Stjärnan är ur tiden - minns honom med orättvis värme

På onsdagen nåddes vi via Travronden det dystra beskedet att Wellino Boko drabbats av hjärtstillestånd och gått bort. Jag minns honom både med värme och orättvisa.

Jag gillade verkligen Wellino Boko. Det kan jag förvisso nästan skriva om alla travhästar vi bjudits av, men Wellino Boko var en stjärna från dag ett till slutet. Jag fick äran att se honom i sin främsta prime när han kämpade i Svenskt Travderby 2008. Där och då var man övertygad om storheten kring Wellino Boko och att det var Stig H Johanssons nästa superstjärna i stallet.

Tyvärr blev det aldrig så. Travsporten är lika vacker som orättvis. Hur mycket fint den än kan ge oss så finns dessvärre historierna kring hästar som inte alls haft turen med sig för fem öre. Wellino Boko var en sådan. Han hade bekymmer efter bekymmer och det blev endast 31 starter i karriären.

  • Av de 31 starterna segrade han i 16 och sprang in 4 229 856 kronor. Det är siffror som visar vilken enorm kapacitet han har.

Efter tävlingskarriären verkade han inom aveln och spenderade slutet av livet i Nederländerna. Bland annat lämnade han efter sig Carabinieri som väl även han var en högkapabel miljonär som aldrig riktigt fick rättvisan med sig och slutade alltför tidigt.

  • Om travsporten på ett ögonblick är rättvis och speciell så håller vi en tumme i V75-2 på lördag.

Då startar O.K.Nalan på V75 för andra gången. Femåringen har segrat i sex av nio starter i år och verkar stormtrivas hos Gunnar Bertilsson i Boden.
Ja, just ja... Och så är O.K.Nalan avkomma efter Wellino Boko.

Martin Engström

Kommentera inlägg

Följ Travstugan på Youtube