Blogg: Jägersfolket markerade

Det har varit några turbulenta tider i travsporten, där tränare, kuskar, hästägare försökt säga ifrån. Att få en chans att säga ifrån och delta i viktiga beslut - men allt som oftast har de blivit överkörda av pamparna från ATG och ST.
Ikväll var det nog.

Missnöjet kring aktiva har varit där länge, och jag har flera gånger skrivit i mina krönikor om hur hårdhudade de ändå är som fortsätter jobba på trots förhållandena som råder.
Var och varannan krönika från travtränarna innehåller till stor del av missnöje. Om ledningen som styr. Äntligen vågade de brösta upp sig förutom i tidningarna.

Jag minns att jag för någon vecka sedan skrev att jag var förvånad över hur mesiga alla aktiva varit. Att ingen vågat markera. Där har surrats om strejker när alla insåg att starttiden 16.20 för V75 var här för att stanna, men det har bara varit massa snack.
Äntligen vågade någon markera!

Ikväll på ett regnruskigt Jägersro valde banans aktiva att öppet visa sitt missnöje. Inte minst mot tävlingsprogrammet 2018 som innebär en hel del förändringar på Jägers.
Och som vanligt har beslut tagits utan att höra med de aktiva. Och visst förstår man att de till sist tröttnar.

När V86 skulle sätta igång klockan 20.30 var Jägersro-banan öde. Inte en enda tävlingshäst var ute i defilering. Istället stod alla aktiva på stallbacken och surrade om allt från himmel och jord - men absolut ingenting om V86-1.
Istället blir det nu start på Jägers en kvart senare och markeringen kunde inte komma tidigare än nu.

Äntligen vågade någon markera!
Och nu väntar jag bara in Robert Berghs fredagsrader i Expressen där han väl som vanligt ställer sig i Lindberg-hörnan och fördömer strejken,

Martin Engström

Dela inlägg:

Krossade drömmarnas morgon

Drömmar är bland det finaste som finns. Men tyvärr är drömmar även något som sällan faller in. Och under onsdagsmorgonen släcktes där drömmar runt om i landet. 

Hela 89 hästar anmäldes till derbykvalen som körs nästa onsdag. Dock är där bara plats för 72, vilket ledde till det, med nuvarande systemet, en del tvångsstrykningar.

Av hästarna som inte får chansen att kvala in är självfallet Rigel Face den som sticker ut lite. Det är olyckligt och närmast sorgligt när drömmar krossas på det här sättet. 

Eller inte minst sättet som tränare Petri Salmela råkade göra. Att glömma bort att anmäla sin Makethemark som definitivt hade tillhört bland de hetare segerkandidaterna. Usch, usch. 

Något mindre deltagande för stona. Endast 49 hästar anmäldes, vilket är långt ifrån fyllda fält. 

Lite har det säkert att göra med att där inte finns tillräcklig bredd, några i behov av vila – men främsta avledningen tror jag är årets undantagshästar. 

Något annat kan man inte säga om trion Cash Crowe, Ultra Bright och Darling Mearas.

De är i en klass för sig och att årets derbystovinnare är någon annan är föga troligt. 

För hingstar och valackerna? Jag fortsätter att tro helhjärtat på Rajesh Face.

Lutfi Kolgjini är enda Jägersro-tränaren som lyckats vinna Derbyt senaste tjugo åren. 2010 med Joke Face och 2013 med Mosaique Face.

På tiden att himmalaget står där med den gräsliga kavajen – som hela landet drömmer om. 

Martin Engström

Dela inlägg:

Lördagens höjdpunkt

Oftast är V4-loppen lite av en uppvärmning inför V75. Fyra lopp som man slötittar på under tiden man bygger ihop V75-systemet. På lördag däremot blir slötittandet till tävlingsdagens uppmärksamhet.

Åby Stora Pris-dagen som därtill även innehåller ett gäng V75-finaler inbjuder till högkvalitativa lopp och där sporten står i främsta rummet. Men tyvärr fungerar inte travet så idag.
Årets upplaga till Åby Stora Pris håller helt klart inte måttet. Det är vi nog alla överens om.

Hedershästen och gamle Elitloppsvinnaren Nahar är ute på sin sista tävlingssäsong innan det är dags för pensionärslivet och även fast han har en historia som är värd all beundran och heder, så är dagens Nahar långt ifrån den han tidigare var. Ändå tillhör han skaran som sluter upp bakom bilen till Åby Stora Pris i år.
Med all respekt, men bara det gör ju att man inte behöver diskutera så mycket mer. Konstaterandet räcker att Åby Stora Pris i år inte riktigt håller.

Vad som däremot duger tusen gånger om, och som till och med blir tävlingsdagens stora behållning, är Ragnar Thorngrens Minne. Ett fyraåringslopp med 200 000 kronor till vinnaren:

 1. Den of Warlock - Jeppe Juel
 2. Unicorno S.L.M. - Wilhelm Paal
 3. Explosive Merlot - Kim Eriksson
 4. Sliding Home - Jennifer Tillman
 5. Great King Wine - Stefan Söderkvist
 6. Now Or Never Flair - Carl Johan Jepson
 7. Diamanten - Robert Bergh
 8. Brooklyn Hill -  Örjan Kihlström
 9. Dominion Beach - Johnny Takter
 10. Phantasm Soa - Kenneth Haugstad
 11. Borups Powerful - Christoffer Eriksson

Ett kanonfält som gör upp helt enkelt. Hemmalaget med Diamanten i spetsen står så klart starkast, men där finns flera intressanta motbud som ska bli roliga att se. Inte minst en sådan som Phantasm Soa.

Vanligtvis är det V75 och Åby Stora Pris som får främsta uppmärksamheten en sådan här dag.
I år däremot är det redan klockan 15.31 dags för behållningen. 

Martin Engström

Dela inlägg:

Förändring ett måste

När startlistorna till nästa helgs V75-omgång kom ut så var det en synnerligen mörk syn. Gulddivisionen lockade endast sex hästar och fick det till trots ändå plats på V75-spelet.
Att spelet är det som styr är känt sedan länge. Men nog är det här en signal att förändring är ett måste.

Först och främst måste jag skriva det självklara så alla är med i matchen;
Nej. Vi kan inte ha en massa topphästar i loppen var och varannan helg. Inte minst under vintermånaderna är det tydligt att Gulddivisionen inte riktigt duger, men det är samtidigt som landets toppar antingen vilar eller laddar nere i Frankrike.

När listorna kom ut under söndag kvällen satt jag som vanligt och ögnade igenom lopp för lopp. Jag, liksom många övriga, reagerade när listan till nästa helgs Gulddivision kom ut. Endast sex hästar. Sex hästar som, med all respekt, inte är några av någon stjärnglans direkt.

Jag räknade iskallt med att loppet skulle köras på V4:an och där Lördagsloppet skulle lyftas in på V75. Men nu blev det inte så.
Gulddivisionen körs som V75-1 nästa lördag och det är bara att hoppas att alla sex hästarna startar och att ingen stryks. Men det är likväl ett sportsligt lågvattenmärke och förstapriset på 150 000 kronor är på tok för högt.

Till nästa år måste där göras en förändring vid V75-omgången på Rättvik.
Sommartravets final lockar de topphästar som är tillgängliga den här helgen. Och eftersom Rättvik-omgången ligger mellan Hugo Åbergs och helgen innan Åby Stora Pris är det att begära för mycket att även Gulddivisionen ska vara en sportslig höjdpunkt även den här helgen.
Strunta i det där med Gulddivisionen den här omgången hädanefter när vi ändå redan har Sommartravets final som höjdpunkt.

Martin Engström

Dela inlägg:

Äntligen sommarafton

Där finns dagar man längtar lite extra till. Dagar som lägger sig som en känslostormig filt i magen. Och vad man än försöker sig på att lyfta bort filten, så klamrar den sig fast där.
Och det är helt underbart.

Jag var knappt en halv meter lång första gången jag andades in luften på Jägersro. Och sedan den dagen har jag blivit kvar där. Men till skillnad från då utan blöjan, skall sägas.
Alla barn har julafton som årets stora dag och där energiruset aldrig tycks avta.

Det är lite så den här dagen är för mig. Men jag kan inte kalla det för julafton mitt i sommaren. Nej, det är en sommarafton. Och äntligen är den här.
Givetvis låter det lite klyschigt. Men det vilar verkligen något extra över den här dagen. Sista tisdagen i juli månad.

Och tänk alla stackars jäklar som inte kärat ner sig i travsporten, tänker jag. För det lösa folket är det bara en helt vanlig mulen tisdag.

 • Jag har självfallet flera stora minnen från Åbergskvällarna genom åren. Sportsligt står sig Commander Crowe i en klass för sig. Sättet han segrade 2012 var ofattbart.
  Spelmässigt är 2010 oslagbar ledare än så länge, när jag och en arbetskollega lyckades lura på dåvarande kollegor att köpa in sig i V75-spel vi satt ihop. Det hela resulterade i Lavec Kronos-seger i Åbergs, Campari Akema skrällvann Malmö Stads Pris och vi fick sammanlagt ut 203 000 kronor på sju rätt.

Låt hoppas det slås ikväll. Föga troligt, men drömmen är aldrig för stor ju...!
Nej, fan. Ikväll är där inte mycket som bekymrar mig. Filten i magen verkar trängas med ett gäng fjärilar och finns där någonting som slår en sommarafton som denna?
Knappast.

Ikväll ses vi på Jägers,
Martin Engström.

Dela inlägg: