Gold, Global Un Poco, Caddie Lisieux kommer presentera sig på Solvalla! Här får vi en intressant indikation om var dessa hästar står sig formmäsigt och vilka som möjligen seglar upp som favoriter till de framtida storloppen som ska avgöras för de 3 och 4-åriga hästarna.

En personlig höjdpunkt som jag måste få dela med mig av är Årjängs Stora Sprinterlopp, jag har nu varit på plats i några år och det är helt fantastiskt om vädret är på topp! Den fina naturbanan, där man t.ex kan sitta på ett berg och kika på travet. Stämningen som är magisk då det är mycket folk & alla fina hästar som dyker upp denna tävlingsdag är bara några anledningar till att bege sig till travbanan. Årets datum för denna dag är 15:e Juli så det rekommenderar jag varmt att ni bokar in i kalendern om ni har möjlighet att åka dit.

Ja, sammanfattningsvis så förstår ni att vi har en mycket spännande vår/sommar att se fram emot och det är bara att hoppas de bästa hästarna får vara skadefria och friska så de kan tävla på topp, för då är jag övertygad om att vi kommer få se många häftiga lopp framöver!

Håll i hatten! /Joel