En märr som inte är inkvoterad och Prix du Bourbonnais.

Inkvotering är sällan av godo, men någon som sannerligen inte är inkvoterad är Franck Leblanc-tränade stoet Erminig d'Oliverie i morgondagens Critérium des 3 Ans. Det är vintermeetingets första Grupp I-lopp och det går ut på att kröna vem som är kungen, eller drottningen, i den franska treåringskullen och avgörs som sig bör över den klassiska distansen 2700 meter med voltstart. Jag, och många med mig tror alltså att det blir en drottning som kröns i år. Om så blir fallet är det i så fall för den 16:e gången i ordningen sen loppet skapades 1924. Erminig d'Oliverie har varit den stora dominanten på stosidan i den franska E-kullen och har segrat i inte mindre än sex Grupp II-lopp i sin korta men framgångsrika karriär. Senast hon stötte på hingstarna fick hon nöja sig med andraplatsen bakom Ecu Pierji (är med även imorgon) i Prix de l'Étoile (Gr.I) då denne segrade på världsrekordet för för treåringar 1.11,1/2150 meter med voltstart. Erminig d'Oliverie fick dock gå i dödens den gången i stort sett hela loppet och travade 1.11,5/2150 meter medan segrande Ecu Pierji fick en vilsam ryggresa för att sedan avgöra via en spurt. Att det nu rör sig om 2700 meter istället för medeldistans får också ses som en fördel för Erminig d'Oliverie kontra konkurrenterna då det knappast finns någon i fältet som besitter samma styrka som henne. Franck Leblanc ska t.o.m. ha sagt att hon är den bästa hästen han har tränat och han har som bekant även haft hästar som hennes far Scipion du Goutier samt Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick för att nämna några..

Värst emot imorgon bör Sébastien Guaratos duo, redan nämnde Ecu Pierji och Eridan vara. Ecu Pierji har redan segrat i två av generationens Grupp I-lopp Prix Comte Pierre de Montesson (tidigare Critérium des Jeunes) och Prix de l'Étoile samt varit diskad som måletta i ett tredje, Prix Albert Viel. Bortsett från i Prix de l'Étoile har Ecu Pierji dock fått se sig besegrad av stallkamraten Eridan som har en hiskelig speed att tillgå om han får spara den till slutskedet av loppen. Eridan har dock inte startat på närmare en månad, då han segrade i Prix Abel Bassigny (Gr.II) men det bör inte vara några problem då han är efter Ready Cash och såna brukar vara redo att prestera direkt. Det senaste Grupp II-loppet på hingstsidan, Prix Jacques de Vauloge vanns istället av Easy des Racques och även han bör förstås nämnas som en av segeraspiranterna i årets Critérium des 3 Ans.

På söndag avgörs det andra av de s.k. "B-loppen", nämligen Prix du Bourbonnais som körs över 2850 meter med voltstart. Åtta av de tio hästar jag listade i det förra inlägget som hetast inför Prix d'Amérique kommer till start, endast Twister Bi och Readly Express saknas. Favorit blir, som vanligt när han startar, Bold Eagle som fick stå över Prix de Bretagne på grund av en hovböld senast. Enligt tränare Sébastien Guarato är hästen redo att prestera direkt vilket han också gjort efter uppehåll tidigare. Värst emot den här gången är förmodligen stallkamraten Carat Williams som senast comebackade med en enkel seger i Prix Marcel Laurent (Gr.II) före bland andra Day or Night In och Urlo dei Venti. Enligt Guarato har han tränat mycket bra och självklart är man ute efter att knipa en av direktplatserna till Prix d'Amérique så tidigt som möjligt, även om det kommer fler möjligheter till det, bland annat Prix Ténor de Baune på julafton. Guarato har även med Booster Winner samt segraren i det första "B-loppet", Prix de Bretagne, Valko Jénilat som mycket väl kan ta en framskjuten placering även den här gången.

I Prix du Bourbonnais är det dessutom inte mindre än fem svensktränade hästar till start. Hetast av dessa den här gången i min bok är Jerry Riordans Ringostarr Treb. För tre veckor sen gick han mot en överlägsen seger i Prijs der Giganten (Gr.II) på Wolvega men blev diskad efter att ha kört innanför banmarkeringarna. Dessförinnan galopperade han bort en framskjuten placering i Mastersfinalen. I den franska facktidningen Paris Turf verkar Riordan dessutom mycket nöjd med hästen och menar att hans form är "perfekt". Daniel Redén har en trio till start i form av Lionel, Propulsion och Wild Honey där han tillmäter den förstnämnda bäst chans på söndag. Conrad Lugauer luftar sin Spartan Kronos, men han har normalt inte med utgången av ett sånt här lopp att göra.

Avslutningsvis: Förutom de två höjdpunkterna som inlägget handlat om avgörs det ytterligare Grupplopp på Vincennes i helgen samt flera lopp med svenskintressen i, bland annat ser Robert Berghs Balfour (den här gången med Björn Goop i sulkyn) ut att ha en lämplig uppgift på söndag.

Dela inlägg:

Inför Prix de Bretagne.

Även om vintermeetinget pågått i några veckor vid det här laget är det nu det börjar på allvar, marschen mot Prix d'Amérique ska påbörjas med det första av de fyra "B-loppen" som vi kallar dem i Sverige. Det är som vanligt Prix de Bretagne som utgör startskottet vilket körs över 2700 meter med voltstart, precis som i Prix d'Amérique alltså.

Snacket inför årets upplaga har förstås mest handlat om att Björn Goop ersätter Franck Nivard bakom Bold Eagle efter att "Francky" skadade sig så pass illa efter att ha fallit ur sulkyn under fredagskvällen på Vincennes att han inte kommer kunna köra lopp under några veckor framöver. Att det blev Goop som får agera ersättare bakom Bold Eagle förutsåg jag så fort det blev klart att Nivard inte skulle vara disponibel vilket jag ju senare fick rätt i. Nivards skada innebär med största sannolikhet även att kuskligan i Frankrike är avgjord till Jean-Michel Bazires fördel vilken då tar sin 18:e raka Sulky d'Or (18 totalt i nuläget). Även om Bold Eagle inte ackompanjeras av sin ständige följeslagare är han förstås stor favorit att avgå med segern i Prix de Bretagne. Han slipper nämligen de som kommer att vara de värsta utmanarna i den kommande upplagan av Prix d'Amérique bortsett från årets tvåa Bélina Josselyn, hon har dock bara ett lopp i kroppen efter lång vila samt går med skor på alla fyra hovarna vilket är en nackdel. Bazire har trots detta förhoppningar på att sluta topp tre och därmed knipa en direktplats i Prix d'Amérique vilket förstås inte är någon omöjlighet då hon förmodligen har näst högst kapacitet i fältet.

Andrahandsfavorit blir istället troligen Bold Eagles stallkamrat Valko Jénilat som under året har tagit steget in i den absoluta eliten och inledde vintermeetinget med att ta en enkel seger i Prix des Cévennes där han besegrade en rad topphästar. Enligt tränare Sébastien Guarato kan Valko Jénilat ta en topp fem-placering i Prix d'Amérique och han har 100 %-ig form inför den här uppgiften. En häst jag personligen tycker är intressant är danskregistrerade Uza Josselyn som närmast kommer från seger i Grupp I-loppet Gran Premio delle Nazioni i Milano där hon avslutade som en virvelvind för att hinna upp tidigare kobolt-dopade Timone Ek strax innan mållinjen, till min stora glädje. Bird Parker som kommer med två raka segrar i bagaget måste också nämnas i sammanhanget, tränare Philippe Allaire har uttalat att han blir besviken om hans adept inte slutar bland de fyra främsta och det borde vara inom räckhåll med tanke på vilken kapacitet Ready Cash-sonen besitter.

Det enda svenska ekipaget i årets Prix de Bretagne är Day or Night In och Johan Untersteiner som var bra som tvåa i Prix Marcel Laurent (Gr.II) för drygt 1,5 vecka sedan utan chans att utmana segrande Carat Williams från ledarryggen. Om detta är inte mycket att säga då Carat Williams tillhör de hetaste utmanarna till Bold Eagle den sista söndagen i januari. En plats bland de fem främsta är inom räckhåll för Day or Night In om det stämmer med positionerna. Det är lite "nu eller aldrig" för den gode Muscle Hill-sonen då det förmodligen blir betydligt tuffare startfält i de kommande "B-loppen".

Min subjektiva, försök till objektiv ranking över tio de hetaste hästarna inför Prix d'Amérique (förutsatt att de kommer till start) just nu:

 1. Bold Eagle.
 2. Twister Bi.
 3. Carat Williams.
 4. Propulsion.
 5. Bélina Josselyn.
 6. Lionel.
 7. Readly Express.
 8. Ringostarr Treb.
 9. Briac Dark.
 10. Valko Jénilat.


Avslutningsvis: På måndag rids Prix Edmond Henry (Gr.II) över 2700 meter med voltstart med samtliga förhandsfavoriter inför Prix de Cornulier i startvolten. Det vill säga förra vinterns montédominanter Bellissima France och Bilibili som tar sig an den nya upstickaren i disciplinen, Traders. I år är det dessutom en direktbiljett till Prix de Cornulier åt segraren i Prix Edmond Henry, i potten.

Dela inlägg:

Årets näst finaste dag på Vincennes.

Precis som rubriken lyder stundar årets näst finaste tävlingsdag på Vincennes, ser man på klassen i samtliga lopp är det förmodligen den allra högklassigaste, inte mindre än fyra Grupp I-lopp ska avgöras på den svarta kolstybben. Ser man till den sportsliga nivån är förstås Prix René Ballière det mest intressanta loppet där den högsta eliten drabbar samman över 2100 meter med autostart. Här ska världens bästa häst, Bold Eagle, försöka försvara sin titel från ifjol efter missen i Elitloppet senast. Faktum är att han aldrig har förlorat två lopp någon gång i sin karriär och det tror jag inte att han gör den här gången heller. Han utmanas främst av Prix d'Amérique-tvåan Bélina Josselyn och Prix des Ducs de Normandie-segraren Amiral Sacha. Det blir även intressant att skåda D.D.'s Hitman prova på Vincennes inför ett eventuellt äventyr där kommande vinter. Värda att nämna är även Valko Jénilat, Traders och Bird Parker men de får ses som outsiders idag. Ni hör ju själva, det här är utan tvekan juni månads högklassigaste lopp i travvärlden. Kan t.o.m. Kool du Caux världsrekord från 2007 i Prix de France på 1.09,8a/2100 m. vara hotat?

Dagens höst doterade lopp är dock inte Prix René Ballière utan Prix du Président de la République och som vanligt när "D-kullen" drabbar samman är det en öppen historia då det inte finns någon klar ledare i den numera. Loppet rids över 2850 meter med voltstart. Tyvärr saknas Dollar Macker i startlistan som definitivt hade tillhört favoriterna här. I övrigt är samtliga med i startlistan. Däribland Critérium des 4 Ans-segrarinnan Darling de Reux som dock inte startat i monté sen den 27 juli ifjol vilket också är hennes enda försök i disciplinen vilket resulterade i en diskvalifikation. Hon har däremot utvecklats enormt sen dess men det är förstås ändå en smula chansartat. Den tidigare kullkungen Django Riff debuterade i monté i Grupp II-loppet Prix Lavater senast vilket resulterade i seger, han blir att räkna med även den här gången. Laurent-Claude Abrivard-tränat har vunnit Prix du Président de la République de två senaste åren och han även med två representanter i år i form av Durzie och Dragon du Fresne där den senare näst senast gick barforta runt om för första gången då han segrade i Prix Henri Ballière (Gr.II), han går barfota runt om återigen. Nämnas kan även Joël Hallais duo Darlhey du Rib och Dahlia du Rib.

I Prix d'Essai vilket är ett montélopp för treåringar över 2175 meter med voltstart torde Philippe Allaires Eye of the Storm vara svårslagen om han sköter sig, senast gjorde han ju bort sig som stor favorit i Saint-Léger des Trotteurs på Caen men har dessförinnan aldrig förlorat i monté och varit på en egen nivå. Skulle han göra bort sig står det främst mellan tre ston i form av Saint-Léger des Trotteurs-segrarinnan Eiffel Tower, Evidence Roc och Allaires andra häst i loppet, Epatante. I Prix Albert Viel, också för treåringarna men över 2700 meter med voltstart framstår Sebastien Guaratos Ecu Pierji som hästen att slå. Han utmanas främst av Eros du Chêne som slog honom näst senast och av Erminig d'Oliverie som Nivard är sugen på att köra i spets och som han tror har en bra chans att slå även hingstarna med ett sånt offensivt upplägg (till skillnad från tusenmetersbanor där ledningen är guld värd är det betydligt tuffare att i den på Vincennes eftersom de andra hästarna inte är lika missgynnade).

Förutom de fyra höjdpunkterna avgörs det ytterligare Grupp-lopp, varav ett Grupp II och två Grupp III och i Quinté-loppet startar bl.a. Afghan Barbés som för några starter sen skojade med den nyblivna Kymi Grand Prix-vinnaren Carabinieri.

Dela inlägg:

Summering av resan till Caen och Prix des Ducs de Normandie.

Besökte Caen och travbanan där för första gången i onsdags då de avhandlade sin största tävlingsdag för året. Har därmed besökt förbundets samtliga fyra banor i Frankrike vilka är: Vincennes, Enghien, Cabourg och så då Caen, förstås. Hade höga förväntningar på både banan och tävlingarna på förhand och de infriades med råge! Själva banan mäter hela 1954 meter och upploppet är cirka 450 meter långt så det är inget speedway-trav det handlar om direkt. Det var mycket folk på plats, så även Miss France, men det var ju inte henne vi hade kommit för att titta på. Då var det betydligt mer intressant att beskåda alla fantastiska hästar som var på plats, stallbacken var öppen dessutom så det blev en hel del bilder under dagen vilka jag tyvärr inte kan dela med mig av här eftersom de av någon anledning hamnar snett och det går inte att rotera dem.

Nåväl, dagens mest intressanta löpning, Prix des Ducs de Normandie bjöd på travsport på den allra högsta nivån. Faktum är att vinnaren, Amiral Sacha, och tvåan Aubrion du Gers, stod för såna prestationer att jag är osäker på att någon häst i världen, förutom Bold Eagle, hade slagit dem i onsdags över gällande distans. Möjligtvis en Bélina Josselyn som fått tassa med i rygg. Amiral Sacha segrade som bekant på hiskeliga 1.10,5/2450 meter och Aubrion du Gers noterade samma tid. Amiral Sachas ägare André Battal ansåg däremot att Elitloppet kommer för nära inpå så nästa uppgift blir därför förmodligen den 2 juni i Prix Chambon P på Vincennes och därefter Grupp I-loppet, Prix René Ballière den 25 juni, även det på Vincennes. Att jag och den vän jag gjorde resan med hade lirat just Amiral Sacha till 5,1 gjorde ju inte saken sämre direkt.

I övrigt segrade Eiffel Tower och David Thomain i dagens högst doterade lopp, Grupp I-loppet Saint-Léger des Trotteurs, vilket för övrigt är Frankrikes äldsta Grupp I-lopp, den första upplagan reds redan 1878. Lite smolk i glädjebägaren var det dock att Phillippe Allaire-tränade Eye of the Storm som varit kullens dominant i monté och tidigare var obesegrad i disciplinen tidigt straffade ut sig med galopp. Dragon du Fresne visade också i Grupp II-loppet Prix Henri Ballière att han fortsatt tillhör de bästa i D-kullen i monté då han barfotadansande för första gången svarade ut montédebutanten Dawana hela vägen över det långa upploppet. Dragon du Fresne får därmed sägas tillhöra favoriterna i Prix du Président de la République som avgörs den 25 juni på Vincennes (samma tävlingsdag som Prix René Ballière); dit får man nog också räkna Django Riff som igår testades i monté hemma på Haras de Bouttemont och utfallet ska enligt rapporterna ha varit positivt.

För att slutligen summera var Caen hamnar på listan över banor jag besökt så slår den sig in på andra plats; tack vare den långa bankroppen, det långa upploppet, den öppna stallbacken och den normandiska arkitekturen. Rekommenderar definitivt till besök, i synnerhet under denna tävlingsdag. Min topplista över besökta travbanor ser för närvarande ut som följer:

 1. Vincennes, Frankrike.
 2. Caen, Frankrike.
 3. Cabourg, Frankrike.
 4. Wolvega, Nederländerna
 5. Enghien, Frankrike.
 6. Åby, Sverige.
Dela inlägg:

Frankrikes näst bästa häst, Harpers-inbjudan och Critérium des 4 Ans.

Vem är egentligen Frankrikes näst bästa häst? Kanske får vi svaret ikväll då de två hästar som övertygat mest under vintern bakom Bold Eagle drabbar samman på Vincennes, i Prix Kerjacques, kl. 19:40. Hästarna det handlar om är förstås stallkamraterna (båda tränade av Jean-Michel Bazire) Bélina Josselyn och Aubrion du Gers. Distansen är klassiska 2700 m. med voltstart och kanske är det rentav världens näst- och tredje bästa häst på gällande distans vi har att göra med, med största sannolikhet är det åtminstone det främsta stoet och den främsta valacken över gällande distans. Bélina Josselyn var ju tvåa i Prix d'Amérique på 1.11,5/2700 m. och i senaste starten sprang hon världsrekord då hon segrade i Prix Jean Riaud på Vincennes lilla bana på 1.12,8/3550 m. Aubrion du Gers kommer i sin tur med sju raka segrar där han under segerstaplandets gång bl.a. har skojat med hästar som Lionel och Anna Mix. Eftersom Bazire äger Aubrion du Gers är han tvungen att köra denne, medan tidigare Bazire-lärlingen Alexandre Abrivard sitter upp bakom Bélina Josselyn. Det skulle vara mycket förvånande, i.a.f. för mig om segern inte går till någon av dessa två, även om potenta motståndare inte saknas.

Mest intressant bakom "Bazire-duon" är i mina ögon Sébastien Guarato-tränade Valko Jénilat som senast var tvåa bakom just Bélina Josselyn i Prix Jean Riaud efter att ha knäckt den blivande Olympiatravsvinnaren Lionel. Valko Jénilat har tagit stora kliv den har vintern och jag har länge funderat på om inte detta är en häst som Markus Myron, likt Bird Parker ifjol, kan ge ett wild card till Harper Hanovers lopp? Att han tränas av Guarato som också tränar Elitloppsklara Bold Eagle torde öka sannolikheten för ett "ja-svar".

Intressant comeback i Prix Kerjacques gör också högkapabla Amiral Sacha som bl.a. upplevde andningsbesvär under det rådande klimatet under vintern (precis som vintern innan) men som fungerat betydligt bättre under vår/sommar. Förra sommaren segrade han ju bl.a. i Grupp I-loppet Grand Prix de Wallonie på grymma tiden 1.10,4a/2300 m. i belgiska Mons där han slog On Track Piraten m.fl. Den här gången är han dock fortfarande "lite tjock" och behöver loppet i kroppen enligt tränare Lamare.

Imorgon, lördag, är russinet i kakan på Vincennes förstås klassiska Critérium des 4 Ans som avgörs över 2850 m. med voltstart, det viktigaste loppet för de franskfödda fyraåringarna under året. Det är på förhand en av de öppnaste upplagorna någonsin men min vinnare är i.a.f. Détroit Castelets som hade vunnit det förberedande loppet Prix Gaston Brunet enkelt senast om han inte hade slagit på en upploppsgalopp när han kopplat greppet, den här gången går han dessutom barfota runt om för första gången. Utmanas gör han i första hand av Dreammoko som den här gången får ingen mindre än Jean-Michel Bazire i vagnen efter att Gabriele Gelormini valt att köra Philippe Allaires Dawana istället. Dremmoko är f.ö. aktuell för Sweden Cup (enligt tränare Westerink) under Elitloppshelgen; varför man nu vill gå ut där med en fyraåring och inte i Fyraåringseliten? Andra som bör nämnas är den tidigare kulldominanten Django Riff, Franck Nivards Doberman, samt Prix Gaston Brunet-segraren Dijon. Om nu inte stona Draft Life (slagit de bästa hingstarna vid några tillfällen) eller Prix Gaston de Wazières-segrarinnan Darling de Reux vill ha ett ord med i laget? Ni ser ju själva hur öppet jag, och många med mig, anser att det är. Saknas gör i.a.f. Critérium des 3 Ans-vinnaren Diego du Guelier som inte är redo formmässigt enligt tränare Dominique Mottier samt Allaires Dollar Macker som förmodligen snarare siktas mot kullens största montélopp, Prix du Président de la République.

Det avgörs också två semi-klassiska lopp imorgon, bl.a. montéloppet Prix Jean Gavreau där den av svenskar uppfödda Canadien d'Am blir stor favorit, märk väl att han inte är "svenskfödd" som jag har sett skrivas här och var; då hade han ju inte kunnat delta i lopp för franska travare. Det andra är femåringsloppet Prix Albert Demarcq där Cyprien des Bordes och Bold Eagles lillebror Cash and Go väntas göra upp om segern i Carat Willams och Charly du Noyers frånvaro, de två sistnämnda hade nämligen fått gå ut från tillägg mot kullkamraterna eftersom de båda tjänat över 468.000 €.

Slutligen: Helgens höjdpunkt på nordisk mark är förstås Finlandia-Ajo på söndag där en Propulsion i normal författning borde ha goda chanser att försvara sin titel från fjolåret. Han utmanas främst av Halmstadshästarna Twister Bi och D.D's Hitman. Från finnarnas sida vill jag se en uppryckning (Workout Wonder är ursäktad då han galopperade som förmodad tvåa i Seinäjoki-Race) om någon av dem ö.h.t. ska bli aktuella för Elitloppet framöver.

Dela inlägg: