Toppkväll för Kolgjini

Tisdagkvällen på Jägersro bjöd gladeligen inte på någon domarblunder den här veckan. Istället fick vi se en lovande topp och även en lovande topptränare- och kusk.

Kvällen på Jägers inleddes på ett minst sagt farligt vis.
Tvååriga hästen Maggie Cash skulle bli första avkomman efter Djali Boko att tävlingsdebutera, men det kunde ha slutat bättre.

Hästen inledde med galopp för att sedan i galen stil sparka mot kusken Adrian Kolgjini i sulkyn som på ett mästerligt sätt lyckades hålla kvar i tömmarna och förhindrade en skenande Maggie Cash.
Situationer som denna går oerhört fort och är främst väldigt farligt så Kolgjinis agerande var femstjärnig - något även domarna ansåg och där han fick 1 000 kronor för rådigt ingripande.

Det skulle ändå bli en seger för Adrian.
Femårige Platon Face har visat höga toppar men även djupa dalar på travbanan och inte minst haft svårt att hålla stilen. Men när hästen är på humör, då är han riktigt vass. Ikväll var en sådan stund och där Platon Face kopplade grepp om loppet in mot sista sväng och lämnade övriga fältet på segertiden 1.13,7/2 140 meter auto.
Femåringen ägs av Johan Sjöstrand, tidigare landslagsmålvakt i handboll. 

Låt hoppas Platon Face fortsätter sin utveckling framåt - då är det en framtida topphäst!
Martin Engström

Dela inlägg:

Blogg: Domarskandal på Jägers

Tisdagen på Jägersro var som alla andra. Det blåste till höger och vänster och på banan var ledarna svåra att hinna ifatt.
Men så vaknade man till. Lopp 6 bjöd på en rejäl domarskandal.

Mycket märklig händelse från Jägersro ikväll, alltså. 
I lopp 6 var Venere Lux i passgång i minst 500 meter i inledningen av loppet, något som ska resultera i diskvalificering. Från domartornet ekade det dock tomt. Ekipaget nådde ledningen efter 700 meter och väl därifrån var där ingen som kunde ta sig förbi. 

Döm om min förvåning fanns där inte en tanke från domarhåll att titta på händelsen efteråt och följaktligen diskvalificera segraren. Istället fick man slutresultat på tavlorna och en Venere Lux som segrare.
En rejäl tabbe av domarna och en mycket kostsam sådan eftersom loppet kördes inom V64-spelet.

Roligast efteråt var könslösa ATG Live där endast Patrik Fernlund var den som vågade säga ifrån. Jan Olov Molin från banan visade prov på konflikträdsla med arbetsgivaren och satt tyst som en skolpojke. Det är nog bäst så...

Matteus Lillieborg, som alltid står för ett gott arbete från stallbacken, lyckades haffa måldomaren Christer Larsen som rakt och ärligt erkände att de helt enkelt missat händelsen. Larsen erkände även att Venere Lux med facit i hand skulle blivit diskad.
Och även fast Christer Larsen var stark i att erkänna misstaget, var det rena rama hånet att han inte kunde bjuda på en simpel ursäkt.

När Lillieborg ville ha en kommentar från Larsen om vad han tycker om misstaget och att där sitter massor av spelare som förlorat på deras misstag, kunde domaren inte ens tvinga ur sig en ursäkt. Det var en slags axelryckning och "vad vill du jag ska göra".

Det här är en rejäl skandal och inget annat. Måldomarna var minst lika borta som vinden och borde nog tagit sig ett iskallt bad på innerplan.

Se loppet här - häst nummer 8.
Martin Engström

Dela inlägg:

Blogg: Jägersfolket markerade

Det har varit några turbulenta tider i travsporten, där tränare, kuskar, hästägare försökt säga ifrån. Att få en chans att säga ifrån och delta i viktiga beslut - men allt som oftast har de blivit överkörda av pamparna från ATG och ST.
Ikväll var det nog.

Missnöjet kring aktiva har varit där länge, och jag har flera gånger skrivit i mina krönikor om hur hårdhudade de ändå är som fortsätter jobba på trots förhållandena som råder.
Var och varannan krönika från travtränarna innehåller till stor del av missnöje. Om ledningen som styr. Äntligen vågade de brösta upp sig förutom i tidningarna.

Jag minns att jag för någon vecka sedan skrev att jag var förvånad över hur mesiga alla aktiva varit. Att ingen vågat markera. Där har surrats om strejker när alla insåg att starttiden 16.20 för V75 var här för att stanna, men det har bara varit massa snack.
Äntligen vågade någon markera!

Ikväll på ett regnruskigt Jägersro valde banans aktiva att öppet visa sitt missnöje. Inte minst mot tävlingsprogrammet 2018 som innebär en hel del förändringar på Jägers.
Och som vanligt har beslut tagits utan att höra med de aktiva. Och visst förstår man att de till sist tröttnar.

När V86 skulle sätta igång klockan 20.30 var Jägersro-banan öde. Inte en enda tävlingshäst var ute i defilering. Istället stod alla aktiva på stallbacken och surrade om allt från himmel och jord - men absolut ingenting om V86-1.
Istället blir det nu start på Jägers en kvart senare och markeringen kunde inte komma tidigare än nu.

Äntligen vågade någon markera!
Och nu väntar jag bara in Robert Berghs fredagsrader i Expressen där han väl som vanligt ställer sig i Lindberg-hörnan och fördömer strejken,

Martin Engström

Dela inlägg:

Krossade drömmarnas morgon

Drömmar är bland det finaste som finns. Men tyvärr är drömmar även något som sällan faller in. Och under onsdagsmorgonen släcktes där drömmar runt om i landet. 

Hela 89 hästar anmäldes till derbykvalen som körs nästa onsdag. Dock är där bara plats för 72, vilket ledde till det, med nuvarande systemet, en del tvångsstrykningar.

Av hästarna som inte får chansen att kvala in är självfallet Rigel Face den som sticker ut lite. Det är olyckligt och närmast sorgligt när drömmar krossas på det här sättet. 

Eller inte minst sättet som tränare Petri Salmela råkade göra. Att glömma bort att anmäla sin Makethemark som definitivt hade tillhört bland de hetare segerkandidaterna. Usch, usch. 

Något mindre deltagande för stona. Endast 49 hästar anmäldes, vilket är långt ifrån fyllda fält. 

Lite har det säkert att göra med att där inte finns tillräcklig bredd, några i behov av vila – men främsta avledningen tror jag är årets undantagshästar. 

Något annat kan man inte säga om trion Cash Crowe, Ultra Bright och Darling Mearas.

De är i en klass för sig och att årets derbystovinnare är någon annan är föga troligt. 

För hingstar och valackerna? Jag fortsätter att tro helhjärtat på Rajesh Face.

Lutfi Kolgjini är enda Jägersro-tränaren som lyckats vinna Derbyt senaste tjugo åren. 2010 med Joke Face och 2013 med Mosaique Face.

På tiden att himmalaget står där med den gräsliga kavajen – som hela landet drömmer om. 

Martin Engström

Dela inlägg:

Lördagens höjdpunkt

Oftast är V4-loppen lite av en uppvärmning inför V75. Fyra lopp som man slötittar på under tiden man bygger ihop V75-systemet. På lördag däremot blir slötittandet till tävlingsdagens uppmärksamhet.

Åby Stora Pris-dagen som därtill även innehåller ett gäng V75-finaler inbjuder till högkvalitativa lopp och där sporten står i främsta rummet. Men tyvärr fungerar inte travet så idag.
Årets upplaga till Åby Stora Pris håller helt klart inte måttet. Det är vi nog alla överens om.

Hedershästen och gamle Elitloppsvinnaren Nahar är ute på sin sista tävlingssäsong innan det är dags för pensionärslivet och även fast han har en historia som är värd all beundran och heder, så är dagens Nahar långt ifrån den han tidigare var. Ändå tillhör han skaran som sluter upp bakom bilen till Åby Stora Pris i år.
Med all respekt, men bara det gör ju att man inte behöver diskutera så mycket mer. Konstaterandet räcker att Åby Stora Pris i år inte riktigt håller.

Vad som däremot duger tusen gånger om, och som till och med blir tävlingsdagens stora behållning, är Ragnar Thorngrens Minne. Ett fyraåringslopp med 200 000 kronor till vinnaren:

 1. Den of Warlock - Jeppe Juel
 2. Unicorno S.L.M. - Wilhelm Paal
 3. Explosive Merlot - Kim Eriksson
 4. Sliding Home - Jennifer Tillman
 5. Great King Wine - Stefan Söderkvist
 6. Now Or Never Flair - Carl Johan Jepson
 7. Diamanten - Robert Bergh
 8. Brooklyn Hill -  Örjan Kihlström
 9. Dominion Beach - Johnny Takter
 10. Phantasm Soa - Kenneth Haugstad
 11. Borups Powerful - Christoffer Eriksson

Ett kanonfält som gör upp helt enkelt. Hemmalaget med Diamanten i spetsen står så klart starkast, men där finns flera intressanta motbud som ska bli roliga att se. Inte minst en sådan som Phantasm Soa.

Vanligtvis är det V75 och Åby Stora Pris som får främsta uppmärksamheten en sådan här dag.
I år däremot är det redan klockan 15.31 dags för behållningen. 

Martin Engström

Dela inlägg: