Andreas Söderström

E3 på Bergsåker

Har varit på plats och suttit och njutit av travet under en mycket härligt försommardag. Solen skiner rakt i ögonen när sista starten rullar och det finns få saker som är så härliga som denna kombination.

Nu är finalerna lottade osv och spekulationerna kommer nog rulla vidare om vem som ska vinna osv. Jag tänkte sammanfatta loppen lite kort här för egen del men även för er del, för att se om ni håller med eller ej. Damerna först såklart.
20220616 204537

8 Holly Go Lightly segerdefilerar

Försök 1 ston:

7 Dea Grif extremt stor favorit men det strulade redan från start för hästen med galopperande hästar och egen galopp, och det fortsatte tills man gick först i tredjespår, bra tvåa men var aldrig nära 6 Lilian Young som tog ledningen och var bra. Bakom dessa som var många meter före de andra spurtade 9 Beyonce Broline till en final.

Försök 2 ston:

10 Dorothea Mil kördes till spets trots bakspår och därifrån kunde man kontrollera allt och vann säkert. 9 Kayla Westwood avslutade väldigt bra men kunde inte ta sig förbi, så loppet avgjorde när Örjan körde fram och övertog ledningen. 4 Joli Mearas kördes fint av Emilia Leo och fick sista finalplatsen. 6 Ava Di Alessia galopperade och jag trodde man skulle ta ledningen. 1 Be Sober spetsade släppte men räckte inte till.

Försök 3 ston:

Ett svårt lopp att läsa på förhand tyckte jag, där 1 Mellby Kaxa spetsade men släppte när 8 Holly Go Lightly kraftfullt kördes framåt och från spets kunde man på ett imponerade sätt gå undan och vinna. 3 O´Mara Zon och 6 Aries som jag trodde mest på galopperade båda bort sig och 9 Joy Sisu gick inte att känna igen och räckte inte till final, sista platsen tog 7 Caradja med Örjan.

Försök 4 ston:

Här trodde jag också att det kunde skrälla då, men här visade verkligen 8 Eireann att man är en fantastisk häst då man körde lite från start och fick backa ner, gå i tredjespår sista varvet och trots det bara rinner undan med tussarna kvar, wow intryck. Jag hade fram hit tänkt att det är svårt att gå i spåren och vinna då de som kommit till spets verkar vinna och därför spelade jag 2 Halley Wania på DD, man gjorde det bra som tvåa i loppet men var chanslös, fick även lite konstigt och onödigt tryck av Bergh som körde vilt i detta lopp. 1 Sparven kördes på innerspåret och lyckades ta sista finalplatsen.

Finalfältet E3 ston

 1. DOROTHEA MIL

 2. LILIAN YOUNG

 3. EIREANN

 4. HOLLY GO LIGHTLY

 5. DALLEY WANIA

 6. DEA GRIF

 7. JOLI MEARAS

 8. BEYONCE BROLINE

 9. KAYLA WESTWOOD

 10. MELLBY KAXA

 11. CARADJA

 12. SPARVEN


20220616 210556

Pure Atlas segerdefilerar

Försök 1 hingstar och valacker

5 Cupido Combo var spetsfavorit och svek inte där, sedan var man bra nära man också väldigt enkelt vann från ledningen, 6 Coquaholy som var stor favorit sprang i sin egen takt mest hela tiden och är svår att få fart på, men tillslut tog man i och blev tvåa, bakom spurtade skrällen 10 Because the Night till sista finalplatsen före 8 Drake Kronos som gick otroligt snabbt på bortre långsidan men man körde för tidigt och blev trött.

Försök 2 hingstar och valacker

6 Corazon Combo glider framåt och får överta ledningen av 2 Waterford Wine och sedan lunkar man på och vinner säkert på 1,13,7 och är fortfarande obesegrad efter 12 starter. Imponerade inte men vann, i rygg satt 2 Waterford Wine kanske lite fast? Från tredje invändigt tog 3 Interwall sig till final. Inför loppet tyckte jag 5 Dont Touch Me I.T såg fin ut och man körde mot spets men det blev galopp när man fick svar invändigt.

Försök 3 hingstar och valacker

Här blev det inget lopp, för när 3 NIght Art galopperade fick 5 Bedazzled Sox enkelt överta ledningen fick bestämma som man ville och vann säkert. Bakom går 2 Global Destination och 6 Jax Journey till final.

Försök 4 hingstar och valacker

Här fick vi ett härligt race istället för, 1 Joe Dalton öppnar bra och lyckas svara spets med lite före 2 Combat Fighter som dock får ge sig och gå ner i rygg. 3 Pure Atlas tar dödens och när 10 Nuzzle´Em kommer i spåren går man otroligt fint och ser ut att vinna enkelt men 3 Pure Atlas visar klass genom att svara och vinner på ett imponerande sätt med 10 Nuzzle´em som tvåa. 5 Frazze spurtade in som trea kanske för att 2 Combat Fighter inte fick chansen i tid? 1 Joe Dalton som var obesegrad från spets inför loppet dalade ordentligt efter den tuffa inledningen.

Vilken kväll för Jörgen S Eriksson som åker upp med två hästar och Kim Eriksson fixar båda till final.

Finalfältet E3 H/V

 1. BEDAZZLED SOX

 2. CORAZON COMBO

 3. CUPIDO COMBO

 4. GLOBAL DESTINATION

 5. PURE ATLAS

 6. INTERWALL

 7. FREAZZE

 8. BECAUSE THE NIGHT

 9. NUZZLE´EM

 10. WATERFORD WINE

 11. COQUAHOLY

 12. JAX JOURNEY

20220616 193302

Corazon Combo är fortsatt obesegrad och fick spår 2 i finalen

I jakten på en ny andelshäst

Det har gått en tid sedan man inte längre hade en andelshäst. Det har varit några kronor mera på kontot, men det har saknats den där lilla nerven att undrar om han är startklar nu?

Jag sitter här och bara längtar efter att vara delaktig i en häst, oavsett om det är 1/20 del eller hur stor del det är. Den där nerven när man får ta del av träningsrapporter, snart banjobb. Finslipning inför lopp osv. Den där känslan att man skulle kunna ta sig till banan för att se sin egen häst starta, vilket jag aldrig fick chansen till av en mängd olika anledningar.

Därför sitter man nu helt utan kunskap egentligen om detta att letar efter intressanta hästar. Det bästa är såklart att tränaren får välja en häst, men just nu är jag mera inne på att hitta en häst som i princip är startklar för att bara behöva någon månad hos en tränare för att ta vara redo för start.

Jag skulle kunna tänka mig vilken typ av häst som helst, bara det finns en möjlighet till start och spänning.
Om det skulle bli en "travstugan" häst eller en "Lucksta" häst eller vad det nu skulle bli spelar mindre roll.

Skulle du vara intresserad av att vara med på detta så är min tanke att köra 20 andelar via Easy KB, sedan får vi se vad tränaren kan hitta för häst och vad inköpspriset kan hamna på. Men en intresse anmälan kan gärna skickas till mig på Jimmienordberg@hotmail.com eller kontakta mig Jimmie Nordberg på Facebook/Messenger.

Priset per månad skiljer sig lite men hamnade senast mellan 600-1000 kr andelen på 20 andelar.

Mindset

Det må vara viktigt att jobba i ett bra team med trygg ledning för att få en känsla av meningsfullhet i sitt arbete. Däremot är det även viktigt att man själv som arbetstagare drar "sitt strå till stacken" genom att jobba med sig själv, sin motivation och sina känslor. Det gäller att hitta rätt mindset.

Inställning

Jag funderade länge och väl vad en bra översättning till mindset kunde tänkas vara. Efter mycket grubblande kom jag fram till att inställning kunde vara en lämplig motsvarighet. Carol Dweck, en känd amerikansk psykolog, beskriver att mindset – eller inställning – kan förklaras genom två ytterligheter. Själv benämner hon det som fixed och growth mindset. Det förstnämnda är en statisk syn, varvid personen till varje pris undviker situationer som kan äventyra skenet av dess intellekt. Medan den sistnämnda har en dynamisk inställning, och ser livet som ett livslångt lärande. En individ med fixed mindset undviker utmaningar, och ger gärna upp om denne stöter på något hinder då risken för att behöva tugga på pinnen istället för att få suga på klubban är för stor.

"Risken för att behöva tugga på pinnen istället för att få suga på klubban är för stor"
BB190612 BB564

Man anser att ansträngningen inte bär tillräcklig frukt, och att kritik tas som något som påverkar människovärdet negativt. Denne ser andras framgångar som ett hot misslyckanden som något dåligt och tar ingen lärdom av dem. Motpolen, growth mindset, ser utmaningar som något lärorikt och inspirerande. Inställningen innefattar även tron på att uppförsbackar ger starkare benmuskler och kämpar när det kommer motgångar. I köket hänger en brodyr, som stavar till något i stil med ”go hard, or go home” eller ”don’t wish for it, work for it”. Growth mindset implicerar även att feedback ska ses som något positivt, och som ska läras av - så att man kan förbättra sin arbetsinsats ännu lite mer. Misslyckande är något man tar lärdom av, andras framgångar öppnar dörrar för att man själv skall lyckas.

Vad är det då som avgör om man har ett fixed eller growth mindset? Personligen tror jag att betydande faktorer kan vara känslor, motivation och själveffektivet.

BB150429 NJ017

Känslor

Travsporten består av en kompott av känslor. Många säger att sporten i fråga är en ”drog". Trots motgångar behöver man ha mer och mer till en dag då man lyckas nå framgång och får den där dopamin-kicken. Rent psykologiskt kan man beskriva en känsla som förhållandevis kortvarig reaktion som utmynnar och påverkar en längre sinnesstämning. Det kan ge sig i uttryck i kroppsliga reaktioner genom exempelvis ökad puls, rodnad eller darrande händer. Känsloupplevelsen påverkar även handlingsberedskap då den förbereder oss mentalt på att göra något. Därtill påverkar känslor våra värderingar, vår kommunikation och den inre – subjektiva – känsloupplevelsen. Känslor är kortvariga men påverkar vår sinnesstämning som kan vara i flera timmar eller till och med dagar.

Motivation

Motiv är den psykiska drivkraften bakom en handling. Motiv kan delas in i flera komponenter. För det första har vi biologiska motiv såsom hunger och törst, vilka bidrar till att vi dricker och äter, för det andra sociala motiv som är förknippade med relationer och tillgivenhet och för det tredje psykiska motiv som tangerar de känslor som människan upplever. Alla dessa komponenter står i samverkan med varandra, och bildar vår motivation. Ju fler motiv vi har, desto starkare motivation får vi också. Vilka ingredienser behövs då för en motiverad hästskötare? Ja, en vars fysiska, psykiska och sociala motiv är tillgodosedda.

Själveffektivitet

Själveffektivitet kan förklaras med upplevd självförmåga. Med andra ord att ha en upplevelse av vad man klarar av. Om man har en positiv själveffektivitet så ger man inte upp så fort man stöter på ett problem, medan i den motsatta situationen kastar man in handduken väldigt fort för att det blir för jobbigt. För det första påverkas själveffektiviteten om huruvida den personliga livssynen är positiv eller negativ, för det andra hur stor diskrepans det finns mellan idealjag och realjag, för det tredje av erfarenheten av att ha lyckats, och för det fjärde och det kanske viktigaste omgivningens stöd och uppmuntran. Sammantaget kan man dra slutsatsen att om man tar de ovannämnda delarna och förankrar det i sin verksamhet skapar det underlag för en gynnsam, trygg och effektiv arbetsplats. Som tidigare nämnt så bäddar trygga arbetsplatser för välmående personal. En tillfredsställd sådan resulterar i välmående hästar. Välmående hästar presterar bra. Å ena sidan lär arbetsgivaren öppna dörrar och bygga broar för detta, å andra sidan lär personalen även gå genom dessa öppningar också. Det handlar alltså om att samtliga ska dra sitt strå till stacken.

Då kan rätt inställning nås.

Ibland blir det inte som man hoppats

Idag var inte den lyckligaste dagen i mitt liv.

Jag satt och var på väg att ringa till en tränare och fråga om man fick komma upp och köra häst eftersom att jag är ledig under några dagar. Har fått beskedet om att hästen jag är delägare i är på gång igen efter många olycksfall i arbetet och det slutade med en operation under hösten, då man alltid fick ont när det blev lite högre farter och när man ska springa i kurvorna på banan. Men man biter ofta ihop av vann även ett lopp trots skadan, men blev nedflyttad tveksamt till en tredje plats.

Nu har man visat sig stark i träningen och man var in och körde ett jobb på banan och allt såg perfekt ut. Men några dagar senare så får hästen problem på samma ställe igen, det verkar som att kroppen inte klarar av det helt enkelt. Så istället för att komma upp och köra häst så blir det besök hos veterinären och troligtvis är karriären över innan den riktigt hann starta.

Det var ju inte det här man hoppats på när man var delaktig i sin första häst, men samtidigt vet man att det kan gå såhär och en hobby kostar ju alltid pengar. Nu hoppas jag bara att det blir ett okej besked på torsdag men någon mer tävling för denna fina individ blir det nog aldrig mera.

Just nu blev trav inte den där glädjen riktigt som jag hade tänkt, men jag får gräva ner mig lite och sedan blicka framåt mot nya delar.


Att tvivla på sig själv!

Formen kommer och går, men osäkerheten består. Från att vara på kullens topp när hästen passerar mållinjen först, till att hamna i avgrundens rand när prestationen är undermålig. Det gör att man börjar röra och föra, ifrågasätta och betvivla sig själv och sin känsla.

Tankar om foder

För att utgå från min själv, är foder något som är en ständigt springande punkt. Det känns som att man aldrig riktigt hittar rätt. Man spekulerar hej vilt i proteinhalter, stärkelse- och energinivåer så man ibland blir tokig. Det är inte endast ett samtal som har gått till en av mina käraste vänner Lena Norin, varvid jag (ibland) i ren panik kastar frågor om hö, kraftfoder och tillskott. Samtalsminuterna rinner iväg, och vanligtvis känner jag mig mycket lugnare efteråt. Oftast behöver jag endast ändra någon detalj, och inte hela konceptet. Om jag ändrar något, så brukar det ofta resultera i att jag går tillbaka till mitt gamla koncept. Visst är man konstigt? Sen blir man så lätt att titta på andras fodertavlor. Så fort någon häst vinner tänker jag: Vad fodrar denne med?

"Så fort någon häst vinner tänker jag: Vad fodrar denne med?"

Var har de för protein i hö? Vad ger de för tillskott? Jag är väldigt intresserad och nyfiken på samverkan mellan foder och prestationer. Tillika snurrar det till i hjärnkontoret; den ena fodrar med Kraft, den andra med Rs mustang och den tredje ger sin häst barkbitar – det gör att mina tomtar på loftet sjukskriver sig och går hem! Men vad har den ena, den andre och den tredje gemensamt? Jo, de tror på sitt koncept och kan anpassa fodergivan efter hästens behov.

BB201018 AE055

Tankar om träning

Det här tror jag att vi alla går igenom. I ena stunden känns det som träningen är ändamålsenlig, skonsam och byggande, medan i andra känns det som att allt man gör är fel. Vad gör man då? Man ändrar ju så klart. Man lyssnar på podcasts, läser tidningar och frågar ”de allvetande” inom sporten. Den ena tränar rakt, den andra runt, den tredje uppåt, den fjärde sakta och tungt och den femte snabbt och lätt. Här är jag kluven till huruvida man skall ändra upplägget eller ha is i magen och hålla sig till det ursprungliga konceptet. Liksom fodret, bör träningen anpassas efter hästens behov. Av egen erfarenhet har detta blivit mycket lättare efter att jag började köra mina hästar med pulsklocka. Det kan ge olika utslag; å ena sidan har jag fått minska intensiteten i en hästs träning för att det skall bli optimal, å andra sidan har jag även behövt öka på träningen för annan som inte upp i puls ordentligt tidigare. Jag tror inte att det finns något rätt eller fel sätt att träna häst, däremot - i mina ögon - mer eller mindre effektiva metoder. De som är skickliga är de som lyckas hitta rätt träning till rätt häst. Jag hoppas att jag blir skicklig någon dag…

"Av egen erfarenhet har detta blivit mycket lättare efter att jag började köra mina hästar med pulsklocka."

Tankar om underlag

När jag jobbade som hästskötare tog jag för givet att kunna sela på hästen och åka ut på preparerade banor oavsett årstid, väder eller temperatur. Det var liksom aldrig något jag ens tänkte två gånger på. Efter flytten till Åland har jag vältrat mig i andra tankegångar och förutsättningar. I dagsläget kollar jag väder-appen på telefonen säkert tre gånger per dag för att kunna lägga upp träningsveckan; är det hårt? Är det blött? Kommer det snö? Det är ju inte bara en gång denna vinter jag fått tänka om på grund av att vädergudarna inte tycker om Andreas. Det må vara en sak när man har en äldre häst med en grund i kroppen, då kan man köra på nästan vad som helst bara man håller den på bra humör. Däremot, om man har en unghäst som är beroende av kontinuerlig träning och inte kan förse individen med det - ja, då vill de där tomtarna på loftet gå hem igen.

Tankar om bot och bättring

Det är faktiskt så, att det är utav våra misstag vi lär oss – inte våra framgångar. Det må vara som pesten när man gör klavertramp som påverkar hästen, men om man tar lärdom av felsteget och korrigerar något kan det bli ännu bättre i slutändan. Sporten utvecklas hela tiden, och vi aktiva måste utvecklas med den. Så mitt budskap till er: tro på er själva och ert koncept men var inte rädda att byta ut någon ingrediens, men gör för gudsskull inte ärtsoppa av det hela! Och sist men inte minst, var inte så hårda mot er själva när ni gör fel. Det gör vi alla. Någon gång. (rätt ofta).