Stekheta tips från kökschefen » 30 apr. | Travstugan - Travstugan.se
Andreas Stenberg

Stekheta tips från kökschefen

Andreas Stenberg heter en av våra mycket omtyckta spelexperter här på Travstugan, som sedan början av mars 2019 bjuder på både analyser, spänning och underhållning i samband med V75 & V86-tävlingar.

Vi har gjort en intervju med Andreas, som till vardags arbetar som kökschef - för att ta reda på hur det stora intresset för travsporten väcktes och hur han egentligen har lyckats med bedriften att vinna stort vid ett flertal tillfällen, där många imponerande storvinster finns på meritlistan.

  Andreas Stenberg

  Hur kom du i kontakt med travet för första gången?

  – Det var faktiskt av en slump när jag nyligen fyllt 18 år, som jag satt hemma hos föräldrarna och såg på Nyhetsmorgon. Då pratades det inför en V75-omgång på Solvalla och programledarna gjorde ett system i TV-studion. Jag snappade upp lite av vad som sades och tänkte: "Vad fasiken, jag testar!" Visste redan då vem Stig H Johansson var och framför allt Örjan Kihlström. Så gick på dessa kuskar och spikade Örjan i den sista V75-avdelningen. Sedan satt jag hemma hos en kompis och såg på Tipsextra när min kompis undrade hur det gick på travet?

  "Slå på text-TV och kolla hur travet går", sa han åt mig. Det tog ett tag innan vi hittade den sidan, för travsporten var ingenting som intresserade oss på den tiden.

  Just vid den tidpunkten hade jag faktiskt fem rätt på systemet och vi småskrattade lite - och satt sedan och uppdaterade den där jäkla sidan för att få fram nästa resultat. När jag var uppe i sex rätt av sju blev det väldigt spännande, med tanke på att jag hade spikat Örjan i det sista loppet. Och en seger för honom skulle i så fall innebära en vinst på lite drygt 35.000 kr för mitt system.

  – Tillslut kom även det resultatet och det visade sig att den jäkeln (Örjan) löste det!
  Så vår lugna lördagskväll slutade med en härlig barrunda. Och efter det blev jag fast, haha!

  Och nu är du tipsexpert, hur har första tiden som “tipster” varit?

  – Den har varit fantastisk! Jag har redan, efter så kort tid fått nya vänner inom travet och det är så jädra roligt att tjöta med likasinnade och även få tips och trix från utomstående. Alla andelsköpare är oerhört viktiga och det är dem som gör det här möjligt för mig - så jag vill även passa på att rikta ett stort tack till er!

  "Alla andelsköpare är oerhört viktiga och det är dem som gör det här möjligt för mig"

  Vilken respons har du fått?

  – Tycker att jag kommit in helt ok i spelet, alltid svårt att slå sig in när det är så oerhört duktiga kollegor man har att göra med. Men har fått väldigt mycket positiv respons och jag tycker det här är superkul verkligen!

  Hur mycket tid lägger du i genomsnitt på dina analyser inför V75 samt V86?

  – Sitter i lopparkiven dagligen och letar fram härliga "nästagångare" och drag. Varje kväll läser jag som regel något intressant. Men när familjen är vaken så är det den som jag har 110% fokus på. Dem stöttar mig i det här - och det känns oerhört viktigt.

  Med flera storvinster på CV-et undrar vi givetvis vad framgångsfaktorerna har varit?

  – Jag går väldigt mycket på mina egna idéer och tankar, oavsett spelprocenten. Den försöker jag koppla bort. Det gäller alltid att hitta värdet i hästen. Sedan är det av mycket stort värde att föröka se samtliga ekipage i loppen - inte bara vinnarna. Det finns mängder av "godbitar" som sitter fast och inte hittar ut eller avslutar nåt enormt på upploppet. Dessa antecknar jag alltid och är beredd när dem selas ut nästa gång. Skördar väldigt mycket framgångar via samtal med Jocke, Tobbe och Micke här i "stugan" också. Vi bollar dagligen våra tankar. Dock är vi sällan överens, haha! Men de är så otroligt skickliga i det dem gör, så jag är väldigt tacksam över att få vara en del av laget.

  Hur stor andel krävs det av skicklighet och tur för att bli lyckosam på travspel?

  – Hm, hälften av varje skulle jag nog säga - det finns så många olika spelsätt i det här. Vissa skördar framgångar via turnummer, vissa via kuskar och hästnamn, andra via intensivt pluggande. Men man ska alltid komma ihåg att det är djur vi jobbar med. Allt kan hända och även dem har dåliga dagar och springer inte som man vill - det gäller att ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag och med tålamod byggs det framgångar, anser jag.

  Hur stort travintresse har övriga familjemedlemmar?

  – Det är inte mycket alls, utan där håller jag ensam i tömmarna. Sambon äger en hopphäst och det är inte samma sak direkt och där är mitt intresse oerhört svalt.. haha! Men det blir genast ett stort intresse här hemma när man väl vinner, vilket jag inte förstår? (Skratt igen).

  Vem är din favorit bland kuskarna och varför?

  – Måste säga Örjan Kihlström där, då det är tack vare han som jag började intressera mig för trav skulle man kunna säga. Besitter ett oerhört lugn när han kör och känslan är att oavsett vilken häst han sätter sig bakom i vagnen, så visst fasen är han med på målfotot i vilket fall?

  Vill även nämna världens bästa Björn. Björn Karlsson pratar jag om då. Den absolut vassaste inom sporten som arbetar med kallblodstravare, och har varit till stor hjälp för mig. Oerhört trevlig, rak och ärlig som brinner för det här med trav. En stor förebild för mig som travspelare.

  "En stor förebild för mig som travspelare"

  Vad ska en travhäst heta, om namnet ska symbolisera dig som person?

  – ”Happy Chefs Choice” tycker jag symboliserar mig. Är alltid glad och älskar matlagning. Går på mina idéer och tankar och det namnet skulle man gärna höra på upploppet under Elitloppet, när den svept hela fältet på bortre lång och sedan krigar ner Propulsion med 50m kvar - haha, förstå den känslan!?

  Slutligen vill vi gärna ha lite tips inför V75 på Bergsåker, som ersätter V86 onsdag 1 maj

  – Finns absolut några stora favoriter som jag anser är sårbara. Per Linderoth brukar vinna minst ett lopp på Bergsåker och han sitter upp bakom många fina tänkbara smällkarameller. Bästa spiken i omgången tycker jag är Timo Nurmos fina Magic Cash som slog nytt svenskt rekord senast och ändå inte var ”tom i tanken” - tror den vinner från alla möjliga positioner.

  Kort om Andreas

  • Yrke: Kökschef
  • Familj: Sambo och två barn på 3 resp. 1,5 år
  • Bor: Hus på landet strax utanför Norrköping
  • Spelläggare i Travstugans ATG tillsammans-lag: Direkten Ryd, sedan början av mars 2019.
  Dela inlägg

  Kommentera inlägg