Matilda Persson » Blogg - Travstugan.se
Matilda Persson

En uppdatering om de egentränade hästarna

Vintervägarna är här - vilket vi jublar för!
Jag personligen är verkligen ingen vintermänniska, min kropp mår dåligt av att det är kallt ute och rullstolen kör fast i snön så fort jag åker utanför dörren. Meen, dessa vintervägar är ju guld för oss med häst som endast har byvägar att träna på annars. Underlaget är så himla mycket bättre nu än på sommarhalvåret. Vi har riktigt fina backar att köra i, milslånga turer att välja på och en lång raksträcka att köra intervaller på. Ja, såklart är vi fortfarande efter byvägarna och får bromsa för en och annan granne som råkar hamna mitt i backintervallerna, men oj vilka möjligheter det finns här vintertid. Så himla läckert! Tänk bara om vi hade kunnat haft den här träningsmöjligheten året om. 👌

Januari 7603

Alla hästarna är i varje fall igång efter vintervila och Xlnt Chili Tripel är på g igen efter sitt långa uppehåll. Och vet ni vad? Han känns smällfin! Vi kör ännu inga farter, utan endast backe och längre joggingturer - men oj vad läcker han är. Chili är en sån som älskar att träna, han tar alltid i och kvastar med svansen även om vi bara kör en lugnare tur i skogen. Får han vara hel och fräsch tror jag han har mycket pengar att hämta i norra Sverige till sommaren. Vi skyndar långsamt och dagdrömmer om framtida segrar helt enkelt.

Devs Daredevil
tränar riktigt, riktigt fint och hade egentligen kunnat starta om bara någon vecka. Men vi vill helst vänta tills det går att köra barfota, han går absolut bäst med den balansen. Fortsätter han kännas såhär kanske vi testar en start med skor också bara för att få se om det möjligtvis fungerar, men det återstår att se. Även han siktas mot att starta ”Norrland runt” i sommar tillsammans med storebror Chili. ❤️

IMG 3981

Gamlingarna då?
Greve E. har inte startat sedan november 2017. Han är nu 13 år gammal och egentligen pensionerade vi ju honom från tävlandet för flera år sedan, men nu känns han så fin så vi siktar på att testa någon start ändå. Såhär träningsglad har han då aldrig varit hos oss förut och med lite tur har han i varje fall lite pengar att hämta när breddloppen (😂) kör igång igen. Oavsett så är det kul att se en så pass gammal häst vara så glad i att träna! Han älskar det här och förtjänar en chans till, går det så går det.

L.H.Adventure har även hon hunnit bli tant. Lilla damen som jag gjorde andelshäst av och tog licens med när hon endast var 3 år gammal har nu hunnit blivit 10 år! Alltså vart tog den tiden vägen egentligen?
Precis som med Greven så är hon igång ”mest för kul”, tränar fint och ligger bra i puls. Känns som hon går framåt hela tiden och förmodligen blir det att vi testar kvala och starta med denna tant med. Har man ingen yngre förmåga hemma får man ju helt enkelt testa med det man har, ellerhur? 😛 På Adventure har jag däremot lagt över all ansvar på brorsan då jag tröttat på småstökiga hästar. 😅

De flesta av våra hästar börjar bli till åren och några har väl egentligen passerat bästföredatum. Men vi älskar det vi gör, och våra hästar, så att byta ut de känns långt inne det med. Vi kör helt enkelt på så länge det går, så får vi väl köpa den där unga stjärnan i framtiden.

Dela inlägg

Det ska inte alltid vara så enkelt

Livet med häst har sina toppar och dalar, det är då något som verkligen känns av nu. Mitt fina fjolårsföl Loke har skadat sig i hagen och gjort illa benet. En skada på vänster bakben som kommer behöva opereras för att bli bra. Han är bara 9 månader gammal så det känns ju himla tråkigt att börja livet på det här viset, han som egentligen snart var på väg bort till en tränare inför kommande inkörning nu. Istället får man lägga ner tid och pengar på det här, så får man helt enkelt hoppas på det bästa och sikta mot en framtid på travbanan ändå.

