Italienskt kungamöte och schweizisk drottning. » 14 apr. | Richards…

Italienskt kungamöte och schweizisk drottning.

Trots många fina lopp under lördagen både i Frankrike och Sverige återstår helgens två sportsliga höjdpunkter, åtminstone på förhand, under söndagen. Loppen som åsyftas är Gran Premio Città di Torino (Gr.ll) och Gran Premio Costa Azzurra (Gr.I) som båda körs på Vinovo, i Turin.

I det förstnämnda drabbar fyraåringarna samman över 2060 meter med autostart. Här möts framför allt fjolårets tidiga kung i kullen, Vivid Wise As och Vitruvio, som var den som tog över kungakronan under den andra halvan av säsongen. Tipsnicken går till den senare som startar från spår sex; senast hade han lekstuga med stora delar av kulltoppen i Premio Express Road på självaste Påskafton efter att tidigt ha körts till ledningen. Gången dessförinnan blev han bortkörd av Gocciadoro i Prix Charles Tiercelin på Prix d'Amérique-söndagen då han släppte ledningen till 31-oddsaren Easy des Racques vilket resulterade i att han sedermera hamnade i fjärde inner, och galopperade i början av upploppet då han satt fast bakom en mur av hästar och såg närmast ut som en tickande bomb (i positiv bemärkelse). Vivid Wise As kommer dock också från en stark prestation då han senast debuterade i Sébastien Guaratos regi genom att efter en vilsam resa i kön avsluta fortast av alla till tredjeplatsen, mot äldre hästar, i Prix du Plateau de Gravelle som vanns av Uza Josselyn.

Söndagens andra höjdpunkt, Gran Premio Costa Azzurra körs över 1600 meter med autostart och innehåller just Uza Josselyn som genrepar inför Finlandia Ajo och Elitloppet som hon redan är klar för (skrev redan den 30 januari här i bloggen att hon är en häst för Elitloppet och fick ju rätt i det). Hon radade upp topprestationer under vintermeetinget och avslutade med seger i Prix du Plateau de Gravelle. Sen dess hon haft en liten "semester" vid Utah Beach hos Stephanie Lepetit (precis som Readly Express efter sin Prix d'Amérique-seger). I Gran Premio Costa Azzurra har hon fått bricka ett och det återstår att se om hon kan svara ut Dijon som har spår två och torde vara den tuffaste motståndaren på förhand. Dijon är för övrigt även han klar för Finlandia Ajo och Romain Derieux har även öppnat för att komma till Stockholm sista helgen i maj om det går bra i de kommande starterna och han får en inbjudan. I Dijons senaste start var han trea bakom Bold Eagle i Grand Critérium de Vitesse på fina 1.09,4a/1609 meter trots att han startade från bakspår. Med i loppet är bland annat även Shadow Gar som jag gärna ser förgylla Stoeliten den sista söndagen i maj..

För att komma i "italiensk stämning" inför morgondagen ska jag nu ladda upp med Atalanta-Inter, på återseende.

Dela inlägg

Kommentera inlägg