Championsförsöket

Jag kom på mig själv med att sitta under söndag förmiddagen och känna nöjdhet. Nöjdhet över att där för en gång skull var fler än 7-9 hästar anmälda till V75-loppen. 
Men i sig är det egentligen miserabelt ändå. 

 • I vad som skulle bli en V75 Champions-omgång med de 15 främst placerade körsvennerna i V75 League under 2017 och där förstapriset låg på 200 000 kronor.

Nej, inte lockade det inte.

Stoloppet som till en början hade tretton anmälda hästar, blev till sist elva startande då två föll bort till andra lopp under tävlingsdagen. 
Och förutom att det då förstör "Champions-tävlingen" mellan kuskarna, är det självfallet alarmerande och bedrövligt med travlopp som inte blir fulla trots generösa förstapriser.

Något av det mest provocerande att lyssna på idag är tränare som gnäller över att där inte "finns" några lopp. Därtill att pengarna är för dåliga.
150 000-loppen i Guld med 7-9 startande är inte kul nog, och uppenbarligen heller inte V75-omgång på nationalbanan med 200 000 kronor i förstapris.

 • De gånger svensk travsport verkligen försöker, ja då är det antingen fel på propositionerna eller så skylls det på ett förmodligen dåligt banunderlag eller vintervila.
 • Solvalla skickade även ut SMS och mail till 480 tränare om Champions-omgången med de generösa förstapriserna.  
 • Och själva upplägget på V75-omgången kunde inte kommit lägligare än när V75 varit totalt iskallt.
  Förbaskat kul upplägg på tävlingarna!

Nu blev det som det blev lördagen som kommer. Vissa lopp hade inga problem att fyllas på, andra hade ett omöjligt uppdrag.
Något annat var inte att vänta, egentligen...

Martin Engström

Dela inlägg:

Veckans höjdpunkter

Helgen som kommer bjuder på dubbla V75-omgångar. Innan dess är det en vecka med en massa intressanta inslag, så klart.
Här är lite av veckans höjdpunkter:

Måndag 19 februari:

Lunchtävlingar från Gävle

 • Serious Try gör årsdebut samt första starten för regi Daniel Wäjersten. Hästen flyttades till Wäjersten från Henrik Svensson under senhösten och gamle derbydeltagaren startar i lopp 4 (kl 13:25).

Tävlingskvällen följer vi från Mantorp:

 • Lopp 1 (kl 18:20) är montélopp med två miljonärer som penningmässigt står ut rejält från övriga; Queasy gör tredje starten efter långa uppehållet. Rider gör Jennifer Persson.
  I loppet rider Sofia Adolfsson bland landets bästa montéhästar för dagen, Even's First Boy.
 • I V64-1 gör sjuårige Sciacallo O.M. årsdebut med tränare Wilhelm Paal mot bland annat Catch My Love (Kim Eriksson) samt Cosmo Light (Oskar J Andersson).
 • Jörgen S Erikssons Global Tailwind (Jorma Kontio) startar åter som betrodd i V64-5 (kl 20:56) från bakspår över kort distans. Pass upp för In Lime Tooma (Kim Eriksson) som senast gjorde det bra på Solvalla. Kan ta andra segern i 49:e starten?
 • Italienske Voltaire Grif gör första starten på svensk mark med sin nuvarande tränare Wilhelm Paal, V64-6 klockan 21:15.

Tisdag 20 februari:

 • Efter Umåkers lunchtävlingar kvalar en viss Corky tillsammans med sin tränare Mikael Melefors. Hästens första framträdande på banan sedan 1 juni 2016.
  Hästen sprang nästan in en miljon kronor under sitt debutår i Sverige 2014 i regi Stig H Johansson. Efter det året har det mesta strulat och nu ska han kämpa sig tillbaka igen.

Tisdagkvällens V64-omgång är åter tillbaka på Solvalla:

 • Treåringsloppet Grains lopp (kl 18:22) med 100 000 kronor till vinnaren innehåller endast sex startande.
  Svante Båths Global Withdrawl (Erik Adielsson) ska försöka ta femte raka segern. Mattias Djuse med sin Global Wishmeluck startar utvändigt - och se upp för Joke Face-sonen Typhoeus Face (Lutfi Kolgjini) som tillsammans med Ulf Eriksson var stark senast som tvåa trots galopp bakom just Global Withdrawl.
 • Daniel Redéns Dorinda (Örjan Kihlström) startar i lopp 3 (kl 18:44), som senast vann på V75.
  I loppet gör Jim Oscarssons E3-vinnare Violet Bi årsdebut!
 • Svante Båths Global Un Poco (Erik Adielsson), som bland annat vann treåringseliten ifjol, gör även han årsdebut i V64-1 (kl 19:30).
 • Handsome Pelle (Jorma Kontio) inledde karriären med tre raka segrar förra vintern. Efter det gick det tyngre.
  Nu startar hästen igen efter att ha varit ifrån sedan i september. V64-2 (kl 20:14).
 • I V64-5 (kl 20:56) gör Floyd P.Boko andra starten efter sitt halvår långa uppehåll. Kör gör tränare Daniel Redén.

Onsdag 21 februari

 • I V5-1 (kl 18:51) får vi från Jägersro åter se Hurricane River (Ola Samuelsson) som förra veckan debuterade och vann i fin stil.

V86-omgången delas mellan Solvalla och Jägersro;

 • V86-1 (kl 20:30) är ett sprinterlopp med Ultimate Wine (Peter Untersteiner) som var överraskande bra förra veckan, samt Marcus Jönsson-tränade Volontary Simplicity med Peter Ingves.
 • I V86-4 (kl 21:03) ska Chapter N.Deo med Örjan Kihlström försöka göra upp från spår 12 över 1 640 meter.
 • Steen Juuls segerglade Alpha Peak går iväg från bra läge med Thomas Uhrberg i V86-5 (21:14).
 • Robert Bergh besöker Solvalla och i V86-6 (kl 21:25) kör han sin Tyson Dimanche som har två raka segrar med sig.
 • Joakim Lövgrens Sharp Dream hade ingen lycka på V75 senast. Hemma på Jägers har stoet startat fyra gånger med tre segrar och en andraplats som resultat.
  I V86-7 (kl 21:40) är hon tillbaka på Jägers igen mot bland annat Una Blessed (Wilhelm Paal).
 • Örjan Kihlström och Titan Brodde vann enkelt senast, men i V86-8 (kl 21:51) startar han från vingligt läge över kort distans.
  Krieriedeltagaren Copimade, som inte startat sedan 31 juli 2017, gör årsdebut i loppet med Oskar J Andersson.

Torsdag 22 februari:

Från Åby hämtar vi kvällens tävlingar;

 • V64-1 (kl 19:30) innehåller elvaåringen och nyblivne miljonären Mon Petit Cheval (Jonas Moberg).
 • I Amatörpokalen, V64-4 (kl 20:36), startar Ronzon Face med Niclas Benzon i sulkyn. Paul Robertsson sitter upp bakom Peter Untersteiners V75-häst Avec Wine som årsdebuterar i loppet.
 • Över 2 640 meter i V64-5 (kl 20:56) ska Marc Elias med Bellino B. försöka ta tredje raka segern. Motstånd finns där i form av Great King Wine (Stefan Söderkvist), Belong Life (Hanna Lähdekorpi) och Picasso Tilly (Claes Svensson).

Fredag 23 februari:

Bodens tävlingskväll med V64.

 • Tidigare Johan Untersteiner-tränade Falcon Håleryd kvalar med sin finländske tränare Aleksi Kytöla.
  Kvalar gör även Hippokrates F. som inte startat sedan 15 mars ifjol. Lämnat regi Helena Burman för Lisa Wahlberg.
 • Hanna Olofsson med Roger America stoltserar med tre raka segrar. Ska här försöka ta sin fjärde.

Martin Engström

Dela inlägg:

Fältkampens dag

Lugna, sköna och stillsamma söndag är här. För de flesta. Men den här dagen är allt som oftast den mest alarmerande dagen för travsporten på hela veckan.
Dagen där fälten ska fyllas och där det blir till en kamp ända in mot slutet.

Ja, verkligheten är inget vidare sund den här tiden på året. Hästbristen gör sig påmind och där är helt enkelt alldeles för få stall som lockas av V75-äran och prispengarna under vintern.
Igår kördes Gulddivisionen utanför V75-spelet, vilket alltid är lite av en bedrövelse. Och lugna, sköna och stillsamma söndag har blivit en dag där man jobbar in anmälningarna.

Jag är väldigt intresserad av att kolla in anmälningslistor och i det ämnet är söndag lunch veckans hetaste tid. Stunden där V75-listorna kommer ut och en förmiddag där man jobbar in att fälten ska fyllas.
Nästa helg är det dubbla V75-omgångar och till Champions-omgången på Solvalla under lördagen är det tänkt att det ska vara femtonhästarslopp.

Ja, nog låter det befängt en tid som denna, men det är vad det är sagt åtminstone. Men trots 200 000 kronor i förstapris är där få ston som lockas till stoloppet och där det dagarna inpå söndagen pendlat mellan 6-8 hästar anmälda till loppet.
 • Men med fem minuter kvar stod det 13 anmälda hästar vilket är klart positivt.
Anmael

Anmälningslistorna

Och glädjande nog ser det ut att bli fina lopp nästa lördag.

Men mer om det i morgondagens V75: Första tanken,
Martin Engström

Dela inlägg:

Sporthusets charm

Efter fantastiska Prix d'Amerique-segern har jag veckorna efter surat loss i blogg-forumet. Men nu har surputten vänt över. Surputte-gate går mot sitt slut. Tack vare Sporthuset.

Ja, jag har varit en sur jäkel som känt av långsinthet som jag sällan upplevt förr. Det tjänar sällan någonting gott att sitta och vara långsint.

 • Lyckligtvis har jag aldrig fått höra att jag är en gnällig och jobbig jäkel i mina texter. Men jag kan däremot förstå de som tycker så. Om inte nu, så längre fram i tiden om det ska fortsätta så här.

Mitt fokus ligger bara i att försöka få fram travsporten än mer i stugorna. Och det förtjänade sporten efter den där söndagen på Vincennes.

Jag är trogen lyssnare av podcasten Sporthuset som styrs av Tommy Åström och Lars Granqvist.
En podcast som diskuterar aktuella händelser inom sportens värld och där vi bjuds på nytt avsnitt varje torsdag.

Trots Granqvists stora intresse för travsporten har där sällan funnits utrymme för hästarna i deras avsnitt, och så heller inte efter Readly Express fantastiska seger på kolstybben.
Surputten var snabb att påpeka bekymret och där både Lars Granqvist och Tommy Åström var kvicka att svara tillbaka i respektive meddelande. Det tog nog inte mer än en timme. Och Granqvist lovade bättring!

När jag idag, 15 februari, slog upp ögonen och satt med morgonkaffet för ännu ett Sporthuset-avsnitt gladdes jag. 
Avslutande fem minuterna (minut 40-framåt) ägnades åt mitt bekymrande mejl och Prix d'Amerique där Lars Granqvist på sitt passionerade vis beskrev framgången på Vincennes.

 • Jag tackar och bockar för detta specifika stycke i Sporthuset och därmed går surputte-gate mot sitt slut för den här gången,

Martin Engström

Dela inlägg:

Veckans höjdpunkter

Kärleksfull vecka med V86 på Alla hjärtans dag och på Jägersro är det tävlingskväll under tisdagen. En del intressanta hästar att hålla koll på. Alltifrån debutanter till talanger.
Lite av veckans höjdpunkter att se fram emot:

Måndag 12 februari:

Tävlingskväll från Sundbyholmstravet (Eskilstuna):

 • Ulrika Wällstedts Swimming Pool kvalade i monté 30 september 2015. Det gick inget vidare där. Men nu ska det bli debut i montén, V64-2, och montéstjärnan Sofia Adolfsson sitter upp!
 • Finsktränade Stoneisle Ocean vann på ett strålande sätt på Solvalla senast. Det ska bli intressant att se hästen i V64-5.

Tisdag 13 februari:

Jägersro arrangerar V64-tävlingarna under kvällen på sin gamla fasta tävlingskväll. Det blev jackpot från Solvalla förra tisdagen!
Men det är inte bara V64-loppen som kan bli sevärda.

 • Lopp 1 (kl 18.20) innehåller debutanter som drar till intresse! 
  Fashion Fine Wine kvalade för regi Daniel Redén i maj förra året i fin stil. Under sommaren byttes det ägare och hästen flyttades till Lars I Nilsson. Efter förkylning och strykning i tänkta debuten i höstas är hästen nu redo för tävling!
  Annan som debuterar i loppet är treåriga stoet It's My Boko för Joakim Lövgren. Stoet kvalsprang i slutet av november och "vann" där i överlägsen stil. Det kvalloppet går att ses här!
 • Raja Mirchi-stoet Zara Kronos vann i debuten i mycket fin stil och gör nu andra starten i karriären i lopp 3 (kl 19:05).
 • Peter Untersteiners Swish Lane är tillbaka i V64-1 (kl 19:30). Stoet startar med tre raka segrar mot framförallt Lars Brindeborgs Ulriika Highness.
 • Helena Burmans Falk On Hill som haft en lysande vinter startar från perfekt utgångsläge i snabbloppet V64-3 (kl 20:14), men se upp för Mitos Gold (Tommy Strandquist) med två lopp i kroppen!
 • V64-6 (kl 21:15) innehåller många fina hästar. Inte minst Raja Mirchi-sonen Racing Ribb som sett strålande ut i två raka segrar.

Onsdag 14 februari:

Bergsåkers lunchtävlingar håller förvånansvärt god klass på hästarna:

 • Lopp 1 som inte platsade på V4-kupongen på grund av för få anmälda är ett lopp med högsta klassen.
  Derbyvinnaren Beau Mec (Lars Wikström) som senast vann på V75 möter ett hyfsat beskedligt gäng...
 • V4-loppen håller bra klass. Robert Berghs Highland Park startar i V4-3 (kl 13:25) med Kenth Åkerlund i jollen.
 • Jazza Håleryd (Per Linderoth) tog första segern för regi Linderoth senast och ska försöka ta andra raka i V4-4 (kl 13:43).

Solvalla och Åby delar på V86-kvällen.

 • Kvalloppet på Solvalla bjuder på Ready Cash-sonen Eclipse Am som stall Courant ropade hem på Kolgjini-auktionen 2015.
 • Lopp 6 (kl 20:13) på Solvalla får vi återse Queer Fish (Magnus Träff) som framförallt under våren ifjol svarade för flera lysande insatser. I loppet startar även Lightning Force (Daniel Redén) som fått comebacken överstökad.
 • V86-1 (kl 20:30) bjuder på sprinterlopp och en förmodligen svårslagen Highspirit (Flemming Jensen).
 • Stoloppet V86-7 (21:40) ska Per Nordström med Dixi Sisu flyga undan i seger igen.
  I loppet gör Pandora Face (Lutfi Kolgjini) comeback på svensk mark efter äventyr nere i Frankrike!
 • 22 november 2014 var senast Erik Adielsson satt upp bakom Mellby Brunello. I V86-8 (21:51) är det dags igen.

Torsdag 15 februari:

V64-omgången från Örebro denna torsdag där stall Edvin Ceka åker med segerheta hästar.

 • V64-1 (kl 19:30) över 2 640 meter innehåller Caddie Icon (Ceka), Reggae Hall (Claes Sjöström) och även kapable Picasso Tilly (Claes Svensson) som nu fått ett lopp i kroppen.
 • Young Farmer vann direkt i regidebuten för Per Lennartsson senast. I V64-5 (kl 20:56) möter hästen formtoppade Rigoletto Jet (Ceka).
 • Stoloppet, V64-6 (kl 21:15) innehåller bland andra Gateway Fortuna (Sofia Aronsson) med Kim Eriksson som stallet håller högt.

Martin Engström

Dela inlägg: