Elitloppet

Det största loppet i svensk travsport är Elitloppet som arrangerats som arrangeras sista söndagen i maj, på mors dag, varje år sedan 1952. Loppet sträcker sig över den engelska milen (1 609 meter).

Till Elitloppet inbjuds 16 ekipage som fördelas i två försöksheat, de fyra främsta i respektive försök får göra upp i finalen. Förstapriset är tre miljoner kronor.

Man brukar tala om Elitloppet som världens största travlopp bakom Prix d’Amérique tillsammans med Hambletonian. Inom svensk travsport är Elitloppet alltjämt det största loppet, en institution som är målet för samtliga aktiva inom travsporten. Man behöver inte vinna, bara man får vara med.

Elitloppet är en publikfest som ökat i styrka. Travsporten blöder och behöver uppmärksamheten som Elitloppet genererar. Elitloppet är svensk travsports hjärta; symbolen för travsporten. Den som besökt Elitloppet glömmer aldrig atmosfären och känslan som infinner sig på Solvalla – nerven som leder sig från stallbacken till läktaren som blixtar och skapar en storslagen sportupplevelse.

Filmaren Tom Alandh har skapat en dokumentär om Elitloppet - ”Alltid på Mors dag” – som fångar känslan av att vara på plats på Solvalla med likasinnade sista söndagen i maj. Om du aldrig tidigare besökt Elitloppet är det hög tid att göra det.

Tidiga år

Tillsammans med Permit vann Walter Heitmann den första upplagan av Elitloppet. Under 50- och 60-talet dominerade Frankrike i Elitloppet – svenska framgångar var lätträknade.

Sören Nordin och Olle Persson vann 1953 och 1954 med Frances Bulwark respektive Carné. Det dröjde till 1972 innan ett svenskt ekipage återigen vann Elitloppet – Berndt Lindstedt med Dart Hanover. Året därpå vann Ingemar Olofsson med Ego Boy i skiljeheat mot Flower Child.

Vinnare i Elitloppet

Senaste åren har förutom Nuncio (2016) hästar som Magic Tonight (2015), Timoko (2014), Nahar (2013), Commander Crowe (2012), Brioni (2011), Iceland (2010) och Torvald Palema (2009) vunnit Elitloppet.

Följ Travstugan på Youtube