Genomgång av Gran Premio Lotteria 2018.

"Lotterian" som det kallas i Sverige körs imorgon (1 maj) för 69:e gången i ordningen, på Agnano, utanför Neapel. Det körs i tre försök varav de tre främsta i varje går till final och det är hela 704.000€ i samlad prissumma i finalen, det vill säga mer än vad det är i bland annat Elitloppet. Distansen är 1600 meter med autostart och har så varit sen 1976.

Försök 1, 14:30:

Redan i det första försöket går han ut, den stora förhandsfavoriten, Urlo dei Venti tillsammans med den ständiga följeslagaren Enrico Bellei i sulkyn. Efter segern i Prix du Luxembourg på Vincennes i januari följde han upp detta med en överlägsen seger i Gran Premio Società Campo Mirafiori i Turin i april trots att han vandrade utvändigt Unicorno Slm. Urlo dei Venti startar från bricka sex och det mesta talar för att han sitter i ledningen tidigt och sedermera stannar där in i mål. Till final tar sig förmodligen även Tamure Roc som var tvåa bakom Urlo dei Venti i Gran Premio Società Campo Mirafiori och segrade därefter i Grupp I-loppet Gran Premio Costa Azzurra för drygt två veckor sedan. Även Sverigebekantingen Shadow Gar och franske Dreammoko med Björn Goop i sulkyn förtjänar ett omnämnande här.

Försök 2, 15:00:

I det andra försöket tror jag mest på blott fyraårige Vivid Wise As som körs av Edoardo Loccisano från spår sex. Vivid Wise As tränas numera av Europas championtränare Sébastien Guarato och debuterade för denne i självaste Prix de France. Därefter stod han för en imponerande insats mot äldre hästar och spurtade frentiskt till tredjeplatsen i Prix du Plateau de Gravelle bakom Uza Josselyn och Afghan Barbés från en position långt bak i kön. Senast spurtade han lika frenetiskt till andraplatsen i Gran Premio Città di Torino bakom Vitruvio efter sen lucka. Värst emot som jag ser det är Sharon Gar som har tagit tre relativt stora segrar på Vincennes under vintermeetinget med Jean-Philippe Monclin som även sitter upp denna gång. Nämnas bör även svenskfödda Arazi Boko som kommer med två raka segrar samt Rue Varenne Dany som är något av en segermaskin om än i billigare sällskap än här men han kvalade faktiskt in till finalen av "Lotterian" ifjol.

Försök 3, 15:30:

I det tredje försöket startar det stora svenskhoppet, Dante Boko, även han från spår sex och kör gör ingen mindre än Varennes gamla vapendragare Giampaolo Minnucci. Dante Boko kommer ju som de flesta vet från en bra insats i Olympiatravets tredje deltävling, på Jägersro, där han slutade tvåa bakom Day or Night In efter att ha vandrat i dödens på denne. Värst emot torde fjolårsvinnaren av "Lotterian", Timone Ek, vara. Timone Ek var knappt slagen av Tamure Roc i Gran Premio Costa Azzurra och lita på att Neapel-publiken kommer försöka heja fram honom till ännu en seger, ägarkretsen är nämligen från trakten och när han segrade förra året var det närmast fotbollsstämning på läktarna. Det är förstås smolk i glädjebägaren att han (precis som Sharon Gar) tränas av Philippe Billard. I detta försök ser vi även Turno di Azzurra som var tvåa i båda heaten av Åby Stora Pris ifjol samt Trendy Ok som provade lyckan i Sweden Cup ifjol.

Finalen är planerad att gå av stapeln 17:55 och defileringen leds förstås av världens främsta travhäst genom tiderna, Varenne, som vann "Lotterian" 2000, 2001 och 2002. Min slutsegrare är Urlo dei Venti som framstår som Italiens bästa häst just nu och har bollat med de flesta av motståndarna i årets "Lotteria" tidigare, däribland även Dante Boko som ju var med i Prix du Luxembourg i vintras. Om så blir fallet hoppas jag förstås att kretsen kretsen tackar ja till Elitloppet.

Italienskt kungamöte och schweizisk drottning.

Trots många fina lopp under lördagen både i Frankrike och Sverige återstår helgens två sportsliga höjdpunkter, åtminstone på förhand, under söndagen. Loppen som åsyftas är Gran Premio Città di Torino (Gr.ll) och Gran Premio Costa Azzurra (Gr.I) som båda körs på Vinovo, i Turin.

I det förstnämnda drabbar fyraåringarna samman över 2060 meter med autostart. Här möts framför allt fjolårets tidiga kung i kullen, Vivid Wise As och Vitruvio, som var den som tog över kungakronan under den andra halvan av säsongen. Tipsnicken går till den senare som startar från spår sex; senast hade han lekstuga med stora delar av kulltoppen i Premio Express Road på självaste Påskafton efter att tidigt ha körts till ledningen. Gången dessförinnan blev han bortkörd av Gocciadoro i Prix Charles Tiercelin på Prix d'Amérique-söndagen då han släppte ledningen till 31-oddsaren Easy des Racques vilket resulterade i att han sedermera hamnade i fjärde inner, och galopperade i början av upploppet då han satt fast bakom en mur av hästar och såg närmast ut som en tickande bomb (i positiv bemärkelse). Vivid Wise As kommer dock också från en stark prestation då han senast debuterade i Sébastien Guaratos regi genom att efter en vilsam resa i kön avsluta fortast av alla till tredjeplatsen, mot äldre hästar, i Prix du Plateau de Gravelle som vanns av Uza Josselyn.

Söndagens andra höjdpunkt, Gran Premio Costa Azzurra körs över 1600 meter med autostart och innehåller just Uza Josselyn som genrepar inför Finlandia Ajo och Elitloppet som hon redan är klar för (skrev redan den 30 januari här i bloggen att hon är en häst för Elitloppet och fick ju rätt i det). Hon radade upp topprestationer under vintermeetinget och avslutade med seger i Prix du Plateau de Gravelle. Sen dess hon haft en liten "semester" vid Utah Beach hos Stephanie Lepetit (precis som Readly Express efter sin Prix d'Amérique-seger). I Gran Premio Costa Azzurra har hon fått bricka ett och det återstår att se om hon kan svara ut Dijon som har spår två och torde vara den tuffaste motståndaren på förhand. Dijon är för övrigt även han klar för Finlandia Ajo och Romain Derieux har även öppnat för att komma till Stockholm sista helgen i maj om det går bra i de kommande starterna och han får en inbjudan. I Dijons senaste start var han trea bakom Bold Eagle i Grand Critérium de Vitesse på fina 1.09,4a/1609 meter trots att han startade från bakspår. Med i loppet är bland annat även Shadow Gar som jag gärna ser förgylla Stoeliten den sista söndagen i maj..

För att komma i "italiensk stämning" inför morgondagen ska jag nu ladda upp med Atalanta-Inter, på återseende.

Påskens bästa lopp körs i Turin.

Turin må vara mer känt som en fotbollsstad (mesta italienska mästarna Juventus och flerfaldiga mästarna Torino är som bekant därifrån). Eller att vinter-OS arrangerades där 2006. Men faktum är att där även finns en travbana (närmare bestämt i Vinovo, där för övrigt även Juventus har sin träningsanläggning) och det ska enligt folk som jobbat med trav i Italien vara landets kanske allra finaste anläggning. Själv har jag dock inte besökt den. Än.

Påsken är ju traditionellt en högtid för oss travälskare och i år är inget undantag. Nu är Ippodromo Vinovo aktuell tack vare att påskens, i mitt tycke, högklassigaste lopp körs där, alla fina svenska lopp till trots. Loppet jag talar om heter Gran Premio Società Campo Mirafiori (Gr.II) och avgörs över 1600 meter med autostart, på söndag. Störst intresse tilldrar sig Urlo dei Venti som här gör första framträdandet sen segern i Prix du Luxembourg under Prix d'Amérique-helgen. Urlo dei Venti startar från spår sju och det är i sedvanlig ordning Enrico Bellei som sköter tömföringen. Jag hoppas att han visar sig från sin bästa sida för det här är en häst som jag tror kan ta en framskjuten placering i Elitloppet så småningom förutsatt att han blivit inbjuden och accepterat, förstås.

Motstånd saknas dock inte; från spår tre startar Sverigebekantingen Unicorno Slm som bland annat var tvåa bakom Urlo dei Venti ifjol när denne satte världsrekord för fyraåringar på åttahundrametersbana över medeldistans i Gran Premio Continentale. Unicorno Slm kommer närmast från två starter på Vincennes men hästen ska inte lastas för dessa utan det ska snarare Matthieu Abrivard som kört honom väldigt passivt vid båda tillfällena. Från spår tio ser vi en annan Sverigebekanting i form av Turno di Azzurra som årsdebuterade den 17 mars då han efter en passiv styrning i kön flög fram till andraplatsen bakom Arazi Boko i Premio Rocca Vini. Jag förutsätter att han har gått framåt med loppet i kroppen, ifjol var han som ni säkert minns, tvåa i båda heaten av Åbys Stora Pris. Vill även nämna Trendy Ok som går ut från spår nio, som årsdebuterade i Prix Helen Johansson under Prix d'Amérique-helgen där hon slutade trea på fina 1.11,1a/2100 meter. Detta är tre hästar som jag också gärna ser Elitloppshelgen som skulle förgylla diverse ramlopp.

Slutligen vill jag ta tillfället i akt och önska er alla en glad travpåsk; och vidga gärna era vyer genom att ratta in lite utländskt trav också på era datorskärmar mellan påsksnapsarna.

Summering av Prix d'Amérique-resan 2018: Tronskiftet.

Resan inleddes med Prix de Cornulier-helgen och avslutades förstås med Prix d'Amérique, där vi fick se ett tronskifte i travvärlden, mer om det senare. På resans första travdag, lördagen innan Prix de Cornulier segrade Exotica de Retz med Delphine Beaufils Ernault i sadeln i dagens största lopp, Prix de Pardieu (Gr.II). Det var Delphines första seger i ett semi-klassiskt lopp och tränar gör hennes make Sébastien Ernault, ni vet han som stod för tidernas skräll i Prix d'Amérique när han körde Oyonnax till seger 2010. En trevlig familjehistora med andra ord.

På söndagen den 21 januari var det så dags för Prix de Cornulier, världens största montélopp som rids över 2700 meter. Det var faktiskt första gången jag besökte Vincennes den här tävlingsdagen men trots dåligt väder slapp jag bli besviken. Personligen trodde jag på Bilibili och hade även lirat denne men jag anser inte att spel har någon större betydelse dagar som denna, det är sporten som står i centrum och stor sport fick jag verkligen uppleva. Philippe Allaire-tränade Traders bombade nämligen runt de 2700 metrarna på makalösa 1.11,3/2700 meter, barfotadansandes för allra första gången och gav inte värsta konkurrenterna Draft Life och Bilibili en chans att utmana honom. Det tidigare löpningsrekordet hade Quif de Villeneuve på 1.12,0/2700 meter från 2012 och det sänkte alltså Traders, på egen hand (med hjälp av Yoann Lebourgeois förstås), med sju tiondelar i ösregnet..

Nästa stordag var dagen innan Prix d'Amérique där Grupp-III-loppet Prix du Luxembourg traditionsenligt är dagens sportsliga clou. Segrade gjorde italienska Urlo dei Venti som jag har talat mig varm om tidigare här i bloggen. Jag vet att några gjorde sig en hacka tack vare detta vilket gladde mig, tyvärr tog jag inte själv betalt den här gången.. Jag trodde mest på Uza Josselyn vilken inte fick en lugn stund i ledningen under hela loppet men ändå höll strålande till tredjeplatsen. Både Urlo dei Venti och Uza Josselyn borde vara spännande för nordiska storloppsarrangörer under våren och sommaren; varför inte Elitloppet så småningom? Urlo dei Venti är helitaliensk (även kretsen kring hästen) medan Uza Josselyn är närbesläktad med Bélina Josselyn, är danskreggad (!) och tränas av det schweiziska paret Aebischer, internationellt så det förslår.

Slutligen var det så dags för dagen d, Prix d'Amérique-dagen, dagen med den främsta travsporten på hela året med världens största travlopp Prix d'Amérique som höjdpunkt. I ramloppen under dagen var den som gjorde störst avtryck utan tvekan Arlington Dream som bombade runt i ensam majestät på 1.12,7/2875 meter i Prix Jacques Andrieu (Gr.II) med Yoann Lebourgeois i sadeln. I Prix Camille Blaisot (Gr.II) visade Dexter Fromentro att han fortsatt tillhör de bästa i D-kullen i monté när han reds påpassligt till seger av Camille Levesque, hon visste att hon hade bästa hästen i fältet och agerade därefter.

I själva Prix d'Amérique fick vi se ett tronskifte när svenske Readly Express tog kronan ifrån de två senaste årens årens odiskutable dominant i travvärlden, Bold Eagle. Jag tycker att Readly Express just nu förtjänar att kallas för "världens bästa häst" efter den imponerande segern i Prix d'Amérique trots att han ännu inte har mött till exempel Aubrion du Gers (han får ju inte vara med i Prix d'Amérique eftersom han är valack). Får jag drömma blir det mötet av i Åby Stora Pris i augusti istället; jag är övertygad om att det kloka Åbyfolket gör allt i sin makt för att det ska bli av. Vad har jag då att säga om Bold Eagle? Han kopplade för en kort stund grepp på Readly Express men blev sedermera utkontrad. Enligt mig visade han samma tendenser som han gjorde i bland annat Prix de Belgique, det vill säga att när han ska avgöra så vill han inte det, längre. Den "gamle" Bold Eagle tror inte jag hade förlorat efter den resan. Men ingen skugga ska falla över Readly Express för detta som är en värdig Prix d'Amérique-vinnare 2018 och förmodligen den bästa svenskfödda häst vi sett, hittills. För egen del räddades även resan upp spelmässigt då jag hade förhandslirat Readly Express. Ett stort grattis till hela kretsen till Readly Express, ni har för evigt skrivit in er i travhistorien och årets kusk och tränare känns redan avgjort i skrivande stund.

Om jag ska försöka mig på att ranka resans toppar och floppen så ser min lista ut så här, vi börjar med topparna:

  1. Traders: Travade 1.11,3/2700 meter i ensam majestät i Prix de Cornulier och sänkte löpningsrekordet med sju tiondelar, dessutom i regnoväder.
  2. Readly Express: Var bara bäst i världens största travlopp Prix d'Amérique och svarade ut den tidigare kungen Bold Eagle efter att denne serverats en perfekt resa.
  3. Arlington Dream: Krossade motståndet i Prix Jacques Andrieu efter att ha dragit fältet sönder och samman och landade på grymma tiden 1.12,7/2785 meter.

Vad alla dessa har gemensamt? De har Ready Cash som far; som dessutom tog en dubbel i Prix d'Amérique (Bold Eagle slutade ju tvåa). Inte mindre än fyra vinnare under Prix d'Amérique-dagen var efter Ready Cash: Förutom tidigare nämnda i texten även Eridan i Prix Charles Tiercelin (Gr.II) och Follow You i Prix Leopold Verroken (Gr.III). Det är bara att lyfta på hatten för den europeiske avelskonungen.

Och om jag fortsätter med floppen: Alessandro Gocciadoros styrning bakom Vitruvio i Prix Charles Tiercelin som enkelt höll upp ledningen från innerspår för att sedan släppa till "chanslösa" Easy des Racques, vilket sedermera ledde till att han hamnade i fjärde inner och galopperade i början av upploppet med alla krafter kvar. Den enda i fältet som det hade varit värt att släppa till var Erminig d'Oliverie; om Vitruvio körts av en fransk toppkusk tror jag han hade fått mycket svårt att förlora loppet. Måste dock tillägga att det finns en viss charm i att som i det här fallet; en italiensk häst körs av en italiensk kusk och så vidare.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla jag träffade under resans gång, även ni förgyllde den. Vi ses nästa år!

Generalrepetitionsdags, Prix de Belgique.

Då var det slutligen dags för generalrepetitionen inför världens största travlopp, Prix d'Amérique, det vill säga Prix de Belgique. Loppet körs över 2850 meter med voltstart och Frankrikes bästa Ready Cash-son, Bold Eagle, drabbar för första gången samman med Sveriges bästa, Readly Express. Medan allt har gått som på räls för den sistnämnda (seger i Prix Ténor de Baune) har det för ovanlighetens skull inte gått lika spikrakt för Bold Eagle i uppladdningen inför det stora slaget sista helgen i januari som det brukar. Han har förlorat tre lopp på rad vilket inte har skett innan. I Prix de Belgique testar dock tränare Sébastien Guarato att lätta balansen för sin adept markant jämfört med tidigare för att se om detta kan ha en positiv effekt då han inte varit riktigt lika vass som förr även om han avslutade fortast av alla över upploppet senast i Prix de Bourgogne.

Vilka kan då utmana Ready Cash-sönerna? I första hand fjolårsvinnaren i Prix de Belgique, Briac Dark, samt Jean-Michel Bazires blonda ballerina, Bélina Josselyn. Briac Dark fixade sin Prix d'Amérique-biljett senast då han var trea i Prix de Bourgogne bakom Propulsion (som står över Prix de Belgique) och Bold Eagle efter en invändig resa. Det ska tilläggas att han då enbart hade två lopp i kroppen efter lång frånvaro. Ännu en gång visar Thierry Duvaldestin att han är en mästare på att ställa i ordning när det gäller, han var ju även mannen bakom Ready Cashs två Prix d'Amérique-segrar 2011 och 2012. Vad Bélina Josselyn beträffar är hon så gott som med i Prix d'Amérique på pengar, därför väljer Bazire att låta henne behålla skorna på den här gången också. Hon såg dock lysande ut i ett jobb i veckan och Bazire låter nöjd med henne så därför vågar jag inte lämna henne utanför förhandssnacket. Carat Willams var för övrigt en häst jag hade stora förhoppningar på inför vintermeetinget, som också inledde bra med seger i Prix Marcel Laurent, men som därefter inte visat samma form som tidigare under året så jag är skeptisk till hans chanser i Prix de Belgique.

Det står dessutom i princip redan klart vilket som verkar bli det näst häftigaste loppet under Prix d'Amérique helgen. I Prix Charles Tiercelin har nämligen både den franska kullettan bland fyraåringarna Erminig d'Oliverie samt den italienska diton Vitruvo aviserat start. Utöver detta har Sébastien Guarato sagt att han planerar att starta sitt italienska nyförvärv Vivid Wise As i Prix Charles Tiercelin. Eric Raffin testade Vivid Wise As i ett jobb inne på Vincennes i veckan och han var närmast lyrisk över hur hästen hade känts. Dessutom hoppas jag att Guarato även tar ut sina två franska kulltoppar Eridan (som hade slagit Erminig d'Oliverie senast i Prix de Tonnac-Villeneuve om han fått luckan) samt Ecu Pierji som dock inte visade något strålande formintryck senast i samma lopp. Räkna med en kamp mellan Frankrike och Italien med andra ord.

På fredag är det så äntligen dags att bege sig till Frankrike ännu en gång för den årliga Prix d'Amérique-resan, anledningen till att jag åker ner redan till kommande helg är för att det även blir Prix de Cornulier i år. Där blir Bilibili svårslagen, något jag sagt sen förra upplagan och efter att ha sett honom i Prix du Calvados förra veckan finns det ingen anledning att ändra uppfattning..

Följ Travstugan på Youtube