Märkligt så säg...! » 15 juli | Martins Travblogg - Travstugan.se

Märkligt så säg...!

Vad blev det av travdagen 15 juli, egentligen? Det blev märkligt så säg...

Först och främst råder där ett hela havet stormar-tänk kring travkalendern.
På kvällen var det V64-tävlingar och fokus på Skellefteåtravet. Travets nationalbana och stora centrum, Solvalla, skötte det iskalla lunchtravet.
Det är väl bara i travsporten som sådant här inträffar. Och visst var det en oerhört märklig upplevelse framför ATG Live.

Och dessvärre skulle tävlingsdagen på Solvalla förvandlas i ett mörker. En häst föll ihop och dog.
Det är så oerhört smärtsamt dystert oavsett om det är en "profil" eller inte.

Katja Melkko-tränade Inatt Boko slöt sina dagar och jag kan inte ens tänka mig hur det känns för kretsen kring hästen. Och även så kusken Janne Soronen för den obehagliga upplevelsen. Soronen var även den som körde majoriteten av valackens tretton starter.

Mina tankar går till alla kring Inatt Boko

Och förutom det oerhört sorgliga i att en häst gått bort på ett fruktansvärt sätt, så är det ständigt en påminnelse över vart vi står idag. På exakt samma plats som vid den dagen jag fick höras om det här för första gången för flera år sedan.

Det jag främst reagerade på efter måndagens trista händelse. Något som jag alltid reagerar på;

  • Möjligheten till rubriker.
    Att rapportera och skriva om att en häst dör förstår jag. Och så ska det fortsätta få vara. Men vad jag reagerar mot varje gång är vilket enormt rubrikhumör alla medier blir på. Plötsligt är travet något att skriva om för "breda sportjournalistik-massan".
    Inte ens vid Elitloppssegrar skrivs det så stora rubriker som när en häst gått bort. Och då är det inte bara travsajter jag menar.

    Jag vill mena på att det som är överlägset största nyhetsvärdet i travsporten tycks vara när en häst går bort. Jag köper det på sitt sätt - men hade gärna sett något liknande när vi får uppleva sportliga höjdpunkter. Så sent som i lördags kördes det V75 med över 10 000 besökare, exempelvis. En händelse som var väl värd utrymme på startsidan.

    Som det är idag blir det, för de som inte följer travet, mest något som stämplas som något där hästar faller ihop titt som tätt. Det är ju enda de får läsa på startsidorna när sporten får utrymmet.

Det var givetvis oerhört olyckligt och fel att loppet inte blåstes av igår. Allra främst med respekt mot kretsen kring Inatt Boko men även för motekipagens skull.
Men att sitta här och spy galla över måldomaren? Nej, det är givetvis bara helt onödigt och fel.

Måldomaren var uppriktigt ångerfull efteråt. Då är det inte mer att orda om i den frågan.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg