Summering av resan till Caen och Prix des Ducs de Normandie.

Besökte Caen och travbanan där för första gången i onsdags då de avhandlade sin största tävlingsdag för året. Har därmed besökt förbundets samtliga fyra banor i Frankrike vilka är: Vincennes, Enghien, Cabourg och så då Caen, förstås. Hade höga förväntningar på både banan och tävlingarna på förhand och de infriades med råge! Själva banan mäter hela 1954 meter och upploppet är cirka 450 meter långt så det är inget speedway-trav det handlar om direkt. Det var mycket folk på plats, så även Miss France, men det var ju inte henne vi hade kommit för att titta på. Då var det betydligt mer intressant att beskåda alla fantastiska hästar som var på plats, stallbacken var öppen dessutom så det blev en hel del bilder under dagen vilka jag tyvärr inte kan dela med mig av här eftersom de av någon anledning hamnar snett och det går inte att rotera dem.

Nåväl, dagens mest intressanta löpning, Prix des Ducs de Normandie bjöd på travsport på den allra högsta nivån. Faktum är att vinnaren, Amiral Sacha, och tvåan Aubrion du Gers, stod för såna prestationer att jag är osäker på att någon häst i världen, förutom Bold Eagle, hade slagit dem i onsdags över gällande distans. Möjligtvis en Bélina Josselyn som fått tassa med i rygg. Amiral Sacha segrade som bekant på hiskeliga 1.10,5/2450 meter och Aubrion du Gers noterade samma tid. Amiral Sachas ägare André Battal ansåg däremot att Elitloppet kommer för nära inpå så nästa uppgift blir därför förmodligen den 2 juni i Prix Chambon P på Vincennes och därefter Grupp I-loppet, Prix René Ballière den 25 juni, även det på Vincennes. Att jag och den vän jag gjorde resan med hade lirat just Amiral Sacha till 5,1 gjorde ju inte saken sämre direkt.

I övrigt segrade Eiffel Tower och David Thomain i dagens högst doterade lopp, Grupp I-loppet Saint-Léger des Trotteurs, vilket för övrigt är Frankrikes äldsta Grupp I-lopp, den första upplagan reds redan 1878. Lite smolk i glädjebägaren var det dock att Phillippe Allaire-tränade Eye of the Storm som varit kullens dominant i monté och tidigare var obesegrad i disciplinen tidigt straffade ut sig med galopp. Dragon du Fresne visade också i Grupp II-loppet Prix Henri Ballière att han fortsatt tillhör de bästa i D-kullen i monté då han barfotadansande för första gången svarade ut montédebutanten Dawana hela vägen över det långa upploppet. Dragon du Fresne får därmed sägas tillhöra favoriterna i Prix du Président de la République som avgörs den 25 juni på Vincennes (samma tävlingsdag som Prix René Ballière); dit får man nog också räkna Django Riff som igår testades i monté hemma på Haras de Bouttemont och utfallet ska enligt rapporterna ha varit positivt.

För att slutligen summera var Caen hamnar på listan över banor jag besökt så slår den sig in på andra plats; tack vare den långa bankroppen, det långa upploppet, den öppna stallbacken och den normandiska arkitekturen. Rekommenderar definitivt till besök, i synnerhet under denna tävlingsdag. Min topplista över besökta travbanor ser för närvarande ut som följer:

  1. Vincennes, Frankrike.
  2. Caen, Frankrike.
  3. Cabourg, Frankrike.
  4. Wolvega, Nederländerna
  5. Enghien, Frankrike.
  6. Åby, Sverige.
Dela inlägg:

Kommentera inlägg