Generalrepetitionsdags, Prix de Belgique. » 13 jan. | Richards…

Generalrepetitionsdags, Prix de Belgique.

Då var det slutligen dags för generalrepetitionen inför världens största travlopp, Prix d'Amérique, det vill säga Prix de Belgique. Loppet körs över 2850 meter med voltstart och Frankrikes bästa Ready Cash-son, Bold Eagle, drabbar för första gången samman med Sveriges bästa, Readly Express. Medan allt har gått som på räls för den sistnämnda (seger i Prix Ténor de Baune) har det för ovanlighetens skull inte gått lika spikrakt för Bold Eagle i uppladdningen inför det stora slaget sista helgen i januari som det brukar. Han har förlorat tre lopp på rad vilket inte har skett innan. I Prix de Belgique testar dock tränare Sébastien Guarato att lätta balansen för sin adept markant jämfört med tidigare för att se om detta kan ha en positiv effekt då han inte varit riktigt lika vass som förr även om han avslutade fortast av alla över upploppet senast i Prix de Bourgogne.

Vilka kan då utmana Ready Cash-sönerna? I första hand fjolårsvinnaren i Prix de Belgique, Briac Dark, samt Jean-Michel Bazires blonda ballerina, Bélina Josselyn. Briac Dark fixade sin Prix d'Amérique-biljett senast då han var trea i Prix de Bourgogne bakom Propulsion (som står över Prix de Belgique) och Bold Eagle efter en invändig resa. Det ska tilläggas att han då enbart hade två lopp i kroppen efter lång frånvaro. Ännu en gång visar Thierry Duvaldestin att han är en mästare på att ställa i ordning när det gäller, han var ju även mannen bakom Ready Cashs två Prix d'Amérique-segrar 2011 och 2012. Vad Bélina Josselyn beträffar är hon så gott som med i Prix d'Amérique på pengar, därför väljer Bazire att låta henne behålla skorna på den här gången också. Hon såg dock lysande ut i ett jobb i veckan och Bazire låter nöjd med henne så därför vågar jag inte lämna henne utanför förhandssnacket. Carat Willams var för övrigt en häst jag hade stora förhoppningar på inför vintermeetinget, som också inledde bra med seger i Prix Marcel Laurent, men som därefter inte visat samma form som tidigare under året så jag är skeptisk till hans chanser i Prix de Belgique.

Det står dessutom i princip redan klart vilket som verkar bli det näst häftigaste loppet under Prix d'Amérique helgen. I Prix Charles Tiercelin har nämligen både den franska kullettan bland fyraåringarna Erminig d'Oliverie samt den italienska diton Vitruvo aviserat start. Utöver detta har Sébastien Guarato sagt att han planerar att starta sitt italienska nyförvärv Vivid Wise As i Prix Charles Tiercelin. Eric Raffin testade Vivid Wise As i ett jobb inne på Vincennes i veckan och han var närmast lyrisk över hur hästen hade känts. Dessutom hoppas jag att Guarato även tar ut sina två franska kulltoppar Eridan (som hade slagit Erminig d'Oliverie senast i Prix de Tonnac-Villeneuve om han fått luckan) samt Ecu Pierji som dock inte visade något strålande formintryck senast i samma lopp. Räkna med en kamp mellan Frankrike och Italien med andra ord.

På fredag är det så äntligen dags att bege sig till Frankrike ännu en gång för den årliga Prix d'Amérique-resan, anledningen till att jag åker ner redan till kommande helg är för att det även blir Prix de Cornulier i år. Där blir Bilibili svårslagen, något jag sagt sen förra upplagan och efter att ha sett honom i Prix du Calvados förra veckan finns det ingen anledning att ändra uppfattning..

Dela inlägg

Kommentera inlägg