Travsportens betydelse

För att vara något jag sysslar med dagligen så reflekterar jag sällan på hur mycket egentligen travsporten betyder för mig. Ja, egentligen för oss alla med ett intresse i sporten. Ja, sporten.

Jag vill väl ändå påstå att jag på sätt och vis är duktig på att förmedla känslor i mina texter. Nej, jag kommer aldrig tro jag "är något", så ta det inte som något präktigt. Men är det något jag nog inte riktigt kan förmedla så är det hur enormt mycket travsporten betyder för mig.

Det är märkligt hur sällan jag tänker på det. Utan att gå in på detaljer så har år 2020 rent privat varit ganska så pissigt, om man får uttrycka sig så. Med eller utan corona-pandemin. Nej, det har inte alls varit något kul det här.
Nörd som man är så hittar man därför sina små lösningar på bekymmer som möter en i vardagen. Travsporten har varit en sådan för mig.

När saker och ting varit lite mindre bra har jag vänt mig åt att grotta ner mig i lopparkiv eller försökt analysera nästa V75-omgång. Plötsligt är jag på humör igen. Glömt bort allt det djävliga.

Och ser man till gemenskapen den här sporten bidragit med så är jag evigt tacksam.
Nej, sociala medier är inte alltid det bästa forumet och kan onekligen få ens inre glöd att brinna över, men den har också enormt många bra människor som man lärt känna via travsporten.

Jag tänker alldeles för sällan på hur tacksam jag är som fick sådant intresse för travsport. Jag närmast förbarmar mig över de som inte givit den en chans.

För att vara något jag sysslar med dagligen så reflekterar jag sällan på hur mycket egentligen travsporten betyder för mig.
Jag ska börja göra det oftare!

Ljusglimtar i eländet

År 2020 har varit prövningarnas år, vare sig man velat det eller ej.
Det går lätt att konstatera att det varit ett eländigt år för oss flesta. Därför måste man ta vara på ljusglimtarna när de väl dyker upp!

Nej, det har verkligen inte varit ett år man tar till minnet med värme när väl år 2020 är över. Vilket förbannat helvete alltihop, rent ut sagt. För världen har det varit ett evigt fördärv som ännu inte ser sitt slut. Inom travet har vi även haft våra rejäla duster, med Propulsion-härvans om ohotad etta på tronen.

Senaste veckorna har även de varit tunga med Järvsöfaks-avskedet, sociala medier med travintresserade som dömer ut varandra till höger och vänster inom allt och ingenting, aktiva sitter som vanligt och gnäller i sina kolumner i riksmedia - och så verkar det bli mer och mer vardagsmat att man ska få ge igen i loppen.
Vad är det som pågår, egentligen?

Jag bryr mig inte särskilt mycket om vad den ena tycker eller tänker eller hur de inblandade resonerar - men kommer det fram att man på sätt och vis "ger igen" under loppet är det för mig en självklarhet att man ska dömas. Rejält.
-----
Söndagstrav har aldrig varit min grej och det var det väl egentligen inte igår heller. Nej, det är inte alls den där exalterande känslan som man upplever vid framförallt lördagar. Det låter inte klokt, men så är det.

 • Stall Daniel Redén har haft ett bottenlöst mörker med allt som rör Propulsion och sådant är onekligen en prövning. Oavsett vem som har rätt eller fel i hela den där härvan så är det givetvis något som tar hårt på de inblandade.
  Med det sagt är det därför viktigt att hela stallet tar vara på ljusglimtarna som de bjöd på igår. Stall Redén mår fortsatt helt vansinnigt bra och visade även under söndagen på Sundbyholm att de är en klass över konkurrenterna.

  Milady Grace segrade före stallkamraten Golden Tricks och i avslutningen lekte Mister Hercules runt om.
 • Robert Bergh-stallet är de som utmanar stall Redén om vem som är bäst i år. Nu var Power i skymundan under gårdagen med vass avslutning ute i spåren - men kolla in Hail Mary. Vad är det där ens för något?
  Hail Mary har väl sedan karriärens start varit bra, men den utvecklingen och de kliven han tagit under hösten har varit närmast skrämmande att bevittna. Det är kraftpaket till häst som hånflintat åt ett gäng ponnys.

-----
Det blev en väldigt fin dag från Sundbyholm igår med topptrav. Utöver detta fick jag personligen även uppleva ännu ett SM-guld med mitt Malmö FF. För travintressenter är det av ett totalt ointresse, givetvis. Men så är det lite det som år 2020 handlar om. Ta vara på de få ljusglimtarna man får. I det här förbannade eländet.

Söndagen blev trots allt ganska bra. Plötsligt var jag ganska glad över tillvaron. Ett undantag det här året och det tackar jag för.

Martin.

Storhet av annat slag

Bortgången av Järvsöfaks påverkade en på ett sätt som man tidigare aldrig varit med om. Han var onekligen en storhet av helt annat slag.

Personligen fick jag aldrig följa hela kallblodsfenomenets tävlingskarriär. Jag hann dyka upp mot slutet och följde avskedsturnén år 2009. Visst kan jag sitta här och försöka låtsas som att jag var med hela vägen. En gammal gubbe som varit med sen förritiden, men riktigt så är det inte.

Så fort jag hör namnet Järvsöfaks ser jag ett upplopp framför mig där en häst defilerar in mot målgången i ensamt majestät. Och det var precis sådan han var under tävlingskarriären.
Det är bara att acceptera faktumet att en liknande typ av tävlingshäst aldrig kommer dyka upp igen. Så är det bara.

För er som brukar läsa mina rader är säkert väl medvetna om mitt eviga gnäll om hur liten travsporten är i folkets ögon. "Vi" får aldrig synas i de lite finare rummen och gällande sportsändningarna i tv är travet ett slags ingenting.
Med det här gnället gnagandes i bakhuvudet på mig blev min måndag eftermiddag en enda stor förvåning. Järvsöfaks är någonting annat - en storhet som ingen annan.

053 CB5 CC 5074 4860 B5 F3 4 AD67203 EA2 A

En av nyhets-skärmarna på Malmö centralstation igår.

När jag på sen-eftermiddagen vandrade genom Malmö centralstation fastnade blicken på en av deras nyhetsskärmar som scrollar lite överallt runt stationen.

Bland alla toppnyheter som allt mellan himmel och jord såg jag plötsligt en travhäst på tv-skärmen. Travhästen var Järvsöfaks. Travet blev ett allmän intresse och de få som lyckas nå ut dit är någonting alldeles extra.

Jag kommer aldrig riktigt begripa aktiva Järvsöfaks-tiden. Jag är däremot väl medveten om vilken enorm bidragskraft han haft för travsporten.
Genom sina egna insatser och sedan genomkraft inom aveln för kallblodssporten. Han kommer alltid vara bland sportens allra viktigaste och största vi haft.

------
På tal om det här med hästar som går bort är det ett ämne jag ska gå in lite mer på i kommande fredagskrönika.

Martin.

Datum som tar en tillbaka

Idag är det 13 oktober 2020. Spontant är datumet möjligen inget man direkt tar till sig av. En blick i historien säger dock någonting annat.

Jag är som många andra en travnörd av lite väl överdrivna mått. Exempelvis brukar jag med stort intresse kunna ögna mig genom statistiken på Svensk Travsport för att hitta någonting intressant. Ja, eller bara helt enkelt ta mig tillbaka till en annan tid.

Just datumet 13 oktober tog mig tillbaka till tider då tre riktiga profiler visade upp sig.

 • Joke Face är min ohotade favorit genom tiderna.
  13 oktober 2009, för elva år sedan, gjorde han sin sjätte start i karriären. I 'Treåringstoppen' hade han uppvisning på hemmabanan Jägersro och just det loppet var hans klart bästa under treåringssäsongen.
Jok
 • 13 oktober 2010, för tio år sedan, arrangerades det tävlingar på Solvalla. Förutom loppet 'Fyra Kilometer' kördes även ett snabblopp över 1 140 meter, Ambro Keepsakes lopp.
  Erik Adielsson satt upp i loppet bakom Stig H Johansson-tränade Scully Gully som lekte över Solvalla-ovalen. Jag minns jänkarstoet med värme och hade henne bland de mest intressanta hästarna att kolla in under den tiden.

Just det här med lopp över kortkort distans tillhör väl inte min favoritdistans direkt, men inga regler utan undantag. Och för just tio år sedan blev det lite av ett undantag.
Lyckligtvis hann hon visa upp mycket av sitt register, men visst försvann hon från jorden alltför tidigt. I avelsboxen hann hon bara få två avkommor, Upper Kronos och Valley Kronos.

Scully
 • 13 oktober 2012 kördes min favoritupplaga av Svenskt Mästerskap när Lutfi Kolgjini visade upp den bästa sidan av sin Raja Mirchi som på ett kylslaget Åby vägrade ge Caballion eller Sebastian K. någon chans om att göra upp om titeln.
  Jag minns ännu leendet från Ludde på väg mot cirkeln efteråt - och jag minns även min mesiga sida mot kylan som ledde till att jag satt på innerläktaren under loppet.

  Det är första och sista gången jag satt på en innerläktare, för övrigt.
Rajasm

Vad ska ni med den här informationen, tänker ni?
Ja, jag vet väl inte. Jag fick helt enkelt bara lite fin känsla till ett datum som spontant känns rätt platt.

Ha en fin tisdag,
Martin.

Vardagskollen: Fyraåringsslag på Åby

En av veckans höjdpunker sker från Åby där S:t Leger avgörs. Fyraåringsloppet över lång distans kan bli något extra!
Här är lite av veckans höjdpunkter:

MÅNDAG

GÄVLE

Över 2 640 meter startar Alert Kronos (Daniel Redén) med två raka segrar mot Gardner Shaw (Jörgen Westholm) och I.T.Inventor (Emilia Leo).

I lopp 7 startar Redén med Fleet Admiral som ställs mot Up to Me (Claes Sjöström) och Västerbo HighScore (Ulf Eriksson).

REIMS, FRANKRIKE

Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering (Paul Philippe Ploquin) startar i Prix de 'Hippodrome de Vittel mot Forecast (Guillermo Horrach Vidal).

MANTORP

I V64-1 startar Velten Limelight (Rick Ebbinge) mot Man of Steel (Linda Sedström) och Real Caviar (Hans-Owe Sundberg).

I snabbloppet Milles Minne startar Sandsjöns Enzo (Johan Untersteiner) mot Lady Zappa (Rikard N Skoglund) och Lord Flax (Peter Untersteiner).

Jessy Schermer (Rick Ebbinge) siktas mot tredje raka segern och gör det mot Aroseforyou (Kevin Oscarsson) och Happy Celebration (Peter Untersteiner).

TISDAG

BODEN

Ingemar Hultqvist selar ut Dante Godiva (Samu Sundqvist) i lopp 3 mot Antonio America (Mats E Djuse) och Yieldson (Tilda Wahlberg).

JÄGERSRO

Med 125 000 kr i förstapris startar Bold Eagle-stoet La Sassicaia (Johan Untersteiner) mot Namaste (Preben Sövik) och Wild Nature (Thomas Uhrberg).

V75-profilen Tony Afrika (Lutfi Kolgjini) startar över kort distans mot Hurricane River (Preben Sövik) och Maggie Cash (Victor Rosleff).

Hail Mary

Derbyvinnaren Hail Mary startar på Örebro!

ÖREBRO

Derbyvinnaren Hail Mary (Robert Bergh) startar i Breeders' Crown mot Rackham (Christoffer Eriksson) och Brother Bill (Jorma Kontio) med 110 000 kr i förstapris.

Ganga Bae (Jorma Kontio) startar från spår 2 mot Ghostintheshell (Rikard N Skoglund) och Mellby Harissa (Robert Bergh).

Lucifer Lane (Johan A Nilsson) gör comeback över kort distans mot Charrua Forlan (Emilia Leo) och Tycoon Conway Hall (Flemming Jensen).

Oaks-tvåan Hoboken Am (Jorma Kontio) startar från bakspår mot Beauty Kronos (Örjan Kihlström) och Honey Mearas (Peter Untersteiner).

Bandido Gar (Rikard N Skoglund) siktas mot fjärde raka segern och gör det mot Mister Hercules (Örjan Kihlström) och Henry Flyer Sisu (Jorma Kontio).

ONSDAG

ENGHIEN, FRANKRIKE

I Prix du Pont des Arts startar svenskhästarna Olle Rols (Franck Ouvrie), Juvels Boy (David Thomain) och Bullyoung (Jörgen Lorentzon).

ÅBY - INFÖR V86

På Åby gör Asso Errenne (Carl Johan Jepson) sin andra Sverige-start mot Joker of Steel (Peter Untersteiner) och M.T.Oberon (Johan Untersteiner).

Med 175 000 kr startar Aquarius Face (Adrian Kolgjini) mot Seventh Heaven (Christoffer Eriksson) och Igor Sisu (Stefan Persson).

Global Undecided

Global Undecided möter Vae Victis Club!

SOLVALLA OCH ÅBY - V86

Vae Victis Club (Örjan Kihlström) selas ut till V86-2 och gör det mot Adde S.H. (Ulf Ohlsson) och Global Undecided (Jorma Kontio).

S:T Leger med 125 000 kronor körs i V86-7 med Power (Robert Bergh) mot Quick Lane (Johan Untersteiner) och Gulfstream Am (Conrad Luguaer).

TORSDAG

HALMSTAD

Över kort distans startar Eldorado Mearas (Peter Untersteiner) på hemmabanan mot Victory Island (Peter Ingves) och The Real Star (Victor Rosleff).

BERGSÅKER

Daniel Wäjersten selar ut två intressanta profiler från stallet:

 • I V64-5 startar han med Gooner över 2 640 meter mot Global Wizard (Ulf Ohlsson) och Vulcano O.P. (Ulf Eriksson).
 • I V64-6 regidebuterar Esprit Sisu mot Going For Gold Zaz (Nicklas Westerholm) och Magnifik Brodde (Samu Sundqvist).