Allt om

Prix d´Amérique 2022

I den här guiden lär vi dig allt om det som i folkmun kallas för ''världens tuffaste travlopp. Vi bjuder även på gratis speltips och leder dig rätt nät det kommer till spelet.

Vanliga frågor och svar om Prix d’Amérique 2022

I och med coronaviruset så finns det säkert en hel del frågor och svar inför årets upplaga av Prix d’Amérique. Vi har samlat de mesta men tveka inte att höra av dig om det är något mer du undrar över.

Är Vincennes öppet för publik under Prix d’Amérique?

Prix d'Amerique kommer att köras helt utan publik i år.

Vem vinner Prix d’Amérique 2022?

Just nu är fjolårsvinnaren Face Time Bourbon stor favorit att ta hem även 2022 års upplaga.

Hur spelar jag på Prix d’Amérique?

Flera spelbolag erbjuder odds till Prix d’Amérique 2022. Vi har listat några av dom spelbolagen vi tycker är bäst nedan:

När startar Prix d’Amérique?

Prix d’Amérique 2022 avgörs alltid sista söndagen i Januari varje år. Nästa år planerar loppet att köras 30 januari 2021 och man kan räkna med att loppet går runt 15:00.

Hur kan man se Prix d’Amérique 2022?

Prix d’Amérique 2021 sänds direkt i hos ATG Live eller på Svenska Spel's hemsida. Du kommer även kunna följa Prix d’Amérique i TV12 direkt från Vincennes travbana utanför Paris.

Vilka svenska ekipage har vunnit Prix d’Amérique?

Totalt har åtta ekipage varit delaktiga i en Prix d’Amérique-seger.

 • Scotch Fez - Sören Nordin
 • Dart Hanover - Bernt Lindstedt
 • Queen L - Stig H Johansson
 • Ina Scot - Helen A Johansson/Kjel P Dahlström
 • Gigant Neo - Dominiek Locqueneux/Stefan Melander
 • Maharajah - Örjan Kihlström/Stefan Hultman
 • Readly Express - Björn Goop /Timo Nurmos
 • Face Time Bourbon - Björn Goop (endast kusk)

Vilken år kördes det första Prix d’Amérique?

Första Prix d’Amérique körde 1920 och har körts varje år sedan dess med undantag för då andra världskriget urartade (1940 och 1941). I början var namnet Grand Prix d´Amérique och det har bytts fram och tillbaka sedan premiären.

Har Travstugan tips Prix d’Amérique 2022?

Vi kommer att successivt att pubilcera speltips till Prix d’Amérique. Vi kommer även följa upp med fler analyser och information.

Nyheter Prix d’Amérique

Prix d'Amérique

Face Time Bourbon försvarade Prix d'Amérique-titeln!

söndag 31 januari 2021

Face Time Bourbon med Björn Goop gick inte att stoppa i år heller. Segertiden skrevs till 1.10,8/2700 meter!Goop ...

Prix d'Amérique

Prix d'Amérique: Segerbuden som gör upp!

fredag 29 januari 2021

Efter triumfen ifjol har Face Time Bourbon fortsatt sitt överlägsna segertåg även inför årets upplaga av Prix ...

Prix d'Amérique

PRIX D'AMÉRIQUE: Power - och imponerande Goop

fredag 29 januari 2021

Senaste tio åren har vi varit närmast barnsligt bortskämda med upplagorna av Prix d'Amérique. Ser man till loppet med ...

Prix d'Amérique 2022

Prix d'Amérique körs varje år på det i folkmun kallas ''travets tempel'' Vincennes, som ligger utanför Paris. Prix d'Amérique anses vara det största travloppet en travhäst kan vinna. Första upplagan körde 1920 och uppkom efter att Frankrike ville hylla Amerikanarna efter deras insats i första världskriget. Prix d'Amérique körs över distansen 2 700 meter och är öppet för äldre hästar som har tjänat över 1,5 miljon euro, eller har kvalat in i något av dom fem b-loppen.


Den 101:e upplagan av Prix d'Amérique körs den 30 januari i år och förstapriset är 450.000 euro (4 799 727 kronor). Förra året fick vi delvis se en svensk seger i storloppet då Björn Goop styrde Face Time Bourbon till seger efter en vacker styrning från innerspåret. Goop fick luckan sent och spurtade förbi fjolårsvinnaren Belina Josselyn och Davidson du Pont. I Prix d'Amérique 2022 kan vi få se några svenska ekipage. Daniel Redén har bland annat flaggat för att ta ner sin färske elitloppsvinnare Don Fanucci Zet.


  Pda Harley Davidson

  Aktuella hästar till Prix d'Amérique 2022

  1. Victor Ferm - Christophe Martens
  2. Féerie Wood - Alexandre Abrivard
  3. Diable de Vauvert - Gabriele Gelormini
  4. Gu d'Héripré - Franck Nivard
  5. Moni Viking - Matthieu Abrivard
  6. Drole de Jet - Pierre Vercruysse
  7. Looking Superb - Francois Lagadeuc
  8. Feliciano - David Thomain
  9. Chica de Joudes - Alain Laurent
  10. Valokaja Hindö - Nicolas Bazire
  11. Power - Robert Bergh
  12. Tony Gio - Yoann Lebourgeois
  13. Délia du Pommeraux - Eric Raffin
  14. Vivid Wise As - Alessandro Gocciadoro
  15. Davidson du Pont - Jean Michel Bazire
  16. Bahia Quesnot - Junior Guelpa
  17. Face Time Bourbon - Björn Goop
  18. Billie de Montfort - Jean Phillipe Monclin
  BB200126 ZP056 1

  Face Time Bourbon vinner Prix d´Amérique 2021 Foto: Bildbyrån

  Covid-19 Prix d'Amérique

  Under två år har coronaviruset härjat runt om i världen, vilket har medfört att de flesta sportevenemang har fått stänga ner, iallafall för publiken. Travet har klarat sig bra under pandemin och man har till och med sett en viss ökning av omsättningen på spelet. Prix d'Amérique är en folkfest och vanligtvis räknar man med att över 35.000 människor tar sig till Vincennes för att se världens största travlopp.

  Till 2022 års upplaga av Prix d'Amérique siktar man på att köra på som vanligt. Observera att man redan nu flaggat för att endast vaccincerade kommer att få tillträde.

  Programtider för Prix d'Amérique-dagen 2022

  I och med coronavirsuet så körde förra årets upplaga av Prix d'Amérique utan pubik. För att ge er en liten inblick hur en Prix d'Amérique-dag kan se ut, har vi publicerat hur schemat såg ut 2019. Schemat för Prix d'Amérique 2022 har inte blivit officiellt ännu.

  • Klockan 11:00 Entrén öppnar.
  • 13:00 Presentation av årets Prix d'Amerique-kuskar. Nytt för i år är att kuskarna presenteras individuellt!
  • 13:50 Tävlingsdagen inleds.
  • 15:30 Spears Carousel Show.
  • 15:50 Presentation av årets 18 Prix d'Amerique-ekipage.
  • 16:05 Preliminära starttiden av Prix d'Amerique 2020!
  • 16:10 Lap of Honour
  • 16:15 Prisceremoni av årets vinnare
  • 18:50 Sista loppet körs.

  Biljettinformation

  Enkelbiljett till Prix d'Amerique-dagen 2019 kostade 5 € och i svensk växlingskurs kostar entrén till världens största travlopp 54 kronor.

  Under en normal Prix d'Amérique-söndag är det fullt med bilar och svårt att hitta parkering runt Vincennes som just den här dagen brukar höja parkeringsavgiften lite högre än vanligt. För att parker på premium-platserna kostar det 4 euro (43 kronor), men dessa tar fort slut.

  Främsta segerbuden 2022

  1. Face Time Bourbon

  Face Time Bourbon var favorit att ta hem förra årets Prix d'Amérique och efter en sen lucka styrde Björn Goop till seger på Vincennes. Det spekulerades senare att hästen eventuellt skulle vara med i elitloppet, vilket tränaren Sebastien Gurato senare dementerade. Efter avelsarbete under våren gjorde Face Time Bourbon comeback i augusti och följde upp vinterns resultat med fyra segrar innan han fick se sig besegrad i lotterialöpningen. Han fick då gå två lopp samma dag och på en bana som inte riktigt var hans melodi. Han har sedan förlusten i Neapel visat att han fortsatt ska vara favorit i världens tuffaste travlopp genom att ta två segrar varav den sista i det andra b-loppet Prix du Bourbonnais där Face Time Bourbon vann lekande lätt. Björn Goop fortsätter sitta upp som ordinarie kusk även i år, för just nu världens bästa travhäst. Face Time Burbon har vunnit Prix d'Amérique senaste två åren och är favorit att även ta hem årets upplaga.

  2. Davidson du Pont

   Davidson Du Pont var enligt Unibet, andrahandsfavorit att vinna 2021 års upplaga av Prix d'Amerique. Men resultatraden lämnar lite att önska. Davidson du Pont har nämligen inte vunnit sedan Prix de France. Som bäst har han hintilss varit i Prix du Bourbonnais där han slutade på åttonde plats. Davidson du Pont tränas av Jean-Michel Bazire som lär ha flera hästar med i Prix d'Amérique.

   3. Gu D'heripre

   Gu D’heripre stog för en riktigt fin prestation i Criterium Continetal förra året, där man fullständigt pulveriserade övriga hästar. Det trots ett fullständigt omöjligt läge för Franck Nivard till en början. Denne Franck Nivard har ett lysande facit på Vincennes och håller hästen oerhört högt även i Prix d’Amerique detta år.

   4. Delia Du Pommereux slutade trea i Prix de Bourgogne efter en fin insats bakom Vivid Wise As och Face TIme Bourbon. Hon gick sylvasst tillslut och håller hög form för dagen. Rapporterna är goda även dom och stallet.

   Prix d'Amérique – Världens största travlopp

   Prix d’Amérique – världens mest prestigefyllda travlopp – körs på Vincennes sista helgen i januari varje år. Loppet arrangerades första gången 1920 som en hyllning till den amerikanska arméns många uppoffringar under första världskriget. Bara två gånger på snart 100 år har Prix d’Amérique ställts in – 1940 och 1941 – och det på grund av att andra världskriget kom emellan.

   Den franska hästen Pro Patria vann Prix d’Amérique 1920 och 1921 och inte förrän 1950 vann ett svenskt ekipage det anrika loppet. Sören Nordin styrde Scotch Fez till seger i Prix d’Amérique och visade att det gick att utmana fransmännen i deras högborg. Den franska dominansen gick dock inte att rubba på och inte förrän 1973 kunde ett svenskt ekipage vinna loppet igen.

   Pda Harley Davidson

   Prix d’Amérique är så mycket mer än bara ett travlopp. Här Harley Davidson-paraden 2017.

   Svenska segrar i Prix d'Amerique 🇸🇪

   Berndt Lindstedt vann Prix d’Amérique 1973 med Dart Hanover och nu stod dörren på vid gavel för svensk travsport till omvärlden. Fransmännen ville ogärna släppa någon genom dörren och nästa svensk att tränga sig genom dörren var Stig H Johansson med Queen L. Bara två år senare kom nästa svenska seger i Prix d’Amérique och den gången stod tiden stilla.

   Kjell P. Dahlström selade ut Ina Scot i världens tuffaste travlopp 1995 och makan Helen A. Johansson fick sitta upp. Det var första gången en kvinna fick tävla i Prix d’Amérique. Helen lyckades hitta vägen fram mellan ekipagen på kolstybben och Ina Scot visade vilja av stål över upploppet. Dom vann och knäppte Frankrike på näsan. En historisk seger ur fler perspektiv.

   Förutom Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L. och Ina Scot har ytterligare två svenska hästar vunnit Prix d’Amérique mellan 1920 och 2017, nämligen Gigant Neo och Maharajah för Stefan Melander respektive Stefan Hultman. Tyvärr tilldelades Gigant Neo segern i efterhand sedan den franska vinnaren i storloppet - Jag de Bellouet - testats positiv för doping.

   Efter Maharajahs triumf år 2016 fick svensktränade ekipagen se sig slagna tre år i följd av Up & Quick och Bold Eagle.
   Tillsammans med Björn Goop lyckades slutligen Readly Express, förra året sätta svenska flaggan högst över travets paradisbana, Vincennes.

   Det finns flera kuskar som mäktat med att vinna ett Prix d'Amérique, och bara det är stort. 2020 fick Björn Goop sin andra seger i storloppet då han elegant styrde favoriten Face Time Bourbon till seger. Björn Goop är förstakusk på Face Time Bourbon som är Italiensk-ägd och tränad av Sebastien Gurato som är fransk.

   Prix D Amerique Bold Eage Readly Express

   Bold Eagle och Readly Express under upploppet av Prix d'Amérique 2018

   Spela Prix'd Amerique 2022 hos Unibet

   Spela på Prix'd Amerique hos Unibet

   100% upp till 100 SEK

   Hos Unibet kan du redan nu spela din favorit att vinna Prix'd Amérique 2022. I dagsläget erbjuder de endast vinnare och platsodds.


   Spela På Prix d’Amérique 2022

   Redan nu kan du spela på vem som vinner Prix d’Amérique 2022! Blir det återigen Björn Goop som får stå på segerpallen med förhandsfavoriten Face Time Bourbon eller blir det Moni Viking som under sommaren stod i Goops stall i Kil utanför Karlstad. I 2021 års upplaga av Prix d'Amérique ser vi inget svenskt ekipage bland de mest spelade hästarna. Robert Bergh har bestämt sagt att han inte kommer att medverka i Prix d'Amérique med varken derbyvinnaren Hail Mary eller förra 2019-års kriterievinnare, Power.

   Exempel på odds

   Vilka marknader som går att spela på beror på vilket spelbolag du väljer att lägga ditt spel hos. De flesta spelbolag erbjuder i alla fall odds på vinnare samt Placering (topp 3). Hos Svenska Spel, som numera även erbjuder trav, kan du spela på om du tror det blir en svensktränad häst tar hem loppe eller om en viss tränare kommer att vinna.

   Franska spelformer

   I Frankrike är de mest populära spelformerna följande:

   Gagnant, 2) Placé, 3) Couplé gagnant, 4) Couplé placé, 5) Trio, 2 sur 4, multi samt tiercé, quarté och quinté. Du känner säkert redan till franska spelformer – gagnant är till exempel vinnare.

   – Vinnare. Lägsta insats 1,50 €.

   – Plats. Lägsta insats 1,50 €.

   – Självvändande komb. Rak ordningsföljd gäller om det är sju eller färre startande. Lägsta insats 1,50 €.

   – Platskomb. Lägsta insats 1,50 €.

   – Hitta dom tre främsta i loppet. Om det är sju eller färre startande gäller trio ordre, det vill säga rätt ordningsföljd. Lägsta insats 1,50 €.

   • 2 sur 4

   – Hitta två av dom fyra första. Går att spela på två lopp per dag. Radpris 3 €.

   • Multi

   – Hitta dom fyra första utan ordningsföljd. Du spelar på fyra, fem, sex eller sju hästar. Hur mycket du vinner beror på hur många du streckat. Radpris 3 €.

   • Tiercé, Quarté, Quinté

   – Hitta dom tre, fyra eller fem första i rätt ordningsföljd. Går att spela en gång per dag. Radpris 1 € för tiercé, 1,3 € för quarté och 2 € för quinté.

   Spelbolag som erbjuder odds till Prix'd Amerique 2022

   18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller

   1. 1

    Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

   2. 2

   3. 3

    18+ år, regler och villkor gäller, stödlinjen.se – Erbjudandet gäller endast för nya spelare. Anmälan krävs. 1x omsättningskrav lägsta odds 1,50.

   4. 4

    18+ år – Regler & villkor gäller, Stodlinjen.se, Spelpaus.se. Spela Ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav. Läs fullständiga regler och villkor här.

   5. 5

   6. 6

   Kvalificera till Prix d’Amérique

   Det är inte vem som helst som får starta i Prix d’Amérique. För att kvalificera till världens största travlopp måste en häst antingen sprungit in mest pengar, samlat ihop tillräckligt många poäng i B-loppen eller också vinna ett av utvalda B-lopp som garanterar en plats i Prix d’Amérique. I listan ser du mer konkret vad som krävs av en häst för att den ska förtjäna en startplats. Dessutom är det endast hingstar och ston som får starta, valacker är uteslutna.

   Hästar som placerar sig bland dom tre främsta i B-loppen – Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique – Är direktkvalificerade till Prix'd Amerique 2022. Det här är ett nytt upplägg, tidigare fanns det ett poängsystem som avgjorde om man fick en plats i storloppet eller inte. Hästen som vinner Criterium Continental och hästen som vinner Prix Tenor du Baune är direktkvalificerade.

   Vincennes

   Prix d’Amérique körs på Vincennes – ett mecka för alla oss som älskar trav. Du hittar banan i Bois de Vincennes i östra Paris. Den vackra travbanan invigdes redan 1880 och sedan 1934 körs bara trav på Vincennes. Bankroppen liknar ingen annan – den lutar uppåt och nedåt och kurvorna är mindre doserade än på svenska banor. Här tävlar man dessutom på kolstybb.

   I Prix d’Amérique samlas alla 18 hästar i en fålla och när starkommandot går är det upp till häst och kusk att hitta bästa möjliga position. Voltsystemet är med andra ord inte som det i Sverige. När starten har gått kör man motsols i ett varv över 2 700 m. Den långa distansen och den kuperade banan gör Prix d’Amérique till världens hårdaste travlopp. Bara tuffa hästar kan vinna.

   BB190127 ZX005

   Vincennes Foto: Bildbyrån

   Användbar information

   Parkering

   • P1 Car Park – 2 €

   Du hittar P1 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route du pesage.

   • P2 Car Park – 2 €

   Du hittar P2 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route de la Pyramide.

   Panoramarestauranger

   På Vincennes finns tre panoramarestauranger. Dessa är Café Casaques på andra våningen samt Le Prestige och Le Sulky på tredje våningen. Du kan enkelt boka bord via Prix d’Amériques och/eller Vincennes officiella hemsida. Men det gäller att vara ute i god tid. 2021 så lär endast resturangerna vara öppna för startande häst ägare.

   Boende

   Om du vill bo nära Vincennes rekommenderas Hotel Ibis budget Saint Maurice, Hotel Kyriad Prestige Joinville Le Pont, Hipotel Paris Hippodrome Parc Floral, Hotel du Chateau. Kolla gärna kartan innan du bokar hotell. Vill man bo i centrala Paris så tar man sig ut till Vincennes på runt 15 minuter med taxi. Man kan eventuellt få gå en liten bit då det ofta är mycket trafik. Ett tips är att ladda ner Uber och därmed få ett fast pris.

   Tidigare vinnare av Prix d’Amérique
   • 2021 Face Time Bourbon
   • 2020 Face Time Bourbon
   • 2019 Belina Josselyn
   • 2018 Readly Express
   • 2017 Bold Eagle
   • 2016 Bold Eagle
   • 2015 Up And Quick
   • 2014 Maharjah
   • 2013 Royal Dream
   • 2012 Ready Cash
   • 2011 Ready Cash
   • 2010 Oyonnax