Genomgång av Gran Premio Lotteria 2018. » 30 apr. | Richards…

Genomgång av Gran Premio Lotteria 2018.

"Lotterian" som det kallas i Sverige körs imorgon (1 maj) för 69:e gången i ordningen, på Agnano, utanför Neapel. Det körs i tre försök varav de tre främsta i varje går till final och det är hela 704.000€ i samlad prissumma i finalen, det vill säga mer än vad det är i bland annat Elitloppet. Distansen är 1600 meter med autostart och har så varit sen 1976.

Försök 1, 14:30:

Redan i det första försöket går han ut, den stora förhandsfavoriten, Urlo dei Venti tillsammans med den ständiga följeslagaren Enrico Bellei i sulkyn. Efter segern i Prix du Luxembourg på Vincennes i januari följde han upp detta med en överlägsen seger i Gran Premio Società Campo Mirafiori i Turin i april trots att han vandrade utvändigt Unicorno Slm. Urlo dei Venti startar från bricka sex och det mesta talar för att han sitter i ledningen tidigt och sedermera stannar där in i mål. Till final tar sig förmodligen även Tamure Roc som var tvåa bakom Urlo dei Venti i Gran Premio Società Campo Mirafiori och segrade därefter i Grupp I-loppet Gran Premio Costa Azzurra för drygt två veckor sedan. Även Sverigebekantingen Shadow Gar och franske Dreammoko med Björn Goop i sulkyn förtjänar ett omnämnande här.

Försök 2, 15:00:

I det andra försöket tror jag mest på blott fyraårige Vivid Wise As som körs av Edoardo Loccisano från spår sex. Vivid Wise As tränas numera av Europas championtränare Sébastien Guarato och debuterade för denne i självaste Prix de France. Därefter stod han för en imponerande insats mot äldre hästar och spurtade frentiskt till tredjeplatsen i Prix du Plateau de Gravelle bakom Uza Josselyn och Afghan Barbés från en position långt bak i kön. Senast spurtade han lika frenetiskt till andraplatsen i Gran Premio Città di Torino bakom Vitruvio efter sen lucka. Värst emot som jag ser det är Sharon Gar som har tagit tre relativt stora segrar på Vincennes under vintermeetinget med Jean-Philippe Monclin som även sitter upp denna gång. Nämnas bör även svenskfödda Arazi Boko som kommer med två raka segrar samt Rue Varenne Dany som är något av en segermaskin om än i billigare sällskap än här men han kvalade faktiskt in till finalen av "Lotterian" ifjol.

Försök 3, 15:30:

I det tredje försöket startar det stora svenskhoppet, Dante Boko, även han från spår sex och kör gör ingen mindre än Varennes gamla vapendragare Giampaolo Minnucci. Dante Boko kommer ju som de flesta vet från en bra insats i Olympiatravets tredje deltävling, på Jägersro, där han slutade tvåa bakom Day or Night In efter att ha vandrat i dödens på denne. Värst emot torde fjolårsvinnaren av "Lotterian", Timone Ek, vara. Timone Ek var knappt slagen av Tamure Roc i Gran Premio Costa Azzurra och lita på att Neapel-publiken kommer försöka heja fram honom till ännu en seger, ägarkretsen är nämligen från trakten och när han segrade förra året var det närmast fotbollsstämning på läktarna. Det är förstås smolk i glädjebägaren att han (precis som Sharon Gar) tränas av Philippe Billard. I detta försök ser vi även Turno di Azzurra som var tvåa i båda heaten av Åby Stora Pris ifjol samt Trendy Ok som provade lyckan i Sweden Cup ifjol.

Finalen är planerad att gå av stapeln 17:55 och defileringen leds förstås av världens främsta travhäst genom tiderna, Varenne, som vann "Lotterian" 2000, 2001 och 2002. Min slutsegrare är Urlo dei Venti som framstår som Italiens bästa häst just nu och har bollat med de flesta av motståndarna i årets "Lotteria" tidigare, däribland även Dante Boko som ju var med i Prix du Luxembourg i vintras. Om så blir fallet hoppas jag förstås att kretsen kretsen tackar ja till Elitloppet.

Dela inlägg

Kommentera inlägg