Den enögde patrioten » 1 jan. | Martins Travblogg - Travstugan.se

Den enögde patrioten

Fredagens omgång från Århus var för många en parodi. Ett skämt i travsportens historia och något man närmast skämdes över.
Men jag? Jag älskade det. Och visst låter jag som en enögd patriot mot danska travsporten.

Som Malmöit får man lära sig redan vid vällingsurret att Danmark är vårt andra hem. Vi ser oss gärna som danskar och som liten älskade jag turerna över till Dragør med färjan.

Detta har givetvis lett till att mitt intresse för den danska travsporten alltid funnits där. Och i år har den dessutom stärkts i och med Donna di Damgård, som är danskfödd och går alla sina årsgångslopp på andra sidan sundet.

Jag kan så klart förstå de som avskydde fredagens omgång från Århus. Och jag kan även förstå att ni tycker jag är en enögd jäkel just nu. Som en enögd patriot som bara kan se ena sidan av myntet. Men vadå.
Fredagens omgång från Århus var jäkligt rolig och gick utanför alla ramar. Sådant ska vi ha mer av!

Danska travsporten får inte lika många tillfällen som den norska att synas på V75-scenen. När man nu fick en "sketen vadådå-omgång" under Winter Burst, valde man att gå hela vägen. Att göra det till ett unikt evenemang.

Bara det att tävla i bakvarv irriterade nog de flesta. Även jag kan bli lite yr i skallen av det. Men det är något nytt.
Vi fick även en omgång med flera kuskar som sällan möts. Victor Gentz bråkade mot sådana som Birger Jørgensen, Robert Bergh och Knud Mønster. Och som grädden på moset, kronan på verket och allt därtill, så var det ett upplopp på hela 300 meter.

Visst.
Jag kan förstå er som surar. Vad fan ska vi med Århus till?
Inte heller jag tyckte det höll V75-kvalité över omgången, men det var något helt nytt! Och det är något jag skrivit om så många gånger förr. Vi behöver fler tävlingar som sticker ut och går lite utanför den vardagliga boxen.

Allt det taktiska tänket, alla märkliga styrningar och val över upploppen är något vi knappast hade fått se på Solvalla, exempelvis.

Jag må vara malmöit, född som en dansk-sympatisör och allt det där... Och kalla mig gärna färglös och Tuborg-full.
I det här fallet är jag gärna en enögd patriot.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg