Fullträff, Jägers

Under eftermiddagen igår nåddes vi av det tråkiga beskedet att franske topphästen Up And Quick skadat sig och därmed missar Hugo Åbergs nästa vecka.
Inför kvällens spårlottning blev det därför snabba ryck som gällde för Jägersro - som ordnade en riktig fullträff till ersättare!

Jag skrev det inte minst i gårdagens blogginlägg om Hugo Åbergs.
Är det något jag gillar med årets fält är det att alla inbjudna hästarna verkar vara i toppform för dagen. Ingen verkar slagbar och vi har en perfekt mix av inhemskt mot utländskt. Precis som ett internationellt storlopp ska vara.

Efter gårdagens tråkiga besked om Up And Quick blev jag inte minst besviken över att denne inte kommer till Jägersro, utan även att risken var stor att en sista minuten-inbjudning skulle innebära ytterligare ett svenskt bidrag.
Många storlopp i Sverige tenderar att bli en form av Gulddivisionen och nu var det på väg att drabba mitt älskade Åbergs.

Men sen så bjöd Jägersro på en rejäl fullträff.
Up And Quick blev ersatt av det italienska fartdundret Shadow Gar. Alltså ännu en häst som verkar vara i sitt livs form för dagen.

Efter uppvsiningen på Solvalla under Elitloppshelgen har hon blivit en superstjärna även för oss i Norden och det gläder mig att storloppet kryddades med lite italiensk touch.

Jägersro levererade en fullträff i sista minuten. Och ikväll lottas loppet!
Martin Engström

Shadow Gar Sweden Cup Final Lars Jakobsson

Shadow Gar

Dela inlägg:

Formtoppat Hugo Åbergs

Startfältet för årets Hugo Åbergs är klart. Under söndagen bjöds de sista hästarna in och den givna favoriten innan spårlottningen är titelförsvararen Propulsion.
Spontant blev min känsla för årets upplaga lite tudelad...

Som uppväxt på Jägersro har det per automatik blivit så att Åbergskvällen självfallet är något speciellt. Vad det än blir för startfält under kvällen, så blir det garanterat en genomtrevlig kväll med gemenskap, glädje och fartfester på banan. Omöjligt att inte älska, alltså...
Sen så är det allt det där med magiska solnedgången som sänker sig över Jägers när storloppet ska dra iväg. Det är mer än bara ett travlopp, det är magi.

Årets upplaga i Hugo Åbergs ser ut som följer:
 • Carabinieri – Björn Goop
 • Dante Boko – Adrian Kolgjini
 • Day or Night In – Johan Untersteiner
 • Djali Boko – Lutfi Kolgjin
 • Oasis Bi – Erik Adielsson
 • Propulsion – Örjan Kihlström
 • Ringostarr Treb – Wilhelm Paal
 • Twister Bi - Christoffer Eriksson
 • Up and Quick – Jos Verbeeck
 • Workout Wonder – Tommi Kylliäinen

Om jag ska dra allt det negativa först då;
Min spontana känsla när jag såg startfältet var att det inte riktigt är i samma klass som tidigare åren. Jag kände inte samma spänning eller stjärnstatus för den delen.
Och även om franske kämpen Up And Quick kommer hit så innehåller loppet kanske någon utländsk gäst för lite.
Men samtidigt. Jag har å andra sidan svårt att se några fler heta utländska kandidater. Det skulle väl i så fall vara Timoko, men han har aldrig varit jätteaktuell för en tripp till Jägers. 

Vad som är positivt med loppet är att mer eller mindre hela startfältet kommer med formen på topp.
Det såg ut att bli tunt från stall Kolgjini i årets Åbergs, men i sista sväng löste de två platser efter vassa prestationer av både Djali Boko och Dante Boko.
Propulsion lär vara maxad inför loppet och har Twister Bi är bättre än någonsin för dagen.

Loppet innehåller även några så kallade jokrar. Hur hävdar sig Carabinieri i snabbloppet? Och ska vi få se ännu en utomjordisk insats av Ringostarr Treb? Inte helt omöjligt.

Till en början var jag inte så värst igång över storloppet - men efter en stund så. Där finns inte en enda i fältet som är "kall" för dagen.
Är det något man vill bjudas på när det vankas storlopp så är det formstarka hästar där det kommer krävas en jätteprestation för att segra.

På tisdag kväll lottas loppet.
Martin Engström

Dela inlägg:

Drottningen slutar tävla

Under fredag morgonen gick det att läsa att på Stall Zet:s hemsida att drottningen Delicious slutar tävla. Magproblemen satte till sist stopp och det är en något grå start på helgen, minst sagt...

Delicious var tänkt att starta imorgon på Årjäng, men ströks tidigare i veckan på grund av sina magproblem.
Hästen har under större delen av karriären blivit förföljd av problemen och till och med lurat döden en gång.

Vi har redan en gång tidigare räknat ut henne på tävlingsbanan, men med sin killerinstinkt har hon motbevisat alla och återkommit. Nu är det dessvärre slut.
Efter veckans magproblem tvingades hon opereras igår torsdag och där stall Zet med Daniel Redén i spetsen nu tagit det tunga beslutet att avsluta hennes tävlingskarriär. Något Daniel själv skriver om på stallets hemsida.

Det är så genomsorgligt att det gjorde ont att läsa beskedet. Delicious är någonting alldeles extra.
Där finns säkerligen till och med ponnyhästar som är högre än henne och för ögat ser hon ut som en unghäst som tvingats ut mot de tunga elithästarna. Men när bilen släpper fältet är det som att ponnyn förvandlas till ett kvickt monster som skrämmer slag på motståndarna.

Delicious Us Jpg 375063

Delicious har stått för flera otroliga prestationer. Givetvis sticker världsrekordet i Bollnäs ut när hon tillsammans med kollega Örjan Kihlström rusade runt på 1.08,6a/1640 meter.
Men mitt främsta minne av henne, om jag får vara lite självisk, är utan tvekan segern på Jägersro i Müllers Memorial 2015. Sättet som hon avslutade på var något jag knappt varit med om tidigare. Och det under en bitande, frusen och mörk Jägersrokväll.

Där finns många mörka stunder inom travsporten, tro det eller ej.  Den här stunden är den allra värsta. När skador eller bekymmer sätter stopp för någonting alldeles extra.

Tack för allt, Delicious

Martin Engström.

Dela inlägg:

Toppkväll på Sundbyholm

Den årliga tävlingskvällen med tre- fyra- och femåringar, samt elithästar, på Sundbyholmstravet brukar sällan göra en besviken. Och inte heller i år.
När anmälningslistorna kom ut var det rena rama ögongodiset.

Visst blir vi bortskämda med toppsport var och varannan dag den här tiden på året, och så gäller även nästa onsdag när där körs fina tävlingar på Sundbyholm.
Som vanligt lite efter klockan 9 släpptes anmälningslistorna och det var som att det vattnades i munnen på en. Det kunde lika gärna ha varit en extraomgång V75. 
Och ju mer jag tänker på just det; visst borde det här ha varit just en V75-omgång. ATG är knappast sparsamma med att placera ut V7-omgångar till höger och vänster, det här borde ha varit en sådan!

 • Femåringsloppet blev tunt anmält och innehåller endast sex ekipage. Väldigt tråkigt så klart, inte minst då förstapriset är 100 000 kronor.
  Men loppet i sig blev ändå riktigt klassigt. Daniel Redéns Tobin Kronos får tampas mot V75-vinnaren Galactica, och med tre lopp i kroppen borde Galactica vara redo för en kanoninsats.
 • I yppersta eliten selas där ut tio hästar och några riktiga godbitar att se fram emot. 
  Magnus Jakobssons Fossens Bonus har i sina två senaste starter blivit lottad till spår 8 och 12 - nog ber Jakobsson till spårgudarna den här gången. Quick Fix rusade runt Kalmars oval på 1.09,9a/1640 meter tidigare i våras och följde upp det loppet med andraplats i Gulddivisionen på 1.10,5a/1609 meter. Efter det har han dessvärre varit blek i tre raka lopp. Med framspår kan han duga om han vaknar på rätt sida.
  Men högst troligen är där inget att göra åt loppets främsta segerbud, Canari Match. Ännu en topphäst från stall Redén som säkerligen blir svårslagen här.
 • Tävlingskvällens vackraste ögonblick kommer så klart vara Fyraåringstestet med 300 000 kronor till vinnaren över 2 640 meter - derbydistansen!
  Robert Bergh selar ut sin storstjärna Diamanten och hästen får möta hästar som Policy of Truth, Global Trustworthy, Test Drive, Magic Gwin och Cyber Lane med flera, med flera...

Boka in onsdag kvällen!
Martin Engström

Dela inlägg:

Förfest och hemmafiasko

Solen sken och travsporten höll fin klass på Jägersro under kvällen. En härlig förfest inför stora festen om två veckor. 

Är det något som Skåne och Malmö är känt för så är det vinden. Det blåser åt alla håll och som uppväxt med den kan man tro att man vänjer sig, men icke. Men ikväll var det annorlunda.
Solen sken över ovalen och det var så där härligt vindstilla. Sådant inbjöd till fina lopp.

Redan i lopp 1 fick vi bli lite bortskämda. Treåriga Muscle Hill-sonen, Hublot Boko, fick äntligen ordning på benen och tog sin första seger i karriären på ett rejält sätt.
Joakim Lövgren bjöd sin Executive Caviar en perfekt resa och kunde relativt enkelt gå förbi Flying Fortuna sista biten. Man hör verkligen på Lövgren hur mycket han tycker om den här talangfulla hästen.

Marciano har säkerligen sprungit bort flera segrar och nu var han ute igen, första gången som valack. Hästen fick kämpa hårt mot stallkollegan Ricochet Face men seger blev det minsann. 
Blir intressant att följa vidare!

Flemming Jensen såg ut att ta en trivsam och lugn seger med sin Sun Esterel när plötsligt Making Love spurtade vasst med Johnny Takter och tog sig förbi. Låt hoppas att tuppluren åtminstone var skön, Jensen!
Springfield var där inget att göra åt med Christoffer Eriksson och stall Lars I Nilsson kan fortsätta drömma dom Derbyt. Det skulle så klart vara en framgång för stall Nilsson att få fram ytterligare en Derbyhäst.

19894573 10155581219644048 714470116987066619 N

Soligt Jägersro ikväll

"Åbergs nästa" bjöd på en jätteknall. 
Storfavoriten Target Kronos fick efter många om och men ta hand om ledarpositionen och väl därifrån såg det ut att bli en promenad i parken. Wilhelm Paal ville dock annorlunda med sin Unicorno S.L.M..
I förhandssnacket låg stallet lågt, men Unicorno svarade för en riktigt fin prestation som gick förbi en tam Target Kronos över upploppet. Fyra år gammal är hästen, skall sägas! Nok'en Frækkert var även väldigt bra som tolvåring!

 • Med två veckor kvar till Hugo Åbergs fick vi två hästar till klara för loppet. Båda från Halmstad. Carabinieri från stall Peter Untersteiner och Day Or Night In från Johan Untersteiner. Två roliga jokrar i storloppet!
 • Ett stall som däremot inte har någon i Åbergs ännu är hemmastallet Kolgjini.  Ikväll var det tänkt att Target Kronos skulle rusa till sig en inbjudan, men efter fiaskoinsatsen ikväll ska hästen inte ha i Åbergs att göra. Nu ligger allt hopp på Dante Boko i lördagens Gulddivision.

Martin Engström

Dela inlägg: