Respekten mot djuret måste märkas » 18 aug. | Martins Travblogg -…

Respekten mot djuret måste märkas

För en gång skull fick jag njuta av travsport från milebanan Tingsryd under söndagen. Dessvärre smutsades tävlingarna ner på grund av ett agerande som är totalt oacceptabelt.
Respekten för djuret måste märkas. Det måste signaleras att sådant inte är okej.

Det kördes Grand Slam-tävlingar från Tingsryd. Innan jag begav mig mot Malmö Stadion för Malmö FF hann jag se några lopp. Det önskar jag att jag inte gjorde.

  • I Grand Slam 75-1, lopp 4, vann Christian Fiore med Taiga Woodland. Hästen stred hela vägen in i mål från ledningen, men där avslutande biten mest handlade om Fiores osmakliga drivning. Rapp, rapp efter rapp mot hästen.
    Om han slog mot vagnen eller hästen bryr jag mig inte om. Det var en vidrig förseelse och det gör mig innerligt förbannad att sådant sker på våra svenska travbanor.

Givetvis fick Fiore både böter och avstängning. Bötesbeloppet hamnade på 6 000 kronor och avstängning i fyra veckor under september — och givetvis fick han behålla segern. Vilket han verkligen inte var värd. Spelare och hästägare ska inte drabbas.

Jag har egentligen för dålig koll på regelboken men kan inget annat än tycka att bestraffningen är ett skämt.

När svensk travsport får det trista tillfället att markera väljer man att inte göra det tillräckligt. Jag har ingenting emot personen Christian Fiore - men yrkesmannen Fiore borde rimligen varit avstängd från tävling i åtminstone mer än en dryg månad. Ett halvår? Ja, minst.
Respekten mot djuret måste märkas bättre än så här.
-----
Trav-tv finns främst till för spelarna, men för den sakens skull behöver det ena inte utesluta det andra.
Likt tidigare tillfällen vi varit med om sådant här är det knäpptyst från studiofolket och experterna. Allt ska vara så puttinutt och trevligt hela tiden. Likaså i trav-media hittade jag inte mycket till utrymme som markerade mot att drivningar av detta slag inte hör hemma.

Jag tycker det är förbannat dåligt.

Vad som även ska bli intressant är att följa Chrisitan Fiores hemmabana Halmstad och hur de väljer att agera. Om de gör det överhuvudtaget.
Tidigare i år kände banan sig lite småtuff och portade italienska kuskar som hade drivit på sin ahästar nere i Italien. Där och då var det läge att vara lite föredömen för sporten. Därför ska det nu bli intressant att se hur de väljer att göra när det är en aktiv från Halmstadtravet som gjort bort sig.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg