Så vad har ni missat?

Inte skrivit här sedan elitloppshelgen (ooppsii), mycket har hänt och mycket har gjorts. Men nuu har jag tid för att för en gångs skull kunna ta tag i det här med bloggen och skrivandet, så från och med idag kommer ni få höra lite mer från mig! 

Så vad har ni missat? En hel del faktiskt. Men en rolig sak som hänt utanför travets värld är att jag äntligen tagit examen! Jag missade mycket av skolan när jag blev sjuk som yngre och hade därför aldrig behörighet att komma in på ett gymnasium, men dessa betyg har jag istället under de tre senaste åren pluggat upp på folkhögskola. Känns fantastiskt bra att vara klar och det känns så skönt att äntligen kunna satsa på det man brinner för. 

.. Och det jag brinner för är ju hästarna, och travet. Det är det jag alltid velat jobba med och det som får mig att må bra. Jag vet däremot inte på vilket plan jag vill, eller kan jobba med. Livet som hästskötare har alltid varit drömmen men rullstolen är inte till fördel när det kommer till den punkten. Nog för att jag kan göra det mesta, men det mesta tar också lite längre tid.. Så jag vet inte? Vi får helt enkelt se. 

Just nu har jag däremot valt att satsa på fotograferandet, och skrivandet, runt hästarna. Jag har sedan tre år tillbaka varit banfotograf på Hagmyren och åker även runt på lite andra banor och fotar. Samt skriver och fotar åt några tidningar, sköter hemsidor och fixar vinnartavlor. Så det är helt enkelt det jag gör just nu! I väntan på att veta vad jag ska inrikta mig på sen. 
Några bilder som tagits sedan sist jag skrev; 

Elitloppetskogsrusset 0778

Elitloppssöndag och upplopp, mycket bättre stämning än så går inte att få!

Blogg 2307

En till rolig dag var på Östersund när Jämtlands Stora Pris gick av stapeln. Readly Express var något alldeles extra att se

Allowable Johan Brandel 2643

En helt vanlig dag på Hagmyren kan vara minst lika rolig att fota på det med. Många fina hästar som fastnat på bild genom åren, här Allowable med Johan Brandel

Blogg 1823

Från en kväll på Bollnästravet

Blogg 2367

... och från en ponnytravdag, även det på Bollnästravet. Här ser ni Hamras Neo med Emelinda Persson

Vad gäller mina egna hästar så har det blivit lite ändring på planerna och jag har gått från att haft tre starthästar till att endast ha en (två då om man räknar med ponnyn). Greve som tränat på fin i vår hittade jag med svullen sena i hagen efter elitloppshelgen. Visade sig vara både kotsenskidan och senan som fått sig en smäll, på samma ben som han hade skada på för två år sedan. Han är tio år och har haft sina glansdagar, så tråkigt nog fick vi bestämma att han nu fått gå i pension. I och med att LH är betäckt med Tobin Kronos och förhoppningsvis blir mamma nästa år så betyder det här också att jag inte längre har någon häst jag kan köra lopp med. Vilket jag såklart tycker så sjukt tråkigt. Jag som hade hoppats på att få köra massa lopp i sommar. :/ 
Jag har ju Linna kvar som starthäst, som jag komiskt nog endast köpte för att ha en till häst att köra lopp med, men hon är alldeles för het för mig. Jag har testat i provlopp men fått köra av alla gånger, hon bokstavligt talat drar mig ur vagnen när jag bara har ett ben att hålla emot med, haha. Såå ja, känns onödigt att testa i ett vanligt lopp. ;)  Tur jag har ponnylicensen kvar så att jag i alla fall får ut och köra lite lopp där! 

Greve E 1980

Fina Greve njuter nu ute på grönbetet.

Mobiluppladdning 5B20F6C9Ddf2B313947760F8

Såhäär glad var vi (eller jag,haha) innan LH lastades in till seminstationen.

Men den där som försöker dra ur matte ur vagnen ska i alla fall starta igen snart, nämligen på midsommar på Hagmyren i Hallsta Lotus Försöks lopp (de första fem i loppet går sedan vidare till final samma dag). Så kul! Denna gång får Ulf Eriksson testa köra henne igen. Hon har mest galopperat på senaste tiden i loppen, men tränar på bättre än någonsin och har farten den dagen hon håller sig på benen. 
Sen startar Linnson och jag på Rättvikstravet på lördag innan storhäst travet drar igång. Kul med lite ponnytraav! 

Molleslettens Linna Ove Berglin 1528

Min lilla Linna i senaste starten

Dela inlägg:

Redo för elitloppshelg?

Hejhallåå! Elitloppshelgen är här och det är väl läckert! Men först ska vi gå tillbaka lite i tiden.. 

För jag kan börja med att säga att anledningen till att det varit så tomt här är på grund av att jag om bara någon vecka går ur skolan och det har varit sjukt mycket att få klart allt där samtidigt som jag har rehabträning och hästarna ska skötas och tränas de med. Såå både denna blogg och min "riktiga" har fått blivit lidande. Men nu är alla uppgifter inlämnade och den 1 juni tar jag "studenten". Så jag lovar er att det kommer hända lite mer här nu! 

Sen sist vi hördes av har jag i alla fall haft ut en starthäst och en startponny. Ponnyn körde jag själv, det var i Roger N Olssons minneslopp, och vi blev diskade. Storhästen, kallblodet Linna, hade på förhand ett fint lopp men galopperade hon med när hon inte fick gå till spets. Så jag kan ju inte skryta om någon toppform på stallet just nu, haha! Men vi tar nya tag. 

I helgen är det som förmodligen ingen av er missat att det är elitloppshelg och jag kommer vara på plats med kameran. Jag har varit i Stockholm sedan i tisdagskväll för att jag jobbat på Hjälpmedelsmässan Hjultorget. Jag har varit mässfotograf där och jag har även presskort till Solvalla, så min helg kommer förmodligen tillbringas till större del på innerplan. Ska bli så kuul! 

74 A4681 Kopia

Bild från innerplan i fjol fotad av duktiga Meta Sjödin

Dela inlägg:

Provlopp med Linnson och Linna

I onsdags var jag in till Hagmyren med Linnson och Linna så de fick vara med i ett varsitt provlopp. Egentligen var det meningen att endast Linna skulle vara med i provloppen och Linnson bara skulle följa med som sällskap, men det slutade med att Linnson fick vara med och köra i ponnylicensloppet. Vilket jag tror han ponnyn tyckte var lite kul! Vi körde helt i träningsutrustningen, dvs utan huva, check och allt sånt där extra han brukar ha i loppen. Han skötte sig kanon trots det och det är jag såå stolt över. Vi sprang med i endast shettistempo i själva provloppet men gasade på ett extravarv efter det. Och vilken fart han har! Nere i 1.55 farter helt utan problem och kändes riktigt läcker. Så kul att han fortsätter utvecklas år för år. 


Linna kan jag också bara ge pluspoäng. Hon var med i ett provlopp på 1.40 fast fart (dvs så ska de hålla det tempo hela loppet och man får böter om hästarna springer för fort). Blev ett prefekt lopp för henne för att få självförtroende och få känna sig lite stark och kaxig vilket är exakt vad den här tjejen behöver. Hon skötte sig toppen i klungan och fick springa förbi på upploppet. Lilltjejen såg kanon läcker ut och fick bara massa beröm av Ove som körde henne, så nu är det bra leta bra lopp och anmäla. Eller ja, jag har redan kollat ut ett långlopp den 17 maj här på Hagmyren som jag hoppas hon kommer med i. 😁 Hon har endast startat långlopp en gång och då blev det spetskörning och seger med flera längder, så man kan ju alltid hoppas på en repris haha.

Linna åker aldrig någonstans utan Linnson. De är som Piff och Puff tillsammans och hon blir betydligt mycket lugnare om Linnson är med. I onsdags stod han med henne utanför boxen, tittade på från bankanten när hon sprang i loppet och låg å rullade sig utanför duschen när hon duschade efteråt. De är så söta ihop och jag kan inte låta bli att skratta åt lilla ponnyn som hittar på små bus hela tiden. Han är så nöjd över att få vara med och har inget emot att matte går runt med honom en sån här dag så han får chansen att visa upp sig lite extra. 

Dela inlägg:

Med kameran i högsta hugg

Jag var nästan lite småbitter i början av veckan för att jag inte skulle kunna ta mig iväg till Olympiatravet som jag önskat, jag har nämligen alltid velat åka på det men har alltid lyckas missa det och så blev det även i år (även om jag räknat med att det skulle bli annorlunda i år). Meeen vad gjorde väl det egentligen för har hemma har det varit full fart med kameran hela helgen! Öppet Hus och Hingstvisning hos Jan-Olov Persson, Lettlands Gala i Hudiksvall, trav på Hagmyren och fota lite unghästar på det. Kulkul! 

Hos Jan-Olov Persson

Simhallen, Tekno Eld som simmar 

Alla ville såklart hälsa på Järvsöfaks 💕

"En Galakväll för Lettland"

Lettlands Galan är något Situation Baltikum anordnar för att samla in pengar till deras projekt i Lettland (läs mer på deras fb sida) och detta år fick de ihop hela 47000kr, sjukt! De alla gör ett fantastiskt arbete och förtjänar allt stöd de kan få för det. 🙌

Trav på Hagmyren
Jag är inne på tredje året som fotograf på Hagmyrens tävlingsdagar. Flera vinnare har blivit fotade genom åren och idag blev det ytterligare nio stycken. Efter travet åkte jag även över på stallbacken för att fota några söta tvååringar som varit in på banan för att springa premielopp och gärna vela ha lite extra bilder på sig själv. :) 

Ps, vill ni se mer bilder av något så lämna gärna en kommentar om det! :D  

Dela inlägg:

En del av att vara amatörtränare

Livet som amatörtränare och tidiga morgonpass eller sena kvällspass går nog hand i hand. I stallet står det just nu 6 st hästar i ålder mellan 2 år och 24 år , varav 5 av dem tränar och 4st startar (så ni kanske kan gissa på ålder vilken av dem som inte tränar längre, haha). Det är jag, min tvillingbror och pappa som fixar med hästarna och det är inte alltid så lätt att få ihop det med träningen när alla jobbar eller studerar. Sen kör jag aldrig en häst om det inte finns någon hemma på gården eller i närheten, helt enkelt av säkerhetsskäl eftersom jag inte kan ta mig någonstans om något skulle hända. Inte direkt så kul att ligga i ett dike och vänta på hjälp med en häst som springer runt själv efter bilvägarna.. Tur nog har jag i alla fall fått sluppit det hittills, men känns bäst att vara på säkra sidan ändå. 

För oss blir det träning av hästarna antingen innan eller efter jobb/skola vilket ibland känns som ett riktigt pussel. Nu för tiden har vi även två träningsvagnar (men skulle behöva vara minst en till vagn egentligen, haha) så vi kan träna hästarna tillsammans. Roligare för hästarna och roligare för oss! Samt att det går betydligt fortare att kunna träna dem tillsammans än att ta en och en som vi gjorde förra våren. 

 Igår kväll tog vi en himla mysig kvällstur. Jag och Linna släpade nämligen med killarna ut på en tur upp på berget i solnedgången, mysigare än så kan det ju liksom inte bli! Johan (brorsan) körde Greve E. och "ponnypappan" fick den äran att sitta upp bakom lilla Linnson. 

Mobiluppladdning 5Ae0E47Fe087C3533Aff1E9D

Hela gänget samlat för att se det sista av solnedgången i slutet av passet. Greve till höger, Linnson och pappa i mitten och Linnas rumpa till vänster.

Mobiluppladdning 5Ae0E472Ddf2B318E8B5F13D

Vägarna börjar tyvärr redan bli lite hårdare och vi står nu i valet och kvalet om vi ska göra som förra sommaren och transportera in hästarna till travbanans träningsvägar 3-4 gånger i veckan eller om vi helt enkelt ska överge det mysiga stallet hemma mot ett stall inne på banan över sommaren. Vi får se hur det blir..

Mobiluppladdning 5Ae0E4782A6B22604E756A0F

Greve och Linna

Mobiluppladdning 5Ae0E47B2A6B2260C18Fedb4

Killarna halvvägs hem

Dela inlägg: