Sportchefsblundern » 13 mars | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Sportchefsblundern

Anders Malmrot har varit sportchefen som närmast rosat marknaden sedan han tog över på Solvalla. Den här våren har han dock ställt till med blundern som verkligen inte kan förbises.

Jag har tidigare visat mitt öppna kritiska ställningstagande gällande valet att bjuda in Alessandro Gocciadoro till Elitloppet. Om någon mot förmodan missat det inlägget går det att läsas här!

Så här med ett gäng dagar efteråt har jag fortsatt så oerhört svårt att köpa inbjudningen av Vivid Wise As. Åtminstone i läget vi befinner oss i. Hästen? Ja, självfallet bra nog att vara med i Elitloppet. Gocciadoro? Aldrig i livet.

Anders Malmrot klev in i sportchefsrollen och har gjort mycket väl ifrån sig. Jag har hyllat honom flera gånger om i mina texter och Solvalla-sportchefen verkar ha varit en man som närmast kan gå på vatten. Han verkar inte veta vad ordet "felbeslut" är. Sedan kom våren 2020.

Jag kan tyckas som långsint av många i det här fallet, men jag har verkligen så oerhört svårt att acceptera beslutet från Malmrot.
När man väl ska göra något ska man göra det ordentligt, och i det här fallet har sportchefen verkligen valt att göra sitt felbeslut av gigantiska mått.

Det brukar ju kallas att de sista inbjudna hästarna till Elitloppet är lite av utfyllnad när de största stjärnorna redan fått sina platser. Det är mer statister som ska synas på samma bana för att fylla ut de två försöken. 

Det är stjärnorna som ska locka åskådare och hetta upp Elitloppet. Dessa bjuds in i tidigt skede för att sätta fart på festen.
Att då Anders Malmrot väljer att inleda inbjudningscirkusen med Gocciadoro-tränat är närmast ett hån mot oss alla som älskar trav.

När Trav365 kontaktade Malmrot i ärendet och att det mötts av negativa reaktioner svarade han med att det var väntat. Om han nu var beredd på negativa reaktioner, hur kan han då ändå ta "risken"? Det är knappast så att biljettsajten till Elitloppet satte en boll i rullning. Snarare tvärtom. 
Anders Malmrot var även medveten om dopingryktena som går, men måste hålla sig till fakta han har till sig idag. Där håller jag absolut med honom och det är helt rätt. 

Däremot är hela dopinggrejen något jag personligen inte bryr mig om särskilt mycket gällande det här. Det verkar vara en utredning utan ett definitivt slut och när inga domar har vunnit laga kraft verkar Malmrot tycka allt annat även är och varit frid och fröjd.

Mina problem med Gocciadoro är snarare hur han betett sig på travbanan. På sådana sätt som inte ska välkomna honom in i finrummet. Dopingryktena är en sak, men där finns redan skäl nog att tänka till en gång extra, Anders. 

Det är vid inbjudningslopp man har möjligheten att ta ställningstagandet!

Jag tror absolut Anders Malmrot är godhjärtat och tänker på travets bästa. Men efter att han fick möjligheten att svara på reaktionerna var det bara som att han gjorde bort sig än mer. Dopingryktena är en sak, men att han helt och hållet ignorerade problematiken kring Gocciadoros drivningar från ifjol är förbannat dåligt.

Hela inbjudningen av Vivid Wise As är en rejäl sportchefsblunder.
Elitloppet

Så här med några hår på nacken kan jag förstå barn i trotsåldern till 100 %. Jag är lite tillbaka i det beteendet som det är idag.
Att stirra in i väggen och sura för sig själv. Vägra inse fakta och verkligheten.

Som det är idag kan vi i svenska travsporten inte vägra vissa tränare att anmäla sina hästar till loppen här. Bo Westergaard är den överlägset värste fuskaren vi haft inom sporten senaste åren. Efter sin avstängning har han på sitt sätt kämpat sig tillbaka igen och har nu av någon obegriplig anledning flera bra hästar i stallet med hästägare i ryggen.

Westergaard har börjat synas alltmer i tävlingarna i Sverige och exempelvis till lördagens tävlingar på Halmstad besöker han banan med fem hästar varav två startas på V75. Hur kuskar kan tacka ja till att köra hans hästar är ett hån mot den rena rättvisa travsporten.
-----
Vi får ta del av en hel del trötta och uttjatade program från Kanal 75 så som 'Vass eller kass' och liknande.
Däremot är det helt rätt att det satsas mer på Sandra Mårtensson och Jennifer Tillman.

De två har verkligen höjt sändningarna med sin expertis inom sporten och där de även utvecklas mer och mer inom spelet. Att de får utrymme att synas mer inom Grand Slam 75 är helt rätt!
-----

Det gladde mig att Solvalla uppmärksammade Victory Tilly när han fyllde 25 år. 

Hela hans uppsyn förra fredagen var majestätisk och han såg ut att må bättre än någonsin. Flera av de gamla profilerna på banan glöms bort redan dag 1 de lägger ner tävlingskarriären. Travet är på många sätt en sport där man lever i nuet och lämnar allt det gamla bakom sig.
Därför var det kul att se Victory Tilly få visa upp sig och där hans hemmabana lät honom få känna av uppmärksamheten igen.

Fler banor borde ta vid och låta hästarna få visa upp sig på publikplats. Gärna de gamla härliga hjältarna som betytt mycket för både sporten och spelet.
Det skulle exakt alla vinna på, både publiken i väntan på nästa lopp och sporten.
-----
Jag hade egentligen tänkt skriva några rader om Rikard N Skoglund den här veckan. Sedan kom lite annat om Elitloppet emellan.
Det får bli nästa vecka istället...

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg