2022 hittils - passhästar och ridning

Nu var det längesen jag uppdaterade bloggen här så tyckte det var dags för ett inlägg 😅

Tyvärr fick jag stora problem med mina handleder när jag arbetade heltid hos Untersteiner i vintras så det blev ett kortare äventyr i Halmstad och sedan februari är jag tillbaka i Linköping igen. Jag har hunnit operera ena handleden för karpaltunnelsyndrom och märkt stor förbättring där.

Jag arbetar återigen deltid hos Oskar Svanberg där jag ca 2 dagar i veckan får pyssla med min favoritsysselsättning. Jag har under våren fått två passhästar som jag har huvudansvaret för när jag är på plats. Det är två spännande individer :)

𝙼𝚒𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚊𝚗

B7908030 4818 472 F 92 BB AD5 BBA7 F2 C28

Ismannen är en 4årig valack efter Trixton som kom till oss från Timo Nurmos i mars. Han kvalade i maj men fick tyvärr anaplasma efter det och blev rejält sjuk. Nu är han frisk och tränar riktigt fint och det är inte långt ifrån start 💪🏻

𝙰𝚛𝚖𝚊𝚗𝚒 𝙳𝚎𝚐𝚊𝚝𝚘

CF2 E4 BA0 99 CF 4 B51 BBD1 8 B83 A31 C1402

Armani är en 5årig valack efter Raja Mirchi som kom till Oskar i höstas från Svante Båth. Han drog under sin tvååringssäsong in lite över 960.000 på 8 starter och har totalt tjänat över 1.3 miljoner. Drabbades tyvärr av en senskada förra året men är nu på väg tillbaka. Förhoppningsvis blir det en spännande höst! 💪🏻

Idag har jag även gett mig in på en ny stig i travvärlden och börjat på ridskola, mycket för att kunna ridträna tävlingshästarna på bästa sätt men vem vet vad framtiden för mer sig 😁 Riktigt kul var det hur som helst!

E3 på Bergsåker

Har varit på plats och suttit och njutit av travet under en mycket härligt försommardag. Solen skiner rakt i ögonen när sista starten rullar och det finns få saker som är så härliga som denna kombination.

Nu är finalerna lottade osv och spekulationerna kommer nog rulla vidare om vem som ska vinna osv. Jag tänkte sammanfatta loppen lite kort här för egen del men även för er del, för att se om ni håller med eller ej. Damerna först såklart.
20220616 204537

8 Holly Go Lightly segerdefilerar

Försök 1 ston:

7 Dea Grif extremt stor favorit men det strulade redan från start för hästen med galopperande hästar och egen galopp, och det fortsatte tills man gick först i tredjespår, bra tvåa men var aldrig nära 6 Lilian Young som tog ledningen och var bra. Bakom dessa som var många meter före de andra spurtade 9 Beyonce Broline till en final.

Försök 2 ston:

10 Dorothea Mil kördes till spets trots bakspår och därifrån kunde man kontrollera allt och vann säkert. 9 Kayla Westwood avslutade väldigt bra men kunde inte ta sig förbi, så loppet avgjorde när Örjan körde fram och övertog ledningen. 4 Joli Mearas kördes fint av Emilia Leo och fick sista finalplatsen. 6 Ava Di Alessia galopperade och jag trodde man skulle ta ledningen. 1 Be Sober spetsade släppte men räckte inte till.

Försök 3 ston:

Ett svårt lopp att läsa på förhand tyckte jag, där 1 Mellby Kaxa spetsade men släppte när 8 Holly Go Lightly kraftfullt kördes framåt och från spets kunde man på ett imponerade sätt gå undan och vinna. 3 O´Mara Zon och 6 Aries som jag trodde mest på galopperade båda bort sig och 9 Joy Sisu gick inte att känna igen och räckte inte till final, sista platsen tog 7 Caradja med Örjan.

Försök 4 ston:

Här trodde jag också att det kunde skrälla då, men här visade verkligen 8 Eireann att man är en fantastisk häst då man körde lite från start och fick backa ner, gå i tredjespår sista varvet och trots det bara rinner undan med tussarna kvar, wow intryck. Jag hade fram hit tänkt att det är svårt att gå i spåren och vinna då de som kommit till spets verkar vinna och därför spelade jag 2 Halley Wania på DD, man gjorde det bra som tvåa i loppet men var chanslös, fick även lite konstigt och onödigt tryck av Bergh som körde vilt i detta lopp. 1 Sparven kördes på innerspåret och lyckades ta sista finalplatsen.

Finalfältet E3 ston

 1. DOROTHEA MIL

 2. LILIAN YOUNG

 3. EIREANN

 4. HOLLY GO LIGHTLY

 5. DALLEY WANIA

 6. DEA GRIF

 7. JOLI MEARAS

 8. BEYONCE BROLINE

 9. KAYLA WESTWOOD

 10. MELLBY KAXA

 11. CARADJA

 12. SPARVEN


20220616 210556

Pure Atlas segerdefilerar

Försök 1 hingstar och valacker

5 Cupido Combo var spetsfavorit och svek inte där, sedan var man bra nära man också väldigt enkelt vann från ledningen, 6 Coquaholy som var stor favorit sprang i sin egen takt mest hela tiden och är svår att få fart på, men tillslut tog man i och blev tvåa, bakom spurtade skrällen 10 Because the Night till sista finalplatsen före 8 Drake Kronos som gick otroligt snabbt på bortre långsidan men man körde för tidigt och blev trött.

Försök 2 hingstar och valacker

6 Corazon Combo glider framåt och får överta ledningen av 2 Waterford Wine och sedan lunkar man på och vinner säkert på 1,13,7 och är fortfarande obesegrad efter 12 starter. Imponerade inte men vann, i rygg satt 2 Waterford Wine kanske lite fast? Från tredje invändigt tog 3 Interwall sig till final. Inför loppet tyckte jag 5 Dont Touch Me I.T såg fin ut och man körde mot spets men det blev galopp när man fick svar invändigt.

Försök 3 hingstar och valacker

Här blev det inget lopp, för när 3 NIght Art galopperade fick 5 Bedazzled Sox enkelt överta ledningen fick bestämma som man ville och vann säkert. Bakom går 2 Global Destination och 6 Jax Journey till final.

Försök 4 hingstar och valacker

Här fick vi ett härligt race istället för, 1 Joe Dalton öppnar bra och lyckas svara spets med lite före 2 Combat Fighter som dock får ge sig och gå ner i rygg. 3 Pure Atlas tar dödens och när 10 Nuzzle´Em kommer i spåren går man otroligt fint och ser ut att vinna enkelt men 3 Pure Atlas visar klass genom att svara och vinner på ett imponerande sätt med 10 Nuzzle´em som tvåa. 5 Frazze spurtade in som trea kanske för att 2 Combat Fighter inte fick chansen i tid? 1 Joe Dalton som var obesegrad från spets inför loppet dalade ordentligt efter den tuffa inledningen.

Vilken kväll för Jörgen S Eriksson som åker upp med två hästar och Kim Eriksson fixar båda till final.

Finalfältet E3 H/V

 1. BEDAZZLED SOX

 2. CORAZON COMBO

 3. CUPIDO COMBO

 4. GLOBAL DESTINATION

 5. PURE ATLAS

 6. INTERWALL

 7. FREAZZE

 8. BECAUSE THE NIGHT

 9. NUZZLE´EM

 10. WATERFORD WINE

 11. COQUAHOLY

 12. JAX JOURNEY

20220616 193302

Corazon Combo är fortsatt obesegrad och fick spår 2 i finalen

I jakten på en ny andelshäst

Det har gått en tid sedan man inte längre hade en andelshäst. Det har varit några kronor mera på kontot, men det har saknats den där lilla nerven att undrar om han är startklar nu?

Jag sitter här och bara längtar efter att vara delaktig i en häst, oavsett om det är 1/20 del eller hur stor del det är. Den där nerven när man får ta del av träningsrapporter, snart banjobb. Finslipning inför lopp osv. Den där känslan att man skulle kunna ta sig till banan för att se sin egen häst starta, vilket jag aldrig fick chansen till av en mängd olika anledningar.

Därför sitter man nu helt utan kunskap egentligen om detta att letar efter intressanta hästar. Det bästa är såklart att tränaren får välja en häst, men just nu är jag mera inne på att hitta en häst som i princip är startklar för att bara behöva någon månad hos en tränare för att ta vara redo för start.

Jag skulle kunna tänka mig vilken typ av häst som helst, bara det finns en möjlighet till start och spänning.
Om det skulle bli en "travstugan" häst eller en "Lucksta" häst eller vad det nu skulle bli spelar mindre roll.

Skulle du vara intresserad av att vara med på detta så är min tanke att köra 20 andelar via Easy KB, sedan får vi se vad tränaren kan hitta för häst och vad inköpspriset kan hamna på. Men en intresse anmälan kan gärna skickas till mig på Jimmienordberg@hotmail.com eller kontakta mig Jimmie Nordberg på Facebook/Messenger.

Priset per månad skiljer sig lite men hamnade senast mellan 600-1000 kr andelen på 20 andelar.

Ibland blir det inte som man hoppats

Idag var inte den lyckligaste dagen i mitt liv.

Jag satt och var på väg att ringa till en tränare och fråga om man fick komma upp och köra häst eftersom att jag är ledig under några dagar. Har fått beskedet om att hästen jag är delägare i är på gång igen efter många olycksfall i arbetet och det slutade med en operation under hösten, då man alltid fick ont när det blev lite högre farter och när man ska springa i kurvorna på banan. Men man biter ofta ihop av vann även ett lopp trots skadan, men blev nedflyttad tveksamt till en tredje plats.

Nu har man visat sig stark i träningen och man var in och körde ett jobb på banan och allt såg perfekt ut. Men några dagar senare så får hästen problem på samma ställe igen, det verkar som att kroppen inte klarar av det helt enkelt. Så istället för att komma upp och köra häst så blir det besök hos veterinären och troligtvis är karriären över innan den riktigt hann starta.

Det var ju inte det här man hoppats på när man var delaktig i sin första häst, men samtidigt vet man att det kan gå såhär och en hobby kostar ju alltid pengar. Nu hoppas jag bara att det blir ett okej besked på torsdag men någon mer tävling för denna fina individ blir det nog aldrig mera.

Just nu blev trav inte den där glädjen riktigt som jag hade tänkt, men jag får gräva ner mig lite och sedan blicka framåt mot nya delar.


Motgång som gör en stark

Det var förra tisdagens om Johan Karnevi lite ofint gjorde sig ett namn i trav-Sverige. Motgången där kommer garanterat göra honom starkare!

En motgång går att hantera på två sätt:

 1. Ta lärdom av skiten, gräva ner sig två sekunder för att senare bli starkare. I det långa loppet bästa alternativet
 2. Kasta in handduken fullkomligt. Döma ut sig själv och aldrig ge sig själv revanschen/chansen igen

För Johan Karnevi fanns valet förra tisdagen. Med Wish Me Magic i lopp 4 på Axevalla bjöd han på en sannerligen händelserik upploppsraka som i efterhand resulterade i avstängning mellan 30 november-10 januari. Det blev straff för vårdslös drivning.

KARN1

Wish Me Magic-incidenten

Redan dagen därpå var det en förbannat stark Johan Karnevi som uttalade sig för Travronden.
Han lade sig platt och förstod sitt misstag. Vad som hedrade honom och som gör att jag sedan den dagen har stor respekt för honom som yrkesman inom travsporten är hur han hanterade det hela.

Det var helt klart en motgång som kan få en körsven med goda ambitioner att sluta köra travlopp. Jag är väldigt glad över att Karnevi hanterade motgången på det rätta sättet. Han tog lärdom av misstaget och väl i går kväll fick han betalt.

Johan Karnevi satt upp bakom högkapabla Cash And Carry och det hela resulterade i uppvisning med en segergest-rusig Karnevi över målgången.

Jag gläds verkligen åt att han så här dryga veckan senare fick uppleva detta.
Jag är även fullt övertygad om att han är en att se upp med framöver. Motgången han fick förra veckan gör honom starkare framöver.

Grymt, Karnevi

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube