Fredagskrönikan

Uppesittarkvällen är här och är där någon sport som knappast gör en paus för julfirande så är det travsporten. Det är en kaosartad vecka med V75 dygnet runt - typ. Som tur är behöver vi inte tvingas lägga energi på allt.

Hela V75-yrveckan med extraomgångar till höger och vänster går det att skriva en hel del om. Kortfattat kan jag väl säga som så att jag inte är särskilt jätteförtjust över det. ATG kämpar hela vägen in i kaklet för att få in lite extralovor, så är det bara. Och jag kan anta att dom trodde det var en succélösning att köra en V75-vecka på årets sista vecka där stor del av svenskarna kan ta sig tid till att spela bort lite pengar.

Jag brukar vara ganska snabb på att kunna klanka ner på saker och ting jag ogillar. I det här fallet ska jag inte lägga ner så värst mycket energi. Det är utbota dumt, ja. Men det är även frivilligt att spela och se på.
Klassen på utlandsomgångarna Momarken, Bjerke och Uleåborg håller knappast V75-klass, eller för att ens vara i närheten. Men som tur är så är ingen tvingad att varken se eller spela på loppen, så jag tycker det räcker där.
Men hela den här V75-yran som försökt skapas borde vara en engångsgrej. Jag vill inte se det igen nästa år.

Något jag dock kan gå in på är deras schemaläggning för dessa extraomgångarna. Jag har svårt att förstå.
Örebro, Umåker, Solvalla, Momarken, Uleåborg, Halmstad och Mantorp. Där "slösas" alltså bort tre omgångar till utlandet. Men det i sig är inte det enda.

Ja, vi måste klia norrmännen på halsen och gulla med dom. Jag har oftast när jag kritiserar omgångarna i grannländerna fått kritik att man minsann också måste bjuda dom på något. De spelar trots allt en del på vår sport. Så, jag förstår det.
Men att vi bjuder bort så pass många omgångar som vi nu gjort i år till utlandet och främst Norge är att bjuda bort några för mycket.
27 december har Momarken sin extraomgång-V75. Under eftermiddagen kör dock Jägersro sin sista tävlingsdag för året och blir alltså en slags "uppvärmning" inför V75-omgången. Jag förstår inte logiken i det.
Och inte blir jag klokare när vi sedan den 29 december har tävlingar på Åby, för att någon timme senare bjudas på V75 i ULEÅBORG.

Jag är inte jätteförtjust i utländska V75-omgångarna, men köper att ett fåtal bjuds bort under året. Men när två av våra största travbanor och arrangörer blir som en slags... "förfest" inför Momarken och Uleåborg. Då kan jag inte sitta tyst i båten längre...
-----
Det är ju ändå lite charmigt att man fått utskick från ATG på sin mejl om rabatt på V75 eller V86-spel - och så står där lite finstilt längre ner på mejlet att erbjudandet är för de som aldrig spelat på ATG.se.
-----
Jag går dessvärre inte så ofta på V75. Det blir för det mesta endast Jägersro numera. Tiden talar inte längre till min sida nu när starttiden är klockan 16:20.
Visst, senareläggningen av V75 är inget jag ropar jippi åt, men något jag istället fått lite mer tid åt är att se V75-omgångarna på TV. Där har jag åtminstone funnit en glädje.

Jag tycker där finns två personer som får tok för lite uppmärksamhet. Per Skoglund och Matteus Lillieborg. Har där funnits några någonsin som varit lika bra som dessa två? Knappast.
Nej, jag är ingen 40-talist som varit med om både det ena och det andra. Jag har följt travet från TV-rutan senaste femton åren ungefär. Och vad gäller den tidsperioden är jag ganska säker i min uppfattning om att Skoglund och Lillieborg är i sin egen klass.

Per Skoglund är en mästare i studion vartenda gång han ställer sig där. Han är avslappnad, trivsam, ställer intressanta frågor, har inlevelse i sporten och spelet och sköter sig ypperligt i sitt arbete med experterna intill honom, som han både kan gratulera liksom ge en gliring åt.
Matteus Lillieborg struntar i om det snöar, är stormbyar eller om Ryssen kommer och attackerar. Han levererar information till höger och vänster ändå och kan då och då dessutom göra sitt yttersta för att få travtränare att slappna av och få till något annorlunda samtal om allt från Dolly Parton till Sven-Ingvars, typ.

Skoglund och Lillieborg gör ett lysande arbete och jag tackar för att vi har dom i tv-rutan.
Inte minst för att sändningarna till största delen dessvärre är inriktad på spelet och alltför lite på sporten. Jag tycker framförallt Per Skoglund då och då ger sporten sitt lilla rampljus...
-----
...vilket är något jag tänkt på en hel del på sistone. Detta spelet.
Nej, jag ska inte börja köra min lilla saga igen om att spelet käkat upp sportens betydelse i travet. Men däremot har någonting hänt inom sporten och till viss del kan man skylla på all fokusering på spelet.

Där finns flera olika uttryck och bland de mest frekventa är; "hästar är inte maskiner".
Men lite så kan jag tycka att dom blivit även för aktiva. Där finns flera olika uttryck jag verkligen ogillar när man får lyssna på en tränare eller kusk när de resonerar kring en starthäst.
Uttryck som "kör så länge lampan lyser", "kämpa till sista bloddroppen" eller "trycka på gaspedalen" är bara några vi fått vänja oss vid. Och är det något som hästar per automatik blir till sist då är just ett gäng maskiner. Senast igår torsdag läste jag ett citat från en kusk som använde orden "körde som om jag stulit hästen".

Med tanke på all spelhets och fokusering på ditten och datten som hästen ska gå utrustas med är det väl inte konstigt att även aktiva blivit formade på senare tid. Uttryck som dessa tror åtminstone jag har mycket att göra med just det.
-----
Lärlingen åtalas för tre fall av misshandel. När hela soppan kom fram och lärlingen anmäldes blev denne arbetsbefriad av sin stortränare, för att sedan välkomnas tillbaka in i gemenskapen igen två månader senare, trots att stortränaren tidigare uttryckte sig med orden "måste ha sitt på det torra". Stackaren kunde ju inte bara sitta hemma...

Hela det här fallet har lvarit oerhört olyckligt och vidrigt hanterat av organisationen man någonstans krävde lite vett från, alltså ST.
Lärlingen i fråga har fått gå tillbaka till sin arbetsplats där han agerade felaktigt och brutalt mot en skötare som till sist lämnade sin arbetsplats. Lärlingen i fråga har även utan bekymmer fått gå runt på travbanorna, som om allt är vardag och alla visslar. Och jodå, inget hinder från att köra lopp fanns där heller - men där hade han vett nog att inte dyka upp.
Det är här jag tröttnar sönder på detta ST, organisationen utan ryggrad. Är där något de är experter på så är det att skydda sina egna, i det här fallet en välkänd lärling för ett stort stall - hur vidrigt det än är.


Det är märkligt hur de kan fortsätta arbeta och resonera som de gör och ändå kunna se sig själva i spegeln och känna sig stolta. Och så fort ett fall som det här är igång är det som att de inte vågar ta ställning. De väljer att "avvakta".
Hur resonerar stortränaren nu då kring lärlingens vara eller icke vara som anställd? Att välkomna tillbaka lärlingen så pass fort visade trots allt vem tränaren ville stötta i fallet. Så nej, det är inte helt givet vad som kommer hända.
Det allra viktigare är att den utsatte till sist får en upprättelse och kan lägga det här bakom sig. Något jag även hoppas ST och stortränaren till sist håller med om.

-----
Det obegripliga tycks fortsatt vara begripligt. Nu lämnar ytterligare en häst Sverige för Frankrike och kontroversielle Fabrice Souloy.
Trots dopinganklagelserna och misstankarna kring den store tränaren har han knappast lidit av härvan i sitt stora stall. Även fast en del profiler lämnade honom, har Fabrice Souloy ändå fått in prispengar och fortsatt som om ingenting har hänt.

I veckan kom nyheten att tidigare Mikael Pilenberg-tränade Shogun D.K. lämnar Pilenbergs träning för Souloy. Mikael Pilenberg själv äger en del av hästen och sade i Travronden att han själv ej tog initiativet till Souloy-flytten, men ville samtidigt inte sälja sin del då hans tro på hästen är stor.
Förståeligt på sätt och vis såklart, men även ännu ett tecken på att pengar inte luktar och att det inte bekymrar på vilket sätt plånboken fylls i den här sporten.
-----
Lutfi Kolgjini fick under sommaren in intressanta Venkatesh i stallet. För två veckor sedan fick han även in Bravo Navarone i stallet.
I veckan kom ytterligare ett nyförvärv, nämligen Djali Boko som tidigare tränades av Jägerskollegan Per Nordström. Det ska bli oerhört intressant!
-----
Den 20 januari har Jägersro sin årliga travgala. I veckan lade de ut vilka som nominerats i olika kategorierna. Eftersom jag ska tycka och tänka om allt som rör sig inom den här sporten, ska jag givetvis även utse mina vinnare inför galan. Det blir dock först den veckan galan ska äga rum.


Galan

Nomineringarna till Jägersros travgala.

-----
Säga vad man vill, men visst blev 'Stjärnkusken' lite av en succé. Till skillnad från Vinnie eller dyra reklaminslag så märktes det att travsporten tog plats i stugorna runt om i landet. Jag hade flera i min närhet som hörde av sig under programmets gång, och visst förväntade man sig ytterligare en säsong i somras.

Nu blev det inte så, men glädjande nog nåddes vi till sist av nyheten under hösten att programmet kommer tillbaka i januari 2017. I veckan avslöjades även alla deltagare och det är alltifrån en dokusåpa-skådis, skådespelare till gammal boxare som ska försöka köra häst. Här är deltagarna:

  • Lennart, "Hoa-Hoa, Dahlgren - gammal tyngdlyftare och folkkär På Spåret-stjärna.
  • Regina Lund, skådespelare.
  • Simon Zion, Idoldeltagare.
  • Saga Skott, från dokusåpan Paradise Hotel.
  • Runar Sögaard, känd från lite allt möjligt.
  • Cecilia Benjaminsson, känd från 'Gladiatorerna'.
  • Erica Johansson, framgångsrik i längdhopp.

En blandad mix av deltagare och då dokusåpaprogram inte är min favorit i tv-soffan finns där någon okänd själ som ska bli intressant att lära känna. Låt oss ge 'Stjärnkusken' en värdig chans i vinter igen!
-----
Tävlingskarriären verkar trots allt inte vara över för Uncle Lasse, men däremot för D'One som i framtiden istället ska försöka få fram stjärnungar. Stoet var en snackis innan hon nådde tävlingsbanan våren 2013, då pappan är Donato Hanover och mamman Giant Diablo. Och inte blev snacket kring henne mindre efter att tävlingskarriären inlett i en segrande stil. D'One stod för flera fina insatser och det loppet jag personligen minns mest är segern vid Copenhagen Cup-dagen 2015, om jag måste ta ut ett lopp.
-----

God jul,

Martin Engström

Kommentera inlägg

Följ Travstugan på Youtube