Men oavsett så får man ju se det positiva att han ÄR så pass ung just nu, chansen att läka ihop bra är större samtidigt som att det faktiskt bara är en uppskjuten inkörning som blir just nu - inget missat kriterium.

IMG 3238

Huvudsaken är ju nu trots allt att han läker ihop och blir frisk, det är det absolut viktigaste just nu. Veterinären säger att det med en operation är en bra prognos och att jag inte behöver oroa mig allt för mycket, så det känns ju skönt.
Vi får helt enkelt ha lite is i magen, äta mycket morötter och drömma oss vidare mot vad nu än framtiden har att ge oss.

Så, håll tummarna för Loke nu! Vi ska ju torts allt vinna det där derbyt om något år så det är lika bra ni lägger namnet på minnet redan nu. 😛

Dela inlägg

Mina små unghästar

Som min lilla Loke växer! Snart nio månader gammal och klok som en bok. Han kan stå uppställd på stallgången, få benen spolade, ha sele på ryggen och ledas i grimskaft. Han gör det mesta utan att protestera. Dessutom har han snart växt om sin mamma i mankhöjd, så det känns som att "lilla Loke" kommer bli en rätt så stor häst ändå! Han tror förövrigt att han är den snyggaste hästen här på jorden och kommer nog bli en liten kaxig typ i framtiden.

Just nu har han dessvärre skadat benet så vi tar det lite coolt ett tag innan det blir att planera vart denna killa ska få spendera vardagen i framtiden.

2 C4 D25 D7 4 EF8 47 F8 88 AD DE5 F7990 ACAD

Bäckmoras Loke (e. Ingbest u. MölleslettensLinna)

66434194 AA24 42 AE A6 F4 460 C8998 CA4 F

Vår fina lilla ettåring är väl typ ett äpple hög men trots att så börjar han nog allt växa i kostymen ändå. Next Adventure (e Tobin Kronos u. L.H.Adventure) har stått hos Tomas Rosén sedan mars i år. Han har fått gått i flock tillsammans med jämnåriga grabbar och skolan inför livet som travhäst har påbörjats. Han har hunnit få på sig vagnen och är på god väg i sin utbildning, så himla kul!
”Tobbe” är däremot fortfarande väldigt liten i mankhöjd (precis som sin mamma😅) men jag tycker ändå han börjar se riktigt fin ut. Planen är att han får stå kvar hos Tomas tills att han är tillräckligt körbar för att en annan ska våga sätta sig i vagnen (😂), sen ska vi gasa tillsammans i framtiden!

IMG 2740
Dela inlägg

Ruggigt fina hästar

Tänkte bara dela med mig av lite bilder jag tog på några av alla fantastiska kallblod som joggar runt Hagmyrens travbana om dagarna. Jan-Olov Persson har verkligen ett stall fyllt av ruggigt snygga (och fotovänliga) hästar, och några av dessa fångade jag på bild under en träningsförmiddag på Hagmyren för några veckor sedan.

Dela inlägg

Återbesök hos veterinären

I torsdags var det återbesök hos veterinären som gällde för Xlnt Chili Tripel. Vi var in för två veckor sedan för att kolla upp hur benen såg ut efter operationen han gjorde i höstas och kunde då se att allt från operationen läkt bra, men att han dessvärre var halt på en kota så han blev behandlad för det. Och även nu på återbesöket blev det att behandla om, men det går i varje fall åt rätt håll. Så om 12 dagar har vi fått order om att köra igång lite lätt för att se hur han känns för vagn! Är allt bra då är det bara att träna på inför sommaren, så det får vi verkligen hålla tummarna för. Chili har tröttnat på att vila och försöker berätta att han är för ung för att gå i pension, haha.

Chili hade även med sig brorsan, Devs Daredevil, som hängde med för att kolla upp sig efter säsongen som varit. Han tog sig igenom böjprov och allt helt utan problem, så skönt! Men en vintervila börjar det bli dags för ändå, så han får nog vila några veckor nu i december så kör vi sen igång och laddar upp inför sommar säsongen 2021 även med honom. 💕

Dela inlägg