Summering av Prix d'Amérique-resan 2018: Tronskiftet.

Resan inleddes med Prix de Cornulier-helgen och avslutades förstås med Prix d'Amérique, där vi fick se ett tronskifte i travvärlden, mer om det senare. På resans första travdag, lördagen innan Prix de Cornulier segrade Exotica de Retz med Delphine Beaufils Ernault i sadeln i dagens största lopp, Prix de Pardieu (Gr.II). Det var Delphines första seger i ett semi-klassiskt lopp och tränar gör hennes make Sébastien Ernault, ni vet han som stod för tidernas skräll i Prix d'Amérique när han körde Oyonnax till seger 2010. En trevlig familjehistora med andra ord.

På söndagen den 21 januari var det så dags för Prix de Cornulier, världens största montélopp som rids över 2700 meter. Det var faktiskt första gången jag besökte Vincennes den här tävlingsdagen men trots dåligt väder slapp jag bli besviken. Personligen trodde jag på Bilibili och hade även lirat denne men jag anser inte att spel har någon större betydelse dagar som denna, det är sporten som står i centrum och stor sport fick jag verkligen uppleva. Philippe Allaire-tränade Traders bombade nämligen runt de 2700 metrarna på makalösa 1.11,3/2700 meter, barfotadansandes för allra första gången och gav inte värsta konkurrenterna Draft Life och Bilibili en chans att utmana honom. Det tidigare löpningsrekordet hade Quif de Villeneuve på 1.12,0/2700 meter från 2012 och det sänkte alltså Traders, på egen hand (med hjälp av Yoann Lebourgeois förstås), med sju tiondelar i ösregnet..

Nästa stordag var dagen innan Prix d'Amérique där Grupp-III-loppet Prix du Luxembourg traditionsenligt är dagens sportsliga clou. Segrade gjorde italienska Urlo dei Venti som jag har talat mig varm om tidigare här i bloggen. Jag vet att några gjorde sig en hacka tack vare detta vilket gladde mig, tyvärr tog jag inte själv betalt den här gången.. Jag trodde mest på Uza Josselyn vilken inte fick en lugn stund i ledningen under hela loppet men ändå höll strålande till tredjeplatsen. Både Urlo dei Venti och Uza Josselyn borde vara spännande för nordiska storloppsarrangörer under våren och sommaren; varför inte Elitloppet så småningom? Urlo dei Venti är helitaliensk (även kretsen kring hästen) medan Uza Josselyn är närbesläktad med Bélina Josselyn, är danskreggad (!) och tränas av det schweiziska paret Aebischer, internationellt så det förslår. 

Slutligen var det så dags för dagen d, Prix d'Amérique-dagen, dagen med den främsta travsporten på hela året med världens största travlopp Prix d'Amérique som höjdpunkt. I ramloppen under dagen var den som gjorde störst avtryck utan tvekan Arlington Dream som bombade runt i ensam majestät på 1.12,7/2875 meter i Prix Jacques Andrieu (Gr.II) med Yoann Lebourgeois i sadeln. I Prix Camille Blaisot (Gr.II) visade Dexter Fromentro att han fortsatt tillhör de bästa i D-kullen i monté när han reds påpassligt till seger av Camille Levesque, hon visste att hon hade bästa hästen i fältet och agerade därefter. 

I själva Prix d'Amérique fick vi se ett tronskifte när svenske Readly Express tog kronan ifrån de två senaste årens årens odiskutable dominant i travvärlden, Bold Eagle. Jag tycker att Readly Express just nu förtjänar att kallas för "världens bästa häst" efter den imponerande segern i Prix d'Amérique trots att han ännu inte har mött till exempel Aubrion du Gers (han får ju inte vara med i Prix d'Amérique eftersom han är valack). Får jag drömma blir det mötet av i Åby Stora Pris i augusti istället; jag är övertygad om att det kloka Åbyfolket gör allt i sin makt för att det ska bli av. Vad har jag då att säga om Bold Eagle? Han kopplade för en kort stund grepp på Readly Express men blev sedermera utkontrad. Enligt mig visade han samma tendenser som han gjorde i bland annat Prix de Belgique, det vill säga att när han ska avgöra så vill han inte det, längre. Den "gamle" Bold Eagle tror inte jag hade förlorat efter den resan. Men ingen skugga ska falla över Readly Express för detta som är en värdig Prix d'Amérique-vinnare 2018 och förmodligen den bästa svenskfödda häst vi sett, hittills. För egen del räddades även resan upp spelmässigt då jag hade förhandslirat Readly Express. Ett stort grattis till hela kretsen till Readly Express, ni har för evigt skrivit in er i travhistorien och årets kusk och tränare känns redan avgjort i skrivande stund.

Om jag ska försöka mig på att ranka resans toppar och floppen så ser min lista ut så här, vi börjar med topparna:

  1. Traders: Travade 1.11,3/2700 meter i ensam majestät i Prix de Cornulier och sänkte löpningsrekordet med sju tiondelar, dessutom i regnoväder.
  2. Readly Express: Var bara bäst i världens största travlopp Prix d'Amérique och svarade ut den tidigare kungen Bold Eagle efter att denne serverats en perfekt resa.
  3. Arlington Dream: Krossade motståndet i Prix Jacques Andrieu efter att ha dragit fältet sönder och samman och landade på grymma tiden 1.12,7/2785 meter.

Vad alla dessa har gemensamt? De har Ready Cash som far; som dessutom tog en dubbel i Prix d'Amérique (Bold Eagle slutade ju tvåa). Inte mindre än fyra vinnare under Prix d'Amérique-dagen var efter Ready Cash: Förutom tidigare nämnda i texten även Eridan i Prix Charles Tiercelin (Gr.II) och Follow You i Prix Leopold Verroken (Gr.III). Det är bara att lyfta på hatten för den europeiske avelskonungen.

Och om jag fortsätter med floppen: Alessandro Gocciadoros styrning bakom Vitruvio i Prix Charles Tiercelin som enkelt höll upp ledningen från innerspår för att sedan släppa till "chanslösa" Easy des Racques, vilket sedermera ledde till att han hamnade i fjärde inner och galopperade i början av upploppet med alla krafter kvar. Den enda i fältet som det hade varit värt att släppa till var Erminig d'Oliverie; om Vitruvio körts av en fransk toppkusk tror jag han hade fått mycket svårt att förlora loppet. Måste dock tillägga att det finns en viss charm i att som i det här fallet; en italiensk häst körs av en italiensk kusk och så vidare.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla jag träffade under resans gång, även ni förgyllde den. Vi ses nästa år!

Dela inlägg:

Generalrepetitionsdags, Prix de Belgique.

Då var det slutligen dags för generalrepetitionen inför världens största travlopp, Prix d'Amérique, det vill säga Prix de Belgique. Loppet körs över 2850 meter med voltstart och Frankrikes bästa Ready Cash-son, Bold Eagle, drabbar för första gången samman med Sveriges bästa, Readly Express. Medan allt har gått som på räls för den sistnämnda (seger i Prix Ténor de Baune) har det för ovanlighetens skull inte gått lika spikrakt för Bold Eagle i uppladdningen inför det stora slaget sista helgen i januari som det brukar. Han har förlorat tre lopp på rad vilket inte har skett innan. I Prix de Belgique testar dock tränare Sébastien Guarato att lätta balansen för sin adept markant jämfört med tidigare för att se om detta kan ha en positiv effekt då han inte varit riktigt lika vass som förr även om han avslutade fortast av alla över upploppet senast i Prix de Bourgogne. 

Vilka kan då utmana Ready Cash-sönerna? I första hand fjolårsvinnaren i Prix de Belgique, Briac Dark, samt Jean-Michel Bazires blonda ballerina, Bélina Josselyn. Briac Dark fixade sin Prix d'Amérique-biljett senast då han var trea i Prix de Bourgogne bakom Propulsion (som står över Prix de Belgique) och Bold Eagle efter en invändig resa. Det ska tilläggas att han då enbart hade två lopp i kroppen efter lång frånvaro. Ännu en gång visar Thierry Duvaldestin att han är en mästare på att ställa i ordning när det gäller, han var ju även mannen bakom Ready Cashs två Prix d'Amérique-segrar 2011 och 2012. Vad Bélina Josselyn beträffar är hon så gott som med i Prix d'Amérique på pengar, därför väljer Bazire att låta henne behålla skorna på den här gången också. Hon såg dock lysande ut i ett jobb i veckan och Bazire låter nöjd med henne så därför vågar jag inte lämna henne utanför förhandssnacket. Carat Willams var för övrigt en häst jag hade stora förhoppningar på inför vintermeetinget, som också inledde bra med seger i Prix Marcel Laurent, men som därefter inte visat samma form som tidigare under året så jag är skeptisk till hans chanser i Prix de Belgique.

Det står dessutom i princip redan klart vilket som verkar bli det näst häftigaste loppet under Prix d'Amérique helgen. I Prix Charles Tiercelin har nämligen både den franska kullettan bland fyraåringarna Erminig d'Oliverie samt den italienska diton Vitruvo aviserat start. Utöver detta har Sébastien Guarato sagt att han planerar att starta sitt italienska nyförvärv Vivid Wise As i Prix Charles Tiercelin. Eric Raffin testade Vivid Wise As i ett jobb inne på Vincennes i veckan och han var närmast lyrisk över hur hästen hade känts. Dessutom hoppas jag att Guarato även tar ut sina två franska kulltoppar Eridan (som hade slagit Erminig d'Oliverie senast i Prix de Tonnac-Villeneuve om han fått luckan) samt Ecu Pierji som dock inte visade något strålande formintryck senast i samma lopp. Räkna med en kamp mellan Frankrike och Italien med andra ord.

På fredag är det så äntligen dags att bege sig till Frankrike ännu en gång för den årliga Prix d'Amérique-resan, anledningen till att jag åker ner redan till kommande helg är för att det även blir Prix de Cornulier i år. Där blir Bilibili svårslagen, något jag sagt sen förra upplagan och efter att ha sett honom i Prix du Calvados förra veckan finns det ingen anledning att ändra uppfattning..

Dela inlägg:

Inför Prix de Bourgogne och en sorgens dag för travsporten.

Prix de Bourgogne är loppet med stort L eller B om ni så vill, av de så kallade "B-loppen". Loppet där alla kör för fullt och man brukar kunna skönja vilka som kommer göra bra ifrån sig om en dryg månad i Prix d'Amérique. Prix de Bourgogne körs över 2100 fartfyllda meter med autostart och inte sällan landar vinnartiden under 1.11; löpningsrekordet innehar Texas Charm satt 2014 och lyder 1.10,0a/2100 meter. Titelförsvarare är Bold Eagle som förstås blir favorit även i år. Bold Eagle kommer dock med två raka förluster för första gången i karriären och det är dags för "Örnen" att visa vem som är herre i nästet. Det ska även tilläggas att han kanske såg finare ut än någonsin inför Prix du Bourbonnais och att han fick stryk av Bird Parker efter att inte ha startat på tre månader och dessutom varit struken på grund av en hovböld i en tilltänkt start i Prix de Bretagne är inte mycket att säga om. 

Den främsta utmanaren kommer troligen från Daniel Redéns stall i form av Propulsion som var en av de som avslutade snabbast och såg bäst ut senast i Prix du Bourbonnais, om än efter en vilsam resa på innerspår. Distansen och startmetoden är dessutom en fördel för Propulsion jämfört med många av motståndarna och jag skulle bli mycket förvånad om han missar pallen och därmed en direktplats i Prix d'Amérique. Bélina Josselyn måste också nämnas bland de hetaste utmanarna. Hon avslutade kanske bäst av alla över upploppet i Prix du Bourbonnais men behåller skorna på i Prix de Bourgogne och är inte gynnad av vare sig distans eller startform. Bakom huvudfavoriterna väljer jag att nämna Bird Parker, som bevisligen har toppform och Ringostarr Treb som precis som Propulsion trivs med förutsättningarna. För övrigt är det kul att Göran Antonsen väljer att köra sin Lionel själv och att han avser att göra det i Prix d'Amérique (även om det kanske inte är det optimala för hästens chanser).

Uza Josselyn skulle ha kommit till start i Prix de Bourgogne men ströks på grund av feber; ser dock fram emot att se henne i Prix du Luxembourg under Prix d'Amérique-helgen istället där kretsen har aviserat start sen tidigare. Även Lutfi Kolgjini aviserade efter dagens seger med Dante Boko i Gulddivisionen på Halmstad att man siktar mot Prix du Luxembourg. 

Slutligen måste jag avsluta med att beröra Alfas da Vincis tragiska bortgång idag på Vincennes då han var tvungen att avlivas efter att ha brutit ett ben. Alla som såg hästen innan loppet vet att han aldrig borde ha kommit till start. Att hästar tävlat trots att de varit märkbart halta har vi sett flera gånger under 2017, även i storlopp och Sverige är inget undantag. Under 2018 hoppas jag att kraven på aktiva och banveterinärer skärps i den här frågan, i hela Europa. Hästarna måste sättas främst. Mina tankar går till Alfas da Vinci och kretsen kring denne.

Dela inlägg:

Tomten kommer inte i år och trekejsarslag i Prix Ténor de Baune.

Tomten i det här fallet skulle vara Urlo dei Venti och Enrico Bellei i Critérium Continental (Gr.I) på julafton där jag skulle ta betalt på att fransmännen spelar på de sina och svenskarna på de sina. Nu fick jag dock information från en trovärdig källa för en liten stund sen att hästen fått kolik och att hästtransporten vänt hemåt till Italien igen och att han således kommer att strykas. Så sent som igår jublade jag över att han lottats till spår 2; bästa hästen från ett bra läge som förmodligen inte ens skulle bli favorit.. So far so good. I september var jag på plats och såg honom bomba hem Gran Premio Continentale (Gr.I) i Bologna på världsrekordet för fyraåringar 1.11,5a/2060 meter på åttahundrametersbana (då var det även tangerat världsrekord för äldre hästar men det sänkte ju Twister Bi i International Trot). I det loppet pulveriserade Urlo dei Venti hästar som Dreammoko och Dijon som kommer att tillhöra de betrodda i Critérium Continental på söndag. Nåväl, nu får jag helt enkelt försöka förlika mig med att jultomten inte kommer i år och passa på att önska Urlo dei Venti ett snabbt tillfrisknande och att han kommer tillbaka stark nästa år. Nu är Critérium Continental vidöppet istället.. 

I Prix Ténor de Baune (Gr.II) samma dag är det tre hästar som på förhand höjer sig över mängden i form av Twister Bi, Readly Express och Carat Williams. Tipsnicken måste trots allt gå till den förstnämnda som redan visat att den stora banan på Vincennes inte vållar honom några problem, i synnerhet då han var heroisk som trea i Mastersfinalen bakom giganterna Aubrion du Gers och Bold Eagle. Hästen har presterat på en fruktansvärt hög nivå hela året och var ju bland annat en hårsmån från att plocka ner den värsta utmanaren på söndag, Readly Express, från dödens i Jubileumspokalen. Readly Express får som bekant Björn Goop i sulkyn vilket har vållat stor debatt, för mig är det inga konstigheter; Goop har kört en bra bit över 200 lopp i Frankrike i år medan Kontio endast har kört ett. Dessutom är det förstås ägarna som bestämmer körsven till sin häst (även om det var trist att beskedet verkar ha nått Kontio via media). I andra sporter toppar man sina lag och det råder inga tvivel om att Björn Goop är den svenska kusk som hanterar den franska nationalarenan bäst. Dessutom har jag funderat över varför folk är så upprörda över att Jorma Kontio petas bakom Readly Express men inte över att Christoffer Eriksson petas bakom Twister Bi trots att detta har varit känt sen Alexandre Abrivard körde honom i Mastersfinalen? 

Vad det gäller Carat Williams så hade jag högre förväntningar på honom senast i Prix du Bourbonnais, trots att han fick ett tufft lopp tycker jag att han gav sig väl enkelt. Om han presterar på sin normala nivå är han definitivt en svår nöt att knäcka för de svensktränade hästarna. Skulle dock bli förvånad om loppet inte vinns av någon av de tre nämnda, men Charly du Noyer kan i sina ljusaste vara en outsider. Traders verkar tyvärr inte vara samma häst för sulky längre och han passas istället framöver när det vankas monté igen.

Slutligen: I det andra Grupp I-loppet på julafton, Prix de Vincennes, talar det mesta för att Evidence Roc fortsätter att vara kullens montédrottning och tar karriärens första Grupp I-seger. Hon kommer i nuläget med fyra raka segrar i disciplinen, samtliga tagna i Grupp II-lopp.

Dela inlägg:

En märr som inte är inkvoterad och Prix du Bourbonnais.

Inkvotering är sällan av godo, men någon som sannerligen inte är inkvoterad är Franck Leblanc-tränade stoet Erminig d'Oliverie i morgondagens Critérium des 3 Ans. Det är vintermeetingets första Grupp I-lopp och det går ut på att kröna vem som är kungen, eller drottningen, i den franska treåringskullen och avgörs som sig bör över den klassiska distansen 2700 meter med voltstart. Jag, och många med mig tror alltså att det blir en drottning som kröns i år. Om så blir fallet är det i så fall för den 16:e gången i ordningen sen loppet skapades 1924. Erminig d'Oliverie har varit den stora dominanten på stosidan i den franska E-kullen och har segrat i inte mindre än sex Grupp II-lopp i sin korta men framgångsrika karriär. Senast hon stötte på hingstarna fick hon nöja sig med andraplatsen bakom Ecu Pierji (är med även imorgon) i Prix de l'Étoile (Gr.I) då denne segrade på världsrekordet för för treåringar 1.11,1/2150 meter med voltstart. Erminig d'Oliverie fick dock gå i dödens den gången i stort sett hela loppet och travade 1.11,5/2150 meter medan segrande Ecu Pierji fick en vilsam ryggresa för att sedan avgöra via en spurt. Att det nu rör sig om 2700 meter istället för medeldistans får också ses som en fördel för Erminig d'Oliverie kontra konkurrenterna då det knappast finns någon i fältet som besitter samma styrka som henne. Franck Leblanc ska t.o.m. ha sagt att hon är den bästa hästen han har tränat och han har som bekant även haft hästar som hennes far Scipion du Goutier samt Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick för att nämna några..

Värst emot imorgon bör Sébastien Guaratos duo, redan nämnde Ecu Pierji och Eridan vara. Ecu Pierji har redan segrat i två av generationens Grupp I-lopp Prix Comte Pierre de Montesson (tidigare Critérium des Jeunes) och Prix de l'Étoile samt varit diskad som måletta i ett tredje, Prix Albert Viel. Bortsett från i Prix de l'Étoile har Ecu Pierji dock fått se sig besegrad av stallkamraten Eridan som har en hiskelig speed att tillgå om han får spara den till slutskedet av loppen. Eridan har dock inte startat på närmare en månad, då han segrade i Prix Abel Bassigny (Gr.II) men det bör inte vara några problem då han är efter Ready Cash och såna brukar vara redo att prestera direkt. Det senaste Grupp II-loppet på hingstsidan, Prix Jacques de Vauloge vanns istället av Easy des Racques och även han bör förstås nämnas som en av segeraspiranterna i årets Critérium des 3 Ans.

På söndag avgörs det andra av de s.k. "B-loppen", nämligen Prix du Bourbonnais som körs över 2850 meter med voltstart. Åtta av de tio hästar jag listade i det förra inlägget som hetast inför Prix d'Amérique kommer till start, endast Twister Bi och Readly Express saknas. Favorit blir, som vanligt när han startar, Bold Eagle som fick stå över Prix de Bretagne på grund av en hovböld senast. Enligt tränare Sébastien Guarato är hästen redo att prestera direkt vilket han också gjort efter uppehåll tidigare. Värst emot den här gången är förmodligen stallkamraten Carat Williams som senast comebackade med en enkel seger i Prix Marcel Laurent (Gr.II) före bland andra Day or Night In och Urlo dei Venti. Enligt Guarato har han tränat mycket bra och självklart är man ute efter att knipa en av direktplatserna till Prix d'Amérique så tidigt som möjligt, även om det kommer fler möjligheter till det, bland annat Prix Ténor de Baune på julafton. Guarato har även med Booster Winner samt segraren i det första "B-loppet", Prix de Bretagne, Valko Jénilat som mycket väl kan ta en framskjuten placering även den här gången.

I Prix du Bourbonnais är det dessutom inte mindre än fem svensktränade hästar till start. Hetast av dessa den här gången i min bok är Jerry Riordans Ringostarr Treb. För tre veckor sen gick han mot en överlägsen seger i Prijs der Giganten (Gr.II) på Wolvega men blev diskad efter att ha kört innanför banmarkeringarna. Dessförinnan galopperade han bort en framskjuten placering i Mastersfinalen. I den franska facktidningen Paris Turf verkar Riordan dessutom mycket nöjd med hästen och menar att hans form är "perfekt". Daniel Redén har en trio till start i form av Lionel, Propulsion och Wild Honey där han tillmäter den förstnämnda bäst chans på söndag. Conrad Lugauer luftar sin Spartan Kronos, men han har normalt inte med utgången av ett sånt här lopp att göra.

Avslutningsvis: Förutom de två höjdpunkterna som inlägget handlat om avgörs det ytterligare Grupplopp på Vincennes i helgen samt flera lopp med svenskintressen i, bland annat ser Robert Berghs Balfour (den här gången med Björn Goop i sulkyn) ut att ha en lämplig uppgift på söndag.

Dela inlägg: