Veckans höjdpunkter

Ny vecka och framförallt nytt år att se fram emot!

Många aktivas stora mardrömsdag, 1 januari. Dagen där siffrorna nollats och listorna uppdaterats.
Nu är det ny jakt i kusk- och tränarligorna igen!
Och så här ser det ut innan helgens V75-omgång som körs på Bergsåker:

Måndag 1 januari:

V64-omgångarna är tillbaka efter en veckas uppehåll. Omgången körs på Färjestad och sportsligt är det väl ingen klassig omgång vi bjuds på - men desto roligare spelmässigt.

Vincennes:
  • Lopp 2 (klockan 13:35) innehåller en del svenskston. Robert Bergh-tränade Annabelle Dimanche körs av Franck Nivard, Åke Kristofferssons Evasion Boko körs av Franck Ouvrie, Johan Untersteiner sitter upp bakom Per Linderoths Olympia Gold. Björn Goop selar ut This Is It och kör själv Basic.
  • Lopp 3 (kl 14:05) har Goop åter med två hästar. Han kör själv Tellmeastory och David Thomain sitter upp bakom Caresse.
    Fredrik Wallin selar ut två hästar; Johan Untersteiner sitter upp bakom kapabla Zoko Lane och där Wallin själv kör Toohotforyou.

Tisdag 2 januari:

Skickliga Iina Aho får chansen bakom Divine Beji i montélopp på Vincennes klockan 15:20.

Solvalla har premiär för sina V64-kvällar på tisdagarna. En omgång som håller god klass!

  • I V64-1 ska Thorsten Tietz segermaskin från i år, Abano H., påbörja ny segerrad för 2018. Hästen möter bra motstånd, inte minst nyblivne miljonären och snabbstartaren M.T.Insider.
  • Lighning Force, som inte startat sedan juli 2016, ska kvala för nya regin Daniel Redén.

Onsdag 3 januari:

V86 bjuder på jackpott från Solvalla och Jägersro.

  • Roger Malmqvists, Dragster, är tillbaka efter ett äventyr nere på Vincennes. I V86-1 möter hästen kapable Ferrari Kievitshof samt Amour du Coglais.
  • I V86-5 ska Silver Annie (Stefan Söderkvist) försöka upprepa förra startens fina seger, men lär få jobba hårt då hästen möter duktige V.M.Viking Cup (Sören Johansson).
  • Avslutande V86-8 bjuder på kraftpaketet Qahar Q.C. (Ulf Ohlsson) som från framspåret kan vara vinnaren. Bakom är Fighting Bax (Örjan Kihlström) och Mellby Demon (Ulf Eriksson) främsta utmanarna.

Torsdag 4 januari:

V64-kväll från Åby utanför Mölndal. Åby är för övrigt enda svenska banan som har tävlingar den här dagen.

  • Det kan bli segerdags för Pokemon Ås (Johnny Takter) som från innerspåret blir hästen att slå. V75-skriket från förra veckan, Dokonjo (Mikael J Andersson), går ut igen från spår 6.
  • Veijo Heiskanen kvalar kapable Othello Face. Sexåringen har varit ifrån banan sedan november 2016!

Fredag 5 januari:

Lunchens V65-tävlingar körs från Eskilstuna.

  • Claes Sjöströms, Cut Him Some Slack, lär bli klar favorit i V65-1. Hästen har även sprungit in klart mest pengar i åttamannafältet. Dock är det ett lopp som innehåller väldigt få segervana hästar.
  • Exceed'Em får Jorma Kontio upp i sulkyn för första gången i V65-2 - och trots läget får man se upp med duktiga Vidar Palema i V65-6 som tränas och körs av Angelica Klockar.

På danska Ålborg är det relativt låg klass på tävlingarna förutom hårdingen Frozen, som över 2 160 meter ser ut att ha en fin uppgift.

V64-kvällen körs från Romme.
  • V64-1 innehåller kapable femåringen, Chapter N.Deo (Daniel Olsson). Daniel Redén-tränade stoet har endast startat fyra gånger i karriären, med debut i somras, och där hon vunnit tre av dem.
  • V64-3 är ett kallblodslopp där färske V75-vinnaren, Rus Can (Ulf Eriksson), går iväg från 20 meters tillägg...
  • och annan färsk V75-vinnare, Nakoda Goj (Nicklas Westerholm), startar även han med 20 meters tillägg i V64-4.
  • Westerholm kör även kapable Flight Danseur i V64-5 som dock har struliga spår 8, men mot ett beskedligt motstånd.

Martin Engström

Inför Prix de Bourgogne och en sorgens dag för travsporten.

Prix de Bourgogne är loppet med stort L eller B om ni så vill, av de så kallade "B-loppen". Loppet där alla kör för fullt och man brukar kunna skönja vilka som kommer göra bra ifrån sig om en dryg månad i Prix d'Amérique. Prix de Bourgogne körs över 2100 fartfyllda meter med autostart och inte sällan landar vinnartiden under 1.11; löpningsrekordet innehar Texas Charm satt 2014 och lyder 1.10,0a/2100 meter. Titelförsvarare är Bold Eagle som förstås blir favorit även i år. Bold Eagle kommer dock med två raka förluster för första gången i karriären och det är dags för "Örnen" att visa vem som är herre i nästet. Det ska även tilläggas att han kanske såg finare ut än någonsin inför Prix du Bourbonnais och att han fick stryk av Bird Parker efter att inte ha startat på tre månader och dessutom varit struken på grund av en hovböld i en tilltänkt start i Prix de Bretagne är inte mycket att säga om.

Den främsta utmanaren kommer troligen från Daniel Redéns stall i form av Propulsion som var en av de som avslutade snabbast och såg bäst ut senast i Prix du Bourbonnais, om än efter en vilsam resa på innerspår. Distansen och startmetoden är dessutom en fördel för Propulsion jämfört med många av motståndarna och jag skulle bli mycket förvånad om han missar pallen och därmed en direktplats i Prix d'Amérique. Bélina Josselyn måste också nämnas bland de hetaste utmanarna. Hon avslutade kanske bäst av alla över upploppet i Prix du Bourbonnais men behåller skorna på i Prix de Bourgogne och är inte gynnad av vare sig distans eller startform. Bakom huvudfavoriterna väljer jag att nämna Bird Parker, som bevisligen har toppform och Ringostarr Treb som precis som Propulsion trivs med förutsättningarna. För övrigt är det kul att Göran Antonsen väljer att köra sin Lionel själv och att han avser att göra det i Prix d'Amérique (även om det kanske inte är det optimala för hästens chanser).

Uza Josselyn skulle ha kommit till start i Prix de Bourgogne men ströks på grund av feber; ser dock fram emot att se henne i Prix du Luxembourg under Prix d'Amérique-helgen istället där kretsen har aviserat start sen tidigare. Även Lutfi Kolgjini aviserade efter dagens seger med Dante Boko i Gulddivisionen på Halmstad att man siktar mot Prix du Luxembourg.

Slutligen måste jag avsluta med att beröra Alfas da Vincis tragiska bortgång idag på Vincennes då han var tvungen att avlivas efter att ha brutit ett ben. Alla som såg hästen innan loppet vet att han aldrig borde ha kommit till start. Att hästar tävlat trots att de varit märkbart halta har vi sett flera gånger under 2017, även i storlopp och Sverige är inget undantag. Under 2018 hoppas jag att kraven på aktiva och banveterinärer skärps i den här frågan, i hela Europa. Hästarna måste sättas främst. Mina tankar går till Alfas da Vinci och kretsen kring denne.

Hjärtlös eftermiddag

Vi är på upploppet av Winter Burst och där allas fokus även börjar rikta sig kring Nyårsfirandet.
Men så inträffade en otäck olycka på Vincennes som vände allt ljus till mörker. Och till det bidrog landets travmedier med hjärtlöshet.

Må vara att jag är inne i en avskyvärd och hemsk förkylning som gör mig extra känslig. Men jag är förbannad.

Efter en otäck olycka nere på Vincennes mellan svenskhästarna Call Me Keeper och Alfas da Vinci där sistnämnde bröt benet och tvingades avlivas, dämpades min sport- och spelstämning för den här dagen.
Plötsligt var V75 och Winter Burst inte viktigt alls längre.

Och istället lider jag med kretsen kring Alfas da Vinci. En häst jag även haft nära till hjärtat eftersom hans tävlingsegenskaper var beundransvärd. Och därtill var han vacker som få och tillhörde Jägersro-stall.

  • Som om det inte vore nog fick vi bli varse om hur hjärtlös och svinig travmedia kan vara.
    Jag har tidigare skrivit om hur medier taggar igång sig själva när dystra händelser sker på en travbana. Tävlingsprestationer lyfts sällan fram. Antingen är det jackpott-rubriker eller när en häst farit illa som det blir rubriker

Och även så idag.
När både Expressen och Trav365 skrev om olyckan valde båda medierna att göra det med bilder på själva olyckan. Bilder på hur hästarna kolliderar och där Alfas da Vinci möter sin död.

Värdigt? Inte för fem öre. Och personligen har jag alltid nära till känslorna, så när sådana händelser som detta händer blir jag låg.

Bjuder det på känslor? Så in i helsike.
Och, nej. Jag ska inte skärmdumpa deras startsidor - då är jag inte mycket bättre själv.

Man får ju därför se det som ett lyckat knep av medierna istället. Klicken är viktigare än någonting annat.
Skötaren och ägarna får nu resa hem utan sin stjärnfux. Plötsligt får de uppleva ett årsslut värre än någonting annat.

Det är fullkomligt hjärtlöst. Och rent av svinigt av travmedia.
Martin Engström

Annandagsantiklimaxet?

Annandagsomgången på Solvalla har både tillhört traditionerna under lång tid. Men det börjar blekna. Och visst har det lite med Winter Burst att göra.

Sportsligt höll omgången bra klass. Dessvärre var inte spelarna i någon jätteform att bjuda till och omsättningen höll inte alls samma klass som hästarna ute på banan.
  • V75 är en lördagsunderhållning. Det märktes inte minst nu när lördagens omgång bjöd på över 100 miljoner kronor i omsättningen och där Annandagen på Solvalla med V75-finaler bara orkade upp till 51 miljoner kronor, märks det tydligt hur inpräntad V75 är i allas hjärnor.

På lördagarna då, alltså. En annandagsomgång mitt i veckan verkade bara bli ett slags antiklimax.

-----
Omstarterna har blivit allt fler vad gäller autostarter.
Förr var det ett givet inslag vid lärlingsloppen över voltstart, men det är nästan mer regel än undantag numera att de rutinerade travkuskarna drar på sig omstarter bakom bilen.

Det är så klart inget annan än uruselt...

  • Och annat uruselt bjöds vi på Jägersro under onsdagens lunchlopp.
    Lutfi Kolgjini ersatte Johnny Takter bakom Falk On Hill men i spellistorna hängde inte ATG med i ändringen och där Takter stod kvar som körsven både före, under och efter loppet.

    Möjligen en liten skitsak, men sådana felaktigheter ska inte få existera.

Martin Engström

Hur ska det här sluta?

Något som slog Kalle Anka med hästlängder (haha) var Tenor de Baune. Eller, okej. EN från Tenor de Baune.
Ojvoj. Hur ska det här sluta?

Upphetsningen av Kalle Anka klockan 15.00 har minst sagt avtagit med åren.
Det började för varje julafton försvinna under tonåren när man plötsligt började skaffa frisyr och låtsades att det var dags för raklöddret. Man blev vuxen.

Därtill blev intresset för travsporten allt större och under Julafton när majoriteten av landets julgalna själar satt bänkade vid SVT1, satt jag själv och följde tävlingarna från Vincennes i ATG Live.

Criterium Continental?
Imponerande av stona att sätta dig alla muskelberg till hingstar och lika slagna blev de svenska ekipagen där kuskinsatserna kanske inte var det allra bästa...

Tenor de Baune däremot. Där fick vi fog för att som svenskar brösta upp oss igen.
Björn Goop, en av världens bästa kuskar, satt upp bakom Readly Express mot fleras vrede och skötte uppgiften på bästa sätt.
Och femåringen visade att han ännu en gång är någonting alldeles extra. Möjligen en kommande Prix d'Amerique-vinnare.

Treasure Kronos stred till sig en andraplats, men bakom vinnaren var det i ärlighetens namn inget vidare rafflande lopp att vila ögonen på. Goop lurade upp motekipagen rätt upp på läktaren och fick framme i tätposition köra i behagligt tempo.

Och när en häst som Readly Express inte behöver bruka några krafter mitt i loppet, blir det genast svårt för övriga att tro på en upploppsstrid.

Istället drog han iväg och visade att det är en världsartist. Så även på Vincennes, där han senast vid Paris-besöket vann Europaderbyt.

Nu är Readly Express klar för Prix d'Amerique. Och visst visste vi om att Timo Nurmos kraftpaket var någonting extra, med framtiden i världseliten. Men det här? Herrejösses. Hur ska det här sluta?

  • Jag vågar väl inte tro på något, men lite smygandes inom mig börjar jag anta att vi har en seriös Prix d'Amerique-segrare. För min del är det bara en tidsfråga innan han slutar först där med.

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube