Startkaoset under Elitloppsförsöket

Hej!
Kul att du klickade dig in på blogginlägget.
Jag har under en längre tid funderat på att starta upp en blogg på Travstugan.se för att kunna skriva ner mina tankar och åsikter kring travsporten när jag känner att det finns något viktigt att lyfta. Efter helgens startkaos under Elitloppsförsöket så väcktes tankarna kring mitt första inlägg.

Jag kommer inte gå in i detalj kring hela händelseförloppet mer än att sammanfatta första försöksheatet - tre avbrutna starter, en omstart och stressade hästar.
Det jag regerar mest på är supermissen med att fälla in vingarna när de blåser till omstart eftersom Goop riskerade en flygande start i tredje försöket. Detta får bara inte hända, speciellt inte i storlopp. Tre ekipage missuppfattar omstarten och springer ca 500m. Ludde får dessutom skrika på Nivard att det är omstart. Vad hade hänt om inte Nivard hört honom, hade han kört 800-900m då? Dessa tre ekipage felade dessutom bort sig i den giltiga starten. Bold Eagle har aldrig tidigare blivit diskad. Kommer de tillbaka till Sverige? Nej, knappast! Men men nog gnällt om detta.

Nu till det viktigaste av allt som handlar om kvinnan som körde startbilen under Elitloppet. Många har säkert läst rubriker om att det för första gången satt en kvinnlig förare bakom bilen. Anna Engström, även skötare till Vinnie. Hon skötte sitt jobb fläckfritt till 110% men har fått utstå massa påhopp efter startkaoset från mängder av människor på sociala medier.

Kommentarer som hon fått är bland annat;

-Inga tjejer i bilen
-Hon borde få sparken av ATG
-Häng henne
-Nu får hon ta sitt ansvar
-Hoppas hon aldrig får köra igen, hon har förstört hela Elitloppet 2018

Detta är endast de milda kommentarerna, de grövre vill hon helst inte kommentera.

En riktig häxjakt började ganska omgående direkt efter första försöksheaten folk började spy galla på sociala medier och beskyllde Anna. Detta slutade också med att hon tvingades gå bakvägen ut på Solvalla eftersom hon inte vågade ta huvudentrén efter alla påhopp. Hon var rädd!

Många tar alltså för givet att man ansvarar för precis allt bakom bilen utan att ta reda på fakta.
Hennes jobb är att endast köra bilen och ha blicken riktad framåt. I starten arbetar man som ett team men hon tar inga beslut utan kör endast vid körorder! Riksdomaren och måldomare står bakom besluten. Hon har alltså inget med vingarna att göra.

Jag är helt övertygad om att det inte hade blivit samma uppståndelse om det satt en man bakom bilen, men det kanske är lättare att hata på tjejer? Just i stunden ångrade Anna sitt uppdrag på grund av alla påhopp. Men just nu skulle hon göra om det alla dagar i veckan.

Jag hoppas och tror att Anna får revansch under nästa års Elitloppet 2019. Hon ska vara stolt och visade att hon trots alla omständigheter klarade av att fullfölja heat 2 och finalen efter alla påhopp som eskalerade under heat 1.

Visa gärna ditt stöd genom att backa Anna genom att gilla inlägget.

Kommentera inlägg

Följ Travstugan på Youtube