Inför Prix de Bourgogne och en sorgens dag för travsporten.

Prix de Bourgogne är loppet med stort L eller B om ni så vill, av de så kallade "B-loppen". Loppet där alla kör för fullt och man brukar kunna skönja vilka som kommer göra bra ifrån sig om en dryg månad i Prix d'Amérique. Prix de Bourgogne körs över 2100 fartfyllda meter med autostart och inte sällan landar vinnartiden under 1.11; löpningsrekordet innehar Texas Charm satt 2014 och lyder 1.10,0a/2100 meter. Titelförsvarare är Bold Eagle som förstås blir favorit även i år. Bold Eagle kommer dock med två raka förluster för första gången i karriären och det är dags för "Örnen" att visa vem som är herre i nästet. Det ska även tilläggas att han kanske såg finare ut än någonsin inför Prix du Bourbonnais och att han fick stryk av Bird Parker efter att inte ha startat på tre månader och dessutom varit struken på grund av en hovböld i en tilltänkt start i Prix de Bretagne är inte mycket att säga om.

Den främsta utmanaren kommer troligen från Daniel Redéns stall i form av Propulsion som var en av de som avslutade snabbast och såg bäst ut senast i Prix du Bourbonnais, om än efter en vilsam resa på innerspår. Distansen och startmetoden är dessutom en fördel för Propulsion jämfört med många av motståndarna och jag skulle bli mycket förvånad om han missar pallen och därmed en direktplats i Prix d'Amérique. Bélina Josselyn måste också nämnas bland de hetaste utmanarna. Hon avslutade kanske bäst av alla över upploppet i Prix du Bourbonnais men behåller skorna på i Prix de Bourgogne och är inte gynnad av vare sig distans eller startform. Bakom huvudfavoriterna väljer jag att nämna Bird Parker, som bevisligen har toppform och Ringostarr Treb som precis som Propulsion trivs med förutsättningarna. För övrigt är det kul att Göran Antonsen väljer att köra sin Lionel själv och att han avser att göra det i Prix d'Amérique (även om det kanske inte är det optimala för hästens chanser).

Uza Josselyn skulle ha kommit till start i Prix de Bourgogne men ströks på grund av feber; ser dock fram emot att se henne i Prix du Luxembourg under Prix d'Amérique-helgen istället där kretsen har aviserat start sen tidigare. Även Lutfi Kolgjini aviserade efter dagens seger med Dante Boko i Gulddivisionen på Halmstad att man siktar mot Prix du Luxembourg.

Slutligen måste jag avsluta med att beröra Alfas da Vincis tragiska bortgång idag på Vincennes då han var tvungen att avlivas efter att ha brutit ett ben. Alla som såg hästen innan loppet vet att han aldrig borde ha kommit till start. Att hästar tävlat trots att de varit märkbart halta har vi sett flera gånger under 2017, även i storlopp och Sverige är inget undantag. Under 2018 hoppas jag att kraven på aktiva och banveterinärer skärps i den här frågan, i hela Europa. Hästarna måste sättas främst. Mina tankar går till Alfas da Vinci och kretsen kring denne.

Tomten kommer inte i år och trekejsarslag i Prix Ténor de Baune.

Tomten i det här fallet skulle vara Urlo dei Venti och Enrico Bellei i Critérium Continental (Gr.I) på julafton där jag skulle ta betalt på att fransmännen spelar på de sina och svenskarna på de sina. Nu fick jag dock information från en trovärdig källa för en liten stund sen att hästen fått kolik och att hästtransporten vänt hemåt till Italien igen och att han således kommer att strykas. Så sent som igår jublade jag över att han lottats till spår 2; bästa hästen från ett bra läge som förmodligen inte ens skulle bli favorit.. So far so good. I september var jag på plats och såg honom bomba hem Gran Premio Continentale (Gr.I) i Bologna på världsrekordet för fyraåringar 1.11,5a/2060 meter på åttahundrametersbana (då var det även tangerat världsrekord för äldre hästar men det sänkte ju Twister Bi i International Trot). I det loppet pulveriserade Urlo dei Venti hästar som Dreammoko och Dijon som kommer att tillhöra de betrodda i Critérium Continental på söndag. Nåväl, nu får jag helt enkelt försöka förlika mig med att jultomten inte kommer i år och passa på att önska Urlo dei Venti ett snabbt tillfrisknande och att han kommer tillbaka stark nästa år. Nu är Critérium Continental vidöppet istället..

I Prix Ténor de Baune (Gr.II) samma dag är det tre hästar som på förhand höjer sig över mängden i form av Twister Bi, Readly Express och Carat Williams. Tipsnicken måste trots allt gå till den förstnämnda som redan visat att den stora banan på Vincennes inte vållar honom några problem, i synnerhet då han var heroisk som trea i Mastersfinalen bakom giganterna Aubrion du Gers och Bold Eagle. Hästen har presterat på en fruktansvärt hög nivå hela året och var ju bland annat en hårsmån från att plocka ner den värsta utmanaren på söndag, Readly Express, från dödens i Jubileumspokalen. Readly Express får som bekant Björn Goop i sulkyn vilket har vållat stor debatt, för mig är det inga konstigheter; Goop har kört en bra bit över 200 lopp i Frankrike i år medan Kontio endast har kört ett. Dessutom är det förstås ägarna som bestämmer körsven till sin häst (även om det var trist att beskedet verkar ha nått Kontio via media). I andra sporter toppar man sina lag och det råder inga tvivel om att Björn Goop är den svenska kusk som hanterar den franska nationalarenan bäst. Dessutom har jag funderat över varför folk är så upprörda över att Jorma Kontio petas bakom Readly Express men inte över att Christoffer Eriksson petas bakom Twister Bi trots att detta har varit känt sen Alexandre Abrivard körde honom i Mastersfinalen?

Vad det gäller Carat Williams så hade jag högre förväntningar på honom senast i Prix du Bourbonnais, trots att han fick ett tufft lopp tycker jag att han gav sig väl enkelt. Om han presterar på sin normala nivå är han definitivt en svår nöt att knäcka för de svensktränade hästarna. Skulle dock bli förvånad om loppet inte vinns av någon av de tre nämnda, men Charly du Noyer kan i sina ljusaste vara en outsider. Traders verkar tyvärr inte vara samma häst för sulky längre och han passas istället framöver när det vankas monté igen.

Slutligen: I det andra Grupp I-loppet på julafton, Prix de Vincennes, talar det mesta för att Evidence Roc fortsätter att vara kullens montédrottning och tar karriärens första Grupp I-seger. Hon kommer i nuläget med fyra raka segrar i disciplinen, samtliga tagna i Grupp II-lopp.

En märr som inte är inkvoterad och Prix du Bourbonnais.

Inkvotering är sällan av godo, men någon som sannerligen inte är inkvoterad är Franck Leblanc-tränade stoet Erminig d'Oliverie i morgondagens Critérium des 3 Ans. Det är vintermeetingets första Grupp I-lopp och det går ut på att kröna vem som är kungen, eller drottningen, i den franska treåringskullen och avgörs som sig bör över den klassiska distansen 2700 meter med voltstart. Jag, och många med mig tror alltså att det blir en drottning som kröns i år. Om så blir fallet är det i så fall för den 16:e gången i ordningen sen loppet skapades 1924. Erminig d'Oliverie har varit den stora dominanten på stosidan i den franska E-kullen och har segrat i inte mindre än sex Grupp II-lopp i sin korta men framgångsrika karriär. Senast hon stötte på hingstarna fick hon nöja sig med andraplatsen bakom Ecu Pierji (är med även imorgon) i Prix de l'Étoile (Gr.I) då denne segrade på världsrekordet för för treåringar 1.11,1/2150 meter med voltstart. Erminig d'Oliverie fick dock gå i dödens den gången i stort sett hela loppet och travade 1.11,5/2150 meter medan segrande Ecu Pierji fick en vilsam ryggresa för att sedan avgöra via en spurt. Att det nu rör sig om 2700 meter istället för medeldistans får också ses som en fördel för Erminig d'Oliverie kontra konkurrenterna då det knappast finns någon i fältet som besitter samma styrka som henne. Franck Leblanc ska t.o.m. ha sagt att hon är den bästa hästen han har tränat och han har som bekant även haft hästar som hennes far Scipion du Goutier samt Prix d'Amérique-vinnaren Up and Quick för att nämna några..

Värst emot imorgon bör Sébastien Guaratos duo, redan nämnde Ecu Pierji och Eridan vara. Ecu Pierji har redan segrat i två av generationens Grupp I-lopp Prix Comte Pierre de Montesson (tidigare Critérium des Jeunes) och Prix de l'Étoile samt varit diskad som måletta i ett tredje, Prix Albert Viel. Bortsett från i Prix de l'Étoile har Ecu Pierji dock fått se sig besegrad av stallkamraten Eridan som har en hiskelig speed att tillgå om han får spara den till slutskedet av loppen. Eridan har dock inte startat på närmare en månad, då han segrade i Prix Abel Bassigny (Gr.II) men det bör inte vara några problem då han är efter Ready Cash och såna brukar vara redo att prestera direkt. Det senaste Grupp II-loppet på hingstsidan, Prix Jacques de Vauloge vanns istället av Easy des Racques och även han bör förstås nämnas som en av segeraspiranterna i årets Critérium des 3 Ans.

På söndag avgörs det andra av de s.k. "B-loppen", nämligen Prix du Bourbonnais som körs över 2850 meter med voltstart. Åtta av de tio hästar jag listade i det förra inlägget som hetast inför Prix d'Amérique kommer till start, endast Twister Bi och Readly Express saknas. Favorit blir, som vanligt när han startar, Bold Eagle som fick stå över Prix de Bretagne på grund av en hovböld senast. Enligt tränare Sébastien Guarato är hästen redo att prestera direkt vilket han också gjort efter uppehåll tidigare. Värst emot den här gången är förmodligen stallkamraten Carat Williams som senast comebackade med en enkel seger i Prix Marcel Laurent (Gr.II) före bland andra Day or Night In och Urlo dei Venti. Enligt Guarato har han tränat mycket bra och självklart är man ute efter att knipa en av direktplatserna till Prix d'Amérique så tidigt som möjligt, även om det kommer fler möjligheter till det, bland annat Prix Ténor de Baune på julafton. Guarato har även med Booster Winner samt segraren i det första "B-loppet", Prix de Bretagne, Valko Jénilat som mycket väl kan ta en framskjuten placering även den här gången.

I Prix du Bourbonnais är det dessutom inte mindre än fem svensktränade hästar till start. Hetast av dessa den här gången i min bok är Jerry Riordans Ringostarr Treb. För tre veckor sen gick han mot en överlägsen seger i Prijs der Giganten (Gr.II) på Wolvega men blev diskad efter att ha kört innanför banmarkeringarna. Dessförinnan galopperade han bort en framskjuten placering i Mastersfinalen. I den franska facktidningen Paris Turf verkar Riordan dessutom mycket nöjd med hästen och menar att hans form är "perfekt". Daniel Redén har en trio till start i form av Lionel, Propulsion och Wild Honey där han tillmäter den förstnämnda bäst chans på söndag. Conrad Lugauer luftar sin Spartan Kronos, men han har normalt inte med utgången av ett sånt här lopp att göra.

Avslutningsvis: Förutom de två höjdpunkterna som inlägget handlat om avgörs det ytterligare Grupplopp på Vincennes i helgen samt flera lopp med svenskintressen i, bland annat ser Robert Berghs Balfour (den här gången med Björn Goop i sulkyn) ut att ha en lämplig uppgift på söndag.

Inför Prix de Bretagne.

Även om vintermeetinget pågått i några veckor vid det här laget är det nu det börjar på allvar, marschen mot Prix d'Amérique ska påbörjas med det första av de fyra "B-loppen" som vi kallar dem i Sverige. Det är som vanligt Prix de Bretagne som utgör startskottet vilket körs över 2700 meter med voltstart, precis som i Prix d'Amérique alltså.

Snacket inför årets upplaga har förstås mest handlat om att Björn Goop ersätter Franck Nivard bakom Bold Eagle efter att "Francky" skadade sig så pass illa efter att ha fallit ur sulkyn under fredagskvällen på Vincennes att han inte kommer kunna köra lopp under några veckor framöver. Att det blev Goop som får agera ersättare bakom Bold Eagle förutsåg jag så fort det blev klart att Nivard inte skulle vara disponibel vilket jag ju senare fick rätt i. Nivards skada innebär med största sannolikhet även att kuskligan i Frankrike är avgjord till Jean-Michel Bazires fördel vilken då tar sin 18:e raka Sulky d'Or (18 totalt i nuläget). Även om Bold Eagle inte ackompanjeras av sin ständige följeslagare är han förstås stor favorit att avgå med segern i Prix de Bretagne. Han slipper nämligen de som kommer att vara de värsta utmanarna i den kommande upplagan av Prix d'Amérique bortsett från årets tvåa Bélina Josselyn, hon har dock bara ett lopp i kroppen efter lång vila samt går med skor på alla fyra hovarna vilket är en nackdel. Bazire har trots detta förhoppningar på att sluta topp tre och därmed knipa en direktplats i Prix d'Amérique vilket förstås inte är någon omöjlighet då hon förmodligen har näst högst kapacitet i fältet.

Andrahandsfavorit blir istället troligen Bold Eagles stallkamrat Valko Jénilat som under året har tagit steget in i den absoluta eliten och inledde vintermeetinget med att ta en enkel seger i Prix des Cévennes där han besegrade en rad topphästar. Enligt tränare Sébastien Guarato kan Valko Jénilat ta en topp fem-placering i Prix d'Amérique och han har 100 %-ig form inför den här uppgiften. En häst jag personligen tycker är intressant är danskregistrerade Uza Josselyn som närmast kommer från seger i Grupp I-loppet Gran Premio delle Nazioni i Milano där hon avslutade som en virvelvind för att hinna upp tidigare kobolt-dopade Timone Ek strax innan mållinjen, till min stora glädje. Bird Parker som kommer med två raka segrar i bagaget måste också nämnas i sammanhanget, tränare Philippe Allaire har uttalat att han blir besviken om hans adept inte slutar bland de fyra främsta och det borde vara inom räckhåll med tanke på vilken kapacitet Ready Cash-sonen besitter.

Det enda svenska ekipaget i årets Prix de Bretagne är Day or Night In och Johan Untersteiner som var bra som tvåa i Prix Marcel Laurent (Gr.II) för drygt 1,5 vecka sedan utan chans att utmana segrande Carat Williams från ledarryggen. Om detta är inte mycket att säga då Carat Williams tillhör de hetaste utmanarna till Bold Eagle den sista söndagen i januari. En plats bland de fem främsta är inom räckhåll för Day or Night In om det stämmer med positionerna. Det är lite "nu eller aldrig" för den gode Muscle Hill-sonen då det förmodligen blir betydligt tuffare startfält i de kommande "B-loppen".

Min subjektiva, försök till objektiv ranking över tio de hetaste hästarna inför Prix d'Amérique (förutsatt att de kommer till start) just nu:

  1. Bold Eagle.
  2. Twister Bi.
  3. Carat Williams.
  4. Propulsion.
  5. Bélina Josselyn.
  6. Lionel.
  7. Readly Express.
  8. Ringostarr Treb.
  9. Briac Dark.
  10. Valko Jénilat.


Avslutningsvis: På måndag rids Prix Edmond Henry (Gr.II) över 2700 meter med voltstart med samtliga förhandsfavoriter inför Prix de Cornulier i startvolten. Det vill säga förra vinterns montédominanter Bellissima France och Bilibili som tar sig an den nya upstickaren i disciplinen, Traders. I år är det dessutom en direktbiljett till Prix de Cornulier åt segraren i Prix Edmond Henry, i potten.

Årets näst finaste dag på Vincennes.

Precis som rubriken lyder stundar årets näst finaste tävlingsdag på Vincennes, ser man på klassen i samtliga lopp är det förmodligen den allra högklassigaste, inte mindre än fyra Grupp I-lopp ska avgöras på den svarta kolstybben. Ser man till den sportsliga nivån är förstås Prix René Ballière det mest intressanta loppet där den högsta eliten drabbar samman över 2100 meter med autostart. Här ska världens bästa häst, Bold Eagle, försöka försvara sin titel från ifjol efter missen i Elitloppet senast. Faktum är att han aldrig har förlorat två lopp någon gång i sin karriär och det tror jag inte att han gör den här gången heller. Han utmanas främst av Prix d'Amérique-tvåan Bélina Josselyn och Prix des Ducs de Normandie-segraren Amiral Sacha. Det blir även intressant att skåda D.D.'s Hitman prova på Vincennes inför ett eventuellt äventyr där kommande vinter. Värda att nämna är även Valko Jénilat, Traders och Bird Parker men de får ses som outsiders idag. Ni hör ju själva, det här är utan tvekan juni månads högklassigaste lopp i travvärlden. Kan t.o.m. Kool du Caux världsrekord från 2007 i Prix de France på 1.09,8a/2100 m. vara hotat?

Dagens höst doterade lopp är dock inte Prix René Ballière utan Prix du Président de la République och som vanligt när "D-kullen" drabbar samman är det en öppen historia då det inte finns någon klar ledare i den numera. Loppet rids över 2850 meter med voltstart. Tyvärr saknas Dollar Macker i startlistan som definitivt hade tillhört favoriterna här. I övrigt är samtliga med i startlistan. Däribland Critérium des 4 Ans-segrarinnan Darling de Reux som dock inte startat i monté sen den 27 juli ifjol vilket också är hennes enda försök i disciplinen vilket resulterade i en diskvalifikation. Hon har däremot utvecklats enormt sen dess men det är förstås ändå en smula chansartat. Den tidigare kullkungen Django Riff debuterade i monté i Grupp II-loppet Prix Lavater senast vilket resulterade i seger, han blir att räkna med även den här gången. Laurent-Claude Abrivard-tränat har vunnit Prix du Président de la République de två senaste åren och han även med två representanter i år i form av Durzie och Dragon du Fresne där den senare näst senast gick barforta runt om för första gången då han segrade i Prix Henri Ballière (Gr.II), han går barfota runt om återigen. Nämnas kan även Joël Hallais duo Darlhey du Rib och Dahlia du Rib.

I Prix d'Essai vilket är ett montélopp för treåringar över 2175 meter med voltstart torde Philippe Allaires Eye of the Storm vara svårslagen om han sköter sig, senast gjorde han ju bort sig som stor favorit i Saint-Léger des Trotteurs på Caen men har dessförinnan aldrig förlorat i monté och varit på en egen nivå. Skulle han göra bort sig står det främst mellan tre ston i form av Saint-Léger des Trotteurs-segrarinnan Eiffel Tower, Evidence Roc och Allaires andra häst i loppet, Epatante. I Prix Albert Viel, också för treåringarna men över 2700 meter med voltstart framstår Sebastien Guaratos Ecu Pierji som hästen att slå. Han utmanas främst av Eros du Chêne som slog honom näst senast och av Erminig d'Oliverie som Nivard är sugen på att köra i spets och som han tror har en bra chans att slå även hingstarna med ett sånt offensivt upplägg (till skillnad från tusenmetersbanor där ledningen är guld värd är det betydligt tuffare att i den på Vincennes eftersom de andra hästarna inte är lika missgynnade).

Förutom de fyra höjdpunkterna avgörs det ytterligare Grupp-lopp, varav ett Grupp II och två Grupp III och i Quinté-loppet startar bl.a. Afghan Barbés som för några starter sen skojade med den nyblivna Kymi Grand Prix-vinnaren Carabinieri.

Följ Travstugan på Youtube