Fredagskrönikan

En viktig detalj glöms bort på travbanorna idag. Samtidigt sitter ett långsint självmål kvar i tankarna - och nere i Frankrike har vi en något bortglömd svensk som absolut kan segerutmana i Prix d'Amerique.

Under vintertid har vinnarcirkeln flyttats på Jägersro vid V75. Istället för nere vid banan har cirkeln flyttats upp inne i restaurangen, där ägarkrets och vinnande kusk intervjuas.
Det är på sätt och vis förståeligt att de vill hålla det inomhus - inte minst eftersom publikplats ute vid banan är mer eller mindre öde.
Men samtidigt är det inte rättvist. Framförallt inte mot vinnande hästen.

Det är trots allt hästen som vunnit loppet. Hästen har sprungit och kämpat hela vägen så att ägarkretsen kan stå och sippa champagne vid kusken under segerintervjun.
Med det här upplägget glöms hästen bort. Kvar står den ute på banan med segertäcke och tystnad, samtidigt som övriga kretsen göttar sig inne i värmen.
-----
Utan att låta alltför långsint har jag fortsatt svårt att komma över publiksiffran på Jägers från i lördags. Det var ett skämt, och då tyckte jag ändå där till exempel satt fler personer i restaurangen än vad det gjort senaste V75-dagarna.

SHL och ATG har skapat ett märkligt samarbete där ATG tillåts ha V75-märket i isen som ett sätt att marknadsföra travet.
Det är knappast ett avtal som kostat några ynka ören inte. Nog har ATG fått punga upp en saftig summa och visst är det bara för SHL att försöka hålla sig för skratt under tiden de skickar fakturan. I lördags var samarbetet minst sagt blurrigt. Jag har svårt att förstå och även acceptera.

Samma dag som V75 kördes på Jägersro i Malmö - sista V75-omgången på tre månader i Malmö - hade Malmö Redhawks hemmamatch i ishockey. Nedsläpp för deras match var klockan 16.00 och skulle alltså krocka med V75. Det var således helt omöjligt för folk att besöka båda evenemangen.

Matchdagen var även speciell i ishockeyn, då det var så kallad "hockeyns dag" där Redhawks bjöd på fribiljetter. Samma dag som V75.
Och visst var det föga förvånande att Jägersro fick ta en stor smäll av detta. Över 10 000 besökte ishockeymatchen, samtidigt som drygt 2 500 tappra själar tog sig till Jägersro.
En genomusel siffra för att vara V75-dag och minst lika genomuselt, då det är tydligt att SHL och ATG har ett samarbete där ATG gärna betalar dyrt för ingenting.

Det här var trots allt ett samarbete som man hoppades skulle föra båda sporterna framåt. Jag finner det totalt obegripligt hur SHL kan schemalägga en ishockeymatch i Malmö samtidigt som Jägersro arrangerar V75.
Nog hade det här kunnat motverkas. Nog hade SHL och ATG kunnat göra en sportslig höjdare av lördagen i Malmö med V75-omgång följt av ishockey.
Exempelvis kunde fribiljetten till ishockeymatchen även givit ett fint erbjudande in till Jägersro. I 99% av besökarna som tar sig till Jägersro spenderar en massa pengar ändå.
Vilket förbannat självmål.
-----
Söndagens sista stora test nere i Frankrike innan Prix d'Amerique blev till en skrällseger. Briac Dark vann Prix de Belgique, och visst är det alltid kul när där kommer fram en oväntad vinnare från ingenstans. Som dessutom tränas av Thierry Duvaldestin som till sist fick med en häst till storloppet.

Bakom vinnaren gjorde Call Me Keeper en tapper prestation till andraplatsen och mest glädjande att se var Wild Honey och hur hon verkade trivas på kolstybben. Måste även framhäva Lionel som fick en tuff resa.

Och även fast det inte blev någon seger var Prix de Belgique en succé för stall Redén. En succé som redan under lördagen inleddes där In Vain Sund vann ett stort femåringslopp.
-----
Trots att Nuncio ej deltar i årets Prix d'Amerique blir loppet högintressant ur svensk synvinkel. Utan Nuncio i fältet har svensktränat ändå rimlig chans att vinna, och visst är det väldigt roligt.
Stall Daniel Redén hade en blytung vår. Det var så illa att man som utomstående och ej insatt i kretsen för fem öre, tyckte synd om framförallt Daniel som tydligen inte mådde särskilt bra över sin ögonsten Delicious.

Tänk så snabbt livet kan vända. Det är väl så alla i sina motgångar måste tänka, trots allt. Det vänder en vacker dag. Och för stall Redén har det vänt spikrakt uppåt. I årets Prix d'Amerique selar stallet ut hela fyra hästar. Det är en otrolig bedrift. Inte minst när ingen av de startande heter Delicious.
Av stallets fyra hästar, Propulsion, Wild Honey, Call Me Keeper och Lionel är väl Propulsion den mest givna utmanaren till Bold Eagle. Jag vill dock varna lite för Call Me Keeper.

Fast, jag ska vara ärlig. Även fast Redéns kanonhästar alla är rimliga utmanare till loppets svårslagna favorit, är ingen av dom min främsta utmanare av de svenska. För mig är det fortsatt Oasis Bi. Stefan Pettersson förbereder sin häst på ett ypperligt sätt, och förra årets trea har definitivt kapacitet för att sluta i toppen i år igen.
Hästen fick ett välbehövligt lopp i Prix de Belgique som kommer föra fram hästen väldigt mycket inför Pd'A. Och nog blir Oasis Bi lite bortglömd i förhandssnacket, inte minst eftersom Redéns gäng är så framträdande. Jag säger se upp...!

Och, visst. Vi ska inte vara befängda för mycket. Det gäller att vi får drömma. För visst är det så att Bold Eagle fortfarande är en väldigt stor favorit. En favorit som med stor sannolikhet blir omöjlig att rubba. Men nog har vi ett svenskfält som inbjuder till segerhopp. Hoppet är det sista som överger en.
-----
Franskfödda fuxan, Calizza Boko, hade ett lysande debutår på tävlingsbanan 2016 för regi Stefan Melander. Av elva starter segrade hästen i sju.
Att Tarzan drar ner på sin rörelse har knappast undgått någon. En av hästarna som fått lämna gården är just Calizza Boko. Hästen var menad att starta på Solvalla 14 december, men ströks dagen innan grund av ägar- och tränarbytet.

Ny ägare till hästen är Camilla Vikström och det dröjde inte länge förrän hästen hamnade i Frankrike - hos Fabrice Souloy och Phillipe Billard.
Under torsdagen gjorde hästen debut i nya regin på Vincennes och det blev... dessvärre enkel seger direkt med Franck Nivard i sulkyn.
Detta är andra hästen Vikström tar över som ägare och flyttar ner till Souloy. Förutom Calizza Boko flyttades även Beverly Boulevard dit.
-----
Svenska travbanorna är i galaperiod. Varje helg framöver arrangeras travgalor runt om i landet och på fredagen är det Jägersros tur.
Här är kategorierna, där jag även utser min vinnare i varje:

  • Årets tvååring: Current Affair, Dats Caballo, Ethien du Vivier, Executive Caviar
    Min vinnare: Med all respekt åt Ethien du Vivier, men här står det mellan tre. Current Affair och Dats Caballo stod båda för ett fint tävlingsår, men min röst faller till sist på Svampen-vinnaren Executive Caviar. Hästen slutade även tvåa i Uppfödningslöpning och sista loppet hästen sprang förra säsongen slutade i överlägsen seger i Breeders' Crown-lopp.
  • Årets treåring: Fantasy River, McSpirit, Uncertain Age
    Min vinnare: Uncertain Age knapp vinnare före Fantasy River.
  • Årets fyraåring: Breidabliks Nubbe, Kryssa Futura, Princess Face, Target Kronos
    Min vinnare: Target Kronos inledde året något knaggligt, men vips i september flög hästen fram i två raka lopp. Segern i Fyraåringsstjärnan på 1.09,9/1640a var häftig.
  • Årets sto: Current Affair, Kryssa Futura, Princess Face, Uncertain Age
    Min vinnare: Tvåan i både Stochampionatet samt Derbystoet Kryssa Futura anser jag vara den i det här sällskapet som känns mest värd till årets sto.
  • Årets äldre: Dante Boko, El Mago Pellini, Mosaique Face, Spartan Kronos
    Min vinnare: Dante Boko har väl aldrig riktigt varit stjärnan på Vomb, men 2016 klev hästen fram och vann bland annat Sweden Cup.
  • Årets tränare: Lutfi Kolgjini, Conrad Lugauer, Tomas Malmqvist
    Min vinnare: Tomas Malmqvist fortsätter leverera i unghästloppen och ser man i kristallkulan för 2017 ser det ut att bli ytterligare ett starkt år.
  • Årets kusk: Christoffer Eriksson, Adrian Kolgjini, Johnny Takter
    Min vinnare: Christoffer Eriksson hade ett lysande 2016 som avslutades med Champion-mästare på Jägersro. Solklar segrare här.
  • Årets lärling: Iina Aho, Mads H Nielsen, Markus Waldmüller
    Min vinnare: Iina Aho for ner till Frankrike och levererade i succéartad stil. Defintivt ett stjärnämne för framtiden!
  • Årets amatör: Emma Bjerkås, Gitte Stafström, Mats Öhman
    Min vinnare: Mats Öhman fick ett fint år med främst Beverly Boulevard som han dessvärre tappade till vintern.
  • Årets montéryttare: Iina Aho, Jessica Pilenberg, Stephanie J Werder
    Min vinnare: Iina Aho.
  • Årets häst: Dante Boko.

På återhörande nästa vecka,
Martin Engström

Kommentera inlägg

Följ Travstugan på Youtube