Elitloppsveckans topp tre

Elitloppet är till ända och det är med vemod i hjärtat som jag lämnar den här veckan bakom mig. Det har varit en lång uppladdning inför årets Elitloppshelg och när det nu är över känns det tomt, som när festen plötsligt är över, vännerna gått hem och man står ensam kvar och ska plocka ihop tomburkarna. Till tröst är ändå att det kommer nya lopp, nya fester och vi har en härlig travsommar att se fram emot.

Veckans topp tre

3. Veckans besvikelse - Mosaique Face

Hästen som alltid gör rejäla insatser var plötsligt blek när det gällde. I veckan lät det väldigt positivt på hästen, enligt Adrian Kolgjini hade uppladdningen inför det här året varit "100 meter" bättre än inför förra året då Mosaique Face gjorde en fantastisk insats utvändigt vinnaren Magic Tonight. Lutfi Kolgjini nämnde att det här nog blir hans sista Elitlopp som kusk för att sedan lämna över stafettpinnen till sonen Adrian och vi var nog många som tänkte att det borde betyda att Ludde skulle ge järnet nu. Men Mosaique Face hängde inte med i sitt försök och efter loppet sa Lutfi att hästen kändes "livlös". Jag som hade sett fram emot att se årets revansch blev minst sagt besviken. Nu hoppas jag bara att topphästen mår bra och kommer igen för att ta nya revanscher.

2. Veckans flygare - Bird Parker
Efter att ha galopperat i provstarten så flyger Bird Parker fram, vinner Harper Hanovers och slår världsrekord på distansen. Helgens WOW-känsla för mig.

1. Veckans mästerskapskusk - Örjan Kihlström
Där det är ett storlopp - där finns Örjan Kihlström med ständigt god chans. Nu tog kusken sin tredje elitloppsseger och i stort sett ingen var förvånad. Örjan har en speciell fingertoppskänsla när han kör, både handlaget med hästarna och det taktiska upplägget. Så av med elitloppshatten för Örjan, Nuncio och Melander. Gratulerar!

Eftersnack V75 Elitloppssöndagen

Elitloppssöndagen bjöd på fint väder och gick i favoriternas tecken.

V75-omgången inleddes direkt med favoritseger när treåringseliten gjorde upp och 5 Makethemark plockade ner 1 Mindyourvalue W.F. från dödens. Kusken Ulf Ohlsson sa efter loppet att han kände sig säker i slutsvängen och även om det var jämnt i mål var det tydligt att Makethemark hade läget under kontroll. En stark prestation.

I V75-2 hade jag valt att gardera upp och där tog 9-procentaren 7 Spitcam Jubb hem det efter att ha fått överta ledningen tidigt i loppet. Tränaren Micael Broberg var optimist innan starten och trodde på god vinstchans för hästen om han skulle komma till ledningen. Innan loppet stegrade sig hästen då han inte var nöjd över tungbandet, en utrustningsdetalj som ska hålla tungan på plats, och kusken Kaj Widell ramlade av sulkyn. Allt gick som tur bra och Kaj Widell visade tummen upp innan ekipaget åkte av banan och gjorde de ändringar som krävdes. Ett exempel på att oförutsedda händelser innan loppen inte nödvändigtvis behöver påverka utfallet av loppet negativt.

I det första försöket till Elitloppet (V75-3) blev det ännu en vinst till spetshästen. 4 Timoko tog ledningen och därifrån höll han starkt på en segertid på 1.09,1. De övriga hästarna som tog sig till final blev Resolve, Propulsion och Oasis Bi. Resolve som jag trodde mycket på höll bra som tvåa medan mitt andra drag Mosaique Face var chanslös. Efter loppet sa Lutfi Kolgjini att hästen helt enkelt inte var bra för dagen. En besvikelse då uppladdningen inför loppet varit på topp.

I det andra försöket (V75-4) vann 4 Un Mec D'Heripre efter att ha gjort ett fantastiskt lopp på utsidan av 1 Royal Fighter. Royal Fighter tog spets som förväntat men höll tyvärr inte till seger men dock till en tredjeplats och plats i finalen. Övriga hästar som gick vidare var Nuncio och Billie de Montfort.

Favoritsegrarna fortsatte sedan att rada upp sig och Elitkampen vanns av den finske 4 Vitter som fick en fin resa i rygg på landshästen Jokkivarren Kunkku för att sedan avgöra över upploppet.

Som jag räknat med så satt dagens vinnare på framspår och slutligen vann även mina två spikar 5 New Muscle Ås och 2 Pinkman i de två sista omgångarna. Spets och slut för New Muscle Ås och Pinkman höll också hela vägen.

Avslutningsvis var Elitloppet en fröjd för ögat när Nuncio återigen briljerade i mästerskapet, gick i dödens hela vägen och ändå lyckades ta ner Un Mec D'heripre som spetsade. En härlig revansch från förra året för Nuncio och kretsen kring honom. Prestationen talar för sig själv och Nuncio var som många förutspått BARA BÄST.

Dagen blev sammanfattningsvis en spelmässigt tråkig omgång med två inspelade sexor på båda systemen som enbart gav 90kr (jackpott på femmorna). Men trots att det inte blev några miljoner denna gång så var det fantastiskt fina lopp och härlig stämning att njuta av. Vi får ta nya tag nästa vecka och det kommer ju en Elitloppssöndag även 2017 att ladda inför.

Veckans topp tre

”All you need is love” sjöng Beatles på 60-talet. Lägg till trav till titeln och så var de helt rätt ute enligt mig. Trav-veckan som gått har i min bok kryddats av kärlek och glädje. Elitloppet är på ingång och det känns i luften. Under den gångna veckan har förväntningarna på travfesten byggts upp mer och mer och jag ser med spänning, och lite nervositet, fram emot söndagens crescendo.

3. Veckans parhästar - Royal Fighter & Jennifer Tillman

- ”JAG ÄLSKAR DIG!” utbrast Jennifer till Royal Fighter efter segern i onsdagens V86:a då hästen gjorde sitt andra lopp efter några månaders uppehåll. Skoryck var utannonserat och den åttaårige hingsten svarade som vanligt kungligt på det, gick ett fantastiskt slutvarv och vann på 1.10,1 trots ett tufft upplägg. Att Jennifer har varma känslor för hästen har hon visat tidigare och jag har alltid tyckt att det här ekipaget utstrålar en speciell kärlek för varandra.

Veckans parhästar har varit oskiljaktiga på travbanan sedan mars 2014 och efter insatsen i onsdags så får nu kärlekssagan fortsätta på söndag i Elitloppet. Royal Fighter hade riktigt flyt i spårlottningen och tilldelades spår 1 i sitt heat, vilket enligt tränaren Per K Eriksson var det bästa som kunde hända. Så ibland, kära vänner, kan man faktiskt ha tur i både spel och i kärlek.

2. Veckans glädjespridare - Familjen Eriksson

När 4%-aren Usain Swing i fin stil travade förbi en trött Only One Winner på upploppet i V75-3 i lördagens Gävle-omgång var det många som sprack på sina system. Det är aldrig en skön känsla när drömmen om sju rätt går upp i rök men jag skulle säga att om det är NÅGON gång som det känns mer okej är det när man får bevittna genuin vinnarlycka. Min upplevelse är att vinnarna i trav har en tendens att vara mer återhållsamma med sin glädje än i andra sporter, vilket jag tycker är synd. Tränarparet Kjell-Ove och Anita Eriksson visade dock hur fantastiskt glada de var över vinsten och deras lycka smittade av sig och värmde i hjärtat.

1. Veckans debut - Travstugan.se

Härligt att vi är igång nu. Vi smygstartade försiktigt med att vara framme och nosa på sex rätt i söndagens V64:a. Tyvärr fick vi nöja oss med en blygsam femma men vi hoppas på att spela in fina pengar under året och inspirera er som följer med oss till stordåd. Nu kör vi!

Följ Travstugan på Youtube