Matilda Persson

Det börjar närma sig tävlingssäsong

Vinterträningen har gjort resultat och det har blivit dags för att göra några banjobb innan det i april äntligen är dags för mina hästar att börja starta igen. 💪

Devs Daredevil, Greve E. och L.H.Adventure har tränat hårt i backen hela vintern med fint resultat. De känns starka och riktigt laddade, och efter några banjobb blir det intressant att se vad de har att ge på banan under våren och sommaren.

Greve E och Devs Daredevil gjorde sitt första banjobb för året förra veckan. Ett jobb över 3140m i något lugnare tempo och Musse (Daredevil) hade nog kunnat springa minst två varv till utan problem - han låg på som satan hela vägen runt och kom in utan någon vidare hög puls. På onsdag kör vi lite fortare och går allt som planerat startar han i början av april. Han känns i varje fall kanonfin som det är nu och det känns som att vinterträningen har gjort honom gott. Han blir verkligen intressant att följa i sommar!

Gamla Greven däremot är ju lite latare ut av sig och gör oftast inte mycket mer än vad han behöver. Men han tog banjobbet bra och tränar på så som han ska. Vi fortsätter nöta på och förhoppningvis blir det en start snart.

Xlnt Chili Tripel har tränat igång lugnt under vintern. Han har fått många längre pass i lägre tempo, byggt muskler i sega backar och ridtränats däremellan. Han är riktigt rolig att träna för han uppskattar det alltid, oavsett vad man gör. Allt är liksom lika roligt och det känns som att han uppskattar att få träna. Chili har däremot ett tag var tills det är dags för några riktiga snabbjobb, vi skyndar långsamt och är tillbaka på banorna igen när det är fina sommarbanor.

Chili har även fått flyttat ut på lösdriften, något jag tror är bra för hans gamla ben. Mer rörelse och aktivitet istället för att stå inne på box hela natten. Han har även sällskap av mitt kallblodssto Linna, Lokes mamma, något Chili är väldigt nöjd med. 🥰

L.H.Adventure har fått vara coach till Chili på senaste tiden, gått före i backarna som bromskloss samtidigt som hon fått känna sig kaxig i lugnare farter. Hon är liten och stark men mycket vilja. Vi kommer nog kvala henne igen nu i vår, sen får vi se om hon ska få sig ett nytt föl eller om hon får vara amatörhäst ett år till.

Stallets hästar är långt ifrån några unghästar men vi gör vårat bästa och har roligt under tiden. Så småningom ska det väl satsas på några yngre hästar men tillsvidare är det ju väldigt roligt att göra ett försök med denna ligan med. 😇

Grevee heat fbimg

Jag & Greve i på tävlingsbanan för fleera år sedan.

Nu håller vi tummarna för framtiden

Mitt ettåriga kallblod Loke opererade sitt skadade ben den 9 februari på Bergsåkers Hästklinik. Det blev Lokes första riktiga resa i transport och allt gick faktiskt väldigt bra. Han skötte sig prickfritt hela dagen, charmade halva kliniken och operationen blev lyckad. Så himla skönt! Efter det följde boxvila och allt läkte till en början bra, men efter 12 dagar svullnade hela benet upp och blev varmt. Han visade varken hälta eller hade feber, men för att vara på den säkra sidan blev det att tillkalla distriktsveterinären (en lördagkväll, riktigt roligt 😅).

Idag har det gått tre veckor sedan operationen och efter lite medicinering under förra veckan så ser benet ”bra” ut nu. Han har fortfarande en knöl runt där operationen gjorts, men den är hård så det känns som att vi tyvärr kommer behöva dras med det skönhetsfelet.

Men huvudsaken är ju i varje fall att han mår bra och slipper ha ont. Förhoppningsvis kommer han kunna springa fort ändå, men skulle framtiden visa något annat så har jag ju i alla fall en fin häst att titta på. 😛

Som planen ser ut nu kommer Loke inte att säljas, som ursprungstanken var, utan jag behåller honom tillsvidare. Han får stå kvar på gården tills sommaren då jag tänkt skicka iväg honom på något unghäst bete innan det blir inkörning i höst. Sen får vi helt enkelt se vad framtiden har att visa! 😃

956 A28 D2 DC32 44 C2 95 E6 4 C62241 A9 CFC

En trött Loke efter en lång dag på resande fot men operation och sövning.

IMG 4771

Benet när det var som fulast. 😬

En uppdatering om de egentränade hästarna

Vintervägarna är här - vilket vi jublar för!
Jag personligen är verkligen ingen vintermänniska, min kropp mår dåligt av att det är kallt ute och rullstolen kör fast i snön så fort jag åker utanför dörren. Meen, dessa vintervägar är ju guld för oss med häst som endast har byvägar att träna på annars. Underlaget är så himla mycket bättre nu än på sommarhalvåret. Vi har riktigt fina backar att köra i, milslånga turer att välja på och en lång raksträcka att köra intervaller på. Ja, såklart är vi fortfarande efter byvägarna och får bromsa för en och annan granne som råkar hamna mitt i backintervallerna, men oj vilka möjligheter det finns här vintertid. Så himla läckert! Tänk bara om vi hade kunnat haft den här träningsmöjligheten året om. 👌

Januari 7603

Alla hästarna är i varje fall igång efter vintervila och Xlnt Chili Tripel är på g igen efter sitt långa uppehåll. Och vet ni vad? Han känns smällfin! Vi kör ännu inga farter, utan endast backe och längre joggingturer - men oj vad läcker han är. Chili är en sån som älskar att träna, han tar alltid i och kvastar med svansen även om vi bara kör en lugnare tur i skogen. Får han vara hel och fräsch tror jag han har mycket pengar att hämta i norra Sverige till sommaren. Vi skyndar långsamt och dagdrömmer om framtida segrar helt enkelt.

Devs Daredevil
tränar riktigt, riktigt fint och hade egentligen kunnat starta om bara någon vecka. Men vi vill helst vänta tills det går att köra barfota, han går absolut bäst med den balansen. Fortsätter han kännas såhär kanske vi testar en start med skor också bara för att få se om det möjligtvis fungerar, men det återstår att se. Även han siktas mot att starta ”Norrland runt” i sommar tillsammans med storebror Chili. ❤️

IMG 3981

Gamlingarna då?
Greve E. har inte startat sedan november 2017. Han är nu 13 år gammal och egentligen pensionerade vi ju honom från tävlandet för flera år sedan, men nu känns han så fin så vi siktar på att testa någon start ändå. Såhär träningsglad har han då aldrig varit hos oss förut och med lite tur har han i varje fall lite pengar att hämta när breddloppen (😂) kör igång igen. Oavsett så är det kul att se en så pass gammal häst vara så glad i att träna! Han älskar det här och förtjänar en chans till, går det så går det.

L.H.Adventure har även hon hunnit bli tant. Lilla damen som jag gjorde andelshäst av och tog licens med när hon endast var 3 år gammal har nu hunnit blivit 10 år! Alltså vart tog den tiden vägen egentligen?
Precis som med Greven så är hon igång ”mest för kul”, tränar fint och ligger bra i puls. Känns som hon går framåt hela tiden och förmodligen blir det att vi testar kvala och starta med denna tant med. Har man ingen yngre förmåga hemma får man ju helt enkelt testa med det man har, ellerhur? 😛 På Adventure har jag däremot lagt över all ansvar på brorsan då jag tröttat på småstökiga hästar. 😅

De flesta av våra hästar börjar bli till åren och några har väl egentligen passerat bästföredatum. Men vi älskar det vi gör, och våra hästar, så att byta ut de känns långt inne det med. Vi kör helt enkelt på så länge det går, så får vi väl köpa den där unga stjärnan i framtiden.

Det ska inte alltid vara så enkelt

Livet med häst har sina toppar och dalar, det är då något som verkligen känns av nu. Mitt fina fjolårsföl Loke har skadat sig i hagen och gjort illa benet. En skada på vänster bakben som kommer behöva opereras för att bli bra. Han är bara 9 månader gammal så det känns ju himla tråkigt att börja livet på det här viset, han som egentligen snart var på väg bort till en tränare inför kommande inkörning nu. Istället får man lägga ner tid och pengar på det här, så får man helt enkelt hoppas på det bästa och sikta mot en framtid på travbanan ändå.

Men oavsett så får man ju se det positiva att han ÄR så pass ung just nu, chansen att läka ihop bra är större samtidigt som att det faktiskt bara är en uppskjuten inkörning som blir just nu - inget missat kriterium.

IMG 3238

Huvudsaken är ju nu trots allt att han läker ihop och blir frisk, det är det absolut viktigaste just nu. Veterinären säger att det med en operation är en bra prognos och att jag inte behöver oroa mig allt för mycket, så det känns ju skönt.
Vi får helt enkelt ha lite is i magen, äta mycket morötter och drömma oss vidare mot vad nu än framtiden har att ge oss.

Så, håll tummarna för Loke nu! Vi ska ju torts allt vinna det där derbyt om något år så det är lika bra ni lägger namnet på minnet redan nu. 😛

Mina små unghästar

Som min lilla Loke växer! Snart nio månader gammal och klok som en bok. Han kan stå uppställd på stallgången, få benen spolade, ha sele på ryggen och ledas i grimskaft. Han gör det mesta utan att protestera. Dessutom har han snart växt om sin mamma i mankhöjd, så det känns som att "lilla Loke" kommer bli en rätt så stor häst ändå! Han tror förövrigt att han är den snyggaste hästen här på jorden och kommer nog bli en liten kaxig typ i framtiden.

Just nu har han dessvärre skadat benet så vi tar det lite coolt ett tag innan det blir att planera vart denna killa ska få spendera vardagen i framtiden.

2 C4 D25 D7 4 EF8 47 F8 88 AD DE5 F7990 ACAD

Bäckmoras Loke (e. Ingbest u. MölleslettensLinna)

66434194 AA24 42 AE A6 F4 460 C8998 CA4 F

Vår fina lilla ettåring är väl typ ett äpple hög men trots att så börjar han nog allt växa i kostymen ändå. Next Adventure (e Tobin Kronos u. L.H.Adventure) har stått hos Tomas Rosén sedan mars i år. Han har fått gått i flock tillsammans med jämnåriga grabbar och skolan inför livet som travhäst har påbörjats. Han har hunnit få på sig vagnen och är på god väg i sin utbildning, så himla kul!
”Tobbe” är däremot fortfarande väldigt liten i mankhöjd (precis som sin mamma😅) men jag tycker ändå han börjar se riktigt fin ut. Planen är att han får stå kvar hos Tomas tills att han är tillräckligt körbar för att en annan ska våga sätta sig i vagnen (😂), sen ska vi gasa tillsammans i framtiden!

IMG 2740