V75-krönikan » 13 maj | Martins Travblogg - Travstugan.se

V75-krönikan

Vinnarna bjöd oss på en fest där övriga festdeltagare kastade in handduken tidigt. Kungen och Drottningen segrade båda från spår 12 - och så fick Elitloppet en sagohäst i startfältet, trots allt...

V75-omgången inleddes direkt med Drottning Silvias Pokal, där den bästa hästen startade från sämst utgångsläge. Inte ens det kunde stoppa henne.
Cash Crowe (Johnny Takter) avancerade framåt med varvet kvar och när övriga galopperade bort sig eller tröttnade fanns där bara en enda självklar Drottning kvar på banan; Cash Crowe. Bakom försökte Inga In Heaven (Björn Goop) hinna ikapp, men förgäves.
Att Cash Crowe är speciell, talangfull och unik visste vi redan om. Prestationen idag innehöll allt det där. Petri Puro och skötare Laura Myllymaa fick förra veckan uppleva seger i storlopp med miljonglans. Idag var det dags igen och det är så rättvist.
Bästa hästen i fältet fick segra.

In mot första sväng lyckades så Örjan Kihlström bakom Donato E. överta ledningen från Je't aime Ruinart (B Goop) och väl från ledarpositionen lämnade Kihlström inte någon förbi sig i V75-2.
Amazing Dynamite (Ken Ecce) gick framåt och placerade sig utvändigt om ledaren med två varv kvar för att hålla uppe tempot, men där orken tröt sista biten.

Tidigare i vintras fick Lutfi Kolgjini in högkapable nyförvärvet, Bravo Navarone.
Under året har hästen visat fortsatt utveckling och haft en god start i nya regin. Idag var det, väntat nog, inga hot så långt ögat kunde nå.
Christoffer Eriksson fick tidigt överta ledningen i loppet och istället för en spännande avslutning, var där istället en överlägsen Bravo Navarone som segrade före en fint comebackande Amazing Man (Stefan Söderkvist).

Inom fotbollen brukar där finnas spelartyper som presterar när det är stormatcher. Som sticker ut när det verkligen gäller. Just det där finns gemensamt med Erik Adielsson när det gäller voltstarter. Där är han i en klass för sig.

Med Upstream drog han iväg perfekt från volten och satt i ledning hela vägen in i mål i V75-4. Hästen svarade för en stark insats, inte minst eftersom att Perfect King (Carl Johan Jepson) i tidigt skede lade sig utvändigt och pressade. In mot upploppet var där bara storskrällen Dino Baggio (Kim Eriksson) som kunde utmana, men där Upstream knappt men säkert höll undan.
-----
Efter fyra första avdelningarna var känslan ganska klar. Segerhästarna i respektive lopp hade alla gjort mycket bra ifrån sig, men resten?
Nej, där var tyvärr väldigt många som underpresterade idag.

-----
Att travsporten bjuder på oväntade överraskningar och framförallt fantastiska sagor vet vi alla om. I omgångens Gulddivision skrevs ytterligare ett kapitel.
Spring Erom segrade i Gulddivisionen på Solvalla 29 december 2012. Efter det loppet var det som om karriären sakteliga gick nedåt och där framförallt skadorna satte stopp för elitdrömmarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag definitivt tillhörde de som trodde Spring Eroms karriär som en häst i yppersta eliten var över. Och det sedan länge. Men, så är ju travsporten speciell. Den älskar att bjuda på det oväntade.
Plötsligt var Spring Erom tillbaka igen och 13 februari 2016 skrällde han i Gulddivisionen och efter det har det bara fortsatt...

2016 var året där Spring Erom var tillbaka med besked och det bästa är att just det bara var början. Under 2017 har seger i Gulddivisionen fortsatt och med det en plats i Olympiatravets final.
Idag var tolvåringen tillbaka på banan igen i Gulddivisionen, V75-5. Och tillsammans med Björn Goop ledde hästen loppet runt om. Och i och med segern är Spring Erom klar för Elitloppet.

Hästen som inte längre hade någon plats kvar i eliten kämpade sig tillbaka. Och som tolvåringen är Spring Erom klar för ett av världens största lopp. Jag förstår att Dan Widegren är ordlös.

Den här sporten bjuder på många oväntade överraskningar - och lyckligtvis har den alltid plats för nya kapitel i sagosportens värld.
Här fick vi ännu ett sådant... Och Elitloppet fick ännu en folkhäst i fältet.

-----
Storfavoriten, Springfield (Johnny Takter), var tänkt att leda V75-6 runt om. Men så fanns där några racinglovers i loppet...
Hästen var inte ens nära att försvara innerspåret och istället var Christoffer Eriksson snabbast framme med Nonstop Cheri. Bankollegan, Conrad Lugauer, var tidigt framme med sin Ferrari River och tog åt sig ledarpositionen och gick där i hårt tempo.

Över upploppet tröttnade ledaren och istället var det Nonstop Cheri som via open stretch spurtade hem segern tätt före Great King Wine (S Söderkvist).

Årets drottning var inte bara bäst, hon gjorde det även från "omöjliga" utgångsläget spår 12. Inte ville årets Kung vara sämre.
12 Diamanten lyckades med Christoffer Eriksson svara för en helt omöjlig resa sista 600 metrarna och efter slalomåkning kunde Eriksson via open stretch ta ner ledaren Deimos Racing (E Adielsson).

Till sist:

  • On Track Piraten har knappast formen på topp och det var närmast sorgsamt att se Magic Tonight igen som direkt föll i startgalopp. Och just galopp är något som hästen tidigare bara gjort en gång.
    Tvåan i loppet däremot, Quick Fix, fick en perfekt resa och i och med andrapriset har hästen nu sprungit in över fyra miljoner kronor.'
  • Christoffer Eriksson fortsätter utmärka sig och idag segrade han i tre V75-lopp samt andraplats i Gulddivisionen.
  • Vid eventuell avstängning efter dagens tävlingar skulle den så falla in under Elitloppshelgen.
    Lyckligtvis fick inte en enda kusk någon sådan på sig.
  • 3 926 besökare på Åby idag.

Martin Engström


Dela inlägg

Kommentera inlägg