Kim Lagerhem

Ett delmål nått i min travresa!

Nu var det ett tag sen jag uppdaterade här, har varit en händelserik sommar med mycket jobb! Månaden jag spenderade i Halmstad var en av de bästa för året och jag lärde mig massor om trav som yrke.

När jag återvände till Östergötland var det dags att fortsätta på hemmaplan. Under juli, augusti och september hjälpte jag till hos Oskar Svanberg så mycket jag kunde, perfekt när jag var permitterad på mitt arbete och hade lite extra fritid.

4 A390603 E399 4 DBA 9 A21 58657 E2073 DC

Longering, motion och intervaller

7 F350 FFE 4 A4 A 4 F25 80 E7 9 F8 BF4 F51782

Global Unspoked, Jas och Catwalk Ima

Efter en tids praktik har jag lärt mig en hel del nytt då jag fått chansen att hantera olika situationer som dykt upp, jag trivs jättebra hos Oskar och blev såklart överlycklig när jag fick erbjudandet att börja jobba två dagar i veckan i stallet. Sedan 1 oktober gick jag ner i tid på mitt ordinarie arbete och startade nytt kapitel!

Jag ska under kommande månader lära mig allt jag kan om unghästar och hur man hanterar dessa i alla sammanhang. Kombinerar stalljobb, träning av passhästar och att gå bredvid med 1- och 2åringarna som ska hanteras, tömköras, tränas och allt som kommer framöver.

7 C928 C49 D8 CB 435 D B766 8 DBF1 D181 B3 A

Fina Unghästar


För ca ett år sedan tippade jag på travet men hade ingen erfarenhet av travhästar och yrket bakom. Allt började med att jag köpte in mig i några andelshästar, började hänga på stallbacken och fick närmre kontakt med hästar och personal - därav blev jag inspirerad att hoppa på travskolan i februari - och här är jag nu! Det är aldrig för sent att byta inriktning och jaga drömmen.

Semestern är över

Månaden har gått otroligt fort och i fredags var det sista dagen på min praktis hos Marcus.

Jag har haft så otroligt roligt och har lärt mig väldigt mycket! En av höjdpunkterna på vistelsen var helt klart när jag fick testa på att köra snabbjobb på banan med speedmaster. Man fick ett helt nytt perspektiv på innerspår kontra ytterspår :D


Kommer sakna alla hästar och såklart även alla härliga personer jag har arbetat med! :)

Nu väntar nästa del av äventyret, är långt ifrån klar ännu! Ska fortsätta med praktik på Mantorp och jobba vidare i mitt mål att skaffa kusklicens.

Sista veckan i Halmstad

3 veckor har passerat och jag är nu inne på min sista vecka här nere i Halmstad, det har varit fullt upp med körning, skötsel och tävlingar.

Jag har fått köra motion och alla möjliga sorters träningsjobb med olika hästar. Har fått lära känna deras personligheter och skaffat mig några favoriter - oundkomligt med dessa underbara djur.

0 B27 DAF2 7 E68 4423 9752 46 D5328 A193 F

Morgonmys med Gumpen

Jag äger andelar i 4 hästar här nere och hade hittils kört Hey Brother och Sweet Eloise, idag fick jag köra Appreciated i ett träningsjobb och oj vad härlig han var att köra!


Mellan träningsjobb och arbete i stallet får man även njuta av hästarnas egenheter, vissa tycker det är väldigt kul att komma ut på morgonen.


Imorrn ska jag få köra min sista häst, fina tvååringen Fox Creek Wine! Det ska bli superkul och kommer filma o fota lite då. Efter lunch åker jag och Jonas till Jägersro med Counterfeightr och Mac Dubh för lite kvällstrav.

Förra veckan fick jag följa med kollegan till ridstallet och testa på att sitta upp istället för att sitta bakom, det var en häftig upplevelse det också!

Första veckan flög förbi.

Första veckan i Halmstad är avklarad och jag har haft så otroligt roligt! Onsdag var en mycket lugn dag då hästarna vilade från träningsjobb och blev endast lite motionskörning. Jag fick sätta mig bakom härliga Gumpen (Forrest Gump SF) och Linnea körde fina Taittinger.


Torsdag var det högre tempo på, samtliga skötare förutom jag åkte ut i första heatet med unghästarna och jag fick i uppgift att förbereda inför kommande heat genom att sela de 5 hästar som skulle ut härnäst.

Jag har ännu inte lyckats åstadkomma samma effektivitet som de duktiga skötare som jobbar här men hann ändå med 3 selningar innan Jonas kom tillbaka lite tidigt och hjälpte med återstående två. Det finns så mycket utrustning så jag lär mig något nytt varje dag! :)

Efter detta hjälptes vi åt med förberedelser inför heat 3 och 4. Nattis som kommit från Veka med två hästar erbjöd sig att ta mina uppgifter så att jag kunde få köra Mac Dubh som skulle ut i heat 6. Jag som älskar att köra blev såklart supertaggad!

72878952 E7 EC 46 AC 8 D32 7 E08852 C8547

Redo för sanden!


Fredag och midsommarafton, blev en hektiskt morgon för att hinna med allt men annars kunde det inte startat på bättre sätt. Jag fick återigen sätta mig bakom Gumpen - som btw är en riktig kelgris - och köra ett träningsjobb i sanden. Helt underbart!


Vi slutade vid lunch och på kvällen blev det lite grillning ute vid havet med nya bekanta - en väldig trevlig dag!

Imorgon är det dags att köra på igen och blir en mycket spännande vecka! Vi startar med V64 på hemmaplan imorgon där Claire Di Quattro startar, sedan ska min fina tvååring Fox Creek Wine kvala - hon är superfin så ska bli intressant!

På tisdag väntar lunchtrav på Jägersro med Counterfeightr och Muscle Energy där jag kommer följa med Jonas och hjälpa till :)

DE9405 B0 DFB7 42 C8 AABA E59 B3 F825 DF2

Fox Creek Wine

Halmstad bjuder på pangstart!

Så är det äntligen dags att starta min 4 veckors långa praktik hos Marcus Lindgren, körde ner i söndags och gjorde mig hemmastadd i lägenheten jag fått hyra.

Första dagen på banan var fantastisk! Var på plats vid 06.15 på måndagen för att få en introduktion, startade med att hjälpa Evelina förbereda Appreciated inför resan till Mantorp och satte sedan igång med arbetet.

Mocka boxar, ta in och ut hästarna, sela på för dagens heat och senare på förmiddagen fick jag äntligen sätta mig i vagnen bakom min andelshäst Hey Brother.

007 F55 F1 564 E 4332 9 AA8 0181 ECEE6943

Hey Brother selad och klar

Blev uppvärmning, 3 varv med snabb körning på sandbana och 3 varv med snabb körning i backen - obeskrivlig känsla när det gick undan!


Efter passet var det bara att duscha av och sela nästa, motion stod på schemat med Tilda Express.

Efter dessa körningar blev det mer mocka, vattna, göra iordning hästarna, fodra och städa.

Däremellan lite lunchrast och mys med alla fina travare!

28 B6 DF3 D 293 B 402 F 8 C75 7 DE74 DC176 F1

Hey Brother

Idag har vi haft en väldigt lugn dag, jag har kört motion med Tilda Express och hjälpt till med allt möjligt annat.

Vi släppte bl.a ut kompisarna Appreciated och Forrest Gump i gräshagen och njöt av att se dem springa av sig.

Följ Travstugan på Youtube