Arla måndagmorgon » 26 nov. | Martins Travblogg - Travstugan.se

Arla måndagmorgon

Solen den skiner men frosten låg som ett täcke över stan denna arla måndag morgonen.

Man får ett annat studs i steget en sådan här vecka. När det är dags för dagarna inför V75 på Jägersro.
Hela måndagsångesten får en käftsmäll direkt och det kunde knappast blivit bättre av att vintern drog in över Malmö.

Det har väl varit lite kyligt, men idag var det verkligen vinter med stort V. Frosten låg överallt, himlen var blå och molnfri och solen skiner. Den här veckan är speciell på många sätt och det var framförallt en påminnelse.

Nu går travet in i vintertid.
På lördag är det V75 på Jägersro. Det är även 1 december och starten på skotvånget. Vintertecken om något.

Temperaturen kommer ligga runt nollan under större delen av veckan har jag sett, men på lördag rapporteras det vara 5-6 grader varmt. Och säkerligen inga problem med att köra valfri balans. Men nu är det som det är...

"Lika för alla"-syndromet

  • Förutom skotvånget är det även något annat som välkomnar oss i helgen; Det där "lika för alla"-syndromet.

Där finns en sisådär tre miljoner floskler i travsporten. Uttryck och rader som var och varannan använder sig av. Jag själv har försökt att skriva saker med andra ord, men till sist hamnar jag där ändå.
Och vid uttalandena från stallen är det i samband med skotvånget även dags att yttra de högst irriterande orden; "men det är lika för alla".

Men är det verkligen det?
Mja, balansmässigt går väl alla lika. Sedan kan man alltid köra "Nahar-varianten" och ändå gå runt förbudet, men till skillnad från tidigare under året är det väl lite mer likvärdiga balanser på hästarna.

Men det där med att det är lika för alla. Aldrig i livet. Det kan vara stor skillnad från häst till häst med att tvingas gå med skor. Och det kommer bli månader nu med floskler från aktiva som avslutas med orden; "men det är lika för alla"...
-----

  • V75-omgången på lördag?

Ja, den håller väl en hyfsad klass. Guldloppet är väl inget att hänga i julgranen, fast spårlotten har ändå gjort loppet lite mer intressant. Johan Jacobssons Minne är alltid en fröjd. En proposition man velat se oftare på V75.

Vad jag däremot inte begriper med lördagens tävlingar är att det minsann ska köras ytterligare ett lopp - efter V75.
Det kommer väl knappast bli någon publikfest på lördag, men att efter en högintressant och intensiv V75-eftermiddag ändå trycka in ett sista lopp kan inte vara kul för någon.
Som under Elitloppssöndagen där lärlingar får köra ut i tävlingsdagens sista lopp inför soprester från en öde publikplats.

-----

Nu ska jag ut i arla vintersolen. Den kommer försvinna lagom till helgens V75-omgång enligt YR, men en måndag där solen lyser över stan är något som sällan inträffar den här tiden på året.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